Bisikletle Seyahat Yorucu Mu?

Bisikletle Seyahat Yorucu Mu?

Bisikletle seyahat edenlerin en sık aldığı sorulardan biri de bisikletle seyahat etmenin yorucu olup olamadığı. Ulaşım aracı olarak bisikletle seyahat yorucu gibi görünse de aslında durum dışarıdan göründüğünden biraz farklı.

Bisikletle Seyahat Yorucu Oluyor Mu?

Bisikletle seyahat bazı durumlarda yorucu olabilir. Ancak bisikletin yoruculuğu ve zorluğu kişinin kondisyonuyla, psikolojik durumuyla, yolun durumuyla ve bölgenin hava şartlarıyla doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla tek bir etkeni düşünerek bisiklet yorucudur veya değildir demek doğru olmayacaktır. Ancak tabii ki her fiziksel aktivitede olduğu gibi burada da belli bir efor sarfetmek gerektiğinden, bisikletle seyahat normalden biraz daha fazla çaba gerektirebilir. Uyum sürecinde vücut çok fazla zorlanmadan, yavaş yavaş alıştırılmalıdır. Aksi halde özellikle dizlerde kalıcı hasarlar meydana gelebilir.

Bisikletle Seyahat ve Diz Ağrıları

Pedal çevirmeye alışmamış güçsüz dizler birden bire her gün pedal çevirmeye başlayınca normal olarak yoruluyor. Dizleri güçlendirirken zarar vermemek, zorlamamak son derece önemli. Diz ağrıları yaşıyorsanız hem dizlerinizi güçlendirmek hem de ağrılarını azaltmak için yapabileceğiniz egzersizleri internetten bulabilir veya bir doktordan yardım alabilirsiniz. Bisiklet sürerken yaşanan diz ağrıları dizlerinizin zorlanmasıyla ilgili olabileceği gibi bisikletin yanlış ayarlanmış olmasından ve hatta kullandığınız ayakkabıdan da kaynaklanıyor olabilir. O nedenle sorunun kaynağını doğru belirlemekte fayda var.

Bisikletle Seyahat ve Sırt & Boyun Ağrıları

Bisikletle seyahat ederken sıkça karşılaşılabilen rahatsızlıklardan bazıları da sırt ve boyun ağrılarıdır. Sırt ve boyun ağrılarını engellemek için sele ve gidonun ayarlarının vücut yapınıza uygun olarak yapıldığından emin olun. Ayarlarınızı değiştirerek vücudunuz için en rahat ettiğiniz duruşu bulmaya çalışın. Çadırda konakladığınız bisiklet turlarında sırt ve boyun ağrısı yaşamanıza sebep olan bir diğer şey de matınız ve yastığınız olabilir. Bunları da gözden geçirmeyi ihmal etmeyin.

Bisikletle Seyahat ve Bilek Ağrıları

Bisikletle seyahat ederken elcikleri tutuş biçiminiz nedeniyle bilekleriniz zarar görebilir ve sinir sıkışması gibi problemler yaşayabilirsiniz. İlk başta küçük ve önemsiz görünen bu detay ilerleyen zamanlarda ellerinizi kullanırken ciddi ağrılar yaşamanıza sebep olabilir. O nedenle dikkatli olmakta fayda var. Elciklerinizi ve ellerinizin duruşunu size sorun yaratmayacak şekilde ayarlamaya çalışın.

Bisikletle Seyahate Uyum Sağlama Süreci

Bisiklet turuna başlamadan önce bisikletle seyahat tecrübesi olmayan biri olarak bu şekilde seyahat etmeye uyum sağlamam 1 ay kadar zamanımı aldı. Yediğim yemekler, yeme sıklığım, uyku düzenim, vücut ağrılarım hepsi 1 ay içinde düzene girdi ve vücudum seyahat şeklime uyum sağladı. Bisikletle seyahate uyum sürecim boyunca en net hissettiğim rahatsızlık diz ağrıları oldu. Diz ağrısı yaşamaya başladığımda kendimi çok fazla yormamaya özen gösterdim ve bazı diz egzersizleri yaparak ağrılarımı geçirmeye çalıştım.

1 aydan sonra da yavaş yavaş kondisyon kazanmaya ve daha az dinlenerek daha uzun süre pedal çevirmeye başladım. Türkiye’de yola çıktığım ilk gün düz yolda 10 kilometreyi zar zor çıkarırken 4 ayın sonunda Hindistan sıcağında yokuşlu yollarda aralıksız 70 kilometre sürebiliyordum.

Ama unutmayın önemli olan günde kaç kilometre sürdüğünüz değil. Önemli olan yaptığınız bu seyahatten ne kadar keyif aldığınız. O nedenle günde 10 kilometre sürüp keyif alabilecekken 20 kilometre sürmeye çalışıp aldığınız keyfin kalitesini düşürmenin gereği yok. Vücudunuz bir makine değil. Vücudunuz yaşayan bir mekanizma. O yüzden seyahatiniz boyunca vücudunuzu dinleyip onun taleplerine göre hareket etmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

8 Yorum

  • Kadir Pirasoğlu
    28 Mart 2018, 12:46

    Buraya eklenecek bir konu da (farklı bir yazı konusu da olabilir tabii) seyahat süreleri. Eğer siz günde 8 saat mola vermeden yol gidiyor ve 100-150km yapıyorsanız tabi zorlayıcı olacaktır. Bunun yerine bisiklet üzerinde olmanın keyfini çıkaracak mesafeleri önceden planlayıp ona göre yol almak yorulmaları azaltacaktır.

    Bu arada ben mesela yokuş inmekten ziyade çıkmayı çok seviyorum. Sanırım bir zirveye ulaşma hedefi oluşuyor bende.. Ve çok yorulsam da bundan keyif alıyorum. :)))

    CEVAPLA
    • Melke@Kadir Pirasoğlu
      28 Mart 2018, 13:24

      Çok doğru dedin. Aslında farklı bir yazı konusu olduğu konusuna da katılıyorum. Belki sen yazarsın biz de okuruz. Nasıl fikir? 🙂 Ama kısaca, insan konfor sınırlarını bilmeli. Birden zorlamak yerine yavaş yavaş ilerlemeli.

      Yokuş çıkmayı seven insanları samimi bulmuyorum. 😀

      CEVAPLA
  • Tuğçe Makarnacı
    28 Mart 2018, 18:26

    Diz ağrıları hiç aklıma gelmemişti. Güzel bilgi olmuş. Teşekkürler

    CEVAPLA
  • Mehmet karaman
    17 Nisan 2019, 09:38

    Merhaba öncelikle benim bir sorum olacak sizin bisiklet turunda kullanmış olduğumuz bisikletin modeli ve markası neydi bu konuda bilgi verirseniz çok mutlu olurum ya da biz uzun tura çıkacaklar için önermiş olduğunuz model ve marka var mı

    CEVAPLA
    • Melke@Mehmet karaman
      17 Nisan 2019, 13:08

      Merhaba,

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Turumda kullanmış olduğum bisikletle ilgili ayrıntılı bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz. https://melkeontheroad.com/koga-tur-bisikleti.html

      Tur bisikleti seçmek oldukça kişisel bir durum. Bütçenize, beklentinize, yapacağınız tura göre değişiklik gösterecektir. Örneğin ben kendi bisikletimi bulmak için aylarca aradım ve karşıma çıktığında hiç düşünmeden satın aldım. Çünkü tam olarak ihtiyacım olan bu bisikletti. Ancak bisikletimi katlanır bisiklet almak için 1 senedir satmaya çalışıyorum. Fakat hala alıcısını bulamadı. 🙂 Yani benim için doğru tercih olan bir bisiklet bir başkası için o kadar da gerekli bir seçim olmayabilir. Tur bisikleti seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili bir yazı paylaşmıştım. İşinize yaramasını umarak buraya bırakıyorum. https://melkeontheroad.com/tur-bisikleti-secimi-nasil-olmali.html

      CEVAPLA

Yeni Yazılar