Hindistan’a Gideceklere Tavsiyeler | Bunu Okumadan Gitmeyin

Hindistan’a Gideceklere Tavsiyeler | Bunu Okumadan Gitmeyin

2017 senesinde Hindistan’da beş ay geçirdim. Bu beş ayın ilk iki ayında bisikletimle seyahat ettim, iki ay boyunca Goa’da bir hostelde gönüllü çalıştım ve kalan kısmında da trenle yolculuk yaptım. Beş ay boyunca toplamda yedi şehir gezme; Hindistan’ın köylerinde kamp yapma; dağ yollarında bisiklet sürme; bazılarında yerde uyuduğum onlarca tren yolculuğu yapma fırsatım oldu. Çok acayip gelecek belki ama her şeyi topladığımda Hindistan seyahatim kişi başı günlük 10 Lira’ya geldi. O yolculuğun detaylarını aşağıda uzun uzadıya anlatıyorum. Hindistan’a gitmeden önce mutlaka okumanız gereken bu yazıda Hindistan’da ne yenir ne yenmezden, hat alırken nelere dikkat edilmelidire kadar her şeyi yazdım. İşte karşınızda Hindistan’a gideceklere tavsiyeler yazısı ve bedava alabileceğiniz birbirinden harika tavsiyeler.

Hindistan’a gideceklere Tavsiyeler

TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN HİNDİSTAN VİZESİ ALMAK

Hindistan’a gitmeye karar verdiğimizde Türkiye’den Hindistan vizesi almanın zor olduğunu duymuştuk. Hindistan’a ne zaman ulaşacağımızı bilmediğimiz için biz vizemizi Tahran’dan aldık. Şansımıza herhangi bir uçak bileti, otel rezervasyonu olmadan 6 aylık vize alabildik. (Bu gerçekten şanstan başka bir şey değildi.) İran’dan Hindistan vizesini aldığımız sürece bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

HİNDİSTAN PARA BİRİMİ

Hindistan’da Rupi para birimi kullanılıyor. 2017 yılında 1 Lira 18 Rupi’ydi. Bir karşılaştırma yapılabilmesi açısından 1 litre kapalı içme suyu 20 Rupi’ye satılıyordu. Hindistan’da dolar ve eurolarınızı kolaylıkla bozdurabiliyorsunuz. O nedenle Türk lirası ile değil; dolar ya da euroyla gelmenizi tavsiye ediyorum.

HİNDİSTAN’DA HAYAT UCUZ MU?

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Yeni Delhi Sokak Manzarası

Hindistan’a gideceklere tavsiyeler yazısının en başında şunu mutlaka bilmeniz gerekiyor: Hindistan’da hayat gerçekten birçok yerden çok ama çok daha ucuz. Hostellerin geceliği genelde 10 Lira’dan başlıyor. Sokak yemekleri özellikle en ucuz olan şeylerden. Eğer hijyeni dert etmiyorsanız ve acıyla aranız iyiyse 50 Rupi yani 3 Lira ödeyerek bir öğün dolu dolu yemek yiyebilirsiniz. Pahalı sayılabilecek tek şey hediyelik eşyalar. Bunun sebebi de her ülkenin satıcılarında görebileceğiniz turist kazıklama içgüdüsü. Hintliler para birimlerinin düşük olduğunu bildikleri için gerçekten çok büyük kazıklıyorlar. Özellikle düşük bütçeli seyahat edenler veya uzun süre kalacak olanlar hediyelik eşya alacakları zaman normal pazarlık eforlarını iki; hatta üç katına çıkarabilirler.

HİNDİSTAN PİS Mİ?

Hindistan’a gidenler ve seyahatlerini oteller ve turlarla geçirmeyip Hindistan sokaklarını arşınlayanlar bilirler, Hindistan’ın kendine has bir kokusu vardır. (Çişle karışık tükürülmüş tütün kokusu.) Gerçekten de Hindistan’ın yarısı sidik, diğer yarısı çöp ve çiğnenmiş tütün kokuyor. Hindistan büyülü bir yer ama bu büyülü dünyanın arka sokaklarında kaldırımlara tuvaletini yapan insanlar var. Zaten buranın pis olduğunu artık duymayan kalmamıştır. Ben de gelmeden önce pis olduğunu biliyordum ama derecesini tahmin edememiştim. Düşünün ki milyonlarca nüfusu olan bir ülke ve bu ülkede 7’den 70’e herkes çöplerini sokağa atıyor. İnanılmaz bir tablo! Görüntüden dahi şikayetçi değiller. Köylerdeki insanlar şehirdekilere nazaran biraz daha temiz. Onlar en azından çöplerini biriktirip yakıyorlar. Tabi öte yandan köylerin arasında büyük çöp dağları olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Bisikletle gezmesek bunların hiçbirini göremeyecektik. (Çok bir şey kaçırmazdık gerçi sadnl)

Hindistan’ın pis oluşuyla ilgili Hintlilerin kültürünü, eğitimini uzun uzun tartışabiliriz ama bence en büyük sorumlu devlet. Sokaklarda çöp tenekesine rastlamak o kadar zor ki… Büyük şehirlerde yine bazen karşınıza çıkıyor ama köylerde tek bir çöp tenekesi dahi yok. Haliyle insanlar da çöplerini yere atmak, yakmak zorunda kalıyorlar. Biz ilk yola çıktığımızda çöpümüzü çöp bulunca atmak için 120 km boyunca bisikletin tepesinde taşımıştık. Sonra çöp bulamayacağımızı anlayıp yanan çöp dağlarından birine fırlatmak zorunda kaldık. Bir diğer değişle Hindistan bizi hızlı asimile etti.

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Rishikesh Ganj Nehri

Hindistan’da tuvaletini sokağa yapan insanlar mı varmış?

Yerlere çöp atmak işin yine iyi kısmı. Sokaklarda adım başı işeyen, hatta bazen büyük tuvaletini yapan insanları gördükçe artık çöp atanlara daha az şaşırır olmuştum. Sokaklarda çiş yapmak Hindistan’da o kadar olağan bir şey ki, o esnada adama gidip adres sorsanız size adres anlatır, o derece. Eğer muson yağmurları ülkeyi temizlemeden giderseniz Hindistan’a özgü bir çiş kokusunu deneyimleme fırsatınız da olacaktır. Ki duyduğuma göre muson yağmurları da bu kokuya pek bir şey yapamıyormuş. (Bu arada her yeri mi diye soracak olursanız benim gittiğim her yer kokuyordu.)

Hindistan’ın bir diğer sorunu ise yerlere tüküren insanlar. Gerçekten yine kadın erkek yaşlı genç fark etmeksizin herkes yerlere tükürüyor. Birçok yerde “Buraya tükürmeyiniz, cezası bilmem ne kadardır” diye tabelalar var. Aynı zamanda nüfusunun büyük bir bölümü tütün çiğniyor. Tütünü çiğnerken ağızlarına mentol kokusu olan başka bir toz daha atıyorlar. Bu ikisini birlikte çiğneyip tükürüyorlar. İşte Hindistan’a hakim olan en net kokulardan biri de bu. Yerlerde de kırmızı tükürük öbeklerini görebiliyorsunuz.

HİNDİSTAN’A GELECEKLERİN AŞILARI

Ben Hindistan’a gelmeden önce Türkiye’de aşı oldum. Bu aşıların bazıları Karaköy’de Seyahat Sağlığı Merkezinde ücretsiz olarak yapılıyor. Bazıları da aile hekimleri tarafından yine ücretsiz olarak yapılıyor. Aşı olmak tabii ki zorunlu değil ama mikroplarla dolu bir coğrafyaya giderken aşı olmakta fayda var. Çünkü gerçekten sularının bile güvenilir olmaması yüzünden korunmak bazen çok zor olabiliyor. Özellikle Hepatit B aşırı mutlaka yaptırmanız gereken aşıların başında geliyor.Hindistan’a gelirken yapılması gereken aşılar hakkında bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

HİNDİSTAN YEMEKLERİ NASIL?

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Hindistan sokak yemekleri

Şunu en başta belirtmeliyim ki Hindistan mutfağı pirinç ve sebze ağırlıklı bir mutfak. Eğer hijyen konusunda bir takıntınız yoksa hele ki vejetaryenler için tam bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Yemeklerinin hemen hepsini deneme fırsatım oldu ve beğenmediğim çok az şey vardı. Hindistan yemeklerinin tek sorunu çılgınlar gibi baharat kokmaları ve hepsinin acı olması. O yüzden bir yere gittiğimde sipariş vermeden önce insanları acı koymamaları konusunda uyarmak zorunda kalıyordum. Bazen onlara göre acı olmayan ama benim kulaklarımdan ateş çıkarmaya yetecek acılıkta geliyordu yemekler önüme. O yüzden eğer acı yiyemiyorsanız kesin bir dille uyarmakta fayda var. Benim severek yediğim şeylerden bazıları şöyle; pav bhaji, pani puri, paratha, veg thali, dosa.

Hindistan’da Yemek Çeşitleri Neler?

Pav Bhaji domatesli, biberli veya mercimekli olabiliyor. Basitçe domates ve biberli bir yemek veya mercimek yemeği yanında tereyağlı ekmek ve soğanla geliyor. soğanı içine koyup üzerine limon sıkıp ekmek banarak yeniyor. Genelde fiyatı 30-50 Rupi arasında değişiyor.

Pani Puri harika bir sokak yemeği. Çıtır ekmek gibi bir şeyin içine acı ve tatlı iki su koyarak tek lokmada yiyorsunuz. Aynı tezgahlarda bu kıtır ekmeği haşlanmış nohut, maydanoz ve soğan koyarak servis ediyorlar. 4 porsiyondan oluşan bir tabak 20 Rupi’ye satılıyor.

Paratha gözleme tarzı bir yiyecek. Küçük lavaş ekmeği ile gözleme arası bir şey olarak servis ediliyor. Hamurun içine soğan ve patates ilave edip sacta kızartıyorlar. Genelde bir paratha 15-30 Rupi arasında oluyor.

Veg Thali pilav, acı ve tatlı sulu soslar ve genelde mercimek yemeği ile servis edilen bir yemek ve ortalama fiyatı 80-100 Rupi arasında.

Dosa pirinç unu ile galiba süt karışımı bir şeyin gözleme gibi yapılmış şekli. Fiyatı genelde 20-50 Rupi arasında.

Yemekler genel olarak çok ucuz. Özellikle sokak yemekleri neredeyse bedava. 4 kişi yaklaşık 10 liraya doyabiliyorsunuz. Tabii sokak yemekleri deyince çok da hijyenik olmayan bir ortamdan bahsediyorum ama merak etmeyin Hindistan’ın restoranları da en az bu kadar az hijyenik. O yüzden pişmiş yemekleri tercih ettiğiniz sürece çok fazla sorun yaşamayacaksınızdır.


Hindistan’a gideceklerin dikkat etmesi gerekenleri okumak için tıklayın.


HİNDİSTAN’DA SU PROBLEMİ

Hindistan’da su en büyük problem. Çeşmelerden filtre olsa dahi su içmemenizi öneririm. Çünkü bu filtreler bazı mikrop ve virüsler için işlevsiz kalabiliyor. Musluk sularına gelince, kaldığım bazı şehirlerde çeşme sularının kahverengimsi, yeşilimsi bir renkte olduklarını da gördüm. O yüzden bu gibi yerlerde diş fırçalarken de kapalı içme suyu kullanmakta fayda var. Satılan sıvı dezenfektanlar kullanıp bunları suyla karıştırarak da tüketebilirsiniz. Aynı zamanda buz Hindistan’da uzak durmanız gereken şeylerin başında geliyor. Asla ama asla içinde buz olan bir şeyi tüketmeyin.

Sularla ilgili bir diğer şey, satılan içme sularının %90’ının filtrelenmiş su olması. O yüzden içlerinde mineral yok. Doğal kaynak suyu bulmak zor olduğu gibi fiyatları da üç kat daha pahalı. Bisleri, Kinley gibi su markaları filtre sularına mineral ekliyorlar. Bunlar arasında da içilebilirlik testi açısından en iyi olan marka Kinley. (Test 5-10 liraya alabileceğiniz suların içilebilirliğini denetleyen kalem makinalarla yapıldı.)

Kaybettiğiniz mineraller için eczanelerde ve bazı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz çözeltiler öneriliyor. Bu çözeltileri, bir pakedini bir litre suyla karıştırarak tüketiyorsunuz. Tadı mükemmel değil ama çok da iğrenç sayılmaz. (Sandozlara benziyor. Sağlık için insan mecburen içiyor.)

HİNDİSTAN’DA DİL KONUSU

Hindistan’ın resmi dili Hintçe ve İngilizce ama ülkede 20’ye yakın farklı dil konuşuluyor. Büyük şehirlerde insanların hemen hemen hepsi İngilizce biliyorlar ama özellikle köylerde İngilizce bilenlerin sayısı oldukça az.

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Jaipur Maymun Tapınağı

HİNDİSTAN’DA İNSANLAR

Tüm ülkeyi töhmet altında bırakmamak adına burada bahsedeceğim davranışların beş ay boyunca günlük hayatımızda karşılaştığımız insanların %90’ı tarafından yapıldığını hemen belirteyim. Amacım insanları yargılamak değil, karşılaştığım şeyler hakkında bilgi vermek. İnsanlarda beni en çok şaşırtan şey bakışlarıydı. Çok afedersiniz kaba tabirle öküz gibi bakıyorlar. Küçük şehirlerde, köylerde, büyük şehirlerde; kısacası her yerde! Ayrıca inanılmaz bir fotoğraf çekme hastalıkları var. Size çaktırmadan ve çaktırarak boy boy fotoğraflarınızı çekiyorlar. Bu yetmiyor bir de gördükleri her yerde selfie çekilmek istiyorlar. Ama bunu çoğu zaman sizi rahatsız ederek yapıyorlar. Hele ki erkeklerin kadınlara olan ilgileri oldukça rahatsız edici.

Hindistan çok büyük bir ülke ve koskoca ülkeyi karşıma çıkan insanlara bakarak yargılamak pek doğru değil. Elbette bu rahatsız edici davranışları sergilemeyen, son derece kibar ve iyi olan insanlar da gördüm. Ama bu iyi olan insanlar 50’de 1 çıktı karşıma. (Bu istatistik güvenilir değil tabii ki, gelişine uyduruyorum. 100’de 8; 50’de 5 gibi ufak sapmalar olabilir.)

HİNDİSTAN’DA TAKSİ VE TOPLU TAŞIMA

Hindistan’da şehir içi ulaşımda kullanabileceğiniz otobüs ve trenler çok ucuz. Yine ucuz olarak kullanılabilecek otorikshavlar var. (Biz bunları tuk tuk olarak biliyoruz.) Yalnız bu otorikshavcı abiler genelde turistleri çok kazıklamaya çalışıyor, aklınızın bir köşesine yazın. Kazıklamalarının boyutuna bir örnek vermek gerekirse 20 Rupi’lik mesafeden 150 Rupi almaya çalışıyorlar. Kazıklanmak istemiyorsanız bunlara binmeden önce şöförü taksimetreyi açmaya ikna etmeye çalışın. İkna olmazsa da pazarlık yapın. İlk iki kilometre fiyatları genelde 18-25 Rupi arasında oluyor ve daha sonra yaklaşık 0,80 Rupi olarak artıyor. Kabaca kilometre başına 10 Rupi olarak hesaplayabilirsiniz. Yani 4 kilometre gidecekseniz 40 Rupi’de anlaşabilirsiniz. (2017 fiyatları) Eğer sürücü olmaz diyorsa da hiç korkmayın, milyar milyor tane tuk tuk var. Başka birine binersiniz.

Taksi kullanacaksanız mutlaka telefonlarınıza Uber ve Ola indirin. Burada en çok kullanılan uygulamalar bunlar ve bunlar olmadan taksi kullanan insan sayısı çok az. Bu uygulamalar sayesinde mesafe ücretini yaklaşık olarak görebiliyorsunuz ve yolculuk sonunda ödeyeceğiniz tutar telefon ekranında çıkıyor. Haliyle kazıklanma ihtimaliniz yok denecek kadar az oluyor ve sorunsuz seyahat edebiliyorsunuz.

Şehirlerarası yolculuklarda da hem ucuz olması hem de her yere gitmesi sebebiyle genelde trenler tercih ediliyor. Trenler gerçekten çok kullanışlı bu konuda. Fiyatları da aslında oldukça uygun. Ama çok kalabalık oluyorlar ve ucuz yollu bilet alayım derseniz bu kompartımanlar biraz da pisler. Hindistan’da trene binmeden önce yaptığımız tren yolculuklarıyla ilgili yazılarımıza ve tren kullanmak isteyenler için hazırladığımız tavsiyelere bir göz atın.


Hindistan’da tren yolculuğu yapacaklar için tavsiyeler yazısına ulaşmak için tıklayın.


Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Goa, Aranbol Beach, Sweet Lake

HİNDİSTAN’DA OTOSTOP

Hindistan nüfusunun yarısından fazlası turistleri yürüyen dolar olarak görüyor, kabul edelim. Eminiz hepsi pırlanta gibi insanlardır ama bu eğilimleri yüzünden o pırlanta gibi olan taraflarını çok göstermiyorlar. Hintlilerin belki de en kötü huyları sizden para istediklerini en başta çaktırmayıp iş bitince konuyu paraya getirmeleri. O yüzden her şeyden habersiz geçirdiğiniz beş saatlik bir yolculuğun ardından, size iyilik yaptığını sandığınız kedi gibi adam birden bire kişi başı 1.500 Rupi isteyen bir kaplana dönüşebilir, dikkat edin. Eğer otostop çekiyorsanız mümkünse araca binmeden önce para vermeyeceğinizi, hatta paranız olmadığını (çünkü bazen para istemem diyip sonradan isteyebiliyorlar) açık ve net bir şekilde ifade edin. İngilizce anlaşamıyorsanız sakın ha o arabaya binmeyin. Ya siz onların dilinde meramınızı anlatmanın bir yolunu bulun ya da İngilizce bilen birilerini bulun. Ama mutlaka anlaştığınızdan emin olun. Yani kısaca Hindistan’da otostop çekmek sandığınız kadar kolay olmayabilir.

Benim bununla ilgili çok güzel bir anım var mesela. Jaipur yolculuğumda yaşadığım kabus dolu anların hikayesini buradan okuyabilirsiniz. Otostop çekerken mutlaka ama mutlaka parasız seyahat etmek istediğinizi, para ödemeyeceğinizi bir şekilde anlatın. Aksi halde kişisel araç dahi olsa taksi aradığınızı düşünerek size taksi ücreti kitlemeye çalışacaklardır. Bazıları da bana bir kere yaptıkları gibi “No taxi, no money“ demelerine rağmen gittiğiniz yere varınca çirkeflik yapıp para istemeye başlıyor. Öyle durumlarda hemen polise gitmeyi teklif edin. Kişi koşarak uzaklaşacaktır.


Hindistan’da otostop çekmek isteyenler için bomba gibi tavsiyeler


HİNDİSTAN’DA BİSİKLET SÜRMEK

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Goa

Hindistan ve bisiklet sürmek bence yan yana gelmemesi gereken nadir şeylerden. Bir örnekle açıklamak gerekirse soğanın üzerine çikolata sürüp yemek ne kadar abesse Hindistan’da turist olup bisiklet sürmek de o kadar abes. Birçok insan Hindistan’daki trafik yüzünden bisiklet sürmenin çok zor olduğunu düşünüyor. Aksine Hindistan’da bisiklet sürmek çok kolay. Çünkü herkes kornaya bastığı için nereden araba geldiğini anlamak kolay oluyor. Trafik hiç de sanıldığı gibi bir sorun değil. Hindistan’da bir turist olarak bisiklet sürmek asıl insanlar yüzünden çok zor.

Sizi 10 metrede bir durdurarak selfie çekilmeye çalışan insanlar düşünün. İzniniz alınmadan ağzınıza girecek kadar dibinize sokulmuş kameralar hayal edin. Bunların hepsine “Ne olacak canım?” diyor olabilirsiniz. Peki şimdi de her mola verdiğinizde etrafınıza 10 kişinin toplandığını; bu 10 kişinin selam dahi vermeden sizi saatlerce izlediğini hayal edin. Şimdi nasıl hissediyorsunuz? Çoğu zaman bisikletlerinize dokunmaya, açık olan çantalarınızı kurcalamaya başladıklarını, aynı anda videolar ve fotoğraflar çektiklerini düşünün bir de. Duygularınız değişti mi?

Bu muameleye şehir içlerinde maruz kalmak çok can sıkıcı olmayabilir ama köyler arasında kimsenin olmadığı yollarda etrafınızın sarılması belli bir yerden sonra kafanızı çok yormaya başlıyor.  Velhasıl kelam, naçizane tavsiyem, bisikletten soğumak istemiyorsanız bu zor coğrafyada şansınızı zorlamayın ya da bölgeyi bilen ve güvendiğiniz yerli bir arkadaşınızla bisiklet sürün.

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Varanasi Ganj Nehri

Hindistan’da bisiklet sürmek hakındaki detaylı yazıma ulaşmak için tıklayın.


HİNDİSTAN’DA SAĞLIK

Hindistan’da çok şükür sağlık sistemini deneyimleyeceğim bir olay gelmedi başıma. Goa’da ayağıma çivi girdiği için tetanos aşım olmasına rağmen yine de gidip aşı yaptırmak istedim. Eczaneden 17 Rupi’ye aşımızı aldık ve sağlık ocağı olduğu söylenen bir yere yönlendirildik. Gittiğimiz yerde doktor olduğunu söyleyen bir kadın bana 15 Rupi’ye aşımı yaptı. “Olduğu söylenen” diyorum çünkü bizi tapınağın karşısında sağlık ocağı var diye gönderdikleri yer bir evin alt katıydı ve girişte tek bir oda vardı. Odaya girdiğimizde içeride kolunda çantasını takmış vaziyette ayakta bekleyen bir kadın duruyordu. Durumu anlattığımda ben doktorum diyerek iğneyi yaptı. O kadının doktor olup olmadığından hala şüpheliyim. Aşağıdaki fotoğraftaki bakışlarım şüphemi yeterince anlatıyor sajkdns

Bir kez de Delhi’deyken dişimin dolgusunu çıkardığım için geçici bir dolgu yaptırmak için dişçiye gitmek istedim. Tabii güvenilir bir yer bulmak samanlıkta iğne aramaktan farksızdı. Şansımıza bizi o sırada evinde misafir eden bir arkadaşımızın babası diş doktoru çıktı da o işi de güvenilir bir yerde hallettik. Dolgu yaptırmak için 1.000 Rupi ödedim. 2017 yılında 1000 Rupi yaklaşık 50 liraydı. (Bence Türkiye’de saç ektirme ya da estetik turizmi olduğu gibi Hindistan’a da dolgu yaptırma turizmi yapılabilir.)

HİNDİSTAN’DA KONAKLAMA

Otellerde değil belki ama Hindistan’da hostellerde konaklamak son derece ucuz. Özellikle turistik yerlerde hostellerin geceliği 10 Liraya kadar düşüyor. Bazı yerlerde kamp yapma imkanı da var ama Hintlilerin gördükleri ilginç şeylerin önünde saatlerce durup izleme huyu olduğu için kamp yapmayı çok tavsiye etmiyorum. (Ülkedeki tecavüz vakalarının fazlalığı nedeniyle de kalabalık ve güvenilir bir arkadaş grubuyla olmadığı sürece bunu asla tavsiye etmeyeceğim sanırım.) Eğer Goa gibi sahil şeridindeki yerlere gidecekseniz birçok insan sahillerde hamakta uyuduğunu göreceksiniz. Hindistan’da hamakta uyumak da ayrı bir seçenek.

Ben Hindistan’da bisikletle seyahat ederken çoğunlukla kamp yapıyordum. Sırt çantasıyla gezmeye başladığım ilk zamanlarda da sırt çantalılar için bedava konaklama imkanı sunan Couchsurfing ve bisikletliler için bedava konaklama sunan Warmshowers gibi siteleri kullanmıştım. Ama Delhi’deki bir Couchsurfing deneyimimin son derece ürkütücü olunca bu uygulamaları kullanmayı bıraktım. Size de hiç risk almadan Airbnb kullanmanızı öneriyorum. Yani bedava konaklamak yerine 15-20 lira vereceksiniz belki ama en azından güvenli ve konforlu bir konaklama yapacaksınız. Üstelik Airbnb gerçekten çok farklı konaklama deneyimleri bulmanızı da sağlıyor. Ortalama bir hostel bütçesiyle bir villada kalabilir; ya da çok uygun fiyatlara normalde yakalayamayacağınız bir fırsat yakalayabilirsiniz.

Hindistan’daki tüm kiralık evleri ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Hindistan'a gideceklere tavsiyeler
Jaipur

Eğer Hindistan’da Couchsurfing kullanmakta ısrarcı olursanız da çok dikkatli olun. İlk Couchsurfing deneyimimizde, bizi misafir etmeyi kabul eden çocuğun 20’den fazla olumlu referansı olduğu için ayrıntılara çok fazla dikkat etmemiştik. Evine gittiğimizde garip davrandığını fark edip işkillendik ve orada kalmamaya karar verdik. Eşyalarımızı dahi içeri sokmadan çıktık gittik. Daha sonra profil fotoğraflarını incelediğimizde hiçbir fotoğrafın ona ait olmadığını, zaten fotoğrafların çok uzaktan çekildiğini fark ettik. (Detayları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.)

HİNDİSTAN’DAN TELEFON HATTI ALMAK

Telefon hattı alacak olanlar için önemli bir uyarıyı yapmadan geçmeyeyim. Pasaportunuz ve bir adet fotoğrafınızla gidip telefon hattı alabilirsiniz. Hat alırken sizden bir adres ve referans numarası istiyorlar referans olarak. Bu numarayı arayıp orada bulunup bulunmadığınızı, pasaport bilgilerinizi doğrulamasını istiyorlar referans olan kişiden. Bu doğrulamayı her zaman yapmıyorlar. Mesela biz 3 hat aldık ve hiçbirinde doğrulama yapmadılar. Ama hostelde kalan başka bir çocuk hat aldığında referansını arayıp doğrulama istediler. Telefon hattınızı hangi operatörden alırsanız alın hat vizenizin süresi kadar aktif oluyor. Fakat 90 günden sonra gidip “Ben hala buradayım, vizem de devam ediyor, aha bu da pasaportum” diyerek bildirimde bulunmazsanız hattınız iptal ediliyor. Buna dikkat edin.

HİNDİSTAN’IN HİÇ Mİ OLUMLU BİR TARAFI YOK?

Hindistan’la ilgili tecrübelerimi anlattığımda bu deneyimleri okuyanların gösterdiği ilk refleks genelde Hindistan’a gitmekten vazgeçmek oluyor. Belki biraz olumsuz bir tablo çiziyor olabilirim, kabul edelim. Ama bu anlattıklarım benim için olumsuz bir tablodan ve gitmeme sebebinden daha çok ‘neyle karşılaşacağınızı bilin’ kategorisinde yer alıyor. Yani bunları olumsuz şeyler olarak değerlendirmiyorum. Bunlar Hindistan’ın gerçekleri ve Hindistan’a gitmeyi planlıyorsanız bunları bilmelisiniz. Aksi halde benim de başıma geldiği gibi hazırlıksız yakalanıp yolculuğunuzun uzunca bir süresini alışmaya çalışarak geçirebilirsiniz. Bu süreci yerinde atlatmaya çalışmak inanın daha yorucu oluyor. Ve her seferinde şunu üzerine basa basa söylüyorum; bunların hepsi benim biricik deneyimlerim. Hindistan’a gideceklere ancak deneyimlerime dayanarak naçizane önerilerde bulunabilirim ve benim Hindistan’da geçen beş ayın sonundaki deneyimlerim sizleri bu konuda bilgilendirme zorunluluğunu doğuruyor. Sizin deneyimleriniz bunlardan farklı olabilir. Bambaşka bir Hindistan’la karşılaşabilirsiniz. Benim gibi düşük bütçeli bir tur yerine biraz daha bütçe kaygılarından uzak olup daha az sorun yaşayabilirsiniz. Aynı şekilde döndüğünüzde anlatacak daha fazla probleminiz olabilir. Ama bunu denemeden bilemezsiniz.

Hindistan, konfor alanından çıkmaya alışık olmayanlar için gerçekten zor bir coğrafya. Fakat aynı zamanda keşfedilmeyi fazlasıyla hak eden bambaşka bir ülke olduğu da su götürmez bir gerçek. İnsanların tavırlarına sinir olduğunuz kadar doğası karşısında dilinizin tutulduğu anlar olacak. Medeniyetsizliğe küfür ettiğinizden daha çok insanların sadeliğine ve rahatlığına hayran kalacaksınız. Hayatınızda büyük ihtimalle daha önce hiç görmediğiniz şeyleri görecek ve hiç denemediğiniz şeyleri deneyeceksiniz. O yüzden kişisel fikrimi soracak olursanız, bu güzel ülkeye gitmek istiyorsanız duyduğunuz olumsuzluklar sizi vazgeçirmesin. Bu ihtimallerin yaşanabileceğini bilin, ama daha fazlasının size keyif olarak geri döneceğini de unutmayın.

HİNDİSTAN HAKKINDAKİ DİĞER YAZILAR

HİNDİSTAN ŞEHİRLERİ GEZİ REHBERLERİ

HİNDİSTAN HARCAMALARIM

(Harcamalar iki kişi içindir. 5 aylıktır.)

  • Konaklama ……………………………… 4,600 Rupi
  • Ulaşım ……………………………………. 14,716 Rupi (5,330 Rupisi bisikletler için)
  • İletişim ……………………………………. 815 Rupi
  • Sağlık ……………………………………… 1,632 Rupi
  • Ekipman ………………………………….. 6,312 Rupi
  • Yeme-İçme ………………………………. 25,630 Rupi
  • Rehber ……………………………………..130 Rupi
  • Toplam ……………………………………. 53,835 Rupi
  • Toplam Türk Lirası Karşılığı ……… 2,990 Türk Lirası 

Nasıl bu kadar ucuza geziyorum merak ediyorsanız düşük bütçeli seyahatler hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

18 Yorum

  • Tekin Polat
    21 Ağustos 2018, 17:04

    Bende tedavi için gideceğim ama yabancı dil bilmiyorum

    CEVAPLA
  • Cumhur alabay
    13 Aralık 2018, 20:26

    Merhaba Birkaç bilgi almak istiyorum ama yardımcı olabilirmisiniz. Ben pırlanta ve elmas almak ve Türkiye de satmak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz bu konuyla alakalı simdiden teşekkürler

    CEVAPLA
    • Melke@Cumhur alabay
      14 Aralık 2018, 20:24

      Merhaba, oradan bakınca pırlanta ve elmas konularında bilgim var gibi mi görünüyor? 🙂

      CEVAPLA
      • ali@Melke
        15 Nisan 2019, 05:44

        bakın hanımefendi ne guzel bir deneyim paylaşmışsınız bizlerle emeğinize sağlık ancak simdi biz sizin bu emeginizin altına ne kadar varoş paçoz insanlarsınız bize ne sizin kendi kendinize bile bile çektirdiğiniz sefilliklerinizden veririm geceliği 100 dolar kalırım 5 yıldızlı bir otelde söylediklerinizin hic birisiyle de karşılaşmam hatta emin’im cok farklı anılarımız olur sizinle oradan bakınca looser gibi bir halim varmi kaç kişi sizin yaptığınız anormal tatili yapacak acaba bu yazıyı okuyan paran yoksa kırar dizimi otururum evim de gibi olumsuz yazılar yazmıyorsak sizde oraya gitme amaci sizinkisinden farklı olan ve yazınızdan bisiklete binip taciz edilmek disinda varsa gerçek hayata dair ise yarar tecrübeleriniz bunlardan yararlanmak adina gayet kibar naif bir şekilde sorulmus soruya küstahlık yapmadan bilginiz dahinde insan gibi yanıt vermelisiniz oraya kadar gidip de günü nasıl geciririm kafasında olan rahatından rahatsız olup macera pesinde olan ergen e ticaret ile ilgili soru sormak dogru degil evet haklısınız ancak yinede madem incisinden boncuğuna kadar anlatmayı görev bildiniz bir zahmet bir gününüzü ayırıp en azından bizim gibi is insanlarını da bilgilendirecek bir kaç yer bilgi paylaşım yapabileceğiniz gun ayırsaydınız 5 aylık hindistan gezinizinde biz ayakları yere basan insanlarada bir faydanız olsaydi

        CEVAPLA
        • Melke@ali
          15 Nisan 2019, 12:52

          Ne diyebilirim ki? Çok haklısınız. Keşke biraz pırlanta ve altın ticareti hakkında bilgi sahibi olsaydım da insanlık adına bir faydam olsaydı… Çok özür diliyorum. Bu yorumunuz sayesinde en kısa zamanda deneyimlerimi anlattığım blog sayfamı dünyadan ticaret notları şeklinde değiştireceğimden emin olabilirsiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim. 🙂

          CEVAPLA
    • SELMAN DEMİRDOVEN@Cumhur alabay
      30 Haziran 2019, 13:03

      Cumhur sen ne kadar boş bir insansın. Gezmekle, backpacker ruhuyla uzaktan yakından alakan yok, saf saf konuşuyorsun. Altın ticareti yapacakmış, sen git pazarda limon sat, bu zekayla anca onu yapabilirsin.

      CEVAPLA
  • Nalan
    23 Aralık 2018, 00:43

    Merhabalar hindistanda bir firmada çalışmaya gideceğim hazırlıklara başlayacağım fakat endişelenirim var Türkiye’de 10milyara yakın para kazanıyorum kendi işim altın tasarımcısıyım Hindistan için 2000 dolar ile 2500 dolar arası talepde bulundum ve bir ev orada geçinebilirmiyim bu paraya ve tabi birikim hapabilirmiyim 2900tl demişssiniz bu harcama ne kadarlık süreç için.

    CEVAPLA
    • Melke@Nalan
      23 Aralık 2018, 01:16

      Merhaba, yazıda bahsi geçen harcamalar 2 kişi için 5 aylık harcamalardır. Fakat ben bu süreçte çoğunlukla bisikletle seyahat ediyordum, kamp yapıyordum, insanların evlerine misafir oluyordum. Kısacası düşük bütçeyle seyahat ediyordum. Dolayısıyla sizin için uygun bir kıyaslama imkanı sunmayan bir yaşam tarzım vardı Hindistan’da geçirdiğim 5 ay boyunca. Devamlı kaldığım, kirasını ve faturasını ödemek zorunda olduğum bir evim, aylık sabit giderlerim, ulaşım masrafım yoktu. Yaşam standartlarınızı bilmiyorum ama benim minimal yaşam standartlarıma göre Hindistan’da aylık 200 dolara bile yaşarım 🙂

      CEVAPLA
  • Güney Viyana
    26 Mayıs 2019, 10:44

    Selamlar Avusturya’dan güney Bangladeşe de gidicekmisiniz orayı çok Merak ediyorum

    CEVAPLA
  • Emircan Pekdemir
    11 Kasım 2019, 11:18

    Merhaba , Hindistan Güney sahillerinde yaşamak istiyorum oturum gibi durumlar nasıl oluyor ,,,

    Tanıdığım ve hindistana yerleşen insanlar var , siz tavsiye eder misiniz ? Ucuz yaşam nedeni ve ‘Lüx’ olduğunu düşüncesi ile gittiler ,,

    Teşekkürler

    CEVAPLA
    • Melke@Emircan Pekdemir
      11 Kasım 2019, 12:30

      Merhaba, oturum durumları yasal olarak nasıl oluyor bilmiyorum. Tanıdığım ve Hindistan’da yaşayan birçok arkadaşım 6 aylık vize alıyorlar ve sezonluk ev kiralayıp 6 ayı Hindistan’da geçiriyorlar, daha sonra ülkeye dönüyorlar.

      Hindistan gerçekten birçok açıdan ucuz ve rahat bir yer. Ancak tabii takdir edersiniz ki bu bir yerde yaşamak için tek kriter olamaz. Kişisel hayat standartlarınız, esnekliğiniz ve bakış açınız Hindistan gibi bir ülkede yaşamak için değerlendirmeniz gereken şeylerin başında geliyor. Çünkü insanları anlamanın zorlu bir mücadeleye dönebildiği bir ülke Hindistan. Hijyen ve sağlık endişesi taşıyorsanız, belli imkanlarınızdan vazgeçemeyeceğinize inanıyorsanız lüks bir yaşamda ne kadar mutlu olabilirsiniz bunu göz önünde bulundurmak gerekir. Aynı şekilde Hindistan’ın iklimi de bizim ülkemizden son derece farklı bir iklim. O kadar uzun süre böylesine sıcak ve nemli, dönem dönem de ciddi yağış alan bir ülke sizin yaşamınız için uygun mu?Hindistan’da beş ay geçirmiş biri olarak, ben Hindistan’ı gerçekten çok sevdim. En kısa zamanda tekrar ziyaret etmeyi ve uzun süre kalmayı düşünüyorum. Ama öte yandan alışana kadar bir o kadar da zorlandım. İlk 3 ayımın sinir ve stresle geçtiğini söyleyebilirim. Hindistan’dan ayrıldıktan 2 sene sonra aslında ne kadar çok sevdiğimi görebiliyorum.

      Kısacası bana soracak olursanız, bir ülkede yaşamak için o ülkenin ucuz olmasından ve lüks bir yaşam sürme ihtimalinden önce değerlendirilmesi gereken başka şeyler var. Bilmiyorum sitemdeki Hindistan yazılarından ne kadarını okudunuz ama bazıları size Hindistan’da yaşam hakkında bilgi verebilir. Bazı yazıları okumadıysanız diye aşağıya bırakıyorum:

      https://melkeontheroad.com/hindistanda-organ-mafyalari.html
      https://melkeontheroad.com/hindistanda-otostop-cekilir-mi-sorusunun-en-net-cevabini-veriyorum.html
      https://melkeontheroad.com/yalnizca-hindistanda-basiniza-gelebilecek-komik-durumlar.html
      https://melkeontheroad.com/hindistana-gideceklerin-dikkat-etmesi-gerekenler.html

      Umarım sorunuza biraz da olsa cevap verebilmişimdir. Sevgiler.

      CEVAPLA

Yeni Yazılar