RDS (Responsible Down Standard) Nedir?

RDS (Responsible Down Standard) Nedir?

RDS standardı kaz, ördek ve benzeri tüyleri endüstriyel amaçla kullanılan kuşların tüylerinin canlı olarak yolunmasını engellemeyi ve bu kuşların üretim ve beslenme süreçlerinde insanlık dışı muameleye maruz kalmasını önlemek, iyi koşullarda yaşadıklarını garantilemek amacıyla geliştirilmiş birtakım standartlardır. Markalar ürünlerini hukuken bir zorunluluk olmasa dahi gönüllü olarak RDS standartlarına uygun olarak sertifikalatmayı seçebilirler. Markaların RDS sertifikası almak için başvuruda bulunması ve başvuru sürecini başarıyla tamamlaması gerekir. Başvurularının değerlendirilmesi ve uygun görülmesinin ardından ürünlerinde RDS logolarını kullanabilirler.

RDS Standartları Nelerdir?

RDS standardı gereğince sadece hayvan yetiştiren çiftçiler değil aynı zamanda markalar ve tedarikçiler de standartlar çerçevesinde belirlenen koşulları sağlamak zorundadır. Bu koşulların başında “Five Freedoms” (5 Özgürlük) olarak belirtilen koşullar gelir.

Five Fredoms Nedir?

1. Açlık ve Susuzluk Çekmeme: Hayvanların taze suya erişiminin olması ve günlük ihtiyaçlarının gerektirdiği ölçüde sağlıklı bir şekilde besleniyor olmaları gerekir.

2. Rahat Etme: Canlılara uygun bir dinlenme bölgesi ve barınak da dahil olmak üzere rahat bir çevre sağlanmalıdır.

3. Acı Çektirmeye, Hastalık ve Yaralanmalara karşı tedavi: Olası hastalıkların önlenmesi ve tedavilerin yaptırılması için gerekli çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

4. Doğal Ortam: Hayvanların doğal ortamlarında yaşayabilmeleri için uygun tesis ve imkanlar sağlanmalıdır.

5. Korku Yaşatmama: Hayvanlara iyi davranılması, psikolojik olarak acı çektirilmemesi gerekmektedir.

RDS Standardı Neyi Sağlar?

rds standardı

Five Freedoms kuralının yanı sıra RDS standardı gereğince;

  • Herhangi bir canlı hayvanın tüylerinin alınması ve
  • Tüylerinin alınması amacıyla üretilen ve bakılan hayvanların zorla beslenmesi yasaktır.

Yani kısaca RDS standartları, bir canlı endüstriyel amaçla üretiliyor olsa dahi kötü muameleye maruz kalmadığını garantilemeyi amaçlar.

RDS Amblemi Olan Markalar Güvenilir Mi?

Bir markanın RDS Logosu kullanılabilmesi için yaptığı başvurunun her adımı yetkili ve profesyonel üçüncü kişiler tarafından titizlikle incelenir. Ve yalnızca %100 olarak RDS şartlarını yerine getiren ürünler RDS logosu kullanabilir.

RDS Standartının Faydaları

Hayvan kullanımının alternatif bir kanal oluşturularak devam etmesi nedeniyle etik açıdan tartışmaya açık olmasının yanında diğer taraftan RDS standardı gibi standartlar, hayvan hakları konusunda hassas olan kullanıcıların markalar arasında seçim yapmasını kolaylaştırırken sektördeki farkındalığı da artırabilir. Her ne kadar alternatif oluşturması etik açıdan kabul edilemez olsa da vegan bir yaşama katkılarını görmezden gelmek de doğru olmaz. Özellikle son zamanlarda hayvanlara yönelik bu farkındalığın artmasıyla birlikte ekipman üreticileri de hayvansal ürünler yerine farklı alternatifleri değerlendirmeye başladılar ve gerçekten muadil olabilecek teknoloji üretimleri gerçekleştirdiler. Bu sayede ilerleyen zamanlarda hayvanlar sektördeki zincirden tamamen çıkartılabilir ve vegan bir dünya mümkün olabilir.

RDS SERTİFİKASI OLAN BAZI OUTDOOR MARKALARI

  • Marmot
  • Rab
  • Camp
  • Thermarest
  • Deuter
  • Ferrino
  • Mountain Hard wear
  • Jack Wolfskin
  • Lafuma
  • Mammut
  • Millet
  • Salewa
  • The North Face
  • Vaude

RDS sertifikasına sahip olan tüm markaları görmek için linki ziyaret edebilirsiniz.


Vegan outdoor ürün ve marka listesi için buraya göz atabilirsiniz.
Hayvansal ürünler içermeyen outdoor teknolojileri hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Canlı hayvanları koruyan sertifikalara buradan ulaşabilirsiniz.

Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar