İran’da otostop çekmek kolay mı?

İran’da otostop çekmek kolay mı?

Eğer yakın bir gelecekte İran gezisi planlıyorsanız ve İran’da otostop çekmek istiyorsanız bu yazı tam da ihtiyacınız olan şey. Bu yazıda İran’da otostop çekmek kolay mı ve İran’da otostop çekerken nelere dikkat edilmeli gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Eğer daha önce İran’a gitmediyseniz ülke hakkında genel bir bilgiye sahip olmak için “İran’a Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazısını da mutlaka okumalısınız!

İranda Otostop Çekmek

İnsanların son derece misafirperver olduğu bir ülke olan İran‘da otostop çekmek oldukça kolay olabildiği gibi bazı durumlarda son derece can sıkıcı bir hal alabiliyor. İnsanlar çoğunlukla yardımsever ve iyi niyetli. Eğer derdinizi bir şekilde anlatırsanız halden anlıyorlar ve her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama her yerde olduğu gibi burada da sizden faydalanmaya çalışan insanlarla karşılaşma ihtimaliniz var. Öte yandan muhtemel yanlış anlaşılmalar durduk yere canınızın sıkılmasına sebep olabilir. Yine de İran’da 3 ay boyunca gerek duyduğumda çok rahat otostop çektiğimi, insanların oldukça cana yakın ve yardımsever olduğunu söylemeliyim. Otostop çektiğim tırlarda yemeğini, içeceğini paylaşan, bazen yemek ısmarlayarak yardımcı olan, evine götürüp ailesiyle tanıştıran, konaklamam için bana evini açan, bazen de benim için yolunu değiştiren birçok gönlü güzel insanla tanıştım. Şimdi gelin İran’da otostop çekerken nelere dikkat etmelisiniz hemen anlatayım.

İran’da Otostop Çekmek Hakkında Tüyolar

Yazılı Karton Taşımanın Gücü

Bizim bildiğimiz şekliyle otostop kültürüne alışık olmayan bu ülkede bazı sihirli kelimelere ve ufak bazı tüyolara ihtiyacınız olacak. Bunlardan ilki gideceğiniz yerin isminin Farsça yazılı olduğu bir karton taşımak. Aksi halde yolun kenarında ne yaptığınızın bir sürücü tarafından anlaşılmasını bekleyene kadar epey zaman geçebilir. Karton taşıdığınız zaman sürücülerin durması büyük oranda artacaktır. Bu dediğimi bir yere not edin; İran’da otostop çekmek için mutlaka bir karton ve asetatlı kalem edinin.

Sihirli Kelime: “Param Yok”

Güzel ülke İran’da otostop çekmek için öğrenmeniz gereken ilk sihirli kelime ise para yok anlamına gelen “pul nedaran”. Ya da buna benzer bir şey. Ama oldukça etkili olduğuna emin olabilirsiniz. Peki neden bu kelimeye ihtiyacımız var? Hemen açıklıyorum. İran’da özel taksi kültürü oldukça yaygın. Ve genel olarak otostop çekilmesine alışık olmadıklarından araçlarına bir ücret karşılığı bineceğinizi sanıyorlar. (Veya öyle olmasını umuyorlar.) O nedenle durduklarında önce onlara ne kadar para vereceğinizi soruyorlar.

Böyle bir durumda onlar İngilizce veya Türkçe bilmiyorsa ya da siz Farsça konuşamıyorsanız anlaşamamanız kuvvetle muhtemel. O yüzden derdinizi uzun uzun anlatmaya çalışmaktansa içerisinde “pul” veya “kira” geçen herhangi bir cümleye direkt “pul nedaran” cevabını yapıştırabilirsiniz. Pul para demek. Kira ise bir şeyler karşılığında ödenen ücret. “Pul nedaran” dediğinizde paranız olmadığını ifade etmiş oluyorsunuz. Böylece karşınızdaki insan para verme niyetinizin olmadığını anlıyor. Ve bu aşamadan sonra çoğunlukla “Olsun yine de gel” diyorlar.

Hatta bu noktada paranızın olmadığını düşünerek cebinize para sıkıştırmaya çalışan güzel insanlar bile olabilir. (Benim başıma çok geldi.) Elimden geldiğince reddedebildiklerimi reddettim ama bir iki sefer para almadığım için dayak yiyecek duruma da geldim. O kadar ısrarcı davrananlar oldu ki, verdikleri paranın hepsini almak yerine gönülleri olsun diye arasından küçük bir miktar seçerek aldığım da oldu.

Güzel İnsanlar Kadar Garip İnsanlar Olduğunu Hatırlamak

Her yerde olduğu gibi burada da sizden faydalanmaya çalışan insanlarla karşılaşabileceğinizi daha önce söylemiştim. Bazı sürücüler en başta hiç paradan bahsetmemelerine rağmen gideceğiniz yere vardığınızda sizden para isteyebiliyorlar. Çünkü onlar için bu, normal olan şey. Bu gibi insanlarla karşılaştığınızda genelde herhangi bir kötü muameleye maruz kalmanıza sebep olmasalar da hatrı sayılır bir gerginlik yaratabiliyorlar. Böyle bir durumda kalmamak için aracına bindiğiniz herkese önceden para ödeme niyetinizin olmadığını açıkça ifade etmeniz önemli.

2016 yılında bisikletle seyahat ederken gideceğimiz yere varamayıp, karanlık havada yolun ortasında çok saçma bir yerde kalakalmıştık. Kamp kuracak bir yer bulamadığımız için otostop çekip en yakın köye gitmeye çalışmaya karar verdik. Bizi bir kamyon aldı. Üç dört saatin ardından da gecenin köründe bizi öncekinden daha saçma bir yerde bırakmak istedi. Eşyalarımızı alıp evrensel jestlerle teşekkür ettikten sonra ortak bir dilde buluşamadığımız sürücünün bizden para istediğini anladık. Etrafın karanlık olduğu, etrafımızda 5-6 adamın daha olduğu, bilmediğimiz bir yerdeydik. Adamlar kamyonun yanına gelip aralarında konuşmaya başladılar. Neticede kötü bir şey olmadı ama istemediğimiz bir durumun içine düşmüş olduk. O yüzden araca binmeden önce sonunda böyle bir sorun yaşamayacağınızdan emin olmakta fayda var.

Şehir İçinde Otostop Çekmek

Özellikle eğer şehir içinde otostop çekecekseniz 10 arabadan 8’inin taksi olduğunu bilmelisiniz. Çoğu insan ek iş olarak kişisel araçlarıyla taksicilik yapıyor. Arabaların üzerinde bir işaret olmadığı için de bu taksileri normal araçlardan ayırt etmek oldukça zor oluyor. Yani şehir içinde sizin için duran araba bir taksi olabilir. O yüzden öncelikle bineceğiniz aracın taksi olmadığından emin olmanız gerek. Aracın taksi olduğunu söyledikten sonra ise sihirli cümleyi söyleyebilir, alacağınız cevaba göre teşekkür ederek araçtan uzaklaşabilirsiniz.

Otostop Çekerken Polise Yakalanmak

Bu konuya özellikle değinmek istedim. Çünkü bazı insanlar nedense İran’da otostop çekerken polise yakalanmanın başlarına çok fazla dert açacağını düşünüyorlar. Benim deneyimim ise bambaşkaydı. Bunun aksine otostop çekmeme yardımcı olan polis ve askerlerle tanışmışlığım oldu. Ama elbette size nasıl bir insanın denk geleceğini asla bilemiyorsunuz o yüzden temkinli olmakta fayda var.

Yanınızda Ufak Bir Miktar Para Bulundurun

İran’da yakıt çok ucuz olduğu için ulaşım masrafları da son derece ucuz. Olur da sizden para isteyen birine denk gelirseniz ve anlaşmanın başka bir yolunu bulamazsanız ufak bir meblağ ödeyerek konuyu hızlıca tatlıya bağlayabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda her ihtimale karşı 50-60 tümen gibi (yaklaşık 25-30 liraya denk geliyor) bir miktar para bulundurmanızı tavsiye ederim.

Otostop Çekerken Yemek ve Tuvalet İhtiyacı

Bizim ülkemizdeki şehirlerarası yolları bilirsiniz. Neredeyse her 100 kilometrede bir hiç yoksa bile marketi olan bir benzin istasyonuna rastlamak mümkündür. Ama İran’da öyle değil. Şehirlerarası yollar genelde oldukça bakımsız ve uzun kilometreler boyunca benzin istasyonu, dinlenme tesisi gibi yerlere çok nadiren denk geliyorsunuz. Çoğunlukla tırcıların ve kamyoncuların yemek yediği yerler ve çay aldığı ufak marketler var. O yüzden uzun bir yolculuk yapacaksanız yola çıkmadan önce yiyecek ve içeceklerinizi önceden temin etmenizde fayda var.


Bu yazıda İran’da otostop çekmek isteyenler için bildiklerimi paylaşmaya çalıştım. Eğer yakın zamanda düşük bütçeli bir İran gezisi yapmak istiyorsanız umarım bu yazı sizin için faydalı olur. Burada cevabını bulamadığınız sorularınızı yorumlardan sorabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir İran turu diliyorum!

İRAN HAKKINDA DİĞER YAZILARIM


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

1 Yorum

Yeni Yazılar