Blog yazarak para kazanmak mümkün mü? | Metin yazarlığı karın doyurur mu?

Blog yazarak para kazanmak mümkün mü? | Metin yazarlığı karın doyurur mu?

Eğer seyahat etmeyi ve yazı yazmayı seviyorsanız size seyahat ederken para kazandıracak harika bir iş önerim var: Blog yazarlığı! Blog yazarak para kazanmak gerçek bir iş ve yazı yazarak birçok alanda çalışabilirsiniz. İster kendi blogunuzu kurup para kazanın ister metin yazarlığı yapın. Bu yazıda size blogdan para kazanma yöntemlerinin hepsini anlatacağım.

Blog yazmak tabii ki dünyanın en kolay işi değil ve her işte olduğu gibi bunun için de verilmesi gereken bir çaba var. Blog yazarak para kazanmak için neler yapılmalı? Metin yazarları nasıl para kazanır? Siz metin yazarlığı yaparak para kazanabilir misiniz? Blog açarak para kazanmaya başlamak için neler yapmalısınız? Nasıl size para kazandıracak yazılar yazabilirsiniz?

Bir metin yazarı olarak, bu yazıda size blog yazarak para kazanmanın nasıl bir şey gibi göründüğünü ama aslında nasıl bir şey olduğunu anlatacağım. Blog yazmanın oturduğunuz yerden para kazanmak anlamına gelmediğini netleştirdikten sonra da blog yazarak para kazanmak hakkında bilgi verip, blogdan nasıl gelir elde edebileceğinizle ilgili önerilerimi paylaşacağım.

Eğer hazırsanız blog yazarak ve metin yazarlığı yaparak para kazanma rehberine hemen başlayalım!


Blog yazarak para kazanmak mümkün mü?

Lafı dolandırmadan en merak edilen sorunun cevabını hemen vereyim. Evet mümkün! Blog yazarak ve metin yazarlığı yaparak para kazanabilirsiniz, evet. Zaten birçoğumuzun sahip olmak istediği iş ve yaşam şekli bu değil miydi? Blogger olup yazı yazarak kolay yoldan para kazanmak istemiyor muyduk? Öyleyse rahatlayalım, blog yazarak para kazanmak gerçekten mümkün!

Evinizde otururken, seyahat ederken, tatildeyken kısacası bilgisayarınızın ve internetinizin olduğu her yerde blog yazarak para kazanabilirsiniz. Yani her yazı yazdığınızda, veya blogunuza bir yazı girişi yaptığınızda hesabınıza otomatik olarak bir para yüklenmez ama teroide yazı yazarak para yazanabilirsiniz.

Sadece bugüne kadar bu paranın kazanılma şekliyle ve zorluk derecesiyle ilgili yanlış anlaşılmalar olmuş olabilir ama hiç merak etmeyin bu yazıda onları konuşacağız zaten. Şu an “sanılan vs gerçekler” dünyasına kocaman bir adım atmak üzeresiniz. Hazırsanız başlayalım.


Freelance çalışmaya hazır mısınız?

Her şeyden önce blog yazarak para kazanmanın ve metin yazarlığı yapmanın başlı başına bir iş kolu olduğu konusunda anlaşalım. Hobi olarak yazdığınız blogunuzu hiçbir çaba sarf etmeden, oturduğunuz yerden yıllar boyu devam ettirebilirsiniz ama iş blog yazarak para kazanmak olduğunda bu artık bir hobiden daha fazlası demektir.

Yapacağınız herhangi bir işte olduğu gibi bloggerlık veya metin yazarlığı işinde de emek sarf etmeden ve ter dökmeden bir yere varmak mümkün değildir. Ancak burada freelance çalışıyor olacağınız için ortlama bir emekten bir parça fazlası gerekebilir. O yüzden blog yazmaya karar vermeden önce blog yazarlarının freelance çalıştıklarının farkında olmalısınız.

Freelance çalışmak ise sanılanın aksine zorlu bir süreçtir. Peki siz buna hazır mısınız? “Freelance çalışmakta ne var ya” diyorsanız buna karar vermek için yazının devamını okumadan önce “Freelance Çalışmak İstediğinize Emin Misiniz?” yazısını okumanızı tavsiye ediyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse, çalışma saatlerinin fazla esnek oluşu (bu esneklik pamuk prenses masalındaki elma gibi bir şey. Başta çekici geliyor ama elmayı yedikten sonra mideniz ekşimeye başlıyor), düzensiz bir gelir, müşteri bulmaktan sizin sorumlu oluşunuz, bazı ayları zengin geçirip bazı aylar fakir kalışınız gibi bazı zorlukları var freelance çalışmanın.

Hiçbir şey, istemediğiniz bir işin içinde sıkışmak kadar zor değil. Freelance çalışmanın zor olduğunu sizi korkutmak için söylemiyorum. Aksine, bunları bilmeden başlayıp hayal kırıklığına uğrayıp, “Yaa olmadı bu” diye pes edip, sonra tekrar o istemediğiniz işe dönmeyin diye bu bildirimi yapıyorum. Ne yapmak üzere olduğunuzu ne kadar iyi bilirseniz, onu yaparken içinden geçeceğiniz süreçlere de o kadar dirençli olursunuz.

Blog yazarak para kazanmak

Blog yazarak para kazanmak için ne yapmalısınız?

Merhaba ben yazı yazmayı seviyorum ve blog yazmak istiyorum. Bunu bir iş olarak yapmak istiyorum. Blog yazarak para kazanmak için ne yapmalıyım?” Bu mesaj benim en çok aldığım mesajlardan biri.

Bu sorunun bana soruluyor olması beni mutlu ediyor; demek ki bu sorunun sorulabileceği kadar iyi bir şey yapıyorum diyorum. Ama öte yandan biraz da gıcık oluyorum kabul edeyim. Çünkü bunun kısa bir cevabı yok! Bu bir eğitim kursu konusu. Bildiklerimi anlatmam aylar sürebilir, buna hazır mısın? Ben elindeki bilgilerin hepsini vermezse rahat edemeyen biriyim. Bana böyle sorular sormayın lütfen sonra hemen gidiyorum uzun uzun yazılar yazıyorum. (Bkz. Şekil 1A)

Neyse uzun lafın kısası, bu soruya verecek kısa bir cevabımın olmaması sinirimi bozuyor. Yani işlerin şöyle ilerlemesini isterdim: “Önce bir blog açıyorsun, tamam mı? Sonra birkaç yazı yazıyorsun, yazılara görsel de ekliyorsun falan tabii görsel olmazsa olmaz, sonra işte iki ay sonra para kazanmaya başlıyorsun.” Ama ne yazık ki durum hiç de o kadar basit değil. Hatta öyle ki bana bu soruyu soranların büyük bir kısmının bu yazıyı okuduktan sonra bu fikirden vazgeçeceklerine de adım gibi eminim.

Çünkü blog yazarlığı yapmak, metin yazarı olmak bunu bir iş modeli olarak sürdürmek isteyenler için -her işte olduğu gibi- oldukça zahmetli ve emek isteyen bir yol. Kendini geliştirmelisin, devamlı öğrenmelisin, teknik bilgi edinmelisin (az sonra anlatacağım), ve arama motorlarında bazı işlemleri yapacak sabrın olmalı.

Blog yazmak, metin yazarlığı yapmak, yazmayı ve araştırmayı sevenler için mükemmel bir terapi olabilir. Peki sizce blog yazarak para kazanmak için sadece yazı yazmayı sevmek yeterli mi? Hadi gelin şuraya kocaman bir HAYIR çizelim. Blog yazarak para kazanmak için istemekten fazlası gerekli. Ve sadece istemek işin yarısı bile değil. Peki bu işi nasıl yapacağız?


BLOGUNUZUN PARA KAZANMASI İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER


1. Doğru konuyu ve alan adını belirlemek

Blog yazmaya başlamadan ve bloglarla ilgili teknik konulara geçmeden önce belirlemeniz gereken ilk şey blogunuzun konusudur. Siz kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Hangi konuda yazacaksınız? Blogunuzun konusunu belirlemek diğer birçok şeye oranla oldukça basittir. Çünkü temelde size ve sizin ilgi alanlarınıza dayanır. O yüzden bu adımın keyfini çıkarabildiğiniz kadar çıkarın çünkü bundan sonrası biraz zorlu olacak.

Blogunuzun konusunu belirledikten sonra da bir alan adı edinmeniz gerekir. Teknik açıdan başarılı bir alan adınızın olması blogunuzun geleceğini etkileyen faktörlerden biridir. O yüzden yazmak istediğiniz alanda aranma hacmi yüksek olan kelimeleri alan adınıza dahil edebilirsiniz. Piyasadaki birçok alan adı çoktan alınmış olduğu için burada yaratıcı davranmanız gerekebilir. Yaratıcı olmayan bir örnek vermem gerekirse “ayakkabılar” konusunda yazmak istiyorsanız “melikeninayakkabilari.com” yerine “eniyiayakkabilar.com” çok daha iyi bir seçimdir.

Mesela benim blog adı seçimim tam bir fiyasko. Bugün bildiklerimi eskiden biliyor olsaydım asla bu adı seçmezdim. Mesela “travelingisgood” falan gibi bir şey olsaydı blogumun adı, google’da “travel” ile ilgili konularda daha fazla görünme şansı elde edebilirdim. Şu an aslında çok teknik bir şeyden bahsediyorum, eğer ne demek istediğimi anlamadıysanız üzülmeyin. Teknik bilginiz arttıkça daha iyi anlayacaksınız. Şimdilik okumaya devam edin.


2. Blog açmak | Blog nasıl açılır?

Blogunuzun konusunu ve alan adını belirledikten sonra bir blog açabilirsiniz. Blog açmak günümüzde her ne kadar WordPress, Winx, İkas ve benzeri platformlar sayesinde son derece kolay olsa da bazı teknik detaylar hala vardır ve her şeyden önce domain ve hosting gibi şeyler için bir miktar para harcamanız gerekir.

Eğer teknik bilgi gerektiren bu işleri tek başınıza yapamıyorsanız mutlaka bu işlerden anlayan bir arkadaşınızdan ya da bir uzmandan destek almayı düşünün. Sizin için günler süren bir iş bilen birinin birkaç dakikada halledebileceği kadar basit olabilir.

Blog sitesini profesyonel bir şekilde oluşturmak isteyenler Google’a “blog nasıl açılır” yazarak blog kurulumu, blog ayarları ve sonrasında yapılması gereken çalışmalara kadar her şeyi adım adım anlatan rehberler bulabilir. Bu çok detaylı bir konu olduğu için ben buraya ekleyemiyorum. Çünkü o durumda yazı beş katına çıkar, kimse okumaz.


3. Blog yazmak için öğrenmeniz gereken teknik detaylar

Blogunuzu sorunsuz açtığınızı farz ediyorum. Teknik işler bitti mi sandınız? Hayır bitmedi. Blog yazmaya başladığınızda kullanacağınız birçok arayüz size son derece kolay bir erişim paneli sunacaktır. Ancak blog yazmak sadece bloga girip bir yazı yazarak çıkmaktan ibaret değildir.

Eğer bu işten para kazanmak istiyorsanız blogunuzu kullanıcı hareketlerini devamlı gözlemleyerek her seferinde bir öncekinden daha erişilebilir ve daha anlaşılır hale getirmeniz gerekir. Google’da üst sıralara çıkmaksa en önemli amacınız olmalı. Aksi halde başarılı bir dolaşım sağlayamazsınız ve blog yazarak para kazanmak da bir hayalden öteye gidemez.

Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız şu kelimeleri aklınıza kazıyın: Web sitesi trafiği, özgün içerik, anahtar kelimeler, aranma hacmi, arama motorları görünürlüğü, backlink, optimizasyon. Blog yazarak para kazanmak isteyen birinin arama motoru optimizasyonu yani SEO öğrenmesi şart. SEO ÖĞRENİN! Web sitesi trafiğini anlamak için teknik okur yazarlık bilmesi şart. GOOGLE SEARCH CONSOLE kullanmayı öğrenin! Bazı metrikleri takip edebiliyor olması şart! Online SEO araçlarını kullanmayı öğrenin!

İster metin yazarlığı yaparak para kazanmak istiyor olun ister kendi blogunuzu yazarak para kazanmak istiyor olun ben bu işi iyi yapıyorum diyebilmek için bunları bilmelisiniz. Burada hepsini tek tek yazıp açıklamam mümkün değil. İleride SEO’ya yönelik bir eğitim planı oluşturmak istiyorum ama şimdilik her birini Google’dan ve Youtube‘dan öğrenebilirsiniz. Özellikle yabancı kaynaklarda çok iyi bilgiler var.

Benim bu konuda yazdığım, rakiplerinizden sıyrılmanızı ve Google’da üst sıralara çıkmanızı sağlayacak ayrıntılı SEO uyumlu yazı yazma rehberine buradan ulaşabilirsiniz: SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır? (Bu yazıyı önümüzdeki günlerde yayınlayacağım. Yazı hazır, son düzeltmeleri kaldı.)


4. Ne sıklıkla yazı yazacaksınız? | Sabah akşam yazmaya hazır olun!

Başarılı bir blog yazarı olmanın ve blog yazarak para kazanmanın olmazsa olmazı devamlı ve düzenli olarak içerik oluşturmaktır. Yani haftada en az bir kez (tercihen 2-3 kez) yazı yayınlayabilecek kadar yazı yazıyor olmalısınız. Sabah akşam yazı yazmasanız bile hatrı sayılır bir vaktinizi yazı yazmaya harcayacaksınız.

Burada önemli bir nokta var. Yazdığınız yazıların gelişigüzel olmaması gerekiyor. Bu demek değil ki içinizden geleni yazamazsınız. Elbette içinizden geleni yazabilirsiniz buna bir engel yok. Ama eğer blog yazarak para kazanmak istiyorsanız yazdığınız yazının bazı kurallara da uygun olması gerekiyor.

Peki bu kurallar neler? Özgünlük, uzunluk, optimizasyon, okunabilirlik, ilgi çekicilik, bilgi donanımı. Bu özelliklere dikkat edilerek hazırlanmış bir blog yazısı sizi başarıya götürebilir. İlerleyen maddelerde bu özelliklere daha yakından bakacağız.

Blog yazarak para kazanmak

5. Özgün ve farklı içerikler neden önemli?

Artık iki bin yirmili yıllarda yaşıyoruz. Türkiye’de internet bağlantısının ilk defa gerçekleştirildiği 1993’ün yılının üzerinden seneler geçmiş. Bu da şu demek oluyor: Şu an internet üzerinde yazabileceğiniz her kategoride ve her dilde, önceden yazılmış yüz binlerce içerik var. Sizin içeriklerinizi bu içeriklerden ayıran şey ne olacak?

İşte tam olarak bu yüzden blogunuzda yer vereceğiniz içeriklerin tamamının özgün ve farklı olması gerekiyor. İnternet kullanıcılarının belli bir konuda arama yaptıklarında sizin sitenizi bulma ihtimallerini artırmak için içeriklerinizin rakip sitelerdeki içeriklerden farklı olmasını sağlamalı ve çeşitli teknik gereklilikleri yerine getirmelisiniz.

Özgün içerik ise zaman ayırmak ve emek harcamak demektir. Hangi konularda içerik oluşturacağınızı bulmak yetmez. Eğer gerçekten başarılı bir blogger olmak istiyorsanız gerekirse her içerik için saatlerce araştırma yapmak zorundasınız. Aksi halde içerikleriniz dandik medya kuruluşlarının sırf Google aramalarında görünebilmek için sıkça aranan anahtar kelimelerle oluşturduğu, tekrar eden cümlelerle dolu, bilgi vermeyen içeriklere dönebilir. Bu durum okunurluğunuzu düşürdüğü gibi güvenilirliğinizi de zedeler.

Peki eğer özgün içerik oluşturmazsanız ne olur? Google bu durumu hemen fark eder ve tabiri caizse sitenizin üstünü çizer. Üstelik artık geldiğimiz noktada bunun olması için bir yazının tamamını başka bir siteden almanıza da gerek yok. Google tarafından daha önceden indekslenmiş bir siteden aldığınız cümleler bile buna sebep olabilir. Aynı şekilde yapay zeka içerikleri de sitenizi tehlikeye atabilir.

O yüzden içerikleriniz ne olursa olsun özgün olmalıdır ve bu, istisnası olan bir kural değildir.


6. İmla kuralları ve akıcı anlatım şart

Başarılı bir blog yazarı olmanın yazısız kurallarından biri de imla kurallarına hakim olmak ve zengin bir anlatıma sahip olmaktır. Öğrenim hayatınız boyunca aldığınız Türkçe derslerinin yeterli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama okuyucular sizin düşündüğünüzden biraz daha iyi bir anlatımı tercih ediyor olabilir.

Kim yazının en heyecanlı yerindeyken devrik bir cümleyle ya da yanlış bir bağlaç ayrımıyla bölünmek ister? İşte o yüzden blogunuzu hangi dilde yazıyor olursanız olun o dilin kurallarına hakim olmanız gerekir.

Türkçe dil kuralları çok önemlidir. İmla kurallarını mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Bir çok insanlar yaptığınız hataları okumayabilir ve bir daha bloga gelmezler. O haldede blog yazarak para kazanmak çok zordur. Blog yazarak para kazanmak isteyenlerde buna dikkat etmelidir yada belki de blog yazmaktan vaz geçmelidir. Bu insanın kendisine bakıpda vermesi gereken bir karardır elbette.

Yukarıdaki paragraf sinirlerinizi bozdu mu? Bu yazının tamamının bu şekilde yazıldığını hayal edebiliyor musunuz? Eğer yazıya böyle bir giriş yapmış olsaydım sizce hala okumaya devam ediyor olur muydunuz? Bence olmazdınız. İşte anlatımın ne kadar önemli olduğuna dair şüpheye mahal vermeyen ufak bir deney. (Eğer italik kısımda herhangi bir sorun görmediyseniz blog yazmaktan iç rahatlığıyla vazgeçebilirsiniz.)

Demek istediğim: Beni doğrularım ve yanlışlarımla sadece Tanrı yargılar.
Aslında dediğim: Tek bir tanrıyı yargılayabilirim yanlışlarım ve yanlışlarla.
(Görsel Google’dan alıntıdır)

7. İçeriklerinizi gelişigüzel yazamazsınız: Teknik bilgi her şeydir!

Evet doğru duydunuz. Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız özgün içerik üretmekten daha fazlasını yapmalısınız. Yazdığınız her yazının, blogunuzdaki her kategorinin arama motorları optimizasyonu doğru şekilde yapılmış olmalıdır. Blog yazmaya karar verdikten sonra sık sık duyacağınız SEO her şeyinizdir.

İşin iyi tarafı SEO, eğitim alarak, deneyimleyerek ve araştırarak öğrenilebilir. İşin kötü tarafı, SEO dünyası son derece uçsuz bucaksız bir dünyadır ve yalnızca gerçekten emek harcanması halinde karşılığı alınabilir. O yüzden eğer başarılı bir blogger olmak istiyorsanız, veya blog açmak istemiyor ama metin yazarlığı yaparak para kazanmak istiyorsanız mutlaka SEO ÖĞRENİN!

SEO nasıl yapılır? SEO gerçekten çok kapsamlı bir konu. Google’a yazarak SEO hakkındaki temel şeyleri öğrenebilirsiniz. Ama iyi bir arama motoru optimizasyonu yapmak çok bilinmeyenli bir denklemdir ve Google’da öğrendiklerinizden fazlasını gerektirir. Ve unutmayın temel şeyleri herkes öğrenebilir. Daha fazla kaynağı inceleyerek, daha fazla deneme yaparak, başarılı bloggerların bloglarını inceleyerek, ve sabrederek diğerlerinden sıyrılabilirsiniz.

Metin yazarlığı söz konusu olduğunda SEO öğrenmediğiniz veya kendinizi geliştirmediğiniz her an aleyhinize işliyor. O yüzden bu işe girmeyi düşünüyorsanız mutlaka ama mutlaka SEO konusunda kendinizi geliştirmeye başlayın. SEO uyumlu yazı yazma rehberine de buradan bir bakın: SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır? (Yazı yakında geliyor)


8. Blogunuzun sıralamasının yüksek olmasının önemi

Size blog yazarken para kazandıracak şey içeriklerinizin ulaşabildiği kitledir. İçerikleriniz Google’da ne kadar çok görünürse ve insanlar ilgi çekici bulup ne kadar çok tıklarsa para kazanma potansiyeliniz de o kadar artar. Aynı şekilde blog yazılarınızı sosyal medya kitlenizle ne kadar paylaşırsanız ve onlar sitenize gelip ne kadar çok vakit geçirise para kazanma şansınız yükselir.

Düzenli ve devamlı olarak özgün içerikler oluşturmak ve SEO’ya dikkat etmek blogunuzun sıralamasını yükselten faktörlerin başında gelir. Blogunuzun sıralamasının yüksek olması ise hem aramalarda daha fazla ön planda olması hem de bu sayede site trafiğinin artması anlamına gelir. Ancak devamlılık, özgün içerik ve SEO uyumu yükseliş için tek başına yeterli değildir.

Blog sıralamanızın yükselmeye devam etmesi (ve düşmemesi) için farklı şeyler de yapmanız gerekir. Backlink çalışmaları, çeşitli işbirlikleri ve tanıtım faaliyetleri ise bu çalışmalardan yalnızca bazılarıdır. Bu çalışmaları yapmak için ise ya bütçe ya da zaman harcamanız gerekir ve internete devamlı yeni bloglar ekleneceği; yeni içerikler üretileceği, kısacası devamlı rakiplerinizin sayısı artacağı için bu çalışmaların ardı arkası kesilmez.

Blog yazarak para kazanmak

9. Gelişmeleri takip etmek

Buraya kadar geldikten sonra artık bir durup nefes almak istersiniz ama Google peşinizi bırakmaz. Her zaman yeni bir özellik ekler, bazı özelliklerin etkisini azaltır, bazı özelliklerin önemi artar ve siz blogunuzun daha iyi olması için devamlı bu gelişmeleri takip etmek zorunda kalırsınız.

SEO öğrenmeye başladığınızda zaten bazı konularda üç aşağı beş yukarı fikriniz olmaya başlayacak. Sadece SEO konusunda paylaşımlar yapan güvenilir hesapları öğrenip onları takip ederek bile güncel gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. O yüzden önce bilginizi artıracak kanalları bulun, sonra her içeriklerini inceleyin.


10. Sosyal medyanın gücü

Blog yazmak bir olay, onu yaymak ayrı bir olay. Neticede olduğu yerde duran kimsenin girip çıkmadığı bir blog size para kazandıramaz öyle değil mi? Blogunuzu işleyen bir cadde haline getirmelisiniz. Bunun için arama sonuçlarında ilk sayfalarda çıkmanız (doğru SEO çalışmaları ile), arama motorunda çıktıktan sonra tıklanmanız (doğru başlıklar oluşturma ile) ve en nihayetinde tıklandıktan sonra da okuyucuların sayfada kalmalarını sağlamanız (bilgi verme ve doğru yazım teknikleriyle) gerekiyor.

Sitenizin trafiğini artırmanın bir diğer yolu da içeriklerinizi sosyal medyada paylaşmak. Blogunuzun iyi yerlere gelmesini istiyorsanız sosyal medyanın gücünden mümkün olduğunca faydalanın. Takipçinizin az ya da çok olması fark etmez. Yeter ki ilgisi olan insanların dikkatini çekip onları blogunuzu okumaya çekin.

Elbette sosyal medya hesabınızı büyütmek isterseniz bunun da artı etkisi olacaktır. Bir yazımda kendi sosyal medya deneyimimi anlatmıştım. Her ne kadar sosyal medyanın artık takipçi kazanmayı mümkün kılmadığını düşünüyor olsam da yine de görünürlüğünüzü artırmanın bazı yolları olabilir. Benim kendi deneyimlerimi anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz: Sosyal Medya Hesabımı Nasıl Büyüttüm ve Ne Öner(m)iyorum?

Blog yazarak para kazanmak

Ne zaman blog yazarak para kazanmaya başlarsınız?

“E hadi artık onca şey yaptık, blog açtık, SEO öğrendik, özgün içerikler oluşturduk, ne zaman para kazanacağız?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Fark ettiyseniz şimdiye kadar sadece para ve zaman harcadık, bir sürü teknik bilgi edindik, adını hiç duymadığımız şeyler öğrenmemiz gerekti.

Bu teknik detaylarda kaybolmak size sıkıcı gelmiş olabilir ama bunlar olmadan blogunuzdan para kazanmanız neredeyse imkansızdır. (İstisnalar elbette vardır. Bunları yapmadan da blogdan para kazanmak mümkün olabilir ama o zaman da “bunları yapmaya gerek olmadan nasıl para kazanabiliriz” konusunda kafa patlatmamız gerekir.)

Yabancı bir blogger 2023’te blog yazarak para kazanmak ne kadar sürer öğrenmek için blog yazarları arasında ufak çaplı bir anket yapıyor. Blog yazarlarının kazanç istatistiklerini bir araya topluyor ve ortaya şu sonuç çıkıyor: Blog yazmak hızlı zengin olmak için uygun bir araç değil ama doğru tekniklerle tam zamanlı gelir elde etmek mümkün!

Araştırmaya göre, bir blogdan para kazanmaya başlamak için ortalama olarak 20 ay ve blog yazarak tam zamanlı bir gelir elde etmek için ortalama olarak 4 yıl 1 ay emek vermek gerekiyor. Ancak şunu da unutmamak gerekir, bu ankete katılan birçok blog yazarı nasıl paza kazanacağını bilmiyormuş. Yani siz bu yazıda ve genel olarak bu kategoride anlattıklarımı uygulayarak daha kısa sürede blogunuzu para kazandığınız bir mecraya çevrirebilirsiniz.

Benim deneyimim de buna çok yakın. Tecrübesiz bir blogger olarak 2016 yılında başladığım blog yazarlığı deneyimimde gelir elde etmeye başlamam dört senemi aldı. Yani blogu açmak başlangıç için güzel bir gelişme ama blogun para kazanmasıyla pek alakası yok. Gelin biraz da onun detaylarına bakalım.


Blog yazarak para kazanmaya ne zaman başlarsınız?

Blog yazarak para kazanmaya ancak ve ancak blogunuz belli bir seviyeye ulaştığında başlarsınız. Burada bahsi geçen seviye hem teknik bir seviyedir hem de aylık ziyaretçi yoğunluğunuzla ilgilidir. Elbette bilginizi güçlendirerek bu seviyeye gelmeyi hızlandırabilirsiniz ama o hız hiçbir zaman üç ay olmayacak.

Peki blogumuzu açtık, içeriklerimizi yazdık, blogumuz bir şeye benzemeye başladı. Bu aşamadan sonra hiçbir şey yapmadan para kazanabiliyor muyuz yoksa yine mi bir şeyler yapacağız? Bu aşamadan sonra siz hiçbir şey yapmayacaksınız, blogunuza ekleyeceğiniz bazı kodlar tüm işi sizin yerinize yapacak demek isterdim ama maalesef öyle değil. Yine çalışacağız, yine çalışacağız. Ne demişler? Durmak yok, yola devam.

  • Blogunuza düzenli olarak içerik girmeye devam etmelisiniz. (Tüm kurallar bu içerikler için de geçerli.)
  • Blogunuzu sosyal medyada paylaşmaya devam etmelisiniz.
  • Önceki içeriklerinize dönüp, onları güncelleyip, düzenlemelisiniz.
  • Trendleri takip etmelisiniz.

Kısacası blog açarken ne yaptıysanız devamında da yapmaya devam etmelisiniz. Popüler konu başlıkları bulmak, doğru anahtar kelimeleri seçerek arama motorlarında daha ön plana çıkmak için önerilerimi SEO Uyumlu Yazı Nasıl Yazılır? yazısında anlattım. Burada paylaştığım siteleri ve online SEO araçlarını kullanarak kullanıcıların ilgisini çeken içerikler oluşturduğunuzdan emin olabilirsiniz.


Blog yazarak hangi şekillerde para kazanabilirsiniz?

Şimdi şöyle bir senaryo yazalım. Blogunuzu açtınız, SEO öğrendiniz, ilgi çekici içerikler yazmaya başladınız, haftada üç ayda 12 yazı yayınladığınız bir düzen oturttunuz, 6 ay sonta sitenizde 70’den fazla yazı birikti. Bu arada sitenizin teknik görünürlüğü çok iyi, her şey eksiksiz. 6 ay içinde bunun faydasını da görmeye başladınız. Her ne kadar henüz eski sitelerle rekabet edemiyor olsanız da görüntülenmesi yüksek sosyal medya paylaşımlarınızla siteye bir trafik çekebiliyorsunuz diyelim. Veya aradan seneler geçmiş olsun ve blogunuz google’da ilk sıralarda görünen bir platform haline gelmiş olsun.

Bu aşamaya geldikten sonra para kazanmak için neler yapabilirsiniz? Blog yazarak para kazanmak için birden fazla yöntem var. İşbirlikleri yapmak, sitenize reklam eklemek, yüksek takipçili sitelerde yazılar yayınlayıp trafik çekmek, ürün satışı yapmak, affiliate linkler yerleştirmek gibi gibi. Bu yöntemlerden şu an aklıma gelenleri basitçe şu şekilde sıralayabilirim:

1.Tanıtım yazıları yazabilirsiniz: Markalar, web siteleri, sosyal medya kullanıcıları, kısacası sizin kitlenize ulaşmak isteyen kişi ve platformlar için tanıtım yazıları yayınlayabilirsiniz.

2.Backlink verebilirsiniz: Eğer sitenizin otoritesi yüksekse sitenizden diğer sitelere backlink satabilirsiniz. (Onların sitelerine giden linkler yerleştirebilirsiniz.)

3.Banner reklamları yayınlayabilirsiniz: Sitenizin ziyaretçi sayısı yüksekse anasayfanıza banner reklamları yerleştirebilirsiniz. Yani bir nevi pano kiralayabilirsiniz.

4.Ürün incelemeleri yapabilirsiniz: Çeşitli markalarla ürünlerini inceleyip ürün inceleme yazısı ve videosu hazırlamak üzere işbirlikleri yapabilirsiniz.

5.Satış ortaklığı yapabilirsiniz: Sitenize online pazar yerlerindeki affiliate marketing dedikleri satış ortaklığı linklerini yerleştirebilirsiniz veya markalarla affiliate marketing işbirlikleri yapabilirsiniz. Bu sayede sizin yazılarınızdaki linkleri kullanarak alışveriş yapan kullanıcılardan komisyon kazanabilirsiniz.

6.Blogunuza Adsense reklamları yerleştirebilirsiniz: Sitenize reklam eklemek istiyorsanız bunun en kolay yolu Adsense reklamları. Google adnsense reklamları programına kayıt olarak blogunuza kodlar yerleştirebilirsiniz. Bu sayede google kendi reklamlarını göstermek için sizin platformunuzu kullanır. Ne kadar çok trafiliğiniz varsa ona göre para kazanabilirsiniz. Yani bu, tıklama başına ödeme aldığınız bir reklam şeklidir. Az trafiğiniz olsa bile en azından sitenizin yıllık masraflarını çıkarmaya yardımcı olacak bir bütçe kazanabilirsiniz.

7.Dijital ürünler satabilirsiniz: Sitenizde e-kitaplar, rehberler, tasarımlar gibi çeşitli dijital ürünler satabilirsiniz.

8.Eğitimler düzenleyebilirsiniz: İyi olduğunuz konularda online eğitimler verebilir veya video kayıtlı eğitimler düzenleyebilirsiniz.


BLOGUNUZU PARA KAZANMAYA UYGUN HALE GETİRDİKTEN SONRA BUNLARI YAPIN

Evet, blogunuzdan bu saydığım yöntemlerle para kazanabilirsiniz ama Adsense reklamları dışındakilerin hiçbiri gökten zembille inmez. Adsense reklamlarının blogunuzda yayınlanabilmesi için basit bir başvuru yapmanız gerekir ve başvurunuz ancak blogunuzda yeterince özgün içerik olduğu düşünülürse kabul edilir. Ardından sitenize reklam eklemek için bazı kodlar girersiniz ve konu çözülür.

Adsense’den reklamları düzenlemeniz gerektiğine dair bir mail almadığınız sürece ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur ve tabiri caizse oturduğunuz yerden para kazanırsınız. Ama size asıl parayı kazandıracak olan diğer yöntemler için yine çalışmaya devam etmeniz gerekir. Nasıl mı? Buyrun onu da anlatayım.

1.Network oluşturun

Blogunuza daha fazla reklam almak, daha fazla marka ile işbirliği yapmak ve hitap ettiğiniz okuyucu kitlesini genişletmek için neye sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu defa cevap hiç de teknik olmayan bir şey: Çevreniz olmalı.

İyi bir blog yazarıysanız, siteniz teknik olarak diğer tüm benzer bloglardan daha iyiyse ve güçlü bir sosyal medya hesabınız varsa (ki buradaki güç konusu tartışmaya her zaman açıktır) müşterileriniz sizi bulabilir. Ama ne yazık ki birçoğumuzun blogu böyle değildir. Bu denklemdeki bir veya birkaç parça eksiktir. İşte bu noktada çevre kozu devreye girer.

Çevreniz yoksa da üzülmeyin, çevre yaratmanız her zaman mümkündür. Blogunuzla ilgileneceğini düşündüğünüz markalarla iletişime geçerek, size benzer rakip blogların kimlerle iş yaptığını takip ederek, bu alandaki firmalara farklı iş modelleri sunarak kendinize bir çevre oluşturmayı deneyebilirsiniz.

Bunu yapmak gerçekten efor gerektirir ve sonuçları her zaman sizi tatmin etmez. Mail attığınız 10 markadan 9’u olumsuz geri dönüş yaptığında hevesiniz kursağınızda kalabilir ama ne olursa olsun çevrenizi genişletmek sürdürülebilir bir blog yaratmak için oldukça önemli bir adımdır.

2.Online platformlara üye olun

Freelance çalışanlar için özel olarak oluşturulan online platformlara üye olarak kendinize yeni müşteriler bulabilirsiniz. Freelance işler bulmak için Fiverr.com o platformlardan biri olabilir. Bionluk bunun için bir başka sayfa olabilir. Her ne kadar artık alıcıların yaptığınız işi öldürmeye ve çok düşük bütçelere çalışma teklif etmesi nedeniyle bu platformu kullanmıyor olsam da başlangıçta kullanıyordum. Nasıl bir ilan vereceğinizi bilmiyorsanız benim ilanlarımı da inceleyebilirsiniz.

3.Blogunuzun tanıtımını düzenli olarak yapın

Blogunuza reklam vermek isteyen kişiler blogunuzun iyi olması kadar blogunuzun farklı mecralarda da tanıtılıyor olmasını önemser. Blog tanıtımı için en önemli ve güçlü şeylerden biri daha önce söylediğim gibi güçlü bir sosyal medyadır.

Blogunuzda yazdığınız yazıları düzenli olarak paylaştığınız tercihen yüksek takipçili bir sosyal medya hesabınızın olması iş almanızı mümkün kılan en önemli faktörlerden biridir. O yüzden yazdığınız yazıları her zaman sosyal medya hesaplarınızda paylaşmaya devam edin.

4.Başka bloggerlarla işbirlikleri yapın

Blogunuzun görünürlüğünün artması ve güvenilir yerlerden backlink kazanması için diğer bloggerlarla işbirlikleri yapın. Özgün yazılar yazın ve onların sitesinde yayınlamayı teklif edin, bu yazılar karşılığında blogunuza backlink alın. Veya iyi bloglara gidip gönderilerine yorum bırakın ve backlink kazanın.

Blog yazarak para kazanmak

Blogger olmanın bazı sonuçları olabilir, kendinizi hazırlayın.

Yazmaktan keyif alan insanlar için duygularını insanlarla paylaşmak, yeni içerikler üretmek, araştırmak, bunların hepsi son derece eğlenceli şeylerdir. Ama bir yerden sonra sadece içerik üretmek için üretmeye katlanabilir misiniz?

Örneğin bir seyahat blogu yazıyorsanız bir yerle ilgili yazmak istediğiniz yazı o yeri gördüğünüzde duyduğunuz heyecanın önüne geçtiğinde ne yapacaksınız? Bir şehri o şehir hakkında yazacağınız gezi rehberi için gezdiğinizi fark ettiğinizde bununla başa çıkabilecek misiniz?

Kısacası hobiniz işiniz olduğunda buna ne tepki vereceksiniz? Eğer blog yazarlığını sadece para kazanmak için bir araç olarak görmeye başlarsanız er ya da geç işin bu kısmıyla güzleşmeniz gerekecek, benden söylemesi.


Freelance çalışmak için hazırım mı demiştiniz?

Tüm bunlara ek olarak blog yazmak düzenli gelirinizin olmadığı, insanların işinizi devamlı basit görme eğiliminde olduğu, rakiplerin mantar gibi ürediği bir çalışma modelidir. Eğer yukarıda okumanızı tavsiye ettiğim freelance çalışmakla ilgili yazıyı hala okumadıysanız şu an tam zamanı. Çünkü freelance çalışmanın tüm zorlukları blog yazmak için de geçerlidir. Freelance Çalışmak İstediğinize Emin Misiniz?

Blog yazarak para kazanmak

Blog açmasam sadece metin yazarlığı yaparak para kazansam olmaz mı?

Olur tabiiki neden olmasın? Üstelik bu sayede bir blog sahibi olmanın getirdiği ekstra yüklerden de kurtulmuş olursunuz. Mesela blog açmakla, düzenli bir şekilde bakım işleriyle uğraşmakla, her sene domain ve hosting için para ödemekle uğraşmazsınız.

Ancak hala metin yazarlığı yaparak para kazanmak için ilgi çekici özgün yazılar oluşturmanız, SEO bilmeniz, yazılarla satış sitelerine dikkat çekebilmek için az da olsa pazarlama bilmeniz, kendinize metin yazarlığı yapabileceğiniz işler bulmak için zaman harcamanız gerekir. Bunun için de freelance işler bulabileceğiniz online platformlara üye olabilirsiniz.

Blogger olmanın bu noktada şöyle bir artısı olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. Blogunuz olduğunda her şeyi birinci elden deneme ve sonuçlarını görme fırsatınız olur. Örneğin SEO bilginizle yazdığınız bir yazıyı blogunuzda yayınladığınızda 3 ay sonra o yazının etkilerini birinci elden görüp bir sonraki yazınızı oradan aldığınız derslere göre hazırlayabilirsiniz. Bu deneyim sayesinde de bir süre sonra herkesin aradığı bir metin yazarına dönüşme ihtimaliniz artar.


Gördüğünüz gibi blog yazarak para kazanmak öyle ha deyince olan, olduğu gibi de ceplerinizi çılgınlar gibi dolduran bir para kazanma modeli değil. Hele ki oturduğunuz yerden para kazanabileceğiniz bir yöntem hiç değil.

Blogunuzu aktif tutabilmek ve arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için devamlı çalışmanız ve zamanınızın hatrı sayılır bir kısmını buna ayırmanız gerekir. Yani eğer blog yazarlığından para kazanmak istiyorsanız bunun için araştırmalı, öğrenmeli, eğitim almalı ve ufak da olsa bu işe bir sermaye ayırmalısınız. (Tıpkı her işte olduğu gibi)

Burada okuduğunuz blog yazarlığını tekrar düşünmenizi istiyorum, yazıyı okumadan önce kafanızda var olan blog yazarlığına benziyor mu? Tüm bunları okuduktan sonra hala blog açmanın size göre olduğunu mu düşünüyorsunuz?

Yazının en başında da söylediğim gibi hiçbir şey, istemediğiniz bir işin içinde sıkışmak kadar zor değildir. O yüzden eğer gerçekten blog yazarlığı veya metin yazarlığı yaparak para kazanmak istiyorsanız bunu mutlaka deneyin. Yukarıda anlattıklarım gözünüzü korkutmuş olabilir, bunların hiçbirini bilmiyor olabilirsiniz, ama öğrenebilirsiniz!

Bu yazıyı bir rehber haline getirebilmek için yıllarca bu alanda çalışmam gerekti. Ben de yıllar önce bu yazıda anlattıklarımın hiçbirini bilmiyordum. Siz de öğrenebilirsiniz.

Bir blog açmaya kararlıysanız şimdiden yeni blogunuzda başarılar diliyorum. Umarım bu işi yaparken çok keyif alırsınız ve para kazanmak için bir sürü fırsat bulursunuz. Herkese bol şans!

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

23 Yorum

  • Kadir
    23 Nisan 2020, 13:21

    Maddelerin arasına bir de süreklilik eklemek lazım sanırım. Senin iyi becerdiğin benim gibi blog yazarlarının da beceremediği şey. Bu hem sadakati yüksek bir okuyucu kitlesi, hem de google, yahoo, bing gibi arama motorları için üst sıralar demek.

    CEVAPLA
    • Melke@Kadir
      23 Nisan 2020, 13:27

      Evet dediğin gibi süreklilik de en önemli ayrıntılardan biri. 🙂 Aslında baktığımızda bu gibi dijital işlerin başarılı olabilmesi için çok fazla etken var. Umarım bu işleri önemsiz olduğunu düşünenler için aydınlatıcı olmuştur bu bilgiler. 🙂

      CEVAPLA
      • Kadir@Melke
        23 Nisan 2020, 13:54

        Aynen etken çok 🙂 … Gayet aydınlatıcı ve ilham verici bir yazı olmuş. Eline sağlık.

        CEVAPLA
  • Güneş AKDOĞAN
    23 Nisan 2020, 13:40

    Çok detaylı, çok güzel bir yazı olmuş. Bana da çok soru geliyor bununla ilgili. Senin kadar sabırlı ve detaylı bir cevap veremedim şimdiye kadar. Bundan sonra bu yazıyı gönderirim soranlara.
    Blog yazarak para kazanmak hem kolay hem değil. Hedef kitle, konu ve içerik çok önemli. Bazen seyahat blogumu kapatıp makyaj, moda, parfüm blogu mu açsam diyorum :))))
    Uzun, dertli ama keyifli bir süreç. Sana da başarılar dilerim.

    CEVAPLA
    • Melke@Güneş AKDOĞAN
      23 Nisan 2020, 14:03

      Çok ilginçtir ki bana da son zamanlarda çok fazla soruluyor bu soru. Acaba biri televizyonda bir şey mi dedi de bu kadar popüler oldu bilmiyorum 🙂 Herkese tek tek cevap vermektense böyle bir yazı yazayım en iyisi dedim. 🙂 Çünkü dediğin gibi hem kolay hem değil. Ama birini söyleyip öbürünü söylemeden de olmuyor. Bir de çok uzun bir yol kesinlikle blog yazarlığı. Bakıyorum mesela kendime, her yıl arasında bile inanılmaz bir fark var. Daha 4 sene önce Kadir hatırlar belki, bana etiketle kategori arasındaki farkı anlatana kadar göbeği çatladı çocuğun. 🙂

      Kendi öğrendiklerimin yanında blog yazarken senden ve Kadir’den de çok şey öğrendim ben. Yani sırf araştırmakla ya da eğitim almakla da olmuyor bu iş. Bilen insanlarla çalışmak da önemli. Sen de biliyorsun zaten, benden daha deneyimlisin bu konuda. 🙂 Eğer moda ve makyaj blogu açarsan ben de gönüllü yazar olurum aklında bulunsun. :))

      CEVAPLA
  • Sevil Mert
    24 Nisan 2020, 12:07

    Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş eline sağlık. Bir de ekleme yapayım, ben kurumsal hayatı bırakıp blog ile tam zamanlı uğraşmaya başlayınca en zorlandığım konu: blog yazmak sadece yazı yazmakla bitmiyor, tasarımcı, halkla ilişkilerci, crmci, seocu, editör gibi herşeyle çoğu zaman tek başınıza uğraşmanız gerekiyor. Çok karakterli kişilik bölünmesi 😃😃

    CEVAPLA
    • Melke@Sevil Mert
      24 Nisan 2020, 13:21

      E tabii Sevilciğim yattığın yerden para kazanmak kolay değil.😂 Şaka bir yana, çok haklısın. Yorumun için de teşekkürler. Blog yazarak para kazanmanın basit olduğunu düşünenler için özellikle bu işi yapanların fikirlerini öğrenmek çok faydalı olacaktır eminim.

      CEVAPLA
  • Serkan
    7 Temmuz 2020, 17:23

    Soluksuz, hiç sıkılmadan okudum. Çok akıcı ve detaylı bir anlatım olmuş. Elinize sağlık. Teşekkürler. Hepimize bu yolda başarılar dilerim.

    CEVAPLA
    • Melke@Serkan
      7 Temmuz 2020, 22:52

      Size de kolaylıklar diliyorum. 🙂 Teşekkürler.

      CEVAPLA
  • Tayfun Poyraz
    17 Temmuz 2020, 01:29

    6. maddedeki 4,5 satır italik yazıyı okurken bırakıyordum neredeyse. Tam zamanında bitirmişsiniz. Gözlerim kanadı okurken 🙂

    CEVAPLA

Yeni Yazılar