Romanya’ya gidecekler için bilgiler

Romanya’ya gidecekler için bilgiler

Romanya hem insanları hem dağları tepeleri hem de parkları ile en sevdiğim ülkeler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Zaten benim bir ülkeyi sevmem gerçekten çok kolay. Dağ tepe varsa, insanı güzelse, büyük şehirlerin orman havasındaki parklarında keyifle gezebiliyorsam bana yetiyor. Bunun yanında Romanya ilk defa otostop çekerek  gezdiğim ülke olma özelliğini taşıyor. O yüzden bende yeri ayrı. 2016 yılında yaptığım dokuz günlük Romanya turunun ardından bu yazıyı yazıyorum. Buyrun Romanya’ya gidecekler için bilgiler yazısı sizinle. Umarım kafanızdaki sorulara cevap bulmanız açısından faydalı olur.

Romanya’ya gidecekler için bilgiler

ROMANYA PARA BİRİMİ

Romanya’da kullanılan para birimi Lei. Romanya’yı ziyaret ettiğimde, 2016 yılı, Ağustos ayının kuruna göre 1 Lei yaklaşık 75 kuruştu.

OTOSTOP GÜZERGAHIM

Romanya’da dokuz gün otostopla gezdim demiştim. Bükreş’te özel bir organizasyona davetli olduğum için burasının etrafında bir gezi yaptım. O yüzden rotam biraz karışıktı. Önce Bükreş’e uçtum, Bükreş’te ve civardaki şehirlerde dolaştım, tekrar Bükreş’e geldim, sonra tekrar başka şehirlerde gezip, en son Türkiye’ye uçmak için yine Bükreş’e geldim. Bu anlattıklarımı daha anlaşılabilir olması için şöyle özetleyebilirim;

Bükreş – Ploieşti – Raşnov – Braşov
Braşov – Predeal – Floreşti – Ploieşti
Ploieşti – Bükreş
Bükreş – Köstence – Mangalya – Vama Veke
Vama Veke – Mangalya – Köstence – Bükreş

Romanya'ya gidecekler için bilgiler

ROMANYA’DA ULAŞIM & TOPLU TAŞIMA

Ben şehirlerarası yolculuklarımı otostop çekerek yaptığım için toplu taşımayı yalnızca şehir içi ulaşımda kullandım. Toplu taşıma ağı geniş fakat araçların hepsi eski ve gürültülü. Toplu taşıma için yapılan ödeme sisteminin başarısızlığı bu durumu açıklıyor aslında. (Yani sanırım.) Bizdeki akbil benzeri bir kart kullanıyorlar. Bir de bilet satışı var. Tramvay ve otobüsler için kart basmanız veya bilet almanız gerekiyor. Ancak sorun şu, bu bileti veya kartı otobüse bindiğinizde içerideki kart/bilet okuyuculara gösteriyorsunuz. İçeri herhangi bir kapıdan girebildiğiniz için de bu tamamen sizin inisiyatifinize kalmış. Sürücünün olayla zaten ilgisi yok. Araçlarda yolcuların şoförle irtibat kurmalarının mümkün olmadığı ayrı bir sürücü kabini var. Sizden bilet göstermenizi istemediği gibi neden kart basmadığınızı da sormuyor. Yani aslında Avrupa’nın hemen her yerindeki gibi karşılıklı güvene dayanan bir sistem geliştirmişler.

Bilet sistemi de şöyle işliyor: Biletinizi içeride bulunan birkaç makinadan birine sokuyorsunuz o da üzerine tarih damgası vuruyor. Kontrol arada bir yapılabiliyormuş. Ben herhalde 3 farklı şehirde toplamda 5 kere otobüs ve tramvay kullandım ama sadece 1 kere Braşov’da kontrole denk geldim. Braşovlu bir kızcağızın yardımıyla biletimi daha önceden otobüsteki makinaya sokmayı becerebilmiştim. Kontrolcü abla da biletimin ucunu yırttı, geri verdi. O kadar. Genel olarak zaten ne kart basan ne de bilet alan kimseyi görmedim. Metrolarda ise turnike sistemi var. Yani İstanbul’daki sistemle aynı olduklarını söyleyebiliriz.

Romanya'ya gidecekler için bilgiler

İki kişilik otobüs biletleri 3-5 Lei arasında değişiyor. Sadece Bükreş’ten havaalanına giden 783 numaralı halk otobüsü için iki kişilik bilet 9 Lei tutuyor. O da uzun mesafe olduğu için böyle.

Taksilerin kilometre fiyatı 1,34 Lei’den başlıyor ve şehirden şehire göre değişebiliyor. Taksilerin ön kapılarında fiyatları yazıyor. Taksi kullanmadan önce tarifelerini gözden geçirmekte fayda var.

ROMANYA’DA OTOSTOP ÇEKMEK

Romanya’da otostop çekmek ile ilgili tek bir kötü deneyimim olmadı. Otostop çekmek için genelde şehir içinden çıkıp yol ayrımlarına kadar yürümek zorunda kaldım ama oralarda da 10- 15 dakikadan fazla beklemedim. İnsanlar son derece sıcakkanlıydı. İngilizce bilenlerin sayısı az olmasına rağmen herkesle muhabbet etmenin bir yolunu buldum. Sadece bir defa kötü değil ama ilginç sayılabilecek, tamamen yanlış anlaşılmaya dayalı bir durum yaşandı. Bükreş’ten Ploieşti’ye gitmek için otostop çekerken bir araba durdu. Arabayı genç bir çocuk sürüyordu. Ortak bir dilde anlaşamadık ama gideceğim yeri anlayıp beni aldı. Birkaç kilometre sonra arabaya bir adam, yaşlı bir kadın, ufak bir çocuk ve minik bir kedi bindi. Uzunca bir süre birlikte yolculuk yaptığım bu insanların inerken arabayı kullanan çocuğa para verdiklerini gördüm. Anladığım kadarıyla çocuk seyahat masraflarını paylaşmak için ücretli olarak kullanılan blablacar benzeri bir iş yapıyordu. Bunu fark ettikten sonra çocuğa aslında otostop çektiğimi anlatmaya çalıştım. O da anlayışla karşıladı ve sorunsuz dağıldık.

ROMANYA’DA PARKLAR

Lafa nasıl başlanır bilmiyorum ama doğrudan giriyorum. Romanya’da adım başı çok güzel parklar var. Küçük şehirlerdeki parklar genelde bizde de olan küçük parklar gibiler. Ama özellikle büyük şehirler çok güzel parklarla dolu. Bükreş’te yalnızca şehrin en büyük parkı olan Parcul Herastrau’yu adam akıllı gezme fırsatım oldu. Bu parkın yanında da Muzeul Satului denen köy müzesi vardı fakat ben burayı geç fark ettiğim için gezemedim. Müzede Romanya’nın farklı bölgelerine özgü ev mimarilerinden örnekler bulunuyormuş. Vaktim olmadığı ve saat de çok geç olduğu için içeri giremedim ve açıkçası aklım da orada kaldı. Bir daha Romanya’ya gidersem uğrayacağım ilk yer orası. Üstelik bu bölgeye ulaşmak da son derece kolay. Metrodan Aviatorilor durağında iniyorsunuz. Park metrodan çıkınca hemen karşınıza çıkıyor. Müze de onun hemen yanında.

Herastrau Parkı’ndan müzedeki evlerden birinin görüntüsü

ROMANYA’DA KONAKLAMA

Ben Romanya seyahatim boyunca sık sık Couchsurfing ve Warmshowers kullandım. Bu uygulamalar Romanya’da etkili biçimde kullanılabiliyor. Küçük şehirlerde kalacak birilerini bulmak büyük şehirlere nazaran çok daha zor. Otel fiyatları da yine bölgeye göre oldukça göreceli. Yani Türk parasıın Lei’den daha değerli olmasının avantajını bir kenara bırakırsak turistik yerlerde otel fiyatları pahalı. Tabii Türk parasının Lei’den daha değerli olması da şu an için (2016) geçerli olan bir durum. İleride ne olacağı bilinmez. Fakat benim Braşov’da yaşadığım olaydan örnek vermem gerekirse, gibi biraz araştırmayla, turistik yerlerin biraz uzağında ucuz oteller bulmak da mümkün. Turistik bölgelerdeki hostesler dorm tarzı paylaşımlı odalarda kişi başı 50 Lira civarındayken, buradan 1-2 km dışarıdaki otellerde özel odaların fiyatları kahvaltı dahil 100 Lira civarındaydı. Özellikle 2 kişilik konaklamalar için bu tarz alternatifleri değerlendirmek daha makul.

Romanya’da keyifli bir konaklama için seçebileceğiniz bir diğer uygulama ise Airbnb. Airbnb ile Romanya’nın hemen hemen her yerinde birbirinden farklı ve ortalamanın üzerinde konaklama imkanı bulabilirsiniz.

Romanya’daki tüm kiralık evleri ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

ROMANYA’DA YİYECEK & İÇECEK

Romanya’da Türk mutfağı ile çok benzer yemekler var. Ben vejetaryen olduğum için kendimi çoğu zaman cennete düşmüş gibi hissettim. Bizim ülkemizde olduğundan çok daha fazla vejetaryen ve vegan seçenek var. Hatta öyle ki kebapçılarda ve dönercilerde bile vejetaryen dürüm satıyorlar! Hemen her markette de vejetaryen ve veganlar için ayrı bir reyon ve bu reyonlarda çeşitli yiyecek bulunuyor.

Romanya'ya gidecekler için bilgiler

Romanya’ya gidecekseniz covrig denen simitlerini mutlaka deneyin. O lanet şey bende bağımlılık yaptı. Çekirdek çitler gibi bulduğum her yerden covrig aldım, yedim. Üstelik fiyatı da sadece 1 Lei’di. Yiyecek ve içecek fiyatları da genel olarak son derece uygun. Ben yolculuğu boyunca en çok yemeğe para harcadım. Ve canımın çektiği her şeyi yememe rağmen harcadığım para o kadar da fazla değildi.

Su içmek istiyorsanız önce gazlı suyu gazsız sudan ayırabilmeniz lazım. Sonra da en uygun fiyatı bulmanız. Çünkü su pahalı! Sanırım sadece seyahatimin ilk 2 günü marketten su aldım. Braşov’da ve Bükreş’in bazı yerlerinde su şişelerimi sokakta bulduğumu çeşmelerden doldurdum. Onun dışında insanlardan teyit alarak musluk suyu içtim.

Romanya'ya gidecekler için bilgiler

ROMANYA’DA MARKETLER

Hemen her köşe başında Mega Image dedikleri bizdeki A101, BIM muadili marketler var. Bu marketlerdeki fiyatlar son derece uygun. Birçok yerde Carrefour da var. Yalnız benzincilerdeki fiyatlar neredeyse marketlerin 3-4 katı.

ROMANYA’DA HEDİYELİK ALIŞVERİŞİ

Ben her zamanki gibi geleceğimi burada da bozmadım ve hediyelik bir şey almadım. Fakat fiyatı 15 Lei olan bir magnet görmüş bir insan olarak bu kısmı yazmadan geçmek de istemedim. Aynı magnet turistik olmayan bir iki arka sokakta 5 Lei’den satılıyordu. Yani her ülkede olduğu gibi burada da turistseniz sizi bir elden geçirmek istiyorlar.

ROMANYA’DAKİ HARCAMALARIM

(Harcamalar iki kişinin toplam harcamalarıdır.)

Taksi                 19 Lei
Yeme içme       394,50 Lei
Ulaşım              27 Lei
Market              115,73 Lei
Otel                   100 Lei
———————————-
Toplam           656, 23 Lei (2016 Ağustos kuruna göre 1 Lei=75 kuruş)


Nasıl bu kadar ucuza geziyorum merak ediyorsanız düşük bütçeli seyahatler hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.


ROMANYA VİZESİ ALMAK

Türk vatandaşlarının Romanya’ya girmek için ya Romanya vizesi ya da Schengen vizesi alması gerekiyor. Romanya, geçerli bir Schengen vizeniz varsa ayrıca vize istemiyormuş. Ben yalnızca Romanya vizesi aldım. Vizeyi nasıl aldığımı anlattığım yazıma ulaşmak için tıklayın.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar