Belgrad Gezi Rehberi |Belgrad’da Yapılacaklar & Gezilecek Yerler

Belgrad Gezi Rehberi |Belgrad’da Yapılacaklar & Gezilecek Yerler

Belgrad sokaklarında gezerken burası hakkında neler yazabileceğimi kafamda sıkça canlandırdım. Neden bilmiyorum, bu küçük şehri gezmek çok keyif aldığım şeylerden birine dönüştü benim için. Tabii bunda Belgrad’ın ekim ayında bile güneş açarak gösterdiği cömertliğin etkisi de büyük. Instagram hikayelerimde sıkça bahsettiğim Tuna Nehri’nin kıyısındaki hostelimizden enfesliğinden bahsetmiyorum bile. Aslında burada Belgrad gezi rehberi oluşturmak için yeterli süre kaldığımı söyleyemem. Belki birkaç gün daha geçirmiş olsaydım tam olarak aklımdaki yazıyı hazırlayabilirdim ama şimdilik bununla idare ediyorum.

Sırbistan’ın başkenti olan bu tatlı şehir küçük, toplu, düzenli ve oldukça güvenli. İnsanlar son derece sıcakkanlı ve çoğunlukla İngilizce konuşuyorlar. Bunlar bile burayı ziyaret etmek için yeterliyken İstanbul’daki her iki havalimanından yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren direkt uçuşlar, ulaşım kolaylığı nedeniyle yine Belgrad’ı tercih listesinde üst sıralara yükseltiyor. Üstelik uçak firmaları Balkanlar bölgesi uçuşlarında sık sık kampanyalar düzenledikleri için ucuz bilet bulma ihtimali de çok yüksek.

Belgrad’a Gitmek İçin Vize Almaya Gerek Var Mı?

Sırbistan Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Bu ülkeyi ziyaret etmek için vize almaya gerek yok. Geçerli ve süresi yeterli bir pasaportunuz varsa ülkeye giriş yapabilirsiniz. Belgrad’a gitmeden önce havaalanında Türk vatandaşlarına sorun çıkarabildiklerine dair bir iki şey okumuştum. Aynı yazılarda ‘seyahat sağlık sigortası, dönüş bileti ve otel rezervasyonu çıktısı mutlaka yanınızda olsun’ diye yazmışlardı. O yüzden bunların hepsini hazırlayıp da gittim. Ama kimse bir şey sormadı, hiçbir sorun yaşamadım.

Belgrad Gezi Rehberi

Belgrad’ta ulaşım

Söylediğim gibi Belgrad küçük ve derli toplu bir şehir. Her yer birbirine yakın olduğu için yürüyerek bile gezilebilir. İmkanınız varsa Belgrad’ın merkezindeki sokakları yürüyerek gezmenizi tavsiye ederim çünkü o zaman bütün ayrıntılarını yakalama şansınız olabilir.  

Belgrad’ta Otobüsler

Belgrad’ta havaalanı ulaşımımız haricinde, hostelden şehir merkezine gitmek için hep otobüs kullandık. 90 Dinar olan otobüs biletleri çok ucuz sayılmaz ama zaten hiç bilet almadık. Hatta otobüslere yanlışlıkla kaçak bindik diyebiliriz. Bilet alacak bir yer bulamadık. Otobüste alırız falan diyorduk ama otobüste de bilet satmıyorlarmış. Nereden bilet alabileceğimizi sorduğumuz Sırbistanlı arkadaşlarımız da otobüse hep biletsiz bindiklerini, boşuna bilet almamamızı söylediler. Tabii bazen bilet kontrolcüleri olabiliyormuş, onlara dikkat etmek lazım çünkü yakalanırsanız ceza olarak 2,000 Dinar tutarındaki günlük biletten almak zorunda kalıyormuşsunuz. Biz 5 gün hemen her gün otobüs kullandık ama bilet kontrolüne hiç denk gelmedik.

Belgrad’ta Bisiklet Sürmek

Belgrad’a gittiyseniz, Tuna Nehri boyunca uzanan yürüyüş yollarında bisiklet sürme zevkini tatmadan dönmeyin derim. Özellikle akşam üstü bisiklet sürmenin keyfi apayrı. Bir de şehirde bisiklet son derece yaygın. E haliyle şehrin her yerinde bisiklet yolu ve bisiklet kiralanabilecek yerler var.

Belgrad Ucuz Mu?

Belgrad Türkiye’ye ve çoğu Avrupa ülkesine kıyasla oldukça ucuz bir yer. Özellikle alkol, -eğer çok turistik bir yerde yemiyorsanız- yiyecek&içecek son derece ucuz.

Ülkede Sırbistan Dinarı para birimi kullanılıyor. 2017 Ekim ayında döviz kuru 1 Türk Lirası 28 Sırbistan Dinarı’na denk gelecek şekildeydi. Paranın değeri hakkında da bir örnek vermek gerekirse 1 litre su 60 Dinar’a satılıyor. Gerçi Avrupa’da su fiyatları biraz yanıltıcı olabiliyor. Başka bir örnekle daha açıklayayım, iki kişinin tıka basa doyabileceği bir öğün yemek 40 liraya denk geliyor.

belgrad gezi rehberi yemekler
Fotoğrafta gördüğünüz biri vejetaryen biri tavuklu iki menünün fiyatı toplam 40 Lira.

Belgrad’ta Ne Yenir?

Belgrad mutfağının et üzerine kurulu bir mutfak olduğunu söylersem çok abartmış olmam sanırım. O yüzden ben bu mutfak hakkında çok fazla yorum yapamayacağım. Ama yine yemeden dönmeyin diyeceğim iki şey var. Birincisi: Burek. Mutlaka böreklerinden tadın. Tadları bizim böreklerimizden daha farklı ve çok lezzetli. Özellikle bulursanız benim yiyip tadına hayran kaldığım ıspanaklı ve pırasalı börekten yiyin. İkincisi: Tatlı krep. Tatlı krepler çok yaygın ve çeşitli ama kestaneli olan favorim. Bir deneyin.

Belgrad’ta Vejetaryen Yemekler Bulmak Kolay Mı?

Et üzerine kurulu bu mutfakta vejetaryen yiyecekler bulmak çok kolay sayılmaz ama imkansız değil. Salata, pizza ve makarna çeşitleri zaten hepimizin bildiği ve her yerde bulunabilen şeyler. Bunun dışında, Belgrad’ta ev yemekleri satan bir yerde 6 çeşit et yemeğinin yanında 6 çeşit de vejetaryen (bazıları vegan) sebze yemeği vardı. Yani bu gibi ev yemekleri satan yerlerde de vejetaryen yiyecekler bulunabiliyor.

Vegan ürünlere marketlerde satılan soya sütü dışında çok fazla rastlamadım. Alpro’nun soya sütleri Türkiye fiyatlarıyla aynıyken kendi markalarına ait soya sütlerinin litresi 8 Lira civarındaydı.

Belgrad’ta Konaklama

Belgrad’ta konaklama için Couchsurfing gibi uygulamalar kullanılabilir olsa da farklı deneyimler yaşayabileceğiniz konaklamalar için Airbnb kullanabilirsiniz. Sıradan otellerden farklı olarak Airbnb, yüzen evler, villalar ve daha farklı ortamlarda konaklama yapabileceğiniz imkanlar sunar.

Belgrad’taki tüm kiralık evleri ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Belgrad’ta Konakladığımız Meşhur Hostel

Arka Barka Floating Hostel

Arka Barka Floating Hostel
Arka Barka Floating Hostel

Biraz da manzarasına bakmaya doyamadığım, güzelliğini anlat anlat bitiremediğim, Tuna Nehri üzerinde yüzen o güzelim hostelden bahsedelim. Aslında burası düşük bütçeli bir seyahat için çok da makul bir yer sayılmaz. Çünkü hem konumu hem de imkanları nedeniyle ortalama bir hostelden bir tık daha pahalı. Ama konaklama konusunda güzel bir deneyim yaşamak istiyorsanız ve bütçenizi çok zorlamayacağını düşünüyorsanız burada bir gece de olsa kalın derim. Fiyatlar mevsime ve tarihlere göre değişiyor tabii o ayrı ama kabaca bir rakam vermek gerekirse manzaraya bakan, içinde özel tuvaleti, banyosu, mutfağı, havlusu, ıvırı zıvırı bulunan özel odalarda kahvaltı dahil konaklamanın geceliği kişi başı 100 Lira gibi bir fiyata denk geliyor. Hostelin fiyatlarını booking.com’dan kontrol edebilirsiniz.

Hostelin balkonu
Hostelin balkonu

Belgrad’ta Gezilecek Yerler

Belgrad yakın zamanda başından geçen hadiseler nedeniyle tarih dolu bir şehir. Beni kendine hayran bırakan tarafı ise sokaklarının arasından birden karşınıza çıkan parkları, caddeler boyunca uzanan rengarenk ağaçları… Belgrad bu açıdan gezmekten en çok keyif aldığım yerler arasıdaydı. Aşağıda bahsettiğim yerleri görmek için yaklaşık 3-5 gün yeterli olur.

Belgrad Kalesi ve Kale Meydan Parkı

Belgrad Kalesi'nin surlarından manzara Belgrad gezi rehberi
Belgrad Kalesi’nin surlarından manzara

Şehrin en güzel ve en büyük parkı olan Kale Meydan Parkı’nı görülmesi gerekenler listenize mutlaka ekleyin. Sava ve Danube nehirlerinin birleştiği tepenin üzerinde kurulu olan Belgrad Kalesi de bu parkın içinde yer alıyor.

Parkın en güzel yeri, surların üzerinde oturup Novi Belgrad manzarasını izleyebileceğiniz noktası. Stanley’nizde çayınız da varsa bu manzaraya karşı oturup şiirlerinizi yazabilirsiniz.

Kalemeydan Parkı İçindeki Bazı Anıtlar

Fransa’ya Şükran Anıtı

Fransa'ya Şükran Anıtı Belgrad gezi rehberi
Fransa’ya Şükran Anıtı

Victor Anıtı

Viktor Anıtı
Viktor Anıtı

Saat Kulesi ve Askeri Müze

belgrad gezi rehberi askeri müze
Saat kulesi ve savaş döneminde kullanılan araçların sergilendiği askeri müze

Knez Mihailova Caddesi

İstiklal Caddesi’ne sıklıkla benzetilen bu cadde, Belgrad’ın turist popülasyonunun neredeyse hepsini tek başına ağırlıyor. Cadde boyunca sağlı sollu alışveriş yapılacak dükkanlar, restoranlar, barlar, sokak satıcıları var. Hem gün içinde hem de akşamları oldukça hareketli olan bu bölgede çok sayıda hostel de bulunuyor. Caddenin bir ucu da Kale Meydanı’na çıkıyor.

Taş Meydan ve Aziz Mark Kilisesi

St. Mark Kilisesi Belgrad gezi rehberi
Aziz Mark Kilisesi

Taş Meydan adını bir dönem bina inşalarında kullanılacak taşların buradan çıkartılmasından alıyor. Bu küçük meydana gittiğinizde Aziz Mark Kilisesi’ni görebilir ve yanındaki güzel parkta soluklanabilirsiniz.

Aziz Sava Kilisesi

Aziz Sava Kilisesi Belgrad’ın adından en çok bahsedilen yapılarından biri ve bu yüzden Belgrad gezi rehberi yazılarının baş köşesine kolaylıkla oturuyor. Güney Avrupa’daki en büyük Ortadoks kilisesi olma özelliğini taşıdığı gibi aynı zamanda Ayasofya örnek alınarak inşa edilmiş. O yüzden buraya giderken çok büyük umutlarla gitmiştim. Haliyle kilisenin içine daha yeni sıva yapıldığını görmek biraz hayal kırıklığı olmuştu. Kilisenin alt katına inen merdiven ise beklentileri tekrar yükselterek, duvarları çeşitli boyamalarla bezenmiş bambaşka bir dünyaya açılmıştı.

Velhasıl, ben kilisenin tadilatta olduğunu sanadurayım aslında gerçek çok farklıymış. Kilisenin inşaatına 1935 yılında başlanmış ve o tarihten bugüne kadar da hala bitirilememiş. Önce 2. Dünya Savaşı, daha sonra Sovyetler hükümeti derken bir türlü yapamamışlar. Şimdi de halkın yardımlarıyla inşaata devam ediyorlarmış.

Nikola Tesla Müzesi

Alternatif akımı geliştirerek dünyayı karşısına almış, Edison’a atarlanma şerefine nail olmuş güzel insan Nikola Tesla adına hazırlanan bu müzede Tesla’nın oyuncaklarını görme imkanı yakalayabilirsiniz. Müze çok büyük değil ve girişler kişi başı 500 Dinar. İçeriyi bir rehber ile gezip Tesla’nın teknolojileri ve araçları hakkında bilgi edinebilir, kısa bir belgesel sunumuna katılabilirsiniz.

Belgrad’taki Harcamalarım

5 günlük Belgrad seyahatimin harcamalarına geçmeden önce bir iki konuda bilgi vermek istiyorum. Öncelikle, Belgrad’a sevgili Tuğçe’nin nikahı dolayısıyla gittiğimiz için Couchsurfing gibi uygulamaları kullanmadık ve normalde düşük bütçeli seyahatlerimizde kalacağımız bir hostelden bir tık daha pahalı bir yerde kaldık. O yüzden barınma harcamalarını yazmıyorum. İkinci olarak, seyahatimize mevzu bahis olan hayırlı iş nedeniyle ilk gece yemeğimizi epey turistik ve dolayısıyla pahalı bir yerde yedik. Ben bu harcamayı da yeme-içme kısmına ekledim, çıkarmadım. Siz yeme-içme bütçesini 60-70 lira daha az olarak düşünebilirsiniz. Son olarak, konsolosluktan nikah tarihi ile ilgili onay geç geldiği için uçak biletlerimizi 1 hafta kala alabildik. Dolayısıyla neredeyse iki katı pahalıya gelmiş oldu. O yüzden onlara da bu listede yer vermedim. Belgrad gezi rehberi biterken burada yaptığım harcamalar da şöyle:

  • Yeme-İçme ……………………….. 6.534 Dinar
  • Ulaşım (Toplu Taşıma) ……….. (-)
  • Taksi ………………………………… 3,500 Dinar
  • Toplam ……………………………..10,034 Dinar
  • Türk Lirası Karşılığı …………..358 TL

Yukarıda anlattıklarımdan farklı bir şey anlatmadığım Belgrad gezi rehberi youtube videomu da buradan izleyebilirsiniz. (Videoda Türkçe altyazı mevcuttur.)


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar