Tarih Kokan Şehir Beypazarı Gezi Rehberi

Tarih Kokan Şehir Beypazarı Gezi Rehberi

Takip edenlerin bildiği gibi İstanbul’dan başlayıp Hindistan’a devam eden bisiklet yolculuğumuz boyunca izlediğimiz rotada Beypazarı da vardı. Beypazarı’nda bizi Belediye Kültür İşleri Müdürü Zafer Poyraz karşıladı. Onun sayesinde konaklama imkanı bulduğumuz Beypazarı’nda yine onun yardımıyla her yeri gezme fırsatı da bulduk. Bu sayede şu an okumakta olduğunuz Beypazarı gezi rehberi hazırlanabildi. Bazı insanların samimiyeti her şeye bedeldir. İki gün boyunca bizi misafir eden, elinden geldiğince ilgilenen ve saatlerce sıkılmadan sohbet edebildiğimiz Zafer abiye ne kadar teşekkür etsek az.

Hatırlarsanız daha önce Bilecik’te sevgili Hakan tarafından epey güzel ağırlanmıştık. İşte Zafer abi ve Hakan yerli ve yabancı gezginler için ellerinden gelen imkanları kullanarak hem ülkemizin güzelliklerinin görülmesi hem de insanlarımızın misafirperverliğinin aktarılması için harika çalışmalar yapıyorlar. Yapmanız gereken tek şey Bilecik ve Beypazarı’na gittiğinizde onlarla irtibat kurmak.

Beypazarı Gezi Rehberi

beypazari-evler

Beypazarı oldukça köklü bir geçmişe sahip ve neredeyse her uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehir. Bulunduğu coğrafya açısından da önemli ticari yollardan biri olma özelliğine sahip. Zaten bu özelliği sayesinde bu günlere kadar aktarılan kültürü de oldukça dikkat çekiyor. Sokaklar boyunca görebileceğiniz tarihi evler ve korunan doğal güzellikleri açısından insanı kendine hayran bırakan bir yapısı var. İşte merak edenler için hazırladığım Beypazarı gezi rehber.

BEYPAZARI’NDA GÖRÜLECEK YERLER

BEYPAZARI MÜZELERİ

beypazari-muzeler

Aslında Beypazarı öyle güzel bir yer ki, sokakları bile müze gibi. Yani o tarihi hissiyatı yaşayabilmek için özel bir yerlere gitmenize gerek yok. Biz müzeleri gezemedik ama meraklıları için buraya bir listesini bırakıyoruz.

Belediye Kent Tarihi Müzesi: Beypazarı tarihine ışık tutan maketler, kalıntılar, eser ve belgelerin sergilendiği bir müze.

Tarih ve Kültür Müzesi: Beypazarı’nın kültürel özelliklerini yansıtan ve Roma ve Bizans döneminden kalan eserlerin sergilendiği bir müze.

Yaşayan Müze: Tarihi eşyalar ve bindallı örnekleri sergilenmekte.

Halkevi Cahide Gürsoy Müzesi: Fotoğraf sergileri ve çeşitli organizasyonlar için hizmet veriyormuş.

Türk Hamam Müzesi: Aslında burası hamamış fakat daha sonra müzeye çevrilmiş.

Doğa Evi (Doğa Derneği): Hayvan ve bitki türlerinin doğal alanları ve nerede ne zaman görülebilecekleri hakkında bilgi ve rehberlik hizmeti veriliyormuş.

BEYPAZARI SULUHAN

suluhan

Suluhan bulunduğu ticaret yolu üzerinde belki asırlarca kervanlara ev sahipliği yapmış bir han. Restore edilmeden önceki halini bilmiyoruz ama görüntüsünden tarihi yapısının mümkün olduğunca korunduğunu tahmin ediyoruz. Yapının iç kısmı sergilere ve bazı konserlere ev sahipliği yapıyormuş. Avlu içinde şu an bir restaurant ve café hizmet veriyor. Ayrıca han içinde kullanımda olan odalar ve dükkanlar da mevcut.

BEYPAZARI İNÖZÜ VADİSİ

beypazari-evleri

Zafer Bey olmasaydı neredeyse Beypazarı’ndan bu tabiat harikasını görmeden ayrılacaktık. Vadinin etrafını çevreleyen kayalıkların görüntüsü inanılmaz. Vadi içine kurulmuş evler ise görülmeye değer. Kayalıklarda oyularak yapılmış onlarca mağara var. Bu mağaralar, kayaç yapısının oyulmaya elverişli olması nedeniyle, eski zamanlarda burada yaşamış ve evlerini kayalıklara yapmış insanlar tarafından ziynet eşyalarını korumak için oyulmuş. Bazıları da çeşitli uygarlıklar tarafından dini törenler için kullanılmış. Mağaların bazıları çok yüksekte oldukları için ziyaret etmek mümkün değil ama diğerleri ziyaret edilebiliyor. Vadi, haklı olarak, doğal ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altında.

kredisiz-kefilsiz-ev

Vadiyi oluşturan kayalıklarda trekking yapmak da mümkünmüş. Hatta yerli halktan bazı kimseler trekking için rehberlik ediyormuş. Biz birazcık araştırma yaptık ve bu bölgede yapılan trekking aktiviteleri ile ilgili onlarca sayfa bulduk.

Bunlara ek olarak ünlü Beypazarı maden suyunun çıktığı yer de burada bulunuyor.

HIDIRLIKTEPE

Açıklamasında “ilçenin dört bir yanına hakim olan bu tepeden konakların ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı tarihi şehir dokusunu ve yeni yerleşim alanlarını tüm ayrıntılarıyla seyredebilirsiniz” denen bu tepe, biz geldiğimizde inşaat halindeydi. Belki siz gittiğinizde de inşaat halinde olur, bilemiyoruz. Zira alanda son 2 senedir inşaat varmış.

BEYPAZARINDA YEME & İÇME

BEYPAZARI KURUSU

Beypazarı’na gideceğimizi duyan herkes Beypazarı Kurusu’nu denemeden gitmeyin, mutlaka bir miktar da yanınıza alın demişti. Biz Beypazarı Kurusu ne demek bilmiyorduk bile. Beypazarı Kurusu burada her yerde bulabileceğiniz, lezzetiyle ısrarları haklı çıkaran kurabiye tarzı; içerisinde tereyağı, tarçın, süt, un, maya ve tuz ihtiva eden bir hamur işi. Beypazarı Kurusu’nun özelliği ise doyurucu olması ve uzun sure hiç bozulmadan taze kalabilmesi. Eskiden bu özelliği nedeniyle ipekyolu üzerinde bulunan şehri ziyaret eden kervanların vazgeçilmez yiyeceğiymiş.

FATMA TEYZENİN YERİ: GÖZLEME, DOLMA VE BAKLAVA CENNETİ

fatma-teyze-ve-ogrenciler

Beypazarı’na gidip Fatma Teyzenin Yeri’nde birer gözleme yemeden, baklavaların tadına bakmadan, o dolmalardan tatmadan olmaz. Hani baklava dediysek, yöreye özel 80 katlı müthiş bir tatlıdan bahsediyoruz. Gözleme canavarları olarak Fatma teyzenin kızı Gülten abla’nın yaptığı bol malzemeleli patatesli ve ıspanaklı gözlemeleri nefes bile almadan mideye indirdik. Yanında da kendi yapımları olan enfes ayrandan içtik. Gözlemeler hayatımızda yediğimiz en iyi gözlemeler listesinde ilk üçe kolaylıkla girebilir. Üstelik gözlemelerin boyutu piyasada satılanlardan daha büyük ve bol malzemli olmasına ragmen fiyatlar çok uygun. Çaylar da şirketten. Şansımıza hemen yanımızda Beypazarı’nda okuyan bir öğrenci grubu vardı. Çaylarımızı da hep birlikte muhabbet ederek, dünya turumuzdan bahsederek keyifle içtik. Fatma Teyze sadece gözleme yapmakla kalmıyor, aynı zamanda erişte, tarhana, makarna, kuru gibi bir sürü şey yapıyor. Yolunuz Beypazarı’na düşerse bir gözleme yiyin, bir de bizden selam söyleyin.

AYŞE TEYZE: MİS GİBİ NANE, KEKİK VE TÜRLÜ TÜRLÜ BAHARATLAR

ayse-teyze-ve-tezgahi

Beypazarı çarşısında, müzelere doğru çıkarken, çoğunlukla kadınların ev yapımı erişte, makarna gibi hamur işleri ve baharatlar sattığı standlar var. Bu standları merakla inceleyerek ilerlerken sondan ikinci veya üçüncü standda dünyalar tatlısı bir keçi gördük. Koşa koşa yanına gittik. Instagram hesabımızı takip edenler hikayeye aşinadır ama biz bilmeyenler için bir daha anlatalım. Keçinin sahibi Ayşe teyze bu standlardan birinde satış yapıyor. Keçisi Elif’i de evde bakacak kimse olmadığı için yanında getirmiş. Elif Ayşe teyzeye inanılmaz bir güven duygusu besliyor. Öyle ki yanına biri sokulduğu zaman hemen koşa koşa Ayşe teyzenin bacaklarının arasına giriyor. Ayşe teyze Elif’I küçüklüğünde biberonla beslemiş. Elif de ona çok alıştığı için küçükken koynunda bile yatıyormuş.

Başlarda bize alışmakta biraz tereddüt etse de iki üç dut yaprağına teslim oldu ve tabiri caizse bu ponçik yaratığı bol bol sevdik. Merak edenler için hemen söyleyelim, Ayşe teyze varken kimse Elif’in kılına bile zarar veremez. Siz de Beypazarı’na uğrarsanız Ayşe teyzenin güzel kekiklerinden, eriştelerinden mutlaka alın.

tatlis-kuzu-elif-side

Ha bir de, Ayşe teyzenin eşi İnözü Vadisi’nde trekking yapmak isteyenlere rehberlik ediyormuş. Benim baharata, erişteye ihtiyacım yok, trekking yapacağım derseniz sizi yine Ayşe teyzeye yönlendiriyoruz.

BEYPAZARI’NIN EN ÜNLÜSÜ LEZİZ HAVUÇ SUYU VE KARADUT SUYU

Beypazarı’nın havuç cenneti olduğunu bilmeyen yoktur. Meydandaki havuç heykeli ve sokaklardaki havuç ışıklandırmalarının yanısıra bir de her yerde sıkma havuç suyu satılıyor. Bazı yerlerde buna ek olarak bir de karadut suyu var. Biz Sema ablanın tavsiyesi üzerine ikisinden de birer şişe içtik. Artık Sema ablanın tatlığından mı yoksa meyvenin doğasından mı bilemiyoruz ama içtiğimiz en güzel havuç ve karadut suyuydu. Yarım litreden biraz daha az olan şişeleri 1,5 TL’ye alabilirsiniz.

BEYPAZARI HAVUÇ SUYU

Meryem abla ile tanışmamız bizi misafir eden Zafer abi sayesinde oldu. Böylesine pozitif bir insandan bahsetmeden geçmek istemedik. Meryem abla enerjisi ve muhabbeti ile bizi kendine bağladı. Yolculuğumuz ile ilgili uzun uzun muhabbet ettik. Biz burada havuç suyu içemedik ama siz gittiğinizde bizim yerimize içer, hatta bir de selamımızı iletirsiniz diye umuyoruz.

BEYPAZARI’NDA KONAKLAMA

kayiboyuotel

BEYPAZARI KAYIBOYU OTEL

Biz Beypazarı maceramızda Zafer Bey’in misafiri olarak Kayıboyu Otel’de konakladık. Burası şehrin tam göbeğinde yer alıyor. Hem bulması rahat hem de ne kadar gezerseniz gezin yolunuz bir şekilde otelin bulunduğu sokağa çıkıyor. Odaları ferah, sıcacık, tertemiz ve bir yolcunun ihtiyacı olan her şeye sahip. Odalarda wireless, sıcak su, televizyon, kalorifer, saç kurutma makinesi ve en önemlisi bisikletliler için otel içinde bisikletlerini rahatlıkla bırakabilecekleri güvenli bir yer var. Hazır yeri gelmişken otelde bizimle ilgilenen Necip Bey ve Necil Bey’e misafirperverliklerinden dolayı çok teşekkür ederiz.

cesit-cesit-donerler


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar