Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Eğer uçaktan korkuyorsanız ve uçak korkusu seyahat etmenize engel oluyorsa, aramıza hoşgeldiniz. İnsanların büyük bir kısmı uçak korkusuna anlam veremiyor olsa da konu seyahat etmek olunca bazı insanlar için uçak korkusu da bir köşede pusuya yatıp bekliyor. Hele bir de panik atak gibi bir dertten muzdaripseniz uçak korkusu seyahatlerinizin olmazsa olmazları listesinde ilk sıralarda yer alıyor olabilir. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Peki uçak korkusuyla seyahat etmek mümkün mü? Eğer mümkünse bunu nasıl yapacağız? Uçak korkusu nasıl yenilir? Kimi doktorundan aldığı uyku ilaçlarıyla, kimi benim yaptığım gibi kendini telkin ederek uçakla seyahat etmeyi bir şekilde başarıyor. Ama burada en önemli olan şey uçak korkusunun ne evrede olduğu ve sizi ne kadar strese soktuğu.

Eğer uçaktan korkuyorsanız ve ne yaparsanız yapın bir türlü bu korkuyu yenemiyorsanız bu da çok normal, sizde bir sorun yok. Uçak korkunuzun temelinde hiç haberdar olmadığınız bir şeyler yatıyor olabilir ve bunun için profesyonel bir yardım çok işinize yarayabilir. Bu yazı profesyonel bir yardımdan çok, katlanılabilir bir korku ve tedirginlik yaşayanlar ve buna rağmen yine de uçak seyahati yapabilenler için kendilerini rahatlatabilecekleri bazı yöntemleri içeriyor.

Ben de uçak korkusu yaşayanlar kervanında yer alan biri olarak, kendi deneyimimden bahsetmek için bu yazıyı hazırladım. Bu yazı hiçbir şekilde korkularınızın üstesinden gelmeniz konusunda size bir garanti vermiyor. Ama yine de belki rahatlamanıza yardımcı olabilecek yöntemler konusunda fikir verebilir diye paylaşmak istedim. Yazının sonunda bu yazıyı ilk yazdığım zamandan yıllar sonra yaptığım eklemeyi de mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Uçak Korkusuyla Seyahat Etmeyi Nasıl Başarıyorum?

Normalde uçağa binerken her seferinde “Oley, yine bulutlara gideceğiz.” diye çocuklar gibi şen olan ben, seneler önce birden bire uçaktan korkmaya başladım. Bu korku beni o kadar muzdarip etti ki, çıktığım bütün uzun seyahatlerin ana başlığı “Nasıl uçağa binmeden gezerim?” oluyordu. Daha sonra bazen durumun gerekliliği yüzünden uçak yolculuğu yapmam gerekebileceğini acı bir şekilde öğrendim. Bunu ilk yaşadığım seyahatim bisiklet yolculuğum olmuştu. İran-Pakistan-Hindistan olarak kurguladığım bisiklet rotasında Pakistan vizesi alamayınca Şiraz’dan Mumbai’ye aldığım son dakika biletiyle bir değil, iki değil, tam üç aktarmayla uçmak zorunda kaldım ve bu korkumla yüzleşmek benim için kaçınılmaz oldu.

Daha sonra da yine bu yolculuk sırasında Hindistan’dan Tayland’a uçtum ve bir daha uçağa binmemeye yemin ettim. (Hatta bu yüzden Tayland’a veya kara yoluyla gidebileceğim herhangi bir ülkeye yerleşmeyi bile düşündüm.) Fakat bir aile bireyimi kaybettiğim için, son uçak yolculuğumdan aylar sonra yine bir son dakika biletiyle Tayland’tan Türkiye’ye iki aktarmayla tek başıma gelerek tükürdüğümü yaladım ve yine uçağa bindim. Tabii bu uçuşların nasıl geçtiğini bir allah bir de ben biliyorum.

Türkiye’ye döndükten sonra da yurt içinde ve yurt dışında sadece 4-5 kez iki saati geçmeyen uçuşlar yaptım. O sıralarda uçak korkumu yenmiş gibiydim ama daha sonra ne olduysa bir daha uçağa binmekten hep kaçındım. (Bu konuyu yazının en sonundaki ekleme kısmında uzun uzun anlattım.)

Uçak Korkusuyla Baş Etmenizi Sağlayacak Yöntemler

Bu yazıda uçak korkusu olan biri olarak uçak yolculuğuna kendimi nasıl hazırladığımdan ve nasıl çok fazla ayılıp bayılmadan uçabildiğimden bahsedeceğim. Uyguladığım yöntemler sayesinde birkaç kez bu korkumla yüzleştikten, telkinler dinledikten sonra her uçuşumda artık eskisi kadar korkmadığımı fark ediyordum. Bu şekilde pozitif ilerleme kaydetmek ise en güzel motivasyon oluyordu benim için.

Bu korkumun ilk evrelerinde profesyonel bir yardım almadım. Aşağıda anlattığım yöntemler, benim gibi uçak korkusu yaşayan insanlara yardım etmek için içerik oluşturan psikolog ve psikiyatrların bilgilendirmeleri sayesinde bulduğum yöntemlerdi. Ve bu yöntemler kesinlikle uçak korkusu katlanılabilir düzeyde olan kişiler için geçerli. Eğer bu korkunuzla yüzleşmeye hazır hissetmiyorsanız, uçak korkunuz sizi çok fazla strese sokuyorsa, bu stresle başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız uçak korkusuyla seyahat konusunda mutlaka uzman desteği alın. Eğer bu korkuya katlanabiliyorsanız, sizi uçuş yapmaktan alıkoymuyor ama yine de uçmak söz konusu olduğunda strese sokuyorsa aşağıdaki yöntemler işinize yarayabilir.

1.Başka korkularınız varsa önce onlarla yüzleşin.

Eğer uçaktan başka otobüs, metro gibi yerlerde bulunmaktan da korkuyorsanız işe önce ufaktan başlayın. Doğrudan uçakla seyahat etmek yerine yüzleşmeyi daha makul bulduğunuz diğer araçlarla ilgili korkularınızla yüzleşin.

2.Telkin ve müziklerden faydalanın.

Uçak korkum katlanılabilir seviyedeyken uçağa bineceğim kesinleştiği andan itibaren her gece uçak korkusuyla ilgili telkinler dinlemeye başlıyordum. Uçağa bineceğim gün gelince öncelikle panik atak yaşayabileceğim konusunda kendimi uyarıyordum ki hazırlıksız yakalanmayayım. Uçak yolculuklarım için hazırladığım bir playlistim vardı. Bu playlistte telkinler, subliminal mesajlar ve klasik müzikler eklemiştim ve uçuş boyunca bunları dinliyordum.

Bu yöntemler korkumu büyük ölçüde yenmem ve stresimi azaltmam konusunda bana epey yardımcı olmuştu. Genelde uçuşlarımın gidişleri biraz heyecanlı geçiyordu ama dönüşlerinde sanki hiç uçak korkum yokmuş gibi güle oynaya uçağa biniyordum.

3.Pilotlarla konuşmayı deneyin.

Bu ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor ama şansınızı deneyin. Ben herhalde çok şanslıydım ki bu bahsi geçen korku dolu uçuşların ilkinde pilotlarla konuşma fırsatını yakaladım. Uçağa bindiğim gibi hosteslere panik atağım olduğunu açıkladım, pilotlarla konuşmamın mümkün olup olmadığını sordum. Tabi ki diyerek beni kokpite davet ettiler. (Pilotlarla konuşsam ne olacak bilmiyorum ama güvenilir tipler mi diye bir kontrol etmek istedim sanırım lsakld) İki pilot beni bir kenara oturttu. Uçuşla ilgili bilgi verdiler, güvenlikle ilgili bilgi verdiler, biraz benimle ilgili sorular sorup kafamı dağıttılar. En sonunda hep birlikte fotoğraf çekildik, şu an hatıra olarak sakladığım uçuş rotasının çıktısına imza atıp verdiler. (Düşününce epey manyakça geliyor biliyorum ama beni rahatlattı mı? Evet.) Bazı havayolları bu konuda oldukça hassas oluyor. Pilotlarla konuşmanız mümkün olmasa bile, diğer uçuş personeli sizi dinleyip endişeleriniz konusunda içinizi rahatlatabilir.

4.Uçakların güvenliğini araştırın.

Gelin hepimiz kabul edelim, uçaklar gerçekten çok güvenli ulaşım araçları ve her gün binlerce uçak uçuyor. “Ama bir kere kaza yaptı mı da herkes ölüyor” dediğinizi duyabiliyorum. Çok çok çok haklısınız. Ama allahın işine bakın ki genelde yapmıyorlar. Kaza yapma potansiyeli doğduğunda bile bu ihtimali çeşitli güvenlik önlemleriyle ortadan kaldırabilecek teknolojilerle donatılıyorlar. İstatistiklere göre uçak en güvenilir ulaşım araçlarından biri. “Peki o milyonda bir kaza ihtimali neden bana denk gelmesin” diyorsanız koşarak profesyonel yardıma gidiyorsunuz demektir çünkü yine çok haklısınız ve buna verebilecek hiçbir cevabım yok.

Fakat bir keresinde uçuş öncesi ne kadar tedirgin olduğumu Instagram hesabımda paylaştığımda beni takip eden bir arkadaşın söylediği bir şeyi aklımdan çıkaramıyorum: “Eğer öleceksen, yemek yerken bir nohut tanesi boğazına takılır ve ölürsün, uçağın düşmesine gerek yok.” (Gerçekten çok hak verdiğim ve beni o an için çok rahatlatan bu mesaj daha sonra yemek yemekten de korkmama sebep olmuştu o da ayrı mesele. Bu yüzden ben de profesyonel yardıma koştum, maşallah iştahım çok açık, hiçbir sorun yok eheh)

5.Türbülanslardan korkmayın.

Türbülansın ne olduğunu hepimiz kabaca biliyoruz değil mi? Hava boşluğu. O yüzden uçak hava boşluğuna girdiğinde hafif bir düşme, titreme gerçekleşiyor. Türbülans, uçuşların alameti farikalarından, tüm pilotlar bu konuda deneyimli ve uçuş sırasında yaşanabilecek olası türbülansların haritaları ellerinde mevcut. Her ne kadar yaşandığında insanı tedirgin ediyor olsalar da uçuş için ciddi bir güvenlik riski oluşturmadıkları biliniyor. Uçağa bindiğinizde türbülans beklentisinin ne olduğunu hosteslere sorabilirsiniz. Böylece türbülanslara karşı kendinizi hazırlamış olursunuz. Türbülans anında gözlerinizi kapatıp kendinizi bozuk bir yolda giden otobüsteymiş gibi de hayal edebilirsiniz. Zaten allah aşkına, türbülanstan korkana kadar uçaklarla ilgili korkabileceğimiz tonla şey var buna mı takılacağız?


Yıllar sonra gelen ekleme: “Uçak bana samimi gelmiyor”

Evet, uçak bana samimi gelmiyor. Bu bazı insanlar için uçaktan korkuyorum demenin bir başka yolu ama ben uçağı samimi bulmuyorum demeyi tercih ediyorum. “Sonuçta insan uçabilecek bir yaratık olsa kanatları olurdu. Kanatları yok, demek ki uçmak için tasarlanmadık. Neden kendimizi uçaklara sokup havalara uçuyoruz?” falan diye de uzatabiliyorum bu bahaneyi. Anlayacağınız üzere uçak korkusuyla seyahat etmeyi artık başaramıyorum arkadaşlar. Bu yazıyı yazdığım dönemlerde başarabiliyordum ama artık uçak söz konusu olduğunda tşk ben almayayım diyorum. Yukarıda bahsettiğim birkaç kısa uçuşun ardından bir daha uçağa hiç binmedim. (Uçmak zorunda olduğum bir durum da yaşanmadı, yaşansaydı uçabilir miydim bilmiyorum.)

Aslında bu yüzden önce bu yazıyı siteden kaldırmayı düşündüm ama sonra bunun da başka bir deneyim ve bakış açısı sunabileceğine inanarak bu eklemeyi yapmakla yetindim. Her şeyi her zaman halledemiyoruz ne yazık ki ve bazen bazı korkular durduk yere derinleşebiliyor. Hayat böyle bir şey.

Yukarıda saydığım uçak korkusuyla baş etme yöntemleri uçak korkumun katlanılabilir seviyelerde olduğu zamanlarda faydasını gördüğüm yöntemlerdi. Sizin için de faydalı olabilirler, onları uygulamaya çalışabilirsiniz. Bu yazıyı yazdığım dönemde uçak korkum için bir profesyonelle görüşmüyordum. Daha sonra uçak korkusu için bir psikoloğa gitmeye başladım. Ama uçak korkusu diye başladığım seanslar beni bambaşka bir evrene soktu ve kendimi travmalar arasında dolaşırken buldum. Kısacası konu sandığımdan çok daha derindi ve spesifik olarak uçak korkusu hakkında konuşmaya uzun zamandır sıra gelmedi. (Psikolojik destek alanlar neyden bahsettiğimi anlayacaklardır. :))

Profesyonel Desteğin Bana Kazandırdıkları

Siz “Profesyonel destek almana rağmen hala mı uçamıyorsun? Demek ki o da işe yaramıyor, bu korku asla gitmeyecek!” diye paniklemeden önce ben bu süreci kısaca açıklamak istiyorum. Destek almaya başladıktan sonra asla yenemeyeceğimi düşündüğüm panik bozukluğumu yendim. Metroya, otobüse, Marmaray’a tekrar korkmadan binebilmeye başladım. Hayata çok daha güzel olduğunu düşündüğüm bir açıdan bakmaya başladım. Yaşadığım yaşamdan çok keyif alıyorum ama uçak korkusunda henüz bir değişiklik yok. Buna korku demek ne kadar doğru onu da bilmiyorum; korkudan çok güvenli bulmadığım bir yere zorunda kalmadıkça gitmemeyi seçmek gibi bir hissi var ama neden güvenli bulmadığım sorusunun altında yatan bir korku olduğu da gerçek. 🙂

Peki neden uçak korkum hala geçmedi? Bu soruya kısaca cevap vermek gerekirse; ne bileyim ben… Gerçekten hiçbir fikrim yok. Korkuma rağmen uçağa binebildiğim zamanlardan bu zamana kötü bir olay yaşamadım, yıllardır uçak kaza raporları izlemiyorum (eskiden deli gibi her gün izlerdim, bu da kontrol manyaklığının bir çeşidiydi sanırım), artık uçak denince anksiyete krizleri geçirmiyorum ama bir şekilde korkumu da yenebilmiş değilim. Gerçi çözmek için ne yaptın diye sorarsanız uçak korkumu çözmek için de aktif bir şey yapmış sayılmam son zamanlarda. Sanırım virüstü bilmem neydi derken ona sıra gelmedi.

Lütfen uçak korkumun devam etmesi sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Hepimiz bambaşka olaylar yaşamış bambaşka insanlarız. Bu süre zarfında uçak korkum tekrar nüksetmiş olsa da asla yenemeyeceğimi düşündüğüm bir sürü başka korkuyu yendim ve hayata hiç tahmin etmediğim bir yerden bakmaya başladım. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; uçak korkusu dışında ben, eski ben değilim. 🙂 Ve eminim, bir gün sırası geldiğinde uçak korkusu da tarih olacak ve ben bu yazıya yeni bir ekleme yapacağım.

Herkese kendi yolculuğunda kolaylıklar diliyorum. 🙂


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar