Sapanca Gezilecek Yerler & Yapılacaklar | Sapanca Gezi Rehberi

Sapanca Gezilecek Yerler & Yapılacaklar | Sapanca Gezi Rehberi

Sakarya denildiği zaman Sapanca’nın akla gelmediği kişi sayısı neredeyse çok az. Aslında bir dolu güzelliği bünyesinde barındıran bu şirin şehrin sadece Sapanca ile tanınması beni biraz üzüyor. (Ki çoğu insana Sapanca’yı da tam anlamıyla tanımıyor.) Neyse ki buraların yerlisi olan biri olarak bölgeyle alakalı merakınızı giderebileceğimi düşünüyorum. Tabii ki öyle anlatarak bitirilecek bir yer değil. Buraları mutlaka yakından görmelisiniz. Ama gelmeden önce biraz fikriniz olsun diye Sapanca gezilecek yerler ve Sapanca’da yapılacak aktiviteler üzerinden şöyle bir geçelim.

Eğer Sapanca’da yapılacak aktiviteler hakkında detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak isterseniz bu yazıya da göz atabilirsiniz: Sapanca’da Yapılacak Aktiviteler (Kano, kürek, yoga, paddle, atv turu, paintball vb.)

Sapanca Nerede?

İstanbul’daki kalabalıktan kaçışın ilk noktaları arasında yer alan Sapanca, özünde çok köklü bir geçmişe sahip. Üstelik oldukça geniş bir kesim tarafından saklı cennet olarak adlandırıldığını söyleyebilirim. Coğrafi bilgilerden bahsetmek gerekirse bölgenin iklim koşulları hem Akdeniz’i hem de Karadeniz’i andırıyor. Bu da demek oluyor ki buranın dört mevsimi ayrı güzel. Bölgenin taşmakta olan derelerinden başlayıp verimli topraklarından çıkabilirim. Ancak çok da coğrafi bilgilerle boğulmaya gerek yok. Zaten bu saklı güzellikle yakında tanıştığınız zaman, coğrafyayı unutmanız olası bir ihtimal.

Sapanca gezilecek yerler

Sapanca’ya Nasıl Gidilir?

Özel araçla ulaşımın rahatlığından bahsetmeme gerek yok sanırım. İstanbul’dan ortalama bir buçuk saat süren Sapanca, Ankara’dan da sadece 3 saat. Yani hafta sonu kaçamakları için oldukça rahat bir konumda. Özel aracı olmayan kişiler için sevindirici bir haber veriyorum. İlçeye pek çok noktadan varış sağlayan toplu taşıma araçları mevcut. Sakarya merkezden ve İzmit merkezden her yarım saatte bir kalkan minibüsler ile Sapanca’ya gelebilirsiniz.

İstanbul’dan otobüsle gelmeyi planlıyorsanız İstanbul-Ankara istikametinde ilerlerken Berceste’de (veya tam tersi istikamette ilerliyorsanız SaSa dinlenme tesislerinde) inerek Sapanca’ya ulaşabilirsiniz. Nostaljik bir yolculuk yapmak ve farklı bir deneyim yaşamak isterseniz de bölgeye trenle de gelme şansınız var. Üstelik sefer sayıları da oldukça sık.

Sapanca’ya Ne Zaman Gidilir?

Sapanca gezilecek yerler

Sapanca’nın güzellikleriyle haşır neşir olup kendinizi kaybetmek istiyorsanız bölgeye gitmek için ilkbahar ve yaz dönemlerini bekleyin derim. Marmara Bölgesi’nin soğuk iklimi malum. Kış aylarında yağış ve soğuk oranı yüksek. Gezeyim derken soğuktan üşütüp hasta olabilirsiniz. Bir diğer açıdan Sapanca gezilecek yerler bakımından her mevsim son derece cömert. Yazın da kışın da görecek onlarca şey var burada. Ama tavsiyem eğer Kartepe’de kayak yapmak gibi bir planınız yoksa kışın sert soğuğunun uzaklaşıp güneşin gülümsediği bahar ayları bölgeye gitmek için en uygun zaman dilimi. Hele bir de ağaçlar yeşermeye başladıysa manzara paha biçilemez.

Sapanca’da Ne Yapılır? Sapanca’da Yapılacak Aktiviteler

Sapanca’da yapabileceğiniz çok sayıda aktivite var. Dağın yamaçlarında göl manzarasını izlerken kahvenizi yudumlayıp kafa dinleyebileceğiniz gibi çılgın macera parkurlarında üstünüzü başınızı batırabilirsiniz. Şu an aklıma gelen bazı aktiviteleri hemen sıralıyorum:

Sapanca gezilecek yerler
  1. Kahvaltı: Sabahın erken saatlerinde toplu taşımayla veya özel aracınızla Sapanca’ya ulaştığınızı varsayıyorum. Kırkpınar Mahallesi ya da Sapanca Gölü kıyısındaki mekanlar eşsiz lezzetleriyle sizi ağırlamak için sabırsızlanıyor. (Şaka değil gerçek, sonuçta müşteri velinimettir.) İster gözleme gibi klasik lezzetlerle, isterseniz de Çerkes kahvaltısı gibi farklı tatlarla buluşabilirsiniz. Bu arada bölgede Çerkes kahvaltısı oldukça meşhur.
  2. Göl gezintisi: Gölde romantik ve nostaljik anlar yaşayabileceğiniz sandal gezilerine katılabilirsiniz. Ama “ben daha hareketli şeyler severim” derseniz deniz bisikleti ve kano gibi farklı alternatifler de var. Şunu da hemen belirteyim; bölgede yaz aylarında sörf de yapılıyor. Bence çok heyecanlı!
  3. Bisiklet Turu: “Sandalın tadına baktık, gölü de gezdik, sırada ne var?” diyenler için fazlasıyla keyifli bir etkinlik olan bisiklet var. Sadece göl çevresinde değil sokak aralarını da gezip yeni yerler keşfedebilirsiniz.
  4. Atv turu: Pedal çevirmekten hoşlanmayanlara yönelik atv turları mevcut. Tabii keyfi ayrıdır ama biraz sesli olduğunu da hatırlatayım. Yani aracın sesinden ambiyansı kaçırırsanız üzülürüm. Bence atv falan boş verin, bisiklete binin.
  5. Paintball: Sapanca’da neden bu kadar çok paintball parkuru olduğunu bir türlü anlayamıyor olsam da eğer kalabalık bir arkadaş grubuyla seyahat ediyorsanız paintball oynamayı planlarınızın arasına eklemeyi düşünebilirsiniz.
  6. Kano/Kürek: Sapanca Gölü’nün Kırkpınar Sahilinde iki harika kürek hocasıyla kano gezintisi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Her ikisi de milli sporcu olan sevgili İpek hoca ve Barış hoca burada kürek eğitimleri veriyor. Ben eğitimlerine katıldım ve çok keyif aldım. Gölde kanoyla gezmek gerçekten çok keyifliydi. Üstelik o kadar yorucu da değildi. Yani ben güçsüzüm yapamam ya da aman şimdi yorulurum gibi endişeleriniz varsa olmasın. Şahsen ben Sapanca’da olduğum zamanlarda düzenli olarak devam etmeyi planlıyorum.

Kano, kürek, paintball, atv turu, paddle ve yoga aktiviteleri hakkında bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için +90 531 496 65 58 telefon numarasını arayabilir ya da WhatsApptan yazabilirsiniz.

Sapanca’da Nerede Kalınır?

Sapanca konaklama açısından birçok farklı seçenek sunuyor. Son dönemde özellikle günlük kiralık villa ve bungalov konaklaması açısından müthiş bir patlama var. Eğer Sapanca’da konaklama için bu tarz yerleri seçmeyi düşünüyorsanız evlerin lokasyonlarına dikkat etmenizi tavsiye ederim. Çünkü tabiri caizse mantar gibi her yerde yayılan bungalov evler ve villalar saçma sapan yerlerde çıkabiliyor. İnternetten fotoğraflarına bakarak seçtiğiniz ve doğa içinde sandığınız bir yer otobanın hemen kenarında ya da bir baz istasyonunun dibinde çıkabilir. Ancak elbette çok güzel yerler bulmanız da mümkün. Seçim yaparken çevrede ne olduğuna dikkat ederek bir sürprizle karşılaşma ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz.

Eğer doğanın içinde, özenli ve samimi bir ortamda konaklamak isterseniz sizin için iki önerim var. Biri Sapanca Gölü’nün manzarasını seyredebileceğiniz Zeliş Çiftliği, diğeri de hemen Sapanca Gölünün kenarında konaklayabileceğiniz Beta Home. Zeliş Çiftliği koca bir arazide kurulu ve doğanın kalbinde yer alan bir aile işletmesi. Burada nefis bir doğa deneyimi yaşayabilir; tabiri caizse şehrin stresinden uzaklaşabilirsiniz. Beta Home da göl kenarında harika villaları olan bir aile işletmesi. Eğer tatilinizi göl kenarında geçirmek istiyorsanız burayı mutlaka değerlendirin. (Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız.) Bu mekanların ikisiyle de herhangi bir işbirliğim olmadığını; sadece gönül bağım olduğunu da hemen belirteyim. 🙂


Sakarya’da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.


Sapanca gezilecek yerler

Sapanca’da Kamp Alanı Var Mı?

Sapanca sınırları içerisinde göle yakın ya da uzak kısımlarda yer alan kamp alanları var. Bu alanların bir kısmı ücretli bir kısmı ücretsiz. Her iki şekli de denemiş biri olarak tercihinizi ücretli alanlardan yana kullanmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü elektrik ve tuvalet ihtiyacını bu şekilde rahatlıkla karşılamanız mümkün. Bir de laf aramızda, seneler önce Sapanca’da kürek takımının sporcularını şort giydikleri için dövdüklerinden beri ben kimseye ortalıkta rahat rahat takılmalarını tavsiye etmiyorum. Bence Sapanca’da her an her yerden bir tehlike gelebilirmiş gibi gergin olmak en doğrusu. (Kendi memleketimi şu an ne biçim tanıttım, inşallah beni de dövmezler.)

Sapanca gezilecek yerler

Ama bir çılgınlık etmek isterseniz ücretsiz yerleri tercih edip kendinizi doğaya emanet edebilirsiniz. Bölge hem çadır kampı hem de karavan kampı için elverişli. Seçeneğin fazla olması bazen kafa karıştırabiliyor. Sapanca Gölü ve Kırkpınar sahilinde ücretsiz çadır kurabileceğiniz alanlar var.

Sapanca Gezilecek Yerler Nereler?

Kırkpınar

Sapanca gezilecek yerler

Ben Sapanca’ya gelecek olanlara şunu öneriyorum; Sapanca merkezde göl kenarında ufak bir yürüyüş yapın, ardından hiç düşünmeden kendinizi Kırkpınar’ın sevecen kollarına atın. Kırkpınar İstanbul’dan gelen yazlıkçıların çoğunluk olduğu, yeşili bol, insanı güzel, keyifli bir mahalle. Bağdat caddesi boyunca uzanan yürüyüş yolları, yeşillik alanları, kafeleri ile adeta bir Avrupa şehrini andırıyor. Hatta buraya gelenler genelde Kırkpınar’ı Amerika’ya benzetme eğilimindeler.

Çoğunlukla iki katlı evlerin olduğu, son derece nizami olarak yapılaşmış sitelerin sayısı fazla olsa da ağaçlandırmalar sayesinde ne kadar çok ev olduğu hiç asla fark edilmiyor. Kırkpınar’da yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, kafelerde soluklanabilir, sokaklarda dolaşıp kendinize ev seçebilirsiniz. (Ev seçmek diye bir aktivite var burada. Sağa sola bakıp bu ev güzelmiş, şu ev iyiymiş, bu ev keşke benim olsa diye dolaştığınız eğlenceli bir aktivite.)

Sapanca gezilecek yerler

Kırkpınar ve Kurköy sahili bana sorarsanız Sapanca sahilinden çok daha güzel. Kırkpınar sahilinin bir bölümünde neredeyse 10’a yakın alkollü ve alkolsüz restoran bulunuyor; kalan kısmında da göl kenarında yürüyüş yapabileceğiniz uzun bir yol var. Kurtköy sahili ise daha az kafenin; daha çok piknikçilere hitap eden iki üç mekanın olduğu ufak bir sahil. Bence bu iki yeri görmeden Sapanca’dan ayrılmayın.

Mahallemizin Kozmetikçisi: Otama Kırkpınar

Sapanca gezilecek yerler
Sapanca gezilecek yerler

Sapanca gezilecek yerler listesi yapıp da Otama Kırkpınar’dan bahsetmemek olmaz. Kırkpınar’a geldiğinizde Bağdat caddesinde yapacağınız yürüyüşü Otama Kırkpınar’ın mis gibi uçucu yağ ve kahve kokan küçük şirin dükkanında sonlandırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Doğal ve katkısız, el yapımı kişisel bakım ürünlerini, sabunları ve daha birçok şeyi özenle hazırlandıkları atölyeden doğrudan satın alabilir; kahvelerinin ve sağlıklı atıştırmalıklarının tadına bakabilirsiniz. Her şeyden daha önemlisi bu küçük dükkanı arı gibi işleten büyük kalpli kadınlarla tanışabilirsiniz.

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı

Sapanca yolu üzerinde bulunan, Sakarya’ya 12 km; Sapanca merkeze 5 km uzaklıkta yer alan Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı, geniş arazisi ve dört mevsim hareketli olan bir yer. Tabiat parkının içinde yer alan kafe, restoran ve büfelerden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Bisiklet ve ATV kiralama, okçuluk gibi sporları deneme gibi imkanlardan faydalanabileceğiniz parkta konaklamak isterseniz bungalov evler de bulunuyor.

Sapanca Yakınlarında Gezilecek Nereler Var?

Sapanca gezilecek yerler listesini bitirdiyseniz şimdi civardaki yerlere geçebiliriz. Sapanca civarında 30-50 dk arasında gidebileceğiniz birçok yer var. Onları “Sakarya’da Gezilecek Yerler” yazısından görebilirsiniz ama ben burada 10-15 dakika gibi kısa sürelerde kolayca ulaşabileceğiniz bazı yerlerden bahsedeceğim.

Maşukiye

Her ne kadar Kocaeli olarak bilinse de (Kocaeli olarak bilinse de ne demek, düpedüz Kocaeli’ye bağlı ama ben şu an çaktırmadan Maşukiye’yi Sakarya il sınırına katmaya çalışıyorum) bir ayağı Sakarya’da olan Maşukiye bölgeye oldukça yakın bir mesafede. Maşukiye’de şelale seslerinde kendinizi kaybederken nefis köy kahvaltısıyla canlanabilirsiniz. Burada cam terasta manzara izlemeyi de unutmayın.

Kartepe

Eğer Sapanca’ya kışın gelirseniz Kartepe’ye mutlaka uğrayın. Kartepe Kayak Merkezi keyifli bir kayak turu için oldukça uygun bir merkez. Kartepe Kayak Merkezi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz. Eğer yazın geliyorsanız yine Kartepe’ye uğrayın çünkü tepeye çıkarken muazzam manzaralar yolculuğunuza eşlik ediyor.

Kuzuyayla ve Soğucak Yaylası

Özellikle yaz aylarında Kuzuyayla ve Soğucak Yaylası’na uğrayabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Bu yaylalarda kamp yapmanın da tadı bir başka tabii ki. Ama yaz aylarında yaylaların çok kalabalık olduğunu da unutmayın. Eğer doğru kamp malzemeleriniz varsa ilkbahar ve sonbahar aylarını değerlendirebilirsiniz.

Sapanca’da Vegan Restoranlar

Sapanca’da ev yemekleri yemek isterseniz birçok yerde vegan opsiyonlar bulabilirsiniz. Ayrıca Sapanca merkezde yer alan falafelciler de veganlar için son derece kolaylaştırıcı olabilir. Bunun yanında Kırkpınar’da yer alan Makarrrna’da vegan mantı ve vegan makarna çeşitlerini deneyebilirsiniz. Mantılarının çeşnileri değişiyor ama her zaman vegan mantı bulunuyor. Nohutlu, mercimekli, patatesli mantılar oldukça lezzetli. Bu arada vegan yoğurtları yok; o yüzden mantılar domates sosuyla servis ediliyor. Mekanda o esnada bulunan yemekler arasında vegan tüketime uygun olan ev yemekleri de olabiliyor. Gittiğinizde vegan olduğunuzu belirterek bilgi alabilirsiniz.

Eğer farklı vegan lezzetler denemek isterseniz Sapanca’ya 20 dakika uzaklıktaki Adapazarı’nda da birbirinden lezzetli vegan yiyecekler ve tatlılar bulabilirsiniz. Adapazarı’ndaki vegan kafeleri öğrenmek için buraya tıklayın

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar