Kamplarda Yanınızda Olması Gereken Ekipmanlar

Kamplarda Yanınızda Olması Gereken Ekipmanlar

Kamplarda yanınızda olması gereken ekipmanlar tamamen sizin tercihinize ve aktivitenizin türüne kalmıştır. Ama bir de kampların olmazsa olmazı olan ekipmanlar vardır. İşte onlardan bazılarını sizin için yazdım ve yazının sonunda farklı bütçelere uygun üç grupta liste yaptım. 2 mevsimlik, 3 mevsimlik ve 4 mevsimlik kamp malzemesi listelerine göz atmadan geçmeyin.

Kamplarda yanınızda olması gereken ekipmanlar nelerdir?

Kamp çadırı

Piyasada kullanacağınız bölgeye, mevsim koşullarına ve tercihlerinize göre çok sayıda ve seçenekte çadır bulabilirsiniz. Ancak en önemli şey doğru ve uygun bir çadır almaktır. Bir çadır almaya karar verdiğinizde belirlemeniz gereken ilk şey ihtiyaçlarınız ve kullanım alanınız olmalı. Aksi halde en iyisini alayım derken aslında hiç de ihtiyacınız olmayan bir çadır alıp çıkabileceğiniz gibi asgari ihtiyaçlarınızı dahi karşılamayan işlevsiz bir çadır kullanmaya da mecbur kalabilirsiniz. Doğru çadırı seçerken dikkat etmeniz gerekenlere Kamp çadırı seçerken dikkat edilmesi gerekenler yazısından ulaşabilirsiniz.

Görseldeki kamp çadırı: Marmot Vapor. Çadırın özelliklerini görmek için bu yazıya bakabilirsiniz: Marmot Vapor Çadır İncelemesi

Uyku tulumu

Kamp yaparken en önemli ekipmanlardan biri de uyku tulumu. İstediğiniz kadar iyi bir çadırınız olsun uyku tulumunuz yanlış seçilmişse kamp deneyiminiz ızdıraba dönüşebilir. Doğru uyku tulumu seçimi hakkındaki yazıma Uyku tulumu seçerken nelere dikkat edilmeli yazısından ulaşabilirsiniz.

Kamp Matı

Mat kısaca uyku tulumunuzun altına yerleştirilerek yerden gelen soğuğu engellemeye yarayan ve biraz daha konfor sağlayan bir ekipmandır. Özellikle yazın basit bir sünger mat iş görebilir. Ancak kışın ya yalıtımı çok iyi bir askeri mata ya da şişme mata ihtiyaç duyabilirsiniz. Matlar hakkında detaylı bilgi almak için “Kamp matı seçimi” yazısını okuyabilirsiniz.


4 mevsimlik full kamp malzemesi listesine göz atmak için buraya tıkla.


Kamp ocağı

Eğer yemeklerinizi kendiniz yapacaksanız ya bir kamp ateşine ya da kamp ocağına ihtiyacınız olacak. Kamp ocakları oldukça küçük oldukları için genelde piknik tüpü gibi büyük ve ağır şeyler yerine tercih edilirler. Kamp ocaklarını birden fazla türde bulabilirsiniz. Benzin, ispirto, propan gaz ile çalışan ocaklar en yaygın görülen kamp ocaklarıdır. Bunlar arasında performans-maliyet açısından en çok tercih edilen ise propan tüplerdir. Bu tarz ocaklarda ocak başını bir kere alıp, yakıt bittikçe yenisini temin edip yenileyerek kullanabilirsiniz. Kamp ocaklarının türleri, avantajları ve dezavantajları konusunda ayrıntılı bilgi için mutlaka “Kamp ocağı seçerken dikkat edilecekler” yazısına göz atın.

Kap-kacak

Kampta yapacağınız yemekler için evden annenizin tencerelerini getirmek bir seçenek. Ama daha iyi bir seçenek olarak kamplar için tasarlanmış kolay taşınabilen, iç içe geçebilme özelliği sayesinde az yer kaplayan, hafif kap kacakları tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Bu tarz kolay taşınabilen ve az yer kaplayan kap kacaklar genelde bir derin tencere, bir tava ve demlikten oluşuyor. Bu malzemeleri alırken uzun soluklu kullanmak istiyorsanız malzemelerine dikkat ederek almakta fayda var. “Kamp mutfak malzemeleri” yazısında bu konuyla ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kamp ateşi için yakacak, kav, tutuşturucu

Eğer kampta yemeklerinizi kamp ateşinde yapacaksanız veya gece boyunca ateş yakacaksanız bol bol yakacağa ihtiyacınız olacak demektir. Yakacak odunları hiçbir canlı ağaca zarar vermemek kaydıyla kamp alanınızın etrafından toplayabilirsiniz. Özellikle ağaçlık bölgelerde ağaçların kopmuş dalları işinizi görecektir. Ancak bu gibi yerlerde ormanı yakmamak da büyük önem arz ediyor o nedenle ateş yakarken dikkat etmekte fayda var. Bunu yanında ateş yakmak için bir ateş başlatıcıya da ihtiyacınız olacaktır. Çakmak, kibrit, magnezyum çubuğu gibi ateş başlatıcıları mutlaka yanınıza alın. Ateşi kolay yakabilmek için de etraftan kolay tutuşacak kav benzeri malzemeler toplayabileceğiniz gibi yanınızda da götürebilirsiniz.

Termos

Yanınızda iyi bir termos varsa bir kere kaynattığınız suyu ileride de kullanabilirsiniz. Ben, zamanının büyük bir bölümünü doğada geçiren çoğu insanın tercih ettiği gibi Stanley termos kullanmayı tercih ediyorum. Stanley termoslar piyasadaki en kaliteli termoslardan. Bununla bağlantılı olarak fiyatları da pahalı sayılacak kadar yüksek. Ama termos bu fiyatın hakkını fazlasıyla veriyor. Tercih edilen modele göre sıcak tutma süreleri 20 saatin üzerine, buz koruma süreleri de 35 saate kadar çıkabiliyor. Ayrıca bu termosların ömür boyu garantisi de var.

Kafa lambası

Kafa lambası bir kampın olmazsa olmazıdır. Karanlıkta yönünüzü bulmanızda son derece faydalıdır. El fenerinden veya başka bir aydınlatıcıdan farklı olarak kafa fenerini kafanıza takabildiğiniz için iki elinizi özgürce kullanabilirsiniz. O nedenle ortalama bir kafa lambası edinmekte fayda var. Aynı zamanda lümeni yüksek yani güçlü ışığa sahip bir kafa feneriyle harika fotoğraflar da çekebilirsiniz.

Aydınlatıcı

Kamp alanını aydınlatmak isterseniz kafa fenerinden ayrı, farklı aydınlatıcılar kullanabilirsiniz. Özellikle ledli aydınlatıcılar son zamanlarda sıkça tercih ediliyor. Eğer solar şarj olabilen bir aydınlatıcınız varsa sabahları şarj ederek geceleri kullanmak oldukça kolay olacaktır.

Mevsime uygun kıyafetler

Kamplarda yanınızda mevsime uygun kıyafetler ve mümkünse bu kıyafetlerin yedekleri olmalı. Kıyafet seçimini mevsime ve aktiviteye uygun olarak yapmakta fayda vardır. Özellikle yazın sizi güneşten koruyacak ve terleyip ıslanmanızı önleyerek teri dışarı atan kıyafetler tercih etmekte fayda var. Kış kampı için ekipman önerilerine de linkten ulaşabilirsiniz.

Sinek & böcek ilacı

Bana sorarsanız sinekler de böcekler de doğanın bir parçası. O nedenle onlarla savaşmak çok da makul değil. Ama kamp yapmayı seven ve sinek ve böceklerden de bir o kadar çekinen insanların sayısı da oldukça fazla. Kamp yapacağınız bölgeye göre yanınızda bir sinek ilacı bulundurabilirsiniz. Piyasada çok çeşitli sinek ilaçları var. Sprey ilaçlar, tütsü ilaçlar, bileklerinize takabileceğiniz bileklikler bunlardan sadece birkaçı. Ben kimyasal ilaç kullanmamayı tercih ediyorum. Hem tenime kimyasal değdirmek istemiyorum hem de o yapış yapış histen nefret ediyorum. O yüzden biberiye yağı gibi doğal sinek ve böcek kovucuları tercih ediyorum. Hem sinekler hem de böcekler için yapılabilecek en güzel şey çadırın sinekliğini daima kapalı tutmak olacaktır.

4 mevsimlik full kamp malzemesi listesine göz atmak için buraya tıkla.

DCIM100GOPROGOPR0308.JPG

Kamp Çakısı

Kamplarda yanınızda mutlaka çok amaçlı bir çakı bulundurun. Çakı bir kamp için çok gereksizmiş gibi görünüyor olabilir ama aklınıza gelebilecek her işinizi bu çakı ile görebilirsiniz.

İlkyardım çantası

İlk yardım çantası tüm aktivitelerin olmazsa olmazıdır. Kamplarda özellikle böcek, sinek sokmalarına, yabancı cisim batmalarına, ayak burkulmalarına, soğuktan korunmaya uygun bir ilk yardım çantası bulundurmakta fayda var.

Kışlık Kamp Malzemeleri

Kış aylarında yanınızda bulundurmanız gereken malzemelere ve bu malzemeleri neye göre seçmeniz gerektiğine “Kışlık Kamp Malzemeleri” yazısından ulaşabilirsiniz.

Siçin İçin Oluşturduğum Kamp Malzemesi Ürün Listeleri

2 Mevsim Performans

İlkbahar ve yaz aylarında 2 mevsim rahatlıkla kullanabileceğiniz, sonbaharda ise yağışsız havalarda kullanabileceğiniz fiyat/performans ürünlerini bu listede

3 Mevsim Orta Şeker

İkbahar, yaz ve sonbahar aylarında 3 mevsim sorun yaşamadan kullanabileceğiniz orta segmentteki kamp malzemesi listesinden işinizi görecek birçok ürüne ulaşabilirsiniz.

4 Mevsim Paraya Kıy

İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında 4 mevsim kullanabileceğiniz bu kamp malzemeleriyle her türlü hava koşulunda kamp yapabilirsiniz. Bu ürünlerin biraz pahalı olduğunu söyleyeyim.


Bu yazıdaki bazı linkler Hepsiburada işbirliği linkleridir. Bu linklerden alışveriş yapmak size herhangi bir ek külfet yüklemez. Zaten alacağınız bir şeyi bu linklerden satın aldığınızda siteme de ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

4 Yorum

  • Çağri
    29 Haziran 2018, 09:11

    guzel tavsiyeleriniz icin tesekkurler. 👌👌

    CEVAPLA
    • Melke@Çağri
      29 Haziran 2018, 12:19

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim 🙂

      CEVAPLA
  • Seyit AhMet Aldemir
    2 Temmuz 2018, 11:08

    Güzel paylaşımlar teşekkürler 🙂

    CEVAPLA

Yeni Yazılar