iran’ın adaları | Hürmüz adası ve Keşm adası | İran’da görülecek yerler

iran’ın adaları |  Hürmüz adası ve Keşm adası | İran’da görülecek yerler

İran‘da seyahat ettiğimiz ilk sahil kenti olan Bandar Abbas ’a vardığımızda saat sabaha karşı 5’e geliyordu. Yazd’da bizi alıp bütün yolu getiren tırcı abiyle vedalaştıktan sonra bir yandan yağmurdan saklanmaya uğraşırken diğer yandan nereye gideceğimize karar vermeye çalışıyorduk. İlk günümüzde hiç vakit kaybetmeden direk Hürmüz’e geçmeye karar verdik. iran’ın adaları en az diğer turistik ve tarihi bölgeleri kadar görülmeyi hak eden yerlerden.

iran’ın Adaları : Hürmüz Adası ve Keşme Adası

Bandar Abbas, Hürmüz ve Keşm neredeyse İran’ın en rekli yerlerinden. Bunda kadınların giydiği rengarenk işlemeli giysilerin ve taktıkları maskelerin rolü büyük ama bu tarafların ilginç bir havası var.

Bandar Abbas görece olarak diğer şehirlerden daha küçük bir şehir. Çok güzel bir sahil şeridi var ve anladığımız kadarıyla burada kamp yapmak da mümkün. Şehrin merkezinde, iskelelerin hemen karşısında büyük ve meşhur bir pazarları var. Burada yok yok, aklınıza ne gelirse her şeyi bulabilirsiniz.

İran'ın adaları

Bandar Abbas şehir manzarası

Dubai’ye gidecekler için Bandar Abbas’tan feribot kalkıyor. Aynı yerden Hindistan’a giden kargo gemileri de var. Biz en başta bisikletlerimizi kargo gemisiyle mi göndersek diye düşünmüştük ama sonra gümrük vergisi, ulaşım bedeli, boku püsürü de dahil iki bisiklet için 1.300 Tümen ödememiz gerektiğini anlayınca ondan da vazgeçtik.

Bandar Abbas’tan hem Keşm’e hem de Hürmüz’e feribot var. Hürmüz’e giden feribotlar hişi başı 7.000 Tümen. Keşm’e giden feribotlar da kişi başı 15.000 Tümen. Feribotun en arkasında bisiklet koyacak yer var ek ücret almıyorlar.

İRAN’IN ADALARI : HÜRMÜZ ADASI

İran'ın adaları

Hürmüz Adası, iran’ın adaları arasından beni en çok etkileyen ada oldu. Tek katlı evlerin duvarlarının dar sokaklarını oluşturduğu, bir iki market dışında pek bir şey bulmanın mümkün olmadığı küçücük bir ada. Adada yaşayan yerel halkın yanında, Tahran gibi büyük şehirlerin yorgunluğundan kaçıp adaya yerleşenler de var. Tamamı 42 kilometre olan bu ada için tabiri caizse el değmemiş bir cennet desek yeridir. Adayı bu kadar övmüşken insanlarının da ne kadar cana yakın olduğundan bahsetmeden geçmeyelim. Hepsi nevi şahsına münhasır, pırlanta gibi insanlar.

İran'ın adaları

Hürmüz Adası Kilim Festivali

Adanın en önemli özelliği kumlarının ve dağlarının renkleri. Gerçekten gördüğünüzde hayranlıkla şaşkınlık aranızda gidip geleceğiniz kadar güzeller. Biz biraz şanslıydık adada geçirdiğimiz ikinci günde bir düğüne denk geldik. O kadar çok heveslendik ki arkadaşlarımızdan bizim için konuşmalarını istedik. Düğünün yapıldığı ev bizi çok güzel karşıladı ama düğün ne yazık ki kadınlara özeldi. Sonuç olarak içeriye sadece ben girebildim. Adada herkes fakir olduğu için çok ekstrem bir şey olmuyor. Süslenmiş bir bahçe düşünün. Herkes normal giyimli. O bahçede dans ediyorlar. Bu kadar. Ama yine de o kadar renkli bir atmosfer vardı ki anlatmak mümkün değil. Kimseyi tedrgin etmemek için video ve fotoğraf çekmemeyi tercih ettim.

hürmüz adası iranın adaları

Hürmüz Adası

Yine şanslı olduğumuz bir diğer konu da, her sene yapılan Farş yani Kilim Festivali’ne denk gelmiş olmamız. Bu festivalde adadaki tarihi kalenin içindeki büyük alana kocaman bir halı çiziyorlar. Halıyı da adaya özel kum boyalarla boyuyorlar. Bu seneki festivalde kilimi yetiştirebilmek için biz de arkadaşlarımıza yardım ettik ve hep beraber kilim boyadık.

İranın adaları

Hürmüz Adası Kilim Festivali için boyanan halı

Vapurdan inip dümdüz ilerledikten sonra yaklaşık 500 metre ileride sağda Kafe Gelak’ı göreceksiniz. Burası bilgi alabileceğiniz, karnınızı çok uygun fiyatlara doyurabileceğiniz adanın tek kafesi. Genelde adadaki gençler, diğer şehirlerden gelenler burada takılıyor. O yüzden İngilizce bilen birini bulmak her daim mümkün. Hatta eğer şanslıysanız su gibi Türkçe konuşan Amir ve tatlı eşi Mohi ile tanışıp, onların misafiri olabilirsiniz.

Hürmüz Adası’nda Kamp

iranın adaları hürmüz adası

Hürmüz Adası

Adanın etrafında kamp yapmak için birbirinden güzel koylar var ama buralara ulaşım biraz zor tabi. En yakın saklı koya gitmek için bile asfalt yoldan en az 3-4 kilometre yürümek ardından da biraz çetrefilli bir dağ patikası aşmak gerekiyor. Tabii bu kamp yerlerinin merkezden uzaklığının yanı sıra, ulaşımın zor olduğunu da düşünecek olursak yanınızda yeteri kadar malzeme taşımanız gerekiyor. İşin iyi tarafı, buralara gitmek için taksi olarak kullanabileceğiniz araçlar var. Ya da ben bu kadar zahmete katlanmak istemiyorum derseniz burada her yerde kamp yapabilirsiniz. Kimse kimseye karışmıyor.

Hürmüz’den Bandar Abbas’a gidebileceğiniz gibi 9.000 Tümen ödeyerek Keşm Adasına da gidebilirsiniz.

İRAN’IN ADALARI : KEŞM ADASI

İranın adaları

Keşm Adası

Keşm Adası, Hürmüz’ün aksine alışveriş merkezleri ve yeni yapılmakta olan inşaatlarla dolu büyük bir ada. Adanın her tarafında denize girilebilecek sahiller var ama adada dolaşabilmek için bir araç gerekiyor. Yine adanın her yerinde kamp yapmak mümkün ama merkeze en yakın olan ve bazı imkanların olduğu kamp yeri Zeytoon Park. Burada kamp yapmak ücretsiz. Kamp yerlerinin yanında ücretsiz tuvaletler, duşlar ve kampçılar için elektrik prizleri var. Aynı zamanda etrafta yemek yiyip alışveriş yapılacak bazı restoranlar da mevcut.

Adada kampın dışında gezilecek mağaralar, görülecek doğal güzellikte yerler de var.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

3 Yorum

Yeni Yazılar