Dünyayı Bedava Dolaşmak ve Arkasındaki Gerçekler

Dünyayı Bedava Dolaşmak ve Arkasındaki Gerçekler

Dünyayı bedava dolaşmak denildiğinde aklınıza gelen ilk şey nedir? Sırtında çantası ile özgürce gezen birini hayal ediyorsunuz öyle değil mi? ‘Dünyayı bedava dolaştım’, ‘Bileklik satarak dünyayı dolaşıyorum’, ‘Günde 1 dolarla geziyorum’ diyenleri gördüğünüzde içiniz gidiyor kabul edin. Madem bu kadar kolay ben neden yapamıyorum dediğiniz de oluyor, okuduklarınıza inanmadığınız da. Ben size bir şey söyleyeyim o zaman; dünyayı bedava gezdiğini iddia edenlerin büyük bir kısmı yalan söylemiyor. Belki bir miktar para harcıyordur ama cebinden bir şey çıkmıyordur, yolda kazandığını yiyordur, sokakta müzik yapıyordur, bileklik satıyordur. Bunu yapmak imkansız değil, oldukça kolay. Ama hiç iç yüzünü düşündünüz mü? Bu yazımda biraz buna değinmek ve gerçekçi hesaplarla dünyayı bedavaya dolaşmak tabirinin nasıl mümkün hale gelebileceğini veya gelemeyeceğini göstermek istiyorum.

Şimdi gelin hep beraber şöyle basit bir matematik yapalım. Bu hesaplamaları yaparken söz konusu gezinin Asya ülkeleri gibi ucuz ülkelerde yapıldığını düşünelim.

Seyahat eden bir insanın temel ihtiyaçları nelerdir?

– Yeme- içme
– Barınma
– Ulaşım
– İletişim
– Sağlık
– Vize ücretleri

Peki bu ihtiyaçlarını günde en uygun ne kadara karşılayabilir?

  • Yeme İçme: Ortalama bir insanın günde 3 öğün yemek yediğini varsayalım. Her bir öğünü 5 liradan hesaplayalım. 15 lira eder.
  • Barınma: Asya ülkelerinde hostel ücretleri de yemekler kadar ucuz. Hosteli de gecelik 15 lira olarak alalım.
  • Ulaşım: Şehir içi ulaşımda metro ve otobüs gibi araçların en ucuz olduğu yerlerde bile ulaşım için günlük en az 5 lirayı gözden çıkarmak lazım.
  • İletişim: Telefondan bireysel internet erişimi için en az aylık 50 lira ayırmak gerekir. Bu da günde yaklaşık 2 lira eder.
  • Sağlık: Yola çıkmadan önce yurt dışında tedaviyi de kapsayan 3 aylık seyahat sağlık sigortası yaptırmak için 100 lira ödedik diyelim. Günlük 1 lira da bu. Bu sigortayı mutlaka yaptırıyoruz çünkü yaptırmazsak çok daha büyük maddi ve manevi sorunlarla karşılaşabiliriz.
  • Vize Ücretleri: Vize ücretleri ülkeden ülkeye farklılık gösteren zorunlu masraflar arasında. Vize ücretleri çok uygun olan ülkeler olduğu gibi son derece pahalı olan ülkeler de var. Bütçe hesaplamasını yaparken bu kalemi dikkate almayacağım ama siz rotanızı çizerken vize harcamalarını da aklınızdan çıkarmayın.

Yaptığımız bu basit hesaplamaya göre hostelde kalan, üç öğün yemeğini dışarıda yiyen ve ulaşım için para harcayan bir insanın günlük gideri 38 TL’yi buluyor. Şimdi bunu nasıl daha uyguna getirebileceğimize dair alternatifleri gözden geçirelim.

Dünyayı bedava dolaşmak

 

Yolculuktaki Harcamalara Alternatif Yöntemler

  • Yeme- İçme: Bir kamp ocağı taşıyarak yemeğinizi kendiniz yapabilirsiniz ve bu durumda yemek harcamanız bir önceki hesaplamanın neredeyse üçte birine iner. Etti 5 TL.
  • Barınma: Çadır kullanılabilir. Böylece arada bir hostellerde kalınarak duş gibi ihtiyaçlar karşılanabilir. 5 günde bir hostelde kalındığını düşünürsek hostel harcamasına günlük 3 lira diyebiliriz.
  • Ulaşım: Ulaşım için bisiklet veya otostop gibi alternatif yollar kullanılabilir. Böylece ulaşım bedavaya gelir.
  • İletişim: İnternet erişimi için dışa bağımlı olmak istemiyorsanız yine günde 2 Lira ödemeye devam.
  • Sağlık: Seyahat sağlık sigortamız hala aynı. Günlük 1 TL.
  • Vize Ücretleri: Vizesiz ülkeleri seyahat ederek vize masrafından kurtulabilirsiniz.

Ne kadar etti? 11 TL. İkinci hesaplamamızda kişinin dışa bağımlı olmadan, her türlü ihtiyacını karşılayarak günde 11 TL’ye gezilebileceğini gördük. Ben buna kısaca düşük bütçeli seyahat diyorum.

Peki bu sayıyı biraz daha indirmemiz mümkün mü?

Dünyayı Parasız Dolaşmak

Evet şimdi geldik bedava seyahat kısmına. Aşağıda size yukarıda bahsettiğim tüm harcamaları en aza indirerek bedava seyahat nasıl mümkün olabilir onu anlatacağım.

  • Yeme- İçme: Kaldığınız Couchsurfing evlerinde yiyip içebilirsiniz. Bedava.
  • Barınma: Devamlı çadır ve Couchsurfing evlerinde konaklayabilirsiniz. Bedava.
  • Ulaşım: Ulaşım için bisiklet veya otostop gibi alternatif yollar kullanılabilir. Bedava.
  • İletişim: Kaldığınız evlerde veya kafelerde wi-fi kullabilirsiniz. Bedava.
  • Sağlık: Seyahat sağlık sigortamız hala aynı. Günlük 1 TL.
  • Vize Ücretleri: Vizesiz ülkeleri ziyaret ederek vize masrafından kurtulabilirsiniz. Bedava.

Burada giderimiz günde 1 TL oldu. Genelde insanlar buna dünyayı bedava dolaşmak diyor ama ben dünyayı sömürerek dolaşmak diyorum.

Dünyayı bedava dolaşmak

Dünyayı Bedava Dolaşmak Neden Mümkün Değil?

Her zaman kalacak bedava bir yer bulamayabilirsiniz

Couchsurfing gibi sitelerde çoğunlukla kalacak bir yer bulunabiliyor. Ama bazen bazı şehirlerde üye bulmak zor olduğu gibi mesaj attığınız kişinin o tarihlerde müsait olacağına dair bir kesinlik yok. Üstelik bazı durumlarda sizi bir hafta öncesinden kabul edip gitmenize 1 gün kala plan değiştirenler de olabiliyor. Bu durumda bir B planınız olmalı. Çadırınız varsa bu işi hallettiniz sayılır. Bir ev bulamazsanız çadırınızda kalabilirsiniz. Ama her yerde çadır kurmak mümkün olmayabilir. O yüzden gereken hallerde otelde kalmanızı karşılayabilecek bir paranız olmalı. Bu da yoksa ya insanlara gidip size yatacak bir yer verip veremeyeceklerini soracak kabiliyetiniz ya da sokakta uyuyacak cesaret ve ekipmanınız olması lazım. Ki bazı ülkelerde sokakta uyumak, belli yerlere çadır kurmak yasak ve ciddi yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Yiyecek içecek konusunda asalak gibi yaşamak zorunda kalabilirsiniz

Yolculuğum süresince yeme-içme masraflarını kaldıkları evlerin buzdolabına dadanarak karşılamaya çalışan onlarca insanla karşılaştım. Ben birilerini iyi niyetle misafir eden insanların kaynaklarını tüketmeyi son derece itici buluyorum. Üstelik misafir olduğunuz her evin ayrı bir kuralı var. Bazı insanlar buzdolabının kullanılmasına izin vermeyebiliyorlar. O halde yiyecek ihtiyacını başka şekillerde karşılamak gerekiyor. Dışarı çıkıp dumpster diving yapmak da bir seçenek. Bir marketin son kullanma tarihi geçti diye attığı yenilebilir yiyecekleri çöpten alabilir ya da bir fast food zincirine gidip masada kalmış patatesleri tırtıklayabilirsiniz. Bunu yapmak istemiyorsanız da bir yere gidip “Param yok. Bana biraz yemek verebilir misiniz?” diyebiliyor olmanız lazım. Böyle söylediğinizde insanlar çoğu zaman size yardım ediyorlar. Ama soru şu: Siz bunu yapabilir misiniz?

Vize ücretleri

Seyahatleriniz için vizesiz ülkeleri tercih edebilirsiniz. Bu bir seçenek. Ama bazı durumlarda ülke geçişleri arasında karşınıza vize isteyen bir ülke çıkabilir. Bu durumda ya vize almanız ya da uçak yolculuğu yaparak o ülkeyi atlamanız gerekebilir. Ve vize ücretleri ne yazık ki yapılması zorunlu olan harcamalar. Bu gibi durumlar için mutlaka bir miktar paraya ihtiyaç duyacaksınız.

Başınıza her an her şey gelebilir

Yolculukta başınıza ne geleceğini asla bilemezsiniz. Özellikle sağlık sorunları en dikkat edilmesi gerekenlerden. O yüzden bedava gezmeye heveslenmeden önce acil durumlarda hastane masraflarını karşılayacak veya uçak bileti alabilecek paranız var mı bunu gözden geçirin. Bunlar dışında kolluk kuvvetleriyle yaşanabilecek sıkıntıları hesaba katmayı unutmayın.

Dünyayı Bedava Dolaşmak Şöyle Mümkün Olabilir: Seyahat Ederken Çalışmak

Cebinizde çok paranız olmayabilir. Ama bu seyahat edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Bir miktar acil durum parasını köşenize koyduktan sonra seyahat etmeye başlayabilirsiniz. Bu seyahatiniz süresince ister bileklik yapın satın, ister bir kafede garson olarak işe girin, ister sokak sanatçısı olun. Ne olursanız olun ama çalışır ve günde en az 11 lira kazanmayı becerebilirseniz kimseyi sömürmeden temel ihtiyaçlarınızı karşılayarak çok da güzel seyahat edebilirsiniz. Bu arada günlük 11 lira ihtiyaç ülkeden ülkeye göre değişebilir, artıp azalabilir. Ama çalışmaya devam ettiğiniz ve kendinizi idame etmeye yetecek parayı kazanabildiğiniz sürece sorun olmayacaktır. Fikir olması açısından Seyahat ederken yapılabilecek işler nelerdir?  yazısına mutlaka göz atın.

Lütfen seyahate çıkmadan önce tüm bunları aklınızda bulundurun ve yanlış heveslerle seyahatlerinizi kabusa çevirecek adımlar atmayın.

Not: Yazıda verdiğim günlük bütçeler kendi gezilerimde yaptığım harcamalardan ve bütçelerden yola çıkarak oluşturduğum bütçelerdir. Alkol, sigara kullanmıyorum ve ücretli girişi olan müze, tapınak ve benzeri yerlere çok merak etmiyorsam girmemeyi tercih ediyorum. Onun dışında gezerken bana zevk veren her türlü aktiviteyi yapıyorum. Kendi zevklerinize göre bütçeyi hesaplarken +/- 20 TL olarak hesaplayabilirsiniz.

Bedava gezmeye yoğunlaşmak yerine seyahatlerinizi nasıl daha uygun hale getirebileceğiniz üzerine çalışmak daha gerçekçi ve makul bir davranış olacaktır. Bu konuda aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir.

Seyahat etmek için nasıl para biriktirebilirsiniz?

Düşük bütçeyle nasıl gezilir?

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

13 Yorum

  • Tugce
    31 Ocak 2018, 15:12

    Ağzına eline kalemine sağlık. Sonunda yazıldı

    CEVAPLA
  • Peril Canturk
    31 Ocak 2018, 15:35

    Kesinlikle oldukca bilgilendirici bilgiler, seyahatini uygun butceyle gerceklestirmek isteyenler icin birebir.

    CEVAPLA
  • Gezilecek Yerler
    1 Şubat 2018, 11:04

    Dünyayı sömürmek kelimesi biraz ağır kaçsa da 🙂 kulağa ilginç geliyor 🙂
    Aslına bakarsanız orta çağ gezginleri de genelde bir yere gittikleri zaman hep olayı bedavaya getirmeye çalışırmış. Evliya Çelebi ve Marco Polo’nun hayatlarını incelediğimizde genelde gittikleri yerde ağırlanmak ve hatta mümkünse hediye bile kapmaya çalışmışlar 🙂
    Şuan ki gezginlerinde bu yönde istekleri olması normal gibi bana göre 🙂
    Yazıda en vurucu yer bana göre seyehat ederken çalışma fikri. Bu bölüm çok az gezgin tarafından denenmektedir diye düşünmekteyim.
    Makale için teşekkürler. Keyifle okudum.

    CEVAPLA
  • ekhemis
    10 Mayıs 2018, 04:02

    O kadar katılıyorum ki “dünyayı sömürmek” fikrine. Bu kimseler gezginlik kendilerine bahşedilmiş kutsal bir görevmiş ve bu yolda herkes de varı yoğuyla seferber olmalıymış gibi kendi tercihleriyle girdikleri yolun tüm çetrefillerini de başkalarına yıkmaya çalışırlar. Yani zaten bir özkeşif süreci ve özgürlük arzusuysa yapılma kaynağı, gerçekten ayakları üstünde durabilmeli insan.

    CEVAPLA
  • Hakan
    9 Haziran 2018, 22:56

    Gerçekten gerçekçi bir yazı, bedava değil gerçekçi olalım belki minimum ki coucsorfingten misafir ettigim son çift mesela tek yaptıkları tüm gün uyumak ve akşam bulaşıkları yıkamaktı.böyle olunca insanın misafir alasıda gelmiyor.

    CEVAPLA
    • Melke@Hakan
      10 Haziran 2018, 14:43

      İnsanlar seyahat konusunda bazen o kadar yalan yanlış şeyler paylaşıyorlar ki, böyle gerçekçi bir yazı yazmak istedim. Ve evet, Couchsurfing gibi uygulamaların asıl amacı tanışmak, birlikte keyifli vakit geçirmek, kaynaşmak, öğrenmek. Her dakika değil belki ama az da olsa etkileşim kuramayınca insan soğuyor…

      CEVAPLA

Yeni Yazılar