Çadır Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çadır Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp malzemeleri söz konusu olduğunda akla gelen başlıca malzemelerden biri de çadırdır. Tıpkı uyku tulumu seçimi yaparken dikkat edilecekler olduğu gibi çadır seçerken de bazı ayrıntıların üzerinde özellikle durmak gerekir. Piyasada kullanacağınız bölgeye, mevsim koşullarına ve tercihlerinize göre çok sayıda ve seçenekte çadır bulabilirsiniz. “Aman ucuz bir şey alayım neticede o da çadır” düşüncesi ne kadar yanlışsa “almışken en iyisini alayım” mantığı da bir o kadar yanlıştır. Peki çadır seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bir çadır almaya karar verdiğinizde beliremeniz gereken ilk şey ihtiyaçlarınız ve kullanım alanınız olmalı. Bu çadırı nerede kullanacaksınız? Nasıl bir çadıra ihtiyacınız var? Hangi mevsimlerde kullanacaksınız? Bu gibi sorular öncelikli olarak cevap verilmesi gereken sorulardır. Aksi halde en iyisini alayım derken aslında hiç de ihtiyacınız olmayan bir çadır alıp çıkabileceğiniz gibi asgari ihtiyaçlarınızı dahi karşılamayan işlevsiz bir çadır kullanmaya da mecbur kalabilirsiniz. Bu sorulara cevap verdikten sonra çadır seçimi yaparken değerlendirmeniz gereken diğer etkenlerden bazıları kalite, ağırlık, pratiklik ve fiyat olmalı.

Yazıyı okumadan önce ufak bir bilgilendirme

Kamp çadırlarından bahsederken üzerinde duracağım şeylerden bazıları tente, poller, bagajlar, kapılar, sineklik, havalandırma pencereleri, eşya cepleri ve kazıklar olacak. O yüzden bu malzemelerin ne anlama geldiğine dair genel bir tanıtım yaparak başlamak istiyorum.

Tente: Çadırın malzemesi
Pol: Çadırın ayakta durmasını sağlayan çubuklar
Bagaj: Çadırın kapılarında bulunan ve tentenin gerdirilmesiyle yaratılan eşya koyma alanıdır.
Kapı: Çadırın giriş ve çıkışlarının yapılacağı fermuarlı kısımdır.
Sineklik: Çadırın kapılarında bulunan ekstra fermuarlı kısımdır.
Havalandırma pencereleri: Çadırların kapılarının yanında veya tavanında bulunan havalandırmalardır.
Eşya cepleri: Çadırların içinde genelde duvarlarda ve tepelerde bulunan ufak bölmelerdir.
Kazıklar: Çadırı yere sabitlemek için kullanılan çubuklardır.

4 mevsimlik full kamp malzemesi listesine göz atmak için buraya tıkla.

Çadır Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kamp Çadırı Çeşitleri

Kamp çadırı seçerken 3 mevsim, 4 mevsim, 5 mevsim gibi ayrımlar olduğunu göreceksiniz. Bu ayrımlar çadırların kullanılabileceği mevsim koşullarını ifade etmek için yapılır.

Çadır türlerinde bir diğer ayrım da çadırların şekline göre yapılmaktadır. Bu çeşitleri üçgen, kubbe, tünel ve geodezik tip çadırlar olarak ayırabiliriz. Üçgen tip çadırlar ve kubbe tipindeki çadırlar çevremizde sıklıkla gördüğümüz çadırlardır. Genelde iç alanları geniştir ve çadır girişleri ve kurulumları oldukça kolaydır. Özellikle üçgen çadırlar yüksek olmaları nedeniyle sert rüzgarlara karşı çok dayanıklı değildir. Kubbe tipi çadırlar bunlara nazaran biraz daha rüzgara dayanıklıdır. Tünel çadırlar ise dışarıdan bakıldığında bir tüneli andırır. İç alanları geniş olmakla beraber yükseklikleri ortalama boylardaki birinin bağdaş kurarak oturabileceği kadardır. Bu özellikleri rüzgarlı havalarda diğer çadır türlerine nazaran biraz daha fazla avantajlı olmalarını sağlar. Son olarak geodezik çadırlar genellikle ağır hava koşullarına ve sert rüzgarlara dayanıklı olarak üretilmiş yüksek irtifa çadırlarıdır. Bu tip çadırların da tavanları alçaktır.

Bunların yanında bir de aile çadırı denilen, diğer kamp çadırlarına göre daha büyük ve daha ağır bir çeşit daha vardır. Bu tip aile çadırları kalabalık konaklamalar için uygun olup içleri oldukça geniştir. Ağırlıkları ve ebatları nedeniyle çantada veya bisikletle taşınmaları pek mümkün değildir.

Çadırların mevsimsel özellikleri

3 mevsim çadırlar, 4 mevsim çadırlar ve 5 mevsim çadırlar (ekspedisyon çadırları) ve Pop-up çadırlar

Yaz mevsimlerinde 3 mevsim çadırlar işinizi görürken 4 mevsim çadırlar hem yaz hem de kış şartları için uygundur. 5 mevsim olarak adlandırılan ekspedisyon çadırlar ise ekstrem koşullarda konaklamaya elverişli olarak üretilmiştir. Bu çadırlar arasındaki en belirgin farkların başında çadırların şekli ve ağırlıkları gelir. 3 mevsim ve bazı 4 mevsim çadırların çok sert hava koşullarına dayanıklı olmak gibi bir amacı olmadığı için genelde çadır yüksekliği fazladır. Bu tip çadırlarda konfor ve kolaylık ön plandadır. Fakat daha sert hava koşulları için üretilmiş 4 mevsim çadırlarda ve ekspedisyon çadırlarında rüzgardan ve hava koşullarından minimum etkilenme gözetildiği için yükseklik fazla değildir ve daha fazla pol vardır. Poller ve tente ekstrem hava koşullarına, buzlanmalara karşı dayanıklıdır. Bu özellikleri nedeniyle 3 mevsim çadırlar diğer iki tür çadırdan, 4 mevsim çadırlar da ekspedisyon çadırlarından daha hafiftir.

Pop-up çadırları burada mı yoksa çadır çeşitlerinde mi ele almak gerekir çok emin olmamakla beraber her iki açıdan da değerlendireceğim. Pop-up çadırlar, kıvrılabilir polleri sayesinde çember olarak katlanabilen ve çözüldüğünde  kendi kendine kurulabilen çadırlardır. Bu çadırlar hafif olmalarına rağmen paketlendiklerinde çok yer kaplarlar ve çantada, bisiklette taşımaya uygun değildirler. Mevsimsel olarak herhangi bir kategoride yer almazlar. Yazın kullanıma uygundurlar. Ve çadırların özelliklerine göre bazıları hafif yağmurlarda kısa süreli olarak kullanıma uygundurlar.

Çadır tentelerinde dikkat edilecekler

Çadır seçerken dikkat edilmesi gerekenler listesinde yer alan bir diğer etmen de tentelerdir. Çadırlarda genelde model ve mevsim özelliklerine göre iki adet tente bulunur. Biri iç tente biri de dış tentedir. Bazı yazlık çadırlarda ekstra bir dış tente olmadan doğrudan tek bir tente olabilir.

İki tenteli çadırların bazı modellerinde dış tente iç tenteye bağlıdır. Ve çadırı kurarken her ikisini birden kurmak gerekir. Bazı çadırlarda ise iç ve dış tente tamamen bağımsızdır. İç tentenin bir kısmı veya tamamı sineklik şeklinde olabilir. Mevsimin gereklerine göre dış tenteyi kurup kurmamak kullanıcının tercihine kalmıştır.

Dış tentenin özelliği iç tente ile arasında bir boşluk yaratmasıdır. Bu sayede ekstra bir su geçirmez kat yaratılır ve aradaki boşluk sayesinde terleme minimuma düşer. Aynı zamanda içerideki havanın dışarıya çıkması ekstra bir duvar ile önlenmiş olacağı için daha verimli bir izolasyon sağlanmış olur. Bununla birlikte dış tente sayesinde dış etkenlerden etkilenme de minimuma düşer.

4 mevsimlik full kamp malzemesi listesine göz atmak için buraya tıkla.

Çadırın su geçirme, terleme ve rüzgar önleme özellikleri

Çadırların çoğu naylon veya polyester gibi su geçirmeme özelliğine sahip olmayan malzemelerden yapılırlar ve poliüretan kaplama veya silikon kaplama ile su geçirmez hale getirilirler. Polyester üzerine poliüretan kaplama, naylon üzerine silikon kaplamadan daha az maliyetlidir ve sıkça görülür. Poliüretan kaplamanın güneş ve dış etkenlere dayanıklılığı Silnylon kaplamaya göre biraz daha azdır. Silnylon kaplama ultraviyoledir, sıcaklık değerlerinden daha az etkilenir, daha dayanıklı ve daha hafiftir. NWD kaplama olarak bilinen en iyi su geçirmezlik değerine sahip bir diğer kaplama ise Silnylon kaplamanın yarısından daha hafif olmakla birlikte son derece maliyetlidir.

Çadırlarda çoğunlukla tercih edilen malzemeler polyester ve naylondur. Çünkü bu iki madde hafiftir, ucuzdur, çabuk kurur ve dayanıklıdır.

Katlaması zor olan polieliten kumaşlar ise çoğunlukla çadırların tabanlarında kullanılır. Polieliten dayanıklıdır ve kolay temizlenebilir.

Bunların yanında kamp çadırlarında çok sık karşımıza çıkmasa da pamuklu ve kanvas kumaşlar da çadırlarda kullanılmaktadır. Ancak bu çadırlar son derece ağır ve maliyetlidirler. Aynı zamanda pratik bir kuruluma sahip olmadıkları gibi suyu tutar, çabuk kurumazlar.

Çadırların milimetre değerleri

Çadır seçerken dikkat edilmesi gerekenler denildiğinde akla ilk gelmesi gereken şey çadırın su geçirgenliği konusudur. Çadırları araştırırken su geçirmezlik değeri olarak belli sayısal değerler olduğunu göreceksiniz. 1500 mm, 5000 mm, 3000 mm gibi değerler çadırın su geçirmezliğini belirtmek için kullanılır. Tente kumaşının su geçirmezlik değeri milimetre olarak ifade edilir. Burada belirtilen değer tente kumaşının kalınlığı veya poliüretan kaplaması değil, tenteye uygulanan su basıncına dayanıklılıktır. Standart su geçirmezlik testleri kumaş su geçirinceye kadar belli bir süreyle su basıncı uygulanarak yapılır. Yani 1500 mm su geçirmezlik demek kabaca kumaşa 1500 mm su basıncı uygulandığında bir müddet sonra su sızdırmaya başlar demektir.

Bu açıklamadan yola çıkarak mm değeri arttıkça çadırın su geçirmezliğinin arttığını söyleyebiliriz. Bu aynı zamanda maliyetin de artması anlamına gelir. Fakat gerçekten 10000 mm su geçirmezliğe sahip bir çadıra ihtiyacınız olup olmadığı konusu muallaktır. İyi ve kaliteli bir şemsiyenin su geçirmezlik değerinin 450 mm kadar olduğunu düşünürsek genelde 1500 mm değer olağan yağmurlarda çadırın su geçirmezliği için yeterli olarak kabul edilir. Sağanak yağmurlar içinse en az 3000 mm değere sahip çadırlar tercih edilmelidir. Bununla birlikte  sağanak bir yağmur altında bile 5.000 mm değerle 10.000 mm su geçirmezlik değeri arasında çok da bir fark bulunmamaktadır.

Çadırların tabanının su geçirmezlik değeri son derece yüksek olmalıdır. Bunu sağlamak için genelde nefes almayan maddelerden yapılırlar.

Çadırlarda nefes alma değeri g/m2 veya sadece g ile ifade edilebilir. G değeri 24 saat boyunca çadır kumaşından ne kadar hava geçtiği hesaplanarak belirlenir. Standart değer 5.000 g civarındadır.

Çadır pollerinin dayanıklılığı

Çadır pollerinin kalitesi özellikle rüzgarlı havalarda önem kazanır. Pollerin hem kaliteli olması hem de hafif olması beklenir. Bu yüzden dayanıklı alüminyum poller tercih sebebidir. Fiberglas poller dayanıklı olmadıkları için uzun ömürlü olmadıkları gibi soğuk hava koşullarında esneyemedikleri için kolaylıkla kırılabilirler.

Çadır kazıkları

Çadır kazıkları çadır aldığınızda yanında verilir. Çeşitli materyallerden yapılmış kazıklar olduğu gibi aynı zamanda birden fazla tipte kazık bulunmaktadır. Kazıklar plastik, metal veya tahtadan yapılabilir. Plastik kazıklar ucuz olmalarına rağmen dayanıksız oldukları için önerilmemektedir. Metal kazıklar çoğunlukla alüminyum ve çeliktirler. Alüminyum daha hafif bir malzeme olduğu için hafif ve paket hacmi küçük olan çadırlarda sıklıkla kullanılırlar. Çelik kazıklar alüminyum kazıklardan daha dayanıklı olmalarına karşın daha ağır oldukları için çok tercih edilmezler.

Çadır kazıkları şekillerine göre de farklılık göstermektedirler. Genelde standart olarak L şeklinde kazıklar kullanılmaktadır. L kazıklar toprağa kolay girerler fakat çok fazla dayanıklı değildirler. Aynı şekilde vida kazık olarak adlandırabileceğimiz, toprağa giren kısmı L kazığa nazaran vidaya benzer girintiler içeren kazık çeşidi de fazla dayanıklı değildir. Bunlar dışında dalgalı kazıklar, delta tipi kazıklar, yer kazıkları, yarım u kazıklar, kaya kazıkları, vidalı kaya kazıkları ve buna benzer farklı çok çeşitli kazık bulunmaktadır.

Çadır kapıları, sineklik ve fermuarları

Kamp çadırlarının geneli çift kapılı olduğu gibi tek kapılı olanları vardır. Çift kapılı kamp çadırları giriş kolaylığı açısından tek kapılı çadırlara göre daha kullanışlıdır. Özellikle çadırda birden fazla kişi kalıyorsa çift kapı geceleri dışarıya çıkma ihtiyacı doğduğunda birbirinin üzerinden atlamamak için oldukça kullanışlıdır.

Çadır kapılarında dikkat edilecek bir diğer husus sinekliktir. Kapılarda ekstra bir sineklik olması oldukça önemlidir. Bu sayede hem sıcak havalarda serin serin uyurken sineklerden ve böceklerden korunabilirsiniz hem de çadırınızı daha kolay havalandırabilirsiniz.

Kapı ve sineklik fermuarlarının çift taraflı olması tek fermuardan daha kullanışlıdır.

Çadırın genişliğinin önemi

Çadır seçerken çadırda kaç kişi kalacağınız iç genişliği belirlemek için önemlidir. Genelde iki kişilik çadırlar içerisinde iki kişinin rahatlıkla yatabileceği ve ufak tefek eşyaların sığabileceği şekilde dizayn edilir. Yani iki kişilik çadırda 3 kişi uyumak pek mümkün değilidir.

Çadırların bagaj bölümleri eşyalarınız için tasarlanmıştır. Eşya durumunuza göre çadırınızda ne kadarlık bir bagaj bölümüne ihtiyaç duyacağınızı belirlemeniz gerekir. Buna göre sadece tek kapısında bagajı olan çadırları tercih edebileceğiniz gibi her iki kapısında da bagajı olan çadırları tercih etmek isteyebilirsiniz.

Aynı zamanda çadırın yüksekliği de yapacağınız aktivitelere ve çadırın içinde geçireceğiniz zamana göre dikkat etmeniz gereken unsurlardandır. Çadırın içinde çok fazla zaman geçirecekseniz tavan ve taban genişliği yüksek olan bir çadır almak isteyebilirsiniz. Bunun için üçgen çadırları ve kubbe tibindeki çadırları tercih edebilirsiniz. Çadırınızı yüksek irtifada veya yoğun rüzgarda kullanmak için alıyorsanız o halde alçak bir çadır tercih etmek yerinde olacaktır.

4 mevsimlik full kamp malzemesi listesine göz atmak için buraya tıkla.

Çadır ağırlığı ve hacmi

Özellikle bisiklet ve sırt çantasıyla yapacağınız güç gerektiren seyahatlerde çadırın ağırlığı ve hacmi önem kazanmaktadır. Minimum ağırlık ve hacimde ihtiyacınızı karşılayan ve bütçenizi aşmayan doğru çadırı bulmanız gerekir. Aynı şekilde motosiklet seyahatleri için de motosiklet çantalarının içine sığabilecek boyuttaki çadırları seçmek gerekir. Çadırın kaç kişilik olduğu, pollerin ve kazıkların malzemesi çadır ağırlığını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. O yüzden yapacağınız aktivite iki kişilik olacaksa nasılsa arada az fark var diyerek 3 kişilik çadır almak size ekstra yükten başka bir şey olmayacaktır. Bunun yanında çadırın paketlenmiş şekildeki hacmini mutlaka hesaba katmanız gerekir. Bazı çadırlar hafif olmalarına rağmen pillerinin uzunluğu veya katlanma biçimleri nedeniyle çantanıza sığmayabilirler.

YAZLIK ÇADIR SEÇİMİ

Soğuk ve zorlu olmayan hava koşullarında yapacağınız kamplar için iç rahatlığıyla 3 mevsim çadırları tercih edebilirsiniz. 3 mevsim çadırlar yaz faaliyetleri için hem fiyat bakımından hem de ağırlık bakımından son derece uygundur. Eğer tek tenteli bir çadır alacaksanız yağmur yağma ihtimaline karşı tamamının file olmamasına dikkat edin. Eğer çift tenteli bir çadır alıyorsanız iç tente file olabilir. Böylece sıcak yaz akşamlarında gökyüzünü izleyerek uyuyabilir, yağmur yağdığında da dış tenteyi kurarak ıslanmaktan korunabilirsiniz. Hemen ekleyeyim, yağmur ve benzeri durumlar için çadırın su geçirmezliğinin en azından 1500 mm olmasında fayda var.

3 MEVSİMLİK VE YAZLIK ÇADIR LİSTESİ

Eğer sonbahar, ilkbahar ve yaz aylarında kamp yapıyorsanız 300 liradan başlayan farklı bütçelere uygun 3 mevsimlik çadır önerilerim için buraya tıklayabilirsiniz.

Eğer sadece yazın kamp yapıyorsanız sizin için hazırladığım 120 liradan başlayan yazlık çadır listesini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

KIŞ KAMPI İÇİN ÇADIR SEÇİMİ

Kış kampları için seçeceğiniz çadırınızın en başta rüzgarı önlemesi ve su geçirmemesi gerekir. Bunun için kış kamplarında en az 4 mevsim olan çadırları tercih etmenizi öneririm. Çadırınızın su geçirmezliğinin de en azından 3000 mm olmasında fayda var. Bazı dayanıklı 3 mevsim çadırlar da kış aylarında kullanılabilir. Ama herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız için yalnızca çadırınıza güveniyorsanız bu şekilde kullanmanızı öneririm. Kış ayları için mutlaka çift tenteli bir çadır tercih edin ve çadırınızı dış katmanıyla birlikte kurun. Çadırınızın tabanının dayanıklı bir malzemeden yapıldığından emin olun. Çadırın pollerinin alüminyum olması rüzgar ve benzeri hava koşullarında dayanıklılık açısından oldukça önemlidir.

KIŞLIK ÇADIR ÖNERİ LİSTESİ

Kışlık çadır önerisi isteyenler için kış kamplarında kullanabilecekleri çadırları tek tek listeledim. Bu listede 4 mevsimlik ve 5 mevsimlik çadırlar var. Eğer yüksek irtifada kamp yapacaksanız 5 mevsim; ülkemizin normal kış koşullarında kamp yapacaksanız 4 mevsim çadırlara bakabilirsiniz. Her bütçeye uygun farklı markalarda çadırları görmek için tıklayın: Kışlık çadır önerileri

BEN HANGİ ÇADIRI KULLANIYORUM?

Benim çadırım Marmot’un çadırlarından 4 mevsim olan Vapor modeli. Marmot Vapor çadırın inceleme yazısını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.Çadır seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?


Kışlık çadır seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için tıklayın.


Bu yazıdaki bazı linkler Hepsiburada işbirliği linkleridir. Bu linklerden alışveriş yapmak size herhangi bir ek külfet yüklemez. Zaten alacağınız bir şeyi bu linklerden satın aldığınızda siteme de ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar