Kamplarda keneden korunmak için bilmeniz gerekenler

Kamplarda keneden korunmak için bilmeniz gerekenler

Havaların güzelleşmesiyle kamp sezonu tam anlamıyla açıldı. Özellikle koronavirüs döneminde kapalı alanlarda bulunamamak bizi doğaya daha çok yönlendirdi. Kamplar doğayı ruhumuzla hissetmemizi sağlıyor ancak doğada da dikkat etmemiz gereken hususlar var. O hususlardan biri de keneler. Kene bildiğiniz gibi son derece küçük olan ve siz ne olup bittiğini anlamadan bedeninize yapışabilen bir canlı. Özellikle bu mevsimde aktiviteleri artan keneleri çayırda çimende sık sık görüyoruz.

Kene nelere sebep olur?

Zeminle sık sık temas ettiğimiz kamp aktivitelerinde kenelerden korunmamız son derece önemli çünkü minicik bir canlı olan kenenin neden olduğu kırım kongo kanamalı ateşi dikkatli olunmadığı takdirde ölüme kadar varan sorunlara yol açabiliyor. Peki kamplarda keneden korunmak için bilmeniz gerekenler neler? Bu yazıda bu konudan bahsedeceğim çünkü keneler konusunda oldukça hassasım. (Hassas dediğime bakmayın baya tırsıyorum.)

Sizin için hazırladığım sivrisinek, kene ve haşere kovucu ürün listesine göz atmak için buraya tıklayın. (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Bu linkten alışveriş yaptığınızda size ekstra bir külfeti olmaz. Zaten alacağınız şeyleri bu linkten satın aldığınızda web siteme katkıda bulunabilirsiniz.

Vücuda kolayca yapışabilen kenelerin büyük bir kısmı zararsızdır. Ancak bazı keneler vücuda yapıştıktan sonra zehrini salabilir ve bu durum doğru ve erken müdahale edilmediği takdirde kırım kongo kanamalı ateşi gibi ciddi bir ölümcül hastalığa veya lyme hastalığına sebep olabilir.

Her şeyi bir kenara bırakıp kenenin zararsız olma ihtimalini düşünsek bile kafasını aşağıdaki görseldeki gibi vücudunuzun içine sokan bir canlının varlığı son derece sinir bozucu olacaktır.

Kamplarda keneden korunmak

Kene vücuda nasıl yapışır?

Kenelerin vücuda nasıl yapıştığını ve yukarıdaki konuma nasıl geldiğini merak ediyor musunuz? Ben ediyordum bu yüzden detaylı bir video buldum. Aşağıdaki videoda kenelerin derinizin içine kafalarını nasıl soktuğunu ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Yalnız bir konuda hemen uyarıda bulunayım. Videonun sonunda keneyi çıkarmak için bir cımbız kullanıldığını göreceksiniz. Lütfen siz vücudunuza yapışan keneleri çıkarmak için öyle şeyler yapmayın. Onun yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Kamplarda keneden korunmak için neler yapabiliriz?

Kene yoğunluğu olan bölgelerde dikkat edin

Kamp yapmaya karar verdikten sonra ihtiyaçlarımız ve isteklerimiz doğrultusunda kendimiz için en uygun yeri seçmeliyiz, bunu hepimiz biliyoruz. Yaz mevsiminde kamp yerine keneleri de dikkate alarak karar vermekte fayda var. Örneğin bazı bölgelerde zararlı kene popülasyonu diğer bölgelere nazaran daha fazladır. Detaylı bir araştırma yaparak kenelerin daha az olduğu bölgeleri tercih etmek, kene yoğunluğunun olduğu bölgelerden uzak durmak en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan.

Çıplak ayakla dolaşmayın

Toprağa, çimenlere basmak hepimize huzur veriyor ancak kene için vücuda yapışmanın en kolay yolu da çıplak ayaklar. Bu sebeple özellikle kamplarda keneden korunmak için yoğunluk olan bölgelerde ayakkabılarınızı çıkarmamak iyi bir fikir olabilir.

Çorap giyin ve paçalarınızı içine sokun

Belki dikkat etmişsinizdir, köy yerlerinde paçalar genelde çorapların içine sokulur. Tabii ki bu insanlar bu işi kıroluktan yapmıyorlar; tecrübeyle sabit bir bildikleri var. Paçalarınızı çoraplarınızın içine soktuğunuzda kene başta olmak üzere tüm börtü böcekten korunabilirsiniz. Kenenin açık bölgelerden kolaylıkla vücudunuza yapışabileceğini unutmayın ve tarzınızı bir kenara bırakıp paçalarınızı çoraplarınızın içine sokuşturun.

Kamplarda keneden korunmak

Açık renkli kıyafetler tercih edin

Kamplarda kenelerden korunmak için bilmeniz gerekenler arasında kıyafet seçimi de var. Keneleri kolayca görebilmek ve vücuda henüz girmeden müdahale edebilmek için açık renk kıyafetler giymeye özen gösterebilirsiniz. Olası bir kırım kongo kanamalı ateşi vakasından bu küçük detayla kurtulma şansınız olması gerçekten muhteşem.

Keneye karşı ilaç kullanmak iyi bir fikir olabilir

Kene ve böceklerden korunmak için özellikle sprey formunda ilaçlar ya da böcek kovucu bileklikler kullanabilirsiniz. Bu ilaçların ve aksesuarların yaydığı koku haşerelerin sizden uzaklaşmasına yardımcı olur. Tabii yüzde yüz güvenilir bir yöntem midir ondan çok emin değilim. Zamanında bunların sivrisinekler için olanlarını kullandığımda pek randıman alamamıştım. O nedenle bu gibi malzemelere yüzde yüz güvenmenin mantıklı olduğunu sanmıyorum.

Sizin için hazırladığım sivrisinek, kene ve haşere kovucu ürün listesine göz atmak için buraya tıklayın. (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Bu linkten alışveriş yaptığınızda size ekstra bir külfeti olmaz. Zaten alacağınız şeyleri bu linkten satın aldığınızda web siteme katkıda bulunabilirsiniz.

Kamplardan sonra bedeninizi kontrol etmeyi unutmayın

Tedbirlerinizi aldıktan sonra kamptan eve döndüğünüzde tüm bedeninizi detaylı şekilde kontrol etmeyi unutmayın. Keneler gerçekten yer seçimi konusunda acayip canlılardır. Ayak bileğinizden vücudunuza erişen bir kenenin yolculuğu saç dibinizde bitebilir. Özellikle koltuk altları, kulak arkası, kafa derisi, boyun bölgesi kenelerin gizli bölgeleri olduğu ve kenelerin ayak parmaklarının arasında gizlenebilecek kadar küçük boyutlarda olabildiği de aklınızda bulunsun.

Kamplarda keneden korunmak

Kene ısırması durumunda ne yapılmalı?

Kene; kırım kongo kanamalı ateşi virüsünü vücudunuza bulaştırdığında yüksek ateş, ishal, baş ve kas ağrısı, halsizlik, kanama gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca kenenin yapıştığı bölgede hafif kaşıntı da olabilir. Tabii bu belirtiler herkeste benzer şekilde ortaya çıkacak diye bir kural yoktur. Aynı şekilde bu belirtiler her zaman kene nedeniyle de olmayabilir. Neticede google araması yaptığınızda beyin kanamasından gribe kadar birçok şeyin belirtisinin benzer olduğunu görebilirsiniz. (En azından googleın söylemesiyle) O yüzden başlangıç için, panik yapmak yerine sakin kalmakta fayda var. Zaten kamplardan sonra vücut kontrolü yaparak keneleri kolayca tespit edebilirsiniz.

Asıl mesele keneye nasıl müdahale ettiğiniz. Vücudunuzda keneye rastlarsanız yanlış müdahaleden kaçınmalısınız. Cımbızla çekmek, üzerine zeytinyağı dökmek, çakmakla yakmak gibi aslı astarı olmayan ilkel yöntemleri sakın tercih etmeyin. Yanlış müdahale ile keneyi parçalayabilirsiniz. Bu da hem virüsün vücudunuza yayılmasını kolaylaştırır hem de kenenin vücudunuzdan çıkartılmasını güç hale getirir. Peki keneye nasıl doğru müdahale edeceksiniz? Çok basit: En yakın sağlık kuruluşuna giderek. Vücudunuzda kene olduğunu fark ettiğinizde çevrenizdeki insanlar size üzerine diş macunu sürmekten sigara dumanı üflemeye kadar uzanan bilimsellikten uzak onlarca yöntemden bahsedebilirler. Siz en iyisi kimseyi dinlemeyin, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.


Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

2 Yorum

  • Kadir
    20 Haziran 2020, 21:41

    Korkulu rüya yine başlamış. Dikkat etmek gerek ve bilinçli davranmak. Bu doğrultu güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Eline sağlık.

    CEVAPLA
    • Melke@Kadir
      20 Haziran 2020, 22:01

      Benim en büyük korkulu rüyam diyebilirim. Gerçekten dikkat etmek lazım.

      CEVAPLA

Yeni Yazılar