Kamplarda Yapabileceğiniz Vegan Kamp Yemekleri

Kamplarda Yapabileceğiniz Vegan Kamp Yemekleri

Birçok insan kampta yemek yapmanın çok zahmetli olduğunu düşünür. Konu bir de vegan kamp yemekleri olunca bu zahmetin iki katına çıkacağı zannedilir. Vegan yaşayan insanlar bile ilk kamplarına giderken yanlarına ne almaları gerektiğini, kampta ne yiyeceklerini, neyi nasıl pişireceklerini çok kestiremeyebiliyorlar. Halbuki alışık olduğumuz Türk mutfağına ait birçok yemeği vegan olarak hazırlamak mümkün olduğu gibi kamplarda da pratik vegan yemekler yapmak bir hayli kolay. Bu yazıda kamplarda kolaylıkla yapabileceğiniz, benim de sıklıkla yaptığım vegan kamp yemekleri hakkında bilgi vermek ve sizinle pratik vegan kamp yemeği tarifleri paylaşmak istedim.

Aşağıdaki tariflerin içeriklerinde hepimizin bildiği ve alışık olduğu şeyler var. (Değişik isimli, beş gramı beş yüz lira olan garip şeyler yok yani. Vegan yemek tarifleri deyince herkes içlerine acayip ve pahalı şeyler koyacağız zannediyor o yüzden açıklamak istedim.) Çoğunlukla meyve, sebze ve kuruyemiş ağırlıklı olan bu malzemeleri tüm marketlerde rahatlıkla bulabilir; yemeklerinizi 5-20 dakika gibi kısa sürelerde hazırlayabilirsiniz.

Pratik Vegan Kamp Yemekleri

Meyveli yulaf lapası

Meyveli yulaf lapası hayatıma çok geç dahil ettiğim ama bir kere bulduktan sonra da asla bırakamadığım yiyeceklerden biri. Yaklaşık 3-4 dakikada hazırlayabileceğiniz bu müthiş yiyecekle son derece pratik, hafif ve doyurucu bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler;

  • Yulaf
  • Su
  • Muz
  • Pekmez
  • Dilediğiniz başka meyveler
  • Dilediğiniz kuruyemişler
  • Üstüne serpmek isterseniz keten tohumu ve chia tohumu
  • Fıstık ezmesi

Bu tarif için herhangi bir ölçü yok. Tencereye istediğimiz kadar yulafı koyuyoruz. Yulafın yaklaşık üçte biri kadar suyu da göz kararı koyuyoruz. Yulaf suyu çekene kadar karıştırarak pişiriyoruz. Bu esnada muz dilimlerini de içine atıp güzelce eziyoruz. Yulaf lapa gibi olmaya başladığında ateşten alıp istediğimiz kadar pekmez döküyoruz. Fıstık ezmemizi koyuyoruz. İçine istersek başka meyveler ve kuruyemişler de ekleyebiliriz. Ben bazen tarçın da döküyorum, güzel oluyor. Meyveli yulaf lapasını 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.

Eğer isterseniz tüm bunları pişirme işlemini yapmadan da tüketebilirsiniz. (O zaman adı yulaf lapası olmaz, yulaf kasesi olur.) Yulaf, meyve, kuruyemiş, pekmez, fıstık ezmesi, isterseniz keten tohumu, hepsini bir kaseye koyun, üzerine su veya bitkisel süt ekleyerek tüketin.


Vegan omlet

Vegan, yani yumurtasız omleti yapmanın birçok farklı yolu var. Ben size burada en basit malzemelerle yapabileceğiniz versiyonu anlatacağım. Vegan omlet burada paylaştığım tarif dışında yumurta ikamesiyle ve tofuyla da yapılabiliyor.

Aslında vegan omletin adının omlet olması tamamen görüntü benzerliği ve yumurtalı omlete alternatif olarak sunuluyor olmasından kaynaklanıyor. İçeriğinde yumurta yok. Eğer daha önce vegan omlet denemediyseniz bu güzel öğüne mutlaka bir şans verin çünkü gerçekten çok basit, doyurucu, lezzetli ve protein açısından da zengin bir yiyecek. Vegan omlet hazırlamak için malzemeler:

  • Bir kase kadar dilediğiniz sebze ve yeşilliklerden oluşan karışım. (Ben genelde maydanoz, taze soğan ya da kuru soğan, domates, kırmızı ve yeşil biber kullanmayı tercih ediyorum. Daha önce rende kabak ve rende havuçla da denemişliğim var. Her türlüsü son derece lezzetli oluyor. Bu sebzeleri kamp yerinde doğramak zor gelirse eve doğrayıp bir kaba aktararak da kullanabilirsiniz.)
  • Aldığı kadar nohut unu
  • İçme suyu
  • 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı chia tohumu. (Bu içerikler zorunlu değil. Bunlar hem bağlayıcı olarak kullanılıyor hem de içerikleri protein ve çeşitli mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin. Ama koymasanız da olur.)
  • Tuz

Tüm malzemeleri karıştırıp, hafif akışkan ama çok da akışkan olmayan bir karışım elde ediyoruz. Önceden yağladığımız tavaya koyup, her iki tarafını da pişiriyoruz. Eğer keten tohumu ve chia tohumu ekleyecekseniz bunları önceden çok az suyla ıslatırsanız daha iyi olur.


Vagan Pankek

Filmlerde sabah kahvaltılarında görmeye alışık olduğumuz pankek, genel kanı itibariyle yumurta ve hayvansal süt ile yapılan bir yiyecek. Ama neyse ki bizim genel kanı neyse onu yaşamamız gerekmiyor, sömürüsüz alternatifler bulabiliyoruz. Belki birçok insan için şaşırtıcı olacak ama yumurta ve hayvansal süt pankek yapmak için olmazsa olmaz değil. Hatta bunları tariften çıkararak daha lezzetli ve daha hafif pankekler yapabilirsiniz. Kısa sürede hazırlayıp afiyetle yiyebileceğiniz vegan pankek için malzemelerimiz ise şöyle:

  • Yarım su bardağı un
  • Aldığı kadar su
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı (veya sıvıyağ, nasıl arzu ederseniz)
  • Dilerseniz 1 çay kaşığı kabartma tozu da ekleyebilirsiniz. (Kamplarda onu taşımakla uğraşmadığım için ben eklemiyorum.)

Bu malzemeleri karıştırıp yağsız tavada pişiriyoruz ve afiyetle yiyoruz. Bu tariften yaklaşık 5-6 tane pankek çıkıyor. Üzerine isterseniz tahin pekmez, reçel gibi şeyler sürerek tüketebilirsiniz.


Karabuğday pilavı ve salatası

Karabuğday oldukça yüksek protein oranına sahip, kısa sürede haşlanabilen ve tokluk hissi veren tahıllardan biri. Yaklaşık 10 dakika haşladığınızda hemencecik yumuşayacak karabuğdayın içine istediğiniz yeşillikleri koyarak salata veya yeşillik eklemeden pilav olarak tüketebilirsiniz. Bu noktada karabuğdayın tadının tek başına çok da tercih edilesi bir tat olmadığını hemen ekleyeyim. Ben bugüne kadar yaptığım karabuğday salatalarında çeşitli soslar, elma, nar, soğan gibi tatlar denedim ve karabuğdayın tadını çok güzel hale getirebildim. Yaptığınız karabuğdaylı yiyecekleri mutlaka sos ve yan ürünlerle lezzetlendirerek tüketmeyi unutmayın. (Yoksa bana çok küfür edebilirsiniz asdhaf)


Sebzeli Noodle ve Makarna

Kampların vazgeçilmez yemeklerinden olan makarnayı hiç sebzeli denediniz mi? Aslında sebze noodlea daha çok yakışıyor ve noodle makarnaya nazaran biraz daha hızlı piştiği için tercih sebebi olabiliyor ama sebzeli makarna da hiç fena değil. Benim sebzeli makarna ve noodle yaparken kullandığım malzemeler şöyle:

  • Havuç
  • Kırmızı ve yeşil biber
  • Kabak
  • Mantar
  • Soğan
  • Zerdeçal
  • Sarımsak

Doğradığınız sebzeleri makarnayla birlikte haşlayabileceğiniz gibi başka bir kapta az yağda soğanla hafifçe çevirip makarnaya sonradan da ekleyebilirsiniz. Sebzeli makarna, baharatlarla süslendiğinde aşırı lezzetli oluyor. Özellikle zerdeçal bu tarife çok yakışıyor.


İnce Bulgur Salatası

İnce bulgur salatası adını verdiğim şeyin ne olduğunu siz gayet iyi biliyorsunuz. Biz onun salça eklenmiş halini halk arasında kısır olarak anıyoruz ve kendisiyle aşk yaşıyoruz. Ama bu sefer kısırı salçasız yiyeceğiz çünkü kampta salça kavurmakla uğraşmak istemiyoruz. Tabii isteyenler yine salça ekleyebilirler.

Malzemeler:

  • Yarım bardak ince bulgur
  • Su
  • Yeşillikler
  • Limon
  • Zeytinyağı

Yarım bardak ince bulgurun üzerine 1 parmak geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Bulgurlar şiştikten sonra tüm yeşilliklerimizi ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Ben genelde marul, yeşil soğan, maydanoz, roka gibi yeşillikler kullanıyorum. Limon ve zeytinyağı ekleyip yiyoruz. Bu arada, yeşillikleri kamp yerinde temizlemek ve doğramak zor olduğu için evde hazırlayıp yanımda götürmeyi tercih ediyorum. Eğer evde daha önceden hazırladığınız nohut, siyah fasülye, haşlanmış mercimek gibi şeyler varsa onları da bu salataya ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.


Mantar Sote

Veganların ve vejetaryenlerin vazgeçilmezlerinin başında gelen mantar, vegan kamp yemekleri listesinde de olmazsa olmazdı herhalde! Pişirmesi oldukça kolay olan mantar sotenin yapımı da bir o kadar kolay. Bu tarifi dilediğiniz tüm mantar türleriyle yapabilirsiniz.

Malzemeler:

  • Mantar
  • Soğan
  • Domates
  • Tuz

Tüm malzemeleri doğruyoruz. Önce soğanları, sonra domatesleri ve en son da mantarları ekleyerek pişirip afiyetle yiyoruz. Bu kadar! Sadece 15 dakikada hazırlayabileceğiniz, son derece lezzetli ve doyurucu bir yemekten daha fazlasına ihtiyacınız yok.


Vegan Kokoreç

Vegan kokoreç ilk seferde kulağa pek pratik gelmiyor olabilir ama bana güvenin. Bu tarifi 20 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilir, keyifle yiyebilirsiniz. İşe malzeme listesiyle başlayalım, sonra detaylar hakkında konuşalım.

Malzemeler:

  • Domates
  • Biber
  • Kimyon, pul biber, kekik, tuz
  • Bezelye proteini, soya kıyması ya da istiridye mantarı
  • Tercihe göre ekmek

Önce doğradımız biberleri, sonra domatesleri pişirmeye başlıyoruz. Pişmeye yakınken diğer malzemelerimizi ekliyoruz. Ocaktan almadan birkaç dakika önce de baharatlarımızı ekleyip afiyetle yiyoruz. Burada şunu belirtmekte fayda var, bu tarifi isterseniz bezelye proteiniyle, isterseniz soya kıymasıyla, isterseniz de istiridye mantarıyla yapabilirsiniz. İstiridye mantarıyla yapmak isterseniz mantarı temizleme kısmını evde halletmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bezelye proteini ve soya kıyması ile yapmanız halinde de bu malzemeleri diğerleriyle karıştırmadan önce 10 dk sıcak suda bekletip öyle kullanabilirsiniz. Ben daha önce bu tarifi düzenlediğimiz Doğaya Dönüş Kampları’nda 150 kişiye hazırladığım için pratik olması dolayısıyla bezelye proteini kullanmıştım. Tadı da son derece lezzetli oldu. Mantarla hiç denemedim ama mantar biraz su bırakacağı için tatta değişiklik yapabilir. Yine de kokoreçe kokoreç tadını veren şeylerin baharatlar olduğunu hemen hatırlatayım. Malzemeleri doğradıktan sonra yaklaşık 15 dakikada hazırlanabilen bu tarifi kokoreçten vazgeçemediği için vegan & vejetaryen olamayanlara ısrarla yediriniz. Fikirlerini değiştirebilirsiniz.


Vegan Köfte

İnanması güç ama vegan köfte diye bir şey var! Sebzeler ile hazırlayabileceğiniz köfte çeşitlerinin sayısını öğrendiğinizde şaşıracağınıza eminim. Ben en son yeşil fasülyeden çok lezzetli bir köfte yapmıştım mesela. Burada tek tek köfte tariflerini şimdilik veremiyorum. Denedikçe en pratik vegan köfte tariflerini yazacağım. Ama o zamana kadar arama motorlarına baktığınızda çok fazla vegan köfte tarifi çıkacaktır karşınıza. Tabii bunları kamp alanında hazırlamak zor olabilir. O yüzden kampa giderken evde hazırlayıp pişirmeye hazır halde götürmeyi tercih edebilirsiniz.

Eğer dilerseniz marketlerde hazır olarak satılan vegan köfte karışımlarını ya da hazır vegan köfteleri alarak kampta pişirebilirsiniz. Özellikle ekmek arası lezzetleri seviyorsanız kampta vegan köfte hazırlamak çok pratik ve lezzetli olabilir.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar