Minimal Karavan Yaşamı | 17m3 Alana Sığan Aile | @mayavanlife

Minimal Karavan Yaşamı | 17m3 Alana Sığan Aile  | @mayavanlife

Bir süre önce hayalini kurduğum karavan yaşamı için attığım adımları sizinle de paylaşmaya başlamıştım. Paylaştıklarım çoğunlukla nasıl bir karavan istediğime, karavanların genel itibariyle nasıl olduğuna, yasal prosedürlerin nasıl işlediğine dair şeylerdi. Şimdiyse karavana dönüştüreceğim arabamı aldım. Ama henüz karavanda yaşamayı deneyimlemediğim için karavanda yaşamak nasıl bir şey sorusuna ben cevap veremiyorum. Bunun için de hali hazırda karavanda yaşayanların hikayelerini dinlemek için yeni bir röportaj serisine başladım. Bu röportajların karavan yaşamını merak edenler için çok faydalı olacağına eminim.  Sizleri kocaman evlerinizden alıp minimal yaşamlara götürmeye hız kesmeden devam ediyorum. Bu defa motorlu karavanını kendi dönüştürerek minimal karavan yaşamına giriş yapan ve 17 metreküp bir araca sığan çekirdek bir ailenin hikayesini dinleyeceğiz. Minimal karavan yaşamı bence bir sanattır ve bu sanatı keyifle icra eden bir aileyle birlikteyiz. Gonca, Emin ve Maya’nın heyecanlı karavan yaşamını bir de onlardan dinleyelim.

17 metreküp Karavanda Minimal Yaşam @mayavanlife

Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Siz kimsiniz, neler yapıyorsunuz, hayattan nasıl keyif alıyorsunuz? Bize biraz hikayenizi anlatır mısınız?

Merhabalar, biz Gonca ve Emin Cihan (Emci) uzun yıllardır seyahat eden yollara aşık bir çiftiz. Başrol oyuncumuz Maya ise 2011 doğumlu, gezgin ve hippi ruhlu kızımız oluyor.

Gonca, işletme bitirip yoga eğitmenliğine geçiş yapanlardan! Emci ise akademisyen.

İlk beraber yurtdışı deneyimimizi 2003 yılında eğitim için gittiğimiz Almanya’da yaşamıştık. Yeni yerler, yeni kültürler, yeni insanlar keşfetmenin verdiği hazzı yaşam enerjimiz olarak seçtikten sonra yollara dair hikayelerle doldu hayatımız. Gittiğimiz ülkeleri saymayı pek sevmiyoruz. Çünkü bizim için sayılar değil yaşanan kıymetli An’lar önemli. Farklı zaman dilimlerinde Hindistan, Singapur, Malezya ve Tayland’da yaşadık. Güneydoğu Asya aşkımız bir başkadır bizim! Maya adını bile oralardan almıştır.

Yeni hikayemiz olan “Karavanla yaşam” ise geçen yaz arabayla gittiğimiz güney İtalya’da başladı. Maya kamplarda gördüğü karavanlara aşık oldu ve bir hayal kurdu. Karavanla dünyayı gezip, doğayı keşfedecekmiş. Bir de yol boyunca kendi yaptığı bileklikleri satacakmış. Kazandığı paraları ise aç ve hasta çocuklara yardım etmek için kullanacakmış. Biz de anne baba olarak bu muhteşem dileği gerçekleştirmek için seferber olduk. Önce arabamızı satıp boş bir panelvan aldık daha sonra ise onu tamamen kendi emeklerimizle yürüyen eve dönüştürdük. Şimdi ise sırada dünya turu var. Kısa zamanda başlıyoruz…

minimal karavan yaşamı

Bilmeyenler için hemen sorayım; ne tür bir karavanınız var?

Bizimki Camper Van olarak adlandırılan motokaravanlardan. Yani Fiat Ducato 17m3 Panelvanın karavana dönüştürülmüşü.  

Siz bu aracı kendiniz karavana dönüştürdünüz. Aracı karavana dönüştürmek zor olmadı mı? Aracı nasıl seçtiniz, işçilik gerektiren şeyleri nasıl yaptınız? Bize biraz bu süreçten bahseden misiniz?

Tabi ki kolay olmadı. Tamamen amatör bir ruhla deneye yanıla yaptık her şeyi. Bunu da nasıl yaparız dediğimiz anlarda sonucu düşledik hep. Çok video izledik, çok okuduk, çok sorduk… Karavanı yapabilir hale gelebilmemiz tam bir sene sürdü. 

Araç seçimimizi tamamen bireysel isteklerimizi göz önünde bulundurarak yaptık. Üç kişi olduğumuz için rahat sığabilmek adına geniş ve yüksek olmasını tercih ettik. Sonuçta stüdyo dairede yaşar gibi olacaktık. Metrekaresi önemliydi bizim için yani.

Aracın yedek parçalarının kolay ve uygun fiyata bulunabilir olmasına dikkat ettik. Dediğiniz gibi tüm işleri kendimiz yaptık. Elektrik gibi işlerde bilgisi olan bir arkadaşımız yardımcı oldu. Kullanırken de insan eksiklikleri ve ihtiyaçları tekrar değerlendiriyor. Yeniden bazı şeyleri yapılandırıyorsunuz.

minimal karavan yaşamı

Bu süreçte sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

Biz karavanı yaz aylarında evimizin açık otoparkında yaptık. Atölyemiz yoktu ve tüm eşyaları her gün eve taşıyıp çıkardık. Bu süreç bizi çok yordu. Ekipman eksiğimiz olduğu için bazı şeyleri normalden daha uzun sürede yapmak zorunda kaldık. Emci Karpal Tünel Sendromu oldu, Gonca böbrek taşı döktü. Bu sürelerde işler aksadı, moraller bozuldu. Ama zorluk olmadan da tadı yok böyle emek yoğun işlerin.

Minimal karavan yaşamı fikri nereden çıktı?

Son yıllarda zaten minimal yaşama geçiş sürecindeydik. Sabit kalmayan sürekli mekan değiştirebilen minik bir eve sahip olmak ailemiz için en mantıklı tercihti. 

İkinci el araba almak zor bir şey. Biz de çok kısa bir süre önce karavana dönüştürmek için bir transporter aldık. Bir de bu tarz araçlarda genelde yük taşınmış oluyor. Bu da seçimi daha zor bir hale getiriyor. Merak edenler için bu aracı nelere dikkat ederek seçtiğinizi kısaca anlatır mısınız?

Hayırlı olsun aracınız. Umarız sizinki de gönlünüze göre olur.

Öncelikle karavana dönüşecek aracın belli bir yaşta olması gerekiyor. ÖTV ödememek için mutlaka 5 yaşından büyük olmalı. Bu sebeple de zaten kilometresi çok oluyor. Ayrıca dediğiniz gibi yük taşınmasından ve genelde sahibinin değil çalışanların kullanmasından dolayı yıpranma riski artıyor. Biz aracımızı global bir kargo firmasından satın aldık. Tüm bakımları zamanında ve yetkili serviste yapılmıştı. Ayrıca sadece uzun yol yapmış bir araçtı. Ama araba alma işi biraz da şans. Bir gün önce alabilmiş olsak çok daha düşük kilometrede bir araç alabilecekken bir gün geç kalınca bu kısmet olmadı. 

minimal karavan yaşamı

Siz karavanınızla sadece seyahat mi ediyorsunuz yoksa aynı zamanda karavanda da yaşıyor musunuz? Yani yerleşik başka bir düzeniniz var mı?

Şimdilik küçük bir evimiz de var ama çok yakında tam zamanlı olarak karavanda yaşamaya başlayacağız.

Devamlı küçük bir alanın içinde olmak sıkıcı olmuyor mu?Yalnız kalmak istediğinizde veya kavga ettiğinizde mesela nasıl gelişiyor olaylar? 

Henüz böyle bir sıkıntı yaşamadık. Biz bir arada olmaktan çok keyif alan bir aileyiz. Hepimiz arzu ettiğimiz zamanlarda kendi işlerimizle uğraşıyoruz. Öyle durumlarda kimse birbirini rahatsız etmiyor. Yalnız kalmak isteyen genellikle dışarıda vakit geçiriyor. 

Bize kısaca bir gününüzü anlatır mısın?

Sabah kalkınca yoga ile başlıyoruz genelde güne. Sıcak günlerde denize girip ayılmayı tercih ediyoruz. Ardından sıkı bir kahvaltı yapıyoruz. Kahve keyfi olmazsa olmazlarımızdan. Bu sırada Maya resim veya bileklik yapar genelde. 

Bulunduğumuz yere göre günü şekillendiriyoruz. Orada kalacaksak yürüyüş ya da çevreyi gezme planı yapıyoruz. Bu sırada fotoğraf ve video çekimleri yapıyoruz. Genelde öğle yemeği sonrasında da herkes kendi köşesine çekilir, kafasına göre takılır. 

Akşam yemeğini birlikte hazırlamayı seviyoruz. Bu arada müzik dinleyip dans ederiz.

Gece film izlemek sevdiğimiz aktiviteler arasında. Hava müsaitse yıldızlara bakmak Maya’nın favorilerinden. Erken yatıp erken kalkıyoruz; özellikle yola devam edeceksek.    

Karavan yaşamında en çok merak edilen sorulardan biri tuvalet ve duş. Siz bu işleri nasıl hallediyorsunuz?

Bu problemi yaşamamak için duş yaptık karavana. Aynı yerde portatif tuvaletimiz var. Rahat ediyoruz her koşulda.

Karavanınızı dizayn ederken eminim çok uğraşmış ve her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüşsünüzdür. Ama evdeki hesap bazen çarşıya uymayabiliyor. Hiç bir şeyleri daha farklı yapmış olsaydık daha iyi olurdu gibi bir düşünceniz oldu mu bu süreçte? Mesela işte mutfak lavabosunu keşke şuraya değil de öbür tarafa koysaydık daha iyi olurdu diye hayıflandınız mı?

Karavanı tasarlarken neyin nerede olmasını istediğimizi çok iyi biliyorduk. Detaylara fazla kafa yorduk ona göre yerleştirdik her şeyi. O yüzden şimdilik bir pişmanlığımız olmadı. Tabi bazı şeyleri kullanmaya devam ettikçe daha iyi anlayacağız.

minimal karavan yaşamı

Bu tarz bir karavanın prosedür anlamında size herhangi bir zorluğu oldu mu? Karavan ruhsatı alma ve vergilendirme süreciniz maliyetli miydi?

En çok sorulan sorulardan biri kesinlikle bu resmi işlemler ve ruhsat alma işi. Biz her şeyi yönetmeliğe göre yaptığımız için hiç sıkıntı yaşamadık. Yani başta gerçekçi olup mantıklı davranmak gerekiyor. Bu işlemlerin maliyeti biraz üzücü aslında. Özellikle vergiler ve harçlar, sigorta maliyetleri arttıkça artıyor. Gülü seven dikenine katlanır ve kavgada yumruk aranmaz klişeleriyle hayatınıza devam ediyorsunuz. Proje, TÜV, ruhsat, sigorta, MTV derken bir bakmışsınız 5.000 TL gitmiş.

Bu güne kadar güvenlik konusunda herhangi bir endişeniz oldu mu? Aldığınız önlemler var mı?

Güvenlik konusunu kesinlikle ciddiye almak lazım. Güvenli olmadığını düşündüğümüz yerlerde ücretli kamp alanlarında kalmayı tercih ediyoruz. Öyle bir imkan yoksa gündüzden kalacağımız yeri iyi tespit edip ona göre güvenli bölgeleri buluyoruz. Alarm gibi şeyler caydırıcı oluyor tabii ki ama yine de tedbiri elden bırakmamak gerek. Son Kapadokya gezimizde gece 2’de jandarmalar bizi uyandırdı mesela. Aman burada kalmayın, tehlikeli burası dediler. Kalktık yer değiştirdik.  

Hiç “Keşke çekme karavan alsaydık.” dediğiniz oldu mu?

Karavan fikri ilk belirdiğinde kolay olsun diye çekme karavanları araştırmıştık. Ancak kısa bir süre içinde bu düşüncemizden vazgeçtik. Araç ile birlikte fazla uzayan boyu ve iki parça halinde olması bize uygun değildi, mutsuz olurduk çok. Çünkü biz dağınık bir aileyiz. Her şeyin tek parçada toplanması hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu seçimde kesinlikle kişisel tercihler öne çıkarılarak araştırma yapmak gerektiğini düşünüyoruz.   

minimal karavan yaşamı

Karavanla seyahat etmek isteyenler için avantajlarını ve dezavantajlarını sorsam ilk aklınıza gelen konulardan neler söylersiniz?

Seyahat etmek için karavanı düşünenlerin öncelikle şu soruyu kendilerine sormalarını tavsiye ediyoruz. “Ne sıklıkta ve ne kadar sürelerle karavanı kullanacağım?” Çünkü kısa süre tatil yapanlar için gereksiz bir yatırım olabilir. Özellikle her sene ödenecek vergi ve sigortalar, bakım ücretleri, TÜV insanı yorabilir. Bizim gibi uzun süreli ya da sık sık yollarda olanlar için ise oldukça ideal. Tabi ki en büyük avantajı konaklama ücretinizin artık olmaması. Diğeri ise ev konforunu her daim yaşayabilmeniz. 

Son olarak, seyahatlerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığınız bir mecra var mıdır? Size nasıl ulaşabiliriz?

Bizim gibi karavan hayali olanlara ufak da olsa fikir verebilmek adına açtığımız bir YouTube kanalımız var. Araç alımından itibaren tüm yapım sürecini yayınladık. Ayrıca gezilerimizi de paylaşmaya devam ediyoruz. Fotoğraflarımızı ise instagram hesaplarımızdan görebilirler.

@mayavanlife ‘a ulaşabileceğiniz adresler

Instagram: https://instagram.com/mayavanlife

Youtube: MayaVanLife


Kendi aracımızı karavana dönüştürme sürecimizi okumak için buraya tıklayın.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar