İran’da Görülmesi Gereken Yapılar

İran’da Görülmesi Gereken Yapılar

Dünya medyasında kötü ününün yanından bile geçmeyen muazzam bir güzelliğe sahip olan İran’a gidip gitmemeye karar veremiyorsanız bugüne kadar duyduğunuz her şeyi bir kenara bırakın. Siyasi rejimi yüzünden akıllarda çok fazla soru işareti doğuruyor olabilir ama siyasi rejim ile orada yaşayan insanlar arasında dağlar kadar fark olduğunu ancak İran’ı ziyaret ettiğinizde anlayabilirsiniz. İran insanlarıyla olduğu kadar mimari yapısıyla ve gelenekleriyle de sizi kendine hayran bırakacak. Eğer bu kısacık bilgi sizi İran’a seyahat etme konusunda ikna ettiyse İran’a giderken dikkat edilecekler yazısına göz attıktan sonra İran’da görülmesi gereken yapılar yazısını okuyarak seyahat rotanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Peki İran’da görülmesi gereken yapılar nelerdir? İşte sizin için özenle seçtiğim İran’da görülmesi gereken 15 yapı.


Bu yazı da ilginizi çekebilir: İran’da Görülmesi Gereken 5 Şehir


İran Turları

İran’da görülmesi gereken yapılara geçmeden hemen önce ufak bir hatırlatma yapmak istiyorum. Zengin tarihi mirası ile Orta Doğu’nun en güzel ülkelerinden biri olan İran’ı rehberli turlar eşliğinde de keyifle keşfedebilirsiniz. Başkent Tahran’da Gülistan Sarayı’ndan Milad Kulesi’ne, İsfahan’da Şeyh Lütfullah Camii’nden Çehel Sütun Sarayı’na, Yezd’de ise Jameh Camii’nden Amir Chakhmaq Kompleksi’ne kadar bu listede de yer alan ülkenin en meşhur mekânlarını yakından görebilirsiniz.

En güzel ve popüler bazı İran turu fırsatları ise şöyle:

  • Büyük İran Turu
  • İsfahan Turu
  • Yezd Turu

Keyifli bir tatil yapabileceğiniz tüm İran Turları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın.

İran’da Görülmesi Gereken Yapılar Nelerdir?

Eram Bahçesi, Şiraz

Şiraz’da görülmesi gereken en güzel yerlerden biri Eram Bahçesi. Eğer İran’a seyahat etmeyi planlıyorsanız Eram Bahçesi’ni İran’da görülmesi gereken yapılar listenize mutlaka ekleyin. Birbirinden güzel bitkilere ev sahipliği yapan bu bahçede huzurlu bir yürüyüş yapabilir, birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Şiraz hakkında daha fazla bilgi almak ve Şiraz’da gezilecek yerleri görmek için Şiraz Gezi Rehberi‘ni okuyabilirsiniz.


Şah Gölü (El Gölü), Tebriz

Şah Gölü, etrafında kafeler ve yiyecek satıcılarıyla dolu büyük bir parkın içinde yer alıyor. İran devriminden önce Şah’a ait bir ev olarak kullanılan bina ve gölün ismi devrimden sonra halkın gölü anlamına gelen El Gölü olarak değiştirilmiş. Aynı zamanda ilk inşaasından sonra tek katlı olan bu bina devrimden sonra ikinci katı yapılarak şu anki haline gelmiş. Park özellikle akşamları müthiş bir görüntü sunuyor. Tebriz’de gezilecek yerler, yapılacaklar ve yaşam hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz Tebriz Gezi Rehberi yazsına göz atabilirsiniz.


İran’a gitmeden önce bu yazıyı mutlaka oku: İran’da Kadınlar Nasıl Giyinmeli?


Nakş-ı Cihan Meydanı, İsfahan

İsfahan’a gittiğinizde ne yaparsanız yapın yolunuz birden fazla girişi olan bu güzel meydana düşecektir. Girişin ücretsiz olduğu nadir yerlerden biri burası. Kapılarından birinden girdiğinizde güzelliğine doyamayacağınız bir manzara ve kocaman bir yeşillik karşılıyor sizi. Meydandan at arabalarıyla tur atanlar, sürekli yanınıza gelip sizinle muhabbet etmeye ve dükkanlarında çay içmeye davet eden ve bir şey almayacağınızı anladıklarında arkadaşça size çocuklarının fotoğraflarını gösteren satıcılar, koridorlardan gelen bakır işlemecilerinin sesleri, her şey o kadar kendine özgü ki burada, meydanı ağzınız kulaklarınızda gezeceğinize neredeyse eminim.

Bu meydanda yer alan Ali Gapu Sarayı ve Şeyh Lütfullah Camii’ni de yakından görebilirsiniz. İsfahan hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz İsfahan Gezi Rehberi‘ni okuyabilirsiniz.


Nesir El Mülk Camii, Şiraz

Şiraz’ı çekici kılan ve Şiraz gezi rehberi yazılarının gözdesi olan yerlerden bir diğeri de tartışmasız Nasir El-mülk Camii’dir. Bu kadar ünlü olmasının ve gezi rehberlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmesinin en büyük sebebi ise sabah saatlerinde camiinin camına vuran güneş ışıklarının camiinin mimarisiyle birleşmesiyle ortaya eşsiz ışık görüntüsü. Nasir El-mülk Camii bu özelliğiyle İran’da görülmesi gereken yapılar listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

Bu görüntü ve camlarının renkleri nedeniyle dünyanın en renkli camiisi olarak da anılıyor. Buraya gelmek istiyorsanız sabah güneşinin camiiye vurduğu saatleri tercih edip sabah 8’de gelmek en iyi seçenek olacaktır. Şiraz hakkında daha fazla bilgi almak ve Şiraz’da gezilecek yerleri görmek için Şiraz Gezi Rehberini okuyabilirsiniz.


Sadabad Sarayı, Tahran

Bence Tahran’ın sarayları İran’da görülmesi gereken yapılar denince ilk akla gelenlerden. Sadabad Sarayı aslında içerisinde birden fazla müzeyi barındıran geniş bahçeli bir kompleks. Daha önce burada Şah ve ailesinin yaşadığı, toplantıların yapıldığı büyük bölümler de yer alıyor.

Müzelere giriş fiyatları biraz pahalı ancak girmek istediğiniz müzeleri seçerek sadece birkaç tanesini de gezebilirsiniz. Eğer müze gezmekten hoşlanmıyorsanız da sadece bahçeyi gezebilirsiniz. Tahran’da gezilecek yerler ve yaşam hakkında ayrıntılı bilgi için Tahran Gezi Rehberi’ne göz atabilirsiniz.


Gülistan Sarayı, Tahran

Tahran’ın merkezinde bulunan Gülistan Sarayı Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan harika bir yapı. Birden fazla bölümden oluşan sarayda, tıpkı Sadabad Sarayı’nda olduğu gibi, farklı bölümleri gezmek için ayrı ayrı bilet alabilirsiniz. Dilerseniz sadece bahçede dolaşmanız da mümkün. Bahçe duvarlarındaki birbirinden güzel işlemeler, peyzaj düzenlemesi burayı eşsiz kılan şeylerin başında geliyor.

Şahsen ben binalardan çok bahçede vakit geçirdim. Bahçe çok büyük olmamasına rağmen yaklaşık 3 saatimi ayırdığımı oradan ayrılırken fark ettim. Gülistan Sarayı İran’da görülmesi gereken yapılar listenizde mutlaka olmalı. Tahran’da gezilecek yerler ve yaşam hakkında ayrıntılı bilgi için Tahran Gezi Rehberi’ne göz atabilirsiniz.


Sofe Parkı, İsfahan

Sofe Parkı ve Sofe Dağı İsfahan’ın en uğrak yerlerinden bir diğeri. Park oldukça büyük bir alana sahip ve manzarası muhteşem. Piknik yapanlar, voleybol oynayanlar, çimlerde uzanıp nargilesini içenlerle birlikte son derece renkli bir atmosfere sahip.

Eğer trekking yapmak isterseniz Sofe Dağı’na Sofe Parkı’nın içinden çıkılıyor. Dağa tırmanmak için parkın içinden başlayan parkurlar inşa edilmiş. Tırmanmak istemeyenler de teleferiğe binebilir. Gece manzarasının harika olduğunu da söylemeden geçmeyeyim. İsfahan hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz İsfahan Gezi Rehberini okuyabilirsiniz.


Azadi Kulesi, Tahran

İran’da görülmesi gereken yapılar arasında bulunan Azadi Kulesi, başkent Tahran’da bulunuyor. Devrimden önce adı Şah Kulesi olan Azadi Kulesi’ne eşlik eden büyük bir müze kompleksi de var. Burası bence Tahran’da görmeniz gereken yerlerden biri.


Telegani Parkı, Tahran

Telegani Parkı, 45 yıl kadar önce bir köyken, devrime 1-2 yıl kala Şah tarafından satın alınıp Tahran’da yeşil alanların arttırılması adına park haline getirilmeye başlanmış bir alan. 5 yıl süren yapım çalışmalarının ardından devrimden sonra bitirilip kullanılmaya başlanmış. 33 hektarlık bir alana yayılması nedeniyle Tahran’ın en büyük parklarından biri olma özelliği taşıyor. Ayrıca parkın içinde insanların piknik yapabilmesi için çardaklar kurulmuş. Eğer Tahran’da uzun süre kalıyorsanız ve keyifli bir hafta sonu geçirmek isterseniz mutlaka bu parka uğrayın. Tahran’da gezilecek yerler ve yaşam hakkında ayrıntılı bilgi için Tahran Gezi Rehberi’ne göz atabilirsiniz.


Kırmızı Köy, Abyaneh

İran’da görülmesi gereken yapılar arasında en dikkat çekici olanlardan biri de Abyaneh Köyü’nde yer alan yapılar. Kırmızı yapılarıyla ünlenen Abyaneh Köyü, Tahran-İsfahan arasında yer alıyor. Köye özgü kıyafetler de burayı farklı kılan şeylerden bir diğeri. İran’a gittiğinzide seyahat edecek vaktiniz varsa buraya da uğramanızı tavsiye ederim.


Si-o-seh Köprüsü, İsfahan

İsfahan’da yer alan Zayende Nehri’nin üzerindeki köprülerden en ünlüsü olan Sioseh Köprüsü gördüğüm en güzel yerlerden bir tanesiydi. Her ne kadar artık nehre senede bir veya iki defa su veriliyor da olsa köprü tek başına da son derece ihtişamlı. 2005 yılından sonra yaşanan su problemleri, kurulan barajlar, Zayende Nehri’ni besleyen suyun kesilmesine sebep olmuş.

Asıl üzücü olan şey ise köprünün ıslak kaldıkça dayanıklı kalabilen özel bir taştan yapılmış olması. Bu özelliği nedeniyle köprünün zaman içinde yavaş yavaş çökeceği düşünülüyor. Bu gerçekleşmeden önce bu harika yapıyı umarım görebilirsiniz. İsfahan hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz İsfahan Gezi Rehberini okuyabilirsiniz.


Persepolis, Şiraz

Persepolis adına daha önceden iki sebepten aşina olabilirsiniz. Birisi İran’daki İslam devriminin insanların hayatına etkisini anlatan Persepolis animasyon filmi; diğeri ise tarihi Persepolis kenti. Persepolis, Şiraz’ı turistler için en çekici kılan yerlerin başında geliyor. Şehrin yaklaşık 70 km uzağında yer alan Persepolis’e kendi aracınızla veya otostop çekerek gidebileceğiniz gibi Şiraz’dan toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz.

Büyük bir alana yayılan Persepolis kentinde geçmişten bugüne kadar ulaşmış sütunları, kaya yapılarını, işlemeleri, mezarları görebilirsiniz. Kimisi için tarihsel açıdan büyük anlamlara sahip bu kent için taş yığını yorumunu yapanlar da olmuyor değil. Kentin girişleri 2017 yılı için 20.000 Tümendi. Şiraz hakkında daha fazla bilgi almak ve Şiraz’da gezilecek yerleri görmek için Şiraz Gezi Rehberini okuyabilirsiniz.


Sessizlik Kulesi, Yezd

Dakhme Sessizlik Kuleleri Yezd’in şehir merkezinden biraz uzak bir yerde yer alıyor. Büyük bir arazide iki tane kule ve artık harap olmuş bazı yapılar ve arazinin hemen yanında da bir mezarlık var. Bu kulelere şehrin farklı bir iki yerinde daha rastlayabilirsiniz.

Zerdüştler toprağın insan kalıntılarıyla kirlenmemesi gerektiğine inandıkları için ölülerini gömmüyorlarmış. Aynı şekilde yakmanın da hava kirliliğine yol açacağını düşündükleri için ölülerini yakmamışlar. Bunun yerine ölülerini bu kulelerin tepesindeki bir çukura bırakıp yırtıcı kuşlar tarafından yenmeye terk ediyorlarmış. Böylece beden yok olurken besin zincirindeki hayvanlar da bundan faydalanıyorlarmış. İşte bu kuleler de bu amaçla inşa edilmiş. Yezd hakkında daha fazla bilgi almak için Yezd Gezi Rehberine göz atabilirsiniz.


Chak Chak, Yezd

İran’da görülmesi gereken yapılar arasında kuşkusuz en iyilerinden biri Chak Chak. Chak Chak hem hiçliğin ortasında yükselen varlığıyla hem de hikayesiyle beni en çok büyüleyen yerlerden biri oldu. Burası Zerdüştler için inşa edilmiş kutsal bir tapınak olma özelliği taşıyor. Dünyanın her yerinden Zerdüştler buraya gelip bir nevi hac görevlerini tamamlıyorlar.

300 basamak çıkarak ulaşmanın mümkün olduğu tepede bir odada yüzyıllardır yanan üç adet ateş var. Aynı zamanda bu odada tepeden damlayan ve efsaneye göre dağın gözyaşı olduğuna inanılan bir su var. Odanın içinde dikkat çeken bir diğer şey de koskocaman ağaç. Burası Chak Chak ismini de tepeden damlayan suyun çıkardığı sesten almış. Chak Chak’ın hikayesini ayrıntılarıyla öğrenmek ve Yezd hakkında daha fazla bilgi almak için Yezd Gezi Rehberine göz atabilirsiniz.


Borujerdi Evi, Kashan

İranda Görülmesi Gereken Yapılar
Borujerdi Evi, Kashan

Eğer tarihi yapıları görmeyi seviyorsanız Kashan’daki Borujerdi Evi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Haftasonları son derece kalabalık olan bu evin tamamını gezmenizin yaklaşık 40 dakika süreceğini hemen hatırlatayım. O yüzden bu evi bol vaktinizin olduğu bir zamanda ziyaret emek, her detayı dilediğiniz gibi inceleyebilmeniz için yerinde olacaktır.


İran’da görülmesi gereken yapılar elbette buradakilerle sınırlı değil. Bu yazıda gezip gördüğüm yerler arasından beni en çok etkileyen yerleri sizinle paylaşmak istedim. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa aşağıda yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂

Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

1 Yorum

  • bakır mutfak lavabo musluk hortum ile
    30 Eylül 2020, 03:55

    Bu yazı için teşekkürler. Gelecekte daha fazlasını istiyoruz

    CEVAPLA

Yeni Yazılar