Karavanla ilgili Yasal Düzenlemeler ve Vergiler

Karavanla ilgili Yasal Düzenlemeler ve Vergiler

Karavana dönüştüreceğim arabayı almadan önce hem yaptığım hazırlıkları hem bütçeyle ilgili ayarlamalarımı hem de donanımlarla ilgili seçimlerimi içeren, her hafta pazartesi günleri yayınladığım bir seri yazıyordum. Karavan yapacağım aracımı aldıktan sonra serinin devamı olarak T5 Karavan Yapımı‘ serisini yazmaya başladım. Bu seride aracımı karavana çevirme sürecimi tüm ayrıntılarıyla anlatıyorum. Eğer karavan yapımı ve dönüşüm hakkında bilgi almak isterseniz karavan yapımı serisinden ve Melke On The Road youtube kanalındaki karavan yapım videolarından tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Şimdi karavanla ilgili yasal düzenlemeler ve vergiler hakkında bilgilere şöyle bir göz atalım.

KARAVANLA İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER

İtiraf ediyorum, karavanlarla ilgili yasal düzenlemeler kafamı çok ama çok karıştırıyor. O yüzden bu güne kadar bununla ilgili bir yazı yazmamak için epey cebelleştim. Motokaravanlar ve çekme karavanlar birbirinden farklı düzenlemelere sahip. Bir de bunun yanında kendi içlerinde farklı olan yönleri de var. Bu yazıda ilgili yönetmelikteki düzenlemelerden bahsedeceğim. Yönetmelikte motokaravanlar motor karavan veya motorlu karavan şeklinde geçiyor. O yüzden yazının devam eden kısmında ben de motokaravan yerine yönetmelikteki şekliyle kullanacağım. Bakalım motokaravan ile çekme karavanlar arasında ne gibi farklar var. İşte karavanla ilgili yasal düzenlemeler hakkında detaylı bilgiler.

Motor Karvan ile ilgili yasal düzenlemeler

Motor karavan kısaca ve kabaca dışarıdan bakınca karavan olduğu belli olan, aracı yürüten kısımla aracın ev olarak kullanılan kısmının bir arada olduğu, panelvan şeklindeki araçlardır. Yönetmelikteki tanımınına göre motor karavan, en az koltuklar ve masa, koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı, yemek pişirme imkanları ve depolama/saklama imkanları gibi bölümleri kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı M sınıfı araçtır.

Motorlu karavan, daha önceki yazılarda da göreceğiniz üzere benim çekme karavanlara göre daha çok aklıma yatan karavan tipiydi. Ama bu karavanları tercih etmeye sebep olacak etkenler olduğu kadar listeden çıkarmaya yetecek kadar da maddi külfet var.

Motor karavanların masraflarından bahsetmek gerekirse, en başta ağırlığı fark etmeksizin motorlu karavanlar için mutlaka ama mutlaka ruhsat almak gerekiyor. Ruhsat çıkarabilmek için de onaylı bir proje lazım. Motorlu karavanların masrafı bununla da bitmiyor bir de motorlu taşıtlar vergisi var. Her yıl muayeneye gitmesi gerektiği için muayene ücreti de cabası. Hazır karavan almayayım, kendi panelvanımı karavana dönüştüreyim derseniz de aracınız beş yaşından küçükse motorkaravana dönüştürmek için bunların yanında yüklü bir ÖTV ödenmesi gerekiyor. Yani motor karavan bence süper bir şey ama maddi açıdan da çok güzelmiş hep birlikte görmüş olduk.


Bu yazı da ilginizi çekebilir: Karavan Dönüşümünde 5 Yaş Konusunun Detayları


Çekme Karvan ile ilgili yasal düzenlemeler

Çekme karavanların maliyeti ve vergi yükü neyse ki motor karavanlar kadar yüksek değil. Eğer dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan bir çekme karavan alacaksanız kafanız rahat edebilir. Bu karavanlar ruhsat gerektirmediği için herhangi bir ek masrafları da yok. Çekme karavanlarda ruhsat yalnızca şahsi eşyalarla dolu ağırlık 750 kg üzerine çıktığında söz konusu oluyor. Çünkü dolu ağırlığı 750 kg üzerinde olan çekme römorkların ruhsata tabi olması gerekiyor. Bu römorklarda fren sistemi mecburi olduğu için yıllık muayene zorunluluğu da buluyor. Ama yine de motorlu karavanlar kadar büyük bir mali yükümlülüğü olduğu söylenemez.

Çekme Karavan ve Motor Karavan’ın Avantaj ve Dezavantajları

  • Dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç yoktur. Ağırlığı fark etmeksizin motor karavanlar için ruhsat zorunludur.
  • Çekme karavanların yıllık vergi masrafı yoktur. Motor karavanların vardır.
  • Çekme karavanların fiyatları motorlu karavanlara göre daha uygundur.
  • Çekme karavanın kullanımı motorlu karavana nazaran daha zor kabul edilebilir.
  • Motorlu karavanlar çekme karavanlara göre daha bağımsızdır.
  • Eğer hazır motor karavan almayıp aracınızı dönüştürmeyi planlıyorsanız aracınız 5 yaşından küçükse ciddi bir ÖTV farkı ödemeniz gerekir. Çekme karavan için böyle bir şey gerekli değildir.
  • Motor karavan aldığınızda tek bir araç alırsınız. Çekme karavanı çekebilmek için uygun başka bir araca daha ihtiyaç vardır.
  • Bir yere gittiğinizde çekme karavanınız varsa karavanı sabit bir yerde bırakıp aracınızla gezebilirsiniz. Ama motor karavan için aynı şey geçerli değildir. Motor karavan sahipleri gittikleri çevrelerde gezebilmek için genelde küçük bir scooter veya bisiklet taşırlar.
  • Bazı karavan kamp alanlarında çekme karavan söz konusu olduğunda araç için ayrı karavan için ayrı ücret ödemek gerekebilir.

Yani karavan seçimi de hem bütçe, hem tercihler, hem de kullanım alanı göz önünde bulundurularak titizlikle yapılması gereken seçimlerden. Şahsen ben bu seçimi yaparken oldukça zorlanıyorum. Siz olsanız hangi karavanı neden tercih ederdiniz?

 



Karavan Ruhsat işlemleri ve maliyetleri hakkında bilgi almak için bu yazıya göz atmayı unutmayın.

Karavan Yapımı serisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

33 Yorum

  • Selçuk
    5 Kasım 2018, 10:42

    Kendi adima konuşayım, ruhsatında otomobil yazan 2 senede bir muayene düşük vergi düşük sigorta(siz bahsetmemissiniz ama işin birde sigorta tarafı var ve en çok can yakan odur) ve tüm bunları barındırip sıkıntısız bir araç bulmak için aylarca bekledim, şimdi ihtiyacım kadar donanım koyup ki çoğu portatif olacak muayene zamanı sokecegim bir campervan yaratmak, karavan zengin işi anam😎

    CEVAPLA
    • Melke@Selçuk
      5 Kasım 2018, 14:07

      Çok doğru. Ben işin sigorta boyutuna hiç girmemiştim. Zaten yeterince fazla masraf var onu karıştırmayayım demiştim 🙂 Biz de dediğiniz yönteme yöneldik son zamanlarda. Muayene zamanlarında sökülebilir iç donanımla bir karavan oluşturmak en makul yöntem olarak görülüyor. En azından karavancılık ülkemiz yasalarında bir lüks olmaktan çıkıp bir doğa aktivitesi sayılıncaya kadar bu şekilde idare edilebilir. 🙂

      CEVAPLA
  • Huseyin
    5 Kasım 2018, 18:30

    Moto karavan olmalı, çekme karavan sıkıntılı ve riskli, 750 kg üstü pahalı, ben şahsen bir moto karavan yapıp vizden vizeye içindeki dolap ocak cıkarıp vizeye sokacam hatta , polis yakalarsa yazar cezamı öderim daha uygun olur diye düşünüyorum.. yani ruhsat dönüşümünü yapmaz isek başımıza neler gelir

    CEVAPLA
    • Melke@Huseyin
      5 Kasım 2018, 21:40

      Zaten şu an en makul ve mantıklı yol bu gibi görünüyor. Biz de bu şekilde yapmayı düşünüyoruz artık 🙂

      CEVAPLA
  • Tamer DEMİRBAŞ
    13 Kasım 2018, 22:45

    Yurt dışına çıkarken (ki öyle bir plan yapacağınızı tahmin ediyorum) ne yapmayı düşünüyorsunuz acaba?Hadi ülkemiz kontrollerini (muayene,trafik polisi vs vs) atlattınız ecnebi evlatlarına ne yapacaksınız🤣

    CEVAPLA
    • Melke@Tamer DEMİRBAŞ
      13 Kasım 2018, 23:46

      Bir şekilde halledeceğiz 🙂

      CEVAPLA
    • Hakan yavuz@Tamer DEMİRBAŞ
      10 Haziran 2019, 18:24

      Karavanla dolaşmak bir çok insanın hayalidir. Ufak bir para biriktrince araştırayım dedim. Emeğinize sağlık teşekkür ederim. Aklımda ki sorular şunlar. Hangi motor gücüne sahip hangi sınıf araç alınmalı dönüştürmek için. Panelvan kamyonet minibüs gibi
      Ayrıca çekme karavana aracın arka plakası mı takılıyor. 750 kg konusuna gelince polis bunun tespiti için sizi kantara götürmek zorunda bununla uğraşmaz. Araçta ruhtsatta işlenmemiş bir şey bulursa 32.maddeden teknik değişiklik yapmaktan ceza yazıp 1 hafta izin verir en falza. Çekme karavanın yolda sürüş sorunları olacaktır. Volkan Konak nerdeyse karavanda yaşıyor. Tekne gibi bu da zengin keyfi Türkiye de. Fakirlere ölsün

      CEVAPLA
      • Melke@Hakan yavuz
        10 Haziran 2019, 18:26

        Karavan bir an önce lüks olmaktan çıkarılmalı. 🙂

        Araç konusu da tamamen size kalmış. Hepsinin artısı eksisi var.

        CEVAPLA
  • şahin
    20 Temmuz 2019, 14:52

    vergi vize parası ödemekten vize sırası beklemekten sıkıldıysan çekme karavan en iyisi şahsen moto yerine çekmeyi tercih ederim ama bu ulkede bu tarz yaşam haram gibi bişey yerli yapım 4mt çekme karavanlar geçen sene sıfırı 18 bin tl iken şuan 35 bin tl olmuş oteller desen servet yukarıdaki arkadaşın dediği gibi fakirler ölsun….

    CEVAPLA
    • Melke@şahin
      21 Temmuz 2019, 11:09

      Ne yazık ki ülkemizde böyle bir sorun var. Biz transporter aldık, onu karavana dönüştüreceğiz. Ama ruhsat almayı düşünmediğimiz için çok minimal değişiklikler yapmayı planlıyoruz. YouTube ve Instagram üzerinden süreci paylaşacağım. Aklınızda bulunsun.

      CEVAPLA
  • Tolga ünal
    17 Ağustos 2019, 17:05

    98model ducato 2,5 maxi trafik sigortası 3400 tl onun dışında başka bir Sıkıntı yok ilk motokaravanım tecrübe ediyorum. Çekme karavan yapicam şimdi kendime boyutları için araştırma yapıyorum 750 kg içine dünyayı sığdırırım ama yolda kullanma tecrübesi yok onuda tecrübe ederiz artık.

    CEVAPLA
    • Melke@Tolga ünal
      18 Ağustos 2019, 18:20

      Keyifli deneyimleriniz olur umarım. 🙂 Deneyimledikçe bu alana ilgisi olanları da bilgilendirmenizi bekleriz. 🙂

      CEVAPLA
    • çağatay şenol@Tolga ünal
      11 Mart 2020, 12:21

      Merhaba, uzun süredir araştırıyorum. Motokaravan mı yoksa çekme karavan mı diye. En sonunda 750 Kg altı çekme karavana karar kıldım. Çünkü yılda maksimum 1 ay kullanacağım karavan için vergi, sigorta vs. ödemek bu kullanım şeklinde mantıksız geliyor.
      Şuan yurt dışı 750 kg altı karavanlara bakıyorum gümrükten alabilir miyim?
      Bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim.

      CEVAPLA
      • Melke@çağatay şenol
        12 Mart 2020, 00:01

        Merhaba, sorunuzun cevabını ben bilmiyorum. Ama bilen biri görüp cevap verir belki diye yorumunuzu yayınlıyorum. Kolay gelsin şimdiden 🙂

        CEVAPLA
    • ruhi küçüktabak@Tolga ünal
      5 Eylül 2020, 12:42

      dukatonun sigortası normalmi yoksa motokaravan olduğu içinmi okadar normali nedir?

      CEVAPLA

Yeni Yazılar