Tur Ekipmanlarım ve Özellikleri

Tur Ekipmanlarım ve Özellikleri

Bisikletle seyahat etmek her ne kadar çok keyifli olsa da hazırlık aşaması bir hayli zorlayıcıydı. Özellikle yanıma alacağım şeylere karar vermek benim için çok zor olmuştu. Çünkü ağırlık ve işlevsellik en önemli konulardı ve buna uygun seçim yapmam gerekti. Bu yazıda da gelen sorular üzerine bisikletle seyahat etmek için yanınıza almanız gerekenler nelerdir sorusuna cevap vermek için kendi turumda yanıma aldığım malzemeleri anlatmak istedim. Bisiklet turuna çıkarken yanıma aldığım tur ekipmanları ve ekipmanlarımın özellikleri hakkında hazırladığım bu yazı umarım bisikletle gezmek isteyenler için faydalı olur.

Aşağıda anlattığım ekipmanların bazılarını bisikletli seyahatimin ilk 3 ayında Türkiye-İran ayağında kullandım. Burada kullandığım malzemeler kışın işimi görecek özelliklere sahipti. Hindistan ve Tayland’ta ise diğer malzemeleri geri göndererek yazlık malzemelere geçiş yaptım.

Yazıya önce bisikletle gezerken yanınızda olması gereken malzemelerin bir listesiyle başlayalım, ardından kendi kullandığım malzemelerin teknik özelliklerine geçelim.

Kamp Malzemeleri

  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Şişme mat
  • Askeri mat
  • Benzin ocağı
  • Tencere seti
  • 2 kapaklı kap
  • Çatal-Bıcak
  • Termos
  • Su Filtresi

Kıyafet

  • Termal içlik takımı
  • Nefes alabilen t-shirt
  • Mevsime uygun pantolon
  • Termal çorap
  • Yağmurluk
  • Ara katman ceket
  • Rüzgarlık
  • Buff
  • Goretex ayakkabı
  • Ayakkabı yağmurluğu
  • Pantolon yağmurluğu
  • Eldiven

Elektronik

  • Tripod
  • Fotoğraf makinası
  • Powerbank
  • Solar panel
  • Laptop
  • Harici disk
  • Kindle

Alet-Edavat

  • Tamir takımı
  • Yama seti
  • Alyan seti
  • Çok amaçlı çakı
  • Pompa
  • Paracort bileklik
  • Dikiş seti

Yedek malzeme

  • İç lastik
  • Yedek dış lastik
  • Piller

Hazırladığım 4 Mevsim full kamp listesini incelemek için tıklayın.

TEMEL MALZEMELERİM VE ÖZELLİKLERİ

KAMP ÇADIRI

Çadırım Marmot’un çadırlarından 4 mevsim Vapor modeli. Çantalarım çok olduğu için 3 kişilik almayı tercih ettim. Yalnız iki kişilik alsaymışım da olurmuş çünkü çadırın içi tahmin edebileceğinizden çok geniş. Bu modeli seçmemin önemli sebeplerinden biri kurulumunun 3 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilecek kadar kolay olması ve iç alanının genişliği. Standart çadırlardaki köşeden köşeye uzanan 2 polün dışında 3. bir gerdirme polü bulunuyor; bu pol tavan mesafesini yükselterek içerde havanın dolaşacağı alanı genişleterek büyük ferahlık sağlıyor. Kapıların hemen üzerinde bulunan havalandırma pencereleri de havanın dolaşmasında ve içerde sıcak havada bile nem olmamasına epey yardımcı olan etkenlerden.

Ayrıca iki girişi ve iki bagaj alanı bulunması benim gibi çok eşyayla seyahat edenler için son derece kullanışlı. Tüm bunları performans ile birlikte düşündüğümüzde oldukça tercih edilebilir hale geliyor. Çadırın ağırlığı 2.800 gram civarı. Aynı performanstaki diğer çadırlarla kıyaslandığında bu ağırlık oldukça iyi. Hatta yaptığım araştırmalardan sonra hem fiyat-performans açısından hem de ağırlığı açısından bulduğum en iyi çadır diyebilirim.


UYKU TULUMU

Kışlık Uyku Tulumum

Kış kampları için Marmot’un Trestles 15 uyku tulumunu kullanıyorum. Kaz tüyü olmaması benim için en önemli etkenlerden. Kullanılan farklı bir teknoloji olan spirafil 120 dolgu, kütle/hacim oranı itibariyle kaz tüyüne en yakın ısı yalıtımını sağlıyor. Comfort sıcaklığı -2.6, lower limiti -8.9 ve extreme limiti -27.2. Uyku tulumu son derece rahat. Her uyku tulumunda olduğu gibi bu uyku tulumunda da cep telefonu veya cüzdanınızı koyabileceğiniz gizli cep var ve bu cebi fermuar ile kapatabiliyorsunuz. Özellikle ayakların olduğu bölümde kullanılmış olan materyal sayesinde ayaklarınızı uyku esnasında hareket ettirebileceğiniz geniş alan olmasına rağmen üşüme problem yaşamıyorsunuz.

Yazlık Uyku Tulumum

Kış kampı dışındaki kamplarımda da Marmot’un Nanowave 55 modelini kullanıyorum. Comfort derecesi 15.6 derece, lower limiti 12.4 derece ve extreme sınırı 0.6 derece. Hafif ve küçük olması nedeniyle rahatlıkta taşınabiliyor.


YAĞMURLUK

Yağmurluğum Marmot markasına ait su geçirmez yağmurluk. Kendi sol cebine katlanabildiği için çok az yer kaplıyor. Kask ile uyumlu kapşonu ve koltuk altı fermuarları benim için en önemli özelliklerinden. Normal zamanlarda kullanmamın yanında bisiklet sürerken hava yağmurlu olduğunda çoğu zaman başka bir şey giymeden sadece bunu kullanıyorum. Aynı zamanda havanın sıcak olduğu ve benim terli olduğum zamanlarda, eğer yokuş aşağı ineceksem veya ciddi rüzgarlı bir alandan geçiyorsam, koltuk altlarını açarak bunları giyiyor ve hem rüzgar önleyici olarak kullanıyor, hem de koltuk altı hava girişinden faydalanarak içerde hava sirkülasyonunu sağlıyorum.

Marmot yağmurluk ve mont listemi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

RÜZGARLIK ve SOFTSHELL

Bu da tabii ki Marmot marka. Bisiklet kullanıcıları ortalama bir havada giyilecek şey bulmanın zorluğunu tahmin edeceklerdir. Bu ceket hem rüzgarı çok iyi kesiyor hem de özel yapıları sayesinde terleyecek kadar sıcaklamamıza sebep olmuyor. Su kaydırma özelliği var. Hafif yağmurun atıştırdığı havalarda yağmurluk giymek zorunda bırakmıyor ve suyu emmeden kaydırıyor. Bu da kullanışlı olması yüzünden üzerime yapışan kıyafetlerimden. Ayrıca cepleri çok geniş olduğu için gittiğim ülkelerde pasaport gibi gerekli belgelerimi direk cebime atıp dışarı çıkabiliyorum. Özellikle belirtmeliyim ki çoğu yerde, rüzgarlığın fermuarının hemen iç kısmında bulunan gizli cebi çok sık kullanıyorum.

MONT

Ceket olarak Marmot’un Featherless model ceketini kullanıyorum. Bu ceket kaz tüyü değil. Marmot’un geliştirdiği teknolojilerden biri olan Featherless teknolojisi kaz tüyüne en yakın olan teknolojilerden biri ve 700 fil kaz tüyü sıcaklığına ulaşabilen ilk sentetik teknoloji. Sıcak tutmasının yanında ıslandığında dahi içerideki ısıyı korumaya devam etmesi en önemli özelliklerinden biri. Ceketim son derece hafif ve az yer kaplıyor. BlueSign sertifikalı ve kesinlikle alerjen değil. Özellikle alerjisi olanlar için son derece mantıklı bir tercih. Kaz tüyü olmadığı için ıslandığında da herhangi bir sorun yaşamıyorum. Makinada yıkanabiliyor olması da bir diğer iyi tarafı.

Marmot yağmurluk ve mont listemi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


İÇLİK

Puhu markasının termal içlikleri bu yolculukta tercih ettiğim için iyi ki dediklerimden. Eğer hava soğuksa genelde her zaman içimde içliğim oluyor, tişörtümü onun üstüne giyiyorum. Teri dışarı atma ve nefes alırlık konusunda çok başarılı. Sıcak tutma kısmından bahsetmeye bile gerek duymuyorum. Son derece rahatlar. Termal içlik öneri listemi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.


AYAKKABI

Ayakkabı belki de bu yolculuk için en önemli olan şeylerden. Ayakkabılarım Asolo’dan. Goretex ve vibram taban bir ayakkabının yolculuktaki değeri paha biçilemez. Şimdiye kadar birçok outdoor markasının ayakkabısını kullanmış biri olarak, Asolo ayakkabıların hem performans hem de dayanıklılık açısından ilk sıralarda olduğunu belirtmeliyim. Bisiklet kullanmak için de tabanının gerektiği kadar sert olması sayesinde son derece uygunlar. Gittiğim yerlerde konaklamak için doğa sporları ile ilgilenen arkadaşları tercih ettiğimden birkaç kere doğa yürüyüşüne, hafif tırmanışa da gittim ve ayakkabılar 10 üzerinden 10 puanı fazlasıyla hak ettiler. Ayakkabımın yarım bilekli olması yüzünden en başta bisiklet sürerken rahat olup olmayacağından pek emin olamamıştım ama hiçbir sorun yaşamadım.

Yazlık olarak da Keen’in sandaletlerini kullanıyorum. Ayaklarımı terletmiyor ve ucunun kapalı olması sayesinde ayak tırnaklarım kirlenmiyor. 5 ay boyunca devamlı olarak giydim ve bir kez bile ayağımı vurmadı.

Turum boyunca kullandığım ve memnun kaldığım ayakkabıları buradan görebilirsiniz.


SIRT ÇANTAM

Sırt çantası yolculuğun en önemli malzemelerinden biri. Çünkü ağırlık, kullanım, kalite, vücut ile uyum gibi çok fazla etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yanlış çanta kullanımı sırt ağrılarından şekil bozukluklarına kadar birçok sağlık sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Kalitesiz bir çanta yolculuğunuz esnasında parçalanabilir. Erişim kolaylığı olmayan bir çanta yüzünden aradıklarınızı bulmak saatlerinizi alabilir. O yüzden çanta seçimi konusunda çok dikkatli olmanızı, profesyonel çantalar üreten markalardan alışveriş yapmanızı ve çantanızı mümkünse denemenizi tavsiye ediyorum. Kadınlar için, kadın vücut yapısına göre dizayn edilmiş çantalar kullanmak vücut için çok daha doğru olacaktır. Ben tüm bunları göz önünde bulundurarak Lowe Alpine’in Diran modelini kullanıyorum.

GÜNLÜK SIRT ÇANTAM

Yolculuklarımda büyük sırt çantamın yanı sıra bir de sürekli yanımda taşımam gereken eşyalarımı koyduğum ufak bir sırt çantam var. Sırt çantalı gezilerde böyle küçük bir çanta bulundurmak son derece önemli. Bu çantaya telefon, şarj aleti, laptop, cüzdan, pasaport gibi kolay ulaşmam gereken şeylerimi koyuyorum. Sırt çantamla gezerken bu çantayı önüme takıyorum. Şehir içi gezilerimi de sadece bu çantayla yapıyorum. Böyle bir çanta seçerken benim için en önemli şeylerden biri en önünde ve üstünde küçük eşyalarımı koyabileceğim bölmeler olması ve laptop gözünün bulunması. Aynı zamanda çantanın her iki yanında oldukça geniş matara bölmeleri var. Camel bag ile de uyumlu. Bu çantayı seyahatler haricinde de iş çantası olarak kullanabilirsiniz. Lowe Alpine’in Helix modelini kullanıyorum.

Kullandığım sırt çantalarını incelemek isterseniz bu linke bakabilirsiniz.

STANLEY TERMOS

Gerçekten bir malzemenin ne kadar değerli olabileceğini Stanley Termos ile tanıştığımda anladım. Gittiğim her yerde sıcacık çayımı veya buz gibi suyumu içebiliyor olmamı Stanley’e borçluyum. Suyu uzun sure koyduğunuz sıcaklıkta tutması bir yana dursun, tadını değiştirmeden saklayabiliyor olması bambaşka bir şey. Yolculukta kullandığım iki Stanleym vardı. Biri 1 litre, diğeri 0,47 Litreydi. Yolculuktan döndükten sonra hemen hemen her ihtiyacım için ayrı Stanley termoslar edindim.

Hepsiburada’da yaptığım Stanley listesine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bazen gerçekten çok ciddi indirimler oluyor. Aynı şekilde indirimli Stanley alabilmek için kutupayisi.com sitesinden MELKEONTHEROAD20 kodunu kullanabilirsiniz. (2021 güncellemesi: Kod hala güncel fakat eğer hali hazırda üründe indirim varsa ne yazık ki kod uygulanmıyor.)

ABUS KİLİT

Tabi bisikletle çıkılan bir seyahatin olmazsa olmazlarından biri de kaliteli bir kilit. Bu yolculukta bisikletim her şeyim olduğu için bu konuda dünyanın en iyi markası ABUS Kilidi tercih ettim. Bisiklet yolculuğunda cebimde, veya yanımda anahtar taşımak istemediğim için şifreli olan modelini seçtim, böylece anahtar taşımadan 4 kodlu kilit çok daha pratik oldu. Eğer bisikletle seyahat edecekseniz bisiklet kadar pedal ve selenizi korumanız gerektiğini de unutmayın.


Bu yazıdaki bazı linkler Hepsiburada işbirliği linkleridir. Bu linklerden alışveriş yapmak size herhangi bir ek külfet yüklemez. Zaten alacağınız bir şeyi bu linklerden satın aldığınızda siteme de ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar