Her alanda olduğu gibi Sırt Çantalı Yürüyüşlerde Ekipman seçimi de oldukça önemli. Şahsen doğa yürüyüşlerinde hayati derecede önem taşıyan iki ekipman olduğunu düşünüyorum: Sırta uyumlu, hafif ve boyut olarak çok büyük olmayan, vücut ölçüleri ile orantılı bir sırt çantası ve ayak ile uyumlu profesyonel bir yürüyüş ayakkabısı. İş tabii ki bunlarla bitmiyor ama özellikle kısıtlı bütçelerde en çok bütçe ayrılması gereken iki ekipman bence çanta ve ayakkabı. Bunlar da dahil olmak üzere diğer tüm ekipmanların hafif, az yer kaplayan ve ihtiyaçlarınızı karşılayan ekipmanlar olması son derece önemli.
Sırt Çantalı Yürüyüşlerde Ekipman Listesi
Sırt çantası
Yürüyüşlerde sırt çantası yolculuğun en önemli malzemelerinden biri. Çünkü ağırlık, kullanım, kalite, vücut ile uyum gibi çok fazla etkeni göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yanlış çanta kullanımı sırt ağrılarından şekil bozukluklarına kadar birçok sağlık sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Kalitesiz bir çanta yolculuğunuz esnasında parçalanabilir. Erişim kolaylığı olmayan bir çanta yüzünden aradıklarınızı bulmak saatlerinizi alabilir. O yüzden çanta seçimi konusunda çok dikkatli olmanızı, profesyonel çantalar üreten markalardan alışveriş yapmanızı ve çantanızı mümkünse denemenizi tavsiye ediyorum. Kadınlar için, kadın vücut yapısına göre dizayn edilmiş çantalar kullanmak vücut için çok daha doğru olacaktır. Sırt çantanızı alırken yağmurluğunun olup olmadığına da ayrıca dikkat edin. Sırt çantasının alt kısmında kendi yağmurluğunun bulunuyor olması büyük bir avantaj. Eğer kendi yağmurluğu yoksa mutlaka bir çanta yağmurluğu edinin. Ve ne yaparsanız yapın doğa yürüyüşlerinde mümkün olan en küçük ve en hafif çantayı seçin.
Mevsime uygun kıyafetler
Kıyafet seçimini mevsime ve aktiviteye uygun olarak yapmak gerekiyor. Aksi halde kışın kat kat giyinip üşümekle terlemek arasında bir yerlerde kalabileceğiniz gibi yazın sırılsıklam gezmek zorunda kalabilirsiniz. Özellikle yazın sizi güneşten koruyacak ve terleyip ıslanmanızı önleyerek teri dışarı atacak kıyafetler tercih etmekte fayda var. Kışın ise mümkün olduğunca az giyinerek maksimum seviyede soğuktan korunmanıza yardım edecek kıyafet seçimleri yapmalısınız. Katmanlı giyinme dediğimiz, içlik, polar ve su geçirmez bir dış katman sıralamasıyla giyinmek faydalı olabilir. Otostop seyahatlerinde olmazsa olmaz bir diğer şey de yağmurluktur. Ne zaman, nerede yağmur yağacağını bilemezsiniz. O yüzden yanınızda ince ve hafif bir yağmurluk bulundurmalısınız.
Şapka
Yanınızda mutlaka güneşin etkilerinden korunmak için bir şapka veya şapka görevi gören malzeme (ultraviyole buff vb.) bulunmalı. Aksi halde sağlık sorunları yaşayabileceğiniz gibi ilerleyen günlerinizi bir domates olarak geçirmek zorunda kalabilirsiniz.
Yürüyüş ayakkabısı
Uzun süre giyilecek ve engebeli yerlerde kullanılacak bir ayakkabı yanlış seçildiğinde vücut ağrılarına, duruş bozukluklarına, fazla yorgunluğa yol açabileceği gibi ayak burkulmaları, ayak yaralanmaları gibi sağlık sorunlarına da sebep olabilir. Ayakkabınız mutlaka ayağınızla uyumlu olmalı. Bunun için mümkünse ayakkabınızı etkinliğe başlamadan önce alıp bir süre test edin. Su geçirmeyen, nefes alabilen profesyonel bir ayakkabı tercih ederseniz hem uzun süre dayanır hem de konforlu bir deneyim yaşamınızı sağlar. Özellikle yürüyüşlerde bilekli ayakkabı tercih etmek ve bağcıkları doğru şekilde bağlamak son derece önemlidir. Bu sayede ayak burkulmaları gibi istenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimalini en aza indirebilirsiniz.
Baton
Yürüyüş batonu yürüyüşlerinizde ağırlığınızı aktarmak ve daha kolay yürümek için güzel bir araçtır ve yürüyüşünüzü hatrı sayılır derecede kolaylaştırır. Baton olmadan yürüyemezsiniz diye bir kural yok ama kolay bir yürüyüş için hafif ve dayanıklı batonları tercih edebilirsiniz.
İlk yardım çantası ve ayak bakımı seti
İlk yardım çantası tüm aktivitelerin olmazsa olmazıdır. Doğa yürüyüşlerinde başlıca ayak sağlığı ve böcek sokmaları ile ilgili ürünler ihtiva eden uygun bir ilk yardım çantası bulundurmakta fayda var. Son zamanlarda yürüyüşlerde ayak sağlığı için oldukça ufak ayak bakım setleri ve ilk yardım paketleri satılıyor. Bu paketlerin içinde ayak kremi, burkulma durumunda soğuk tutucu jel, su toplama durumlarına karşı küçük yara bantları gibi malzemeler bulunuyor. Bu bakım setlerinden edinip ufak eklemeler yaparak kullanabilirisniz.
Güneş kremi
Doğa yürüyüşlerinde güneşten korunmak son derece önemlidir. O nedenle uzun kollu ve paçalı kıyafetler giymek, şapka takmak yürüyüş esnasında farkında olmadan maruz kaldığınız güneşin etkilerinden korunmak için bir seçenek olabilir. Bunun yerine yanınızda uygun bir güneş koruyucusu da bulundurabilirsiniz. Güneş koruyucunuzu seçerken cildinize ve doğaya dost olmasına dikkat edin.
Sinek ve böcek kovucu
Sinekleri ve böcekleri doğada olmanın hediyesi olarak düşünenler için herhangi bir kovucuya gerek olmasa da bu konuda hassas olanlar için yanlarında sinek ve böcek kovucu bulundurmalarını tavsiye ederim. Piyasada çok çeşitli sinek kovucular bulabilirsiniz. Sprey ilaçlar, bileklerinize takabileceğiniz bileklikler bunlardan sadece birkaçı. Ben bu canlılardan rahatsızlık duymadığım ve kimyasal ilaç kullanmamayı tercih ettiğim için spreyleri hiç kullanmadım. Hem tenime kimyasal değdirmek istemiyorum hem de o yapış yapış histen nefret ediyorum. Sadece Hindistan’da kullandığım bilekliklerin ise çok işlevli olmadığını söylemeliyim. Bu durum beni yeni alternatifler bulmaya itti. Artık biberiye yağı, lavanta yağı, limon yağı gibi doğal sinek ve böcek kovucuları tercih ediyorum. Bu doğal yağlardan herhangi birinden birer damla kulaklarımın arkasına, eklem yerlerime sürüyorum. Her zaman yüzde yüz etkili olduklarını söylemem ama en azından kimyasal değiller ve hiçbir canlıya zarar vermiyorlar.
Kafa lambası
Kafa lambası kampların ve yürüyüşlerin olmazsa olmazıdır. Ortalama bir kafa feneri, karanlıkta yönünüzü bulmanızda ve iş yapmanızda son derece faydalıdır. El fenerinden veya başka bir aydınlatıcıdan farklı olarak kafa fenerini kafanıza takabildiğiniz için aynı anda iki elinizi özgürce kullanabilirsiniz. Kafa lambaları genelde şarjlı ve pilli olarak bulunmaktadır. Yolculuğunuzun şartlarına göre uygun kafa lambasını seçebilirsiniz.
Enerji verici barlar
Yürüyüşleriniz sırasında güçten düşmemek ve fazla ağırlık taşımamak için yanınızda enerji verici barlar bulundurabilirsiniz. Bu barlar genelde küçük hacimli ve hafif oluyorlar. Eğer paket gıda tüketmek istemiyorsanız kuruyemişler ve kuru meyveler çok daha iyi bir fikir olabilir. Yola çıkmadan önce kendi protein toplarınızı da yapabilirsiniz.
Çadır
Eğer yürüşünüz esnasında çadırda konaklayacaksanız çadır seçimi oldukça büyük önem taşıyor. Çünkü hem ağırlığı, hem kullanımı, hem dayanıklılığı ayrı ayrı kafa yorulması gereken şeylerden. Ama özellikle yürüyüşlerde dikkat edilmesi gereken şeylerin başında ağırlık ve kolay kurulum geliyor. Piyasada kullanacağınız bölgeye, mevsim koşullarına ve tercihlerinize göre çok sayıda ve seçenekte çadır bulabilirsiniz. Ancak en önemli şey doğru ve aktivitenize uygun bir çadır almaktır. Bir çadır almaya karar verdiğinizde belirlemeniz gereken ilk şey ihtiyaçlarınız ve kullanım alanınız olmalı. Doğru çadırı seçerken dikkat etmeniz gerekenleri uzun uzun anlattığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Hamak
Eğer benim gibi hamakta sallanmaktan ve hatta hamakta uyumaktan keyif alıyorsanız yanınıza mutlaka küçük ve hafif bir hamak alın. Hatta yaz aylarında bir seçenek olarak hamağınızda uyumayı da değerlendirebilir böylece çadır taşıma ve kurma derdinden kurtulmuş olursunuz. Uyumak için bir hamak alacaksanız gece uyurken sinek ve böcek istilasına uğramamak için mutlaka cibinliği olan bir hamak tercih edin.
Uyku tulumu ve mat
Eğer yürüyüşünüz sırasında kamp yapacaksanız bir uyku tulumu ve mat edinmenizde fayda var. İstediğiniz kadar iyi bir çadırınız olsun, uyku tulumunuz yanlış seçilmişse kamp deneyiminiz ızdıraba dönüşebilir. Özellikle yine ağırlık ve performans önceliğiniz olmalı. Ne kadar sıcak bölgelere gidecek olursanız olun, geceleri hava sıcaklığı düştüğü için yazlık da olsa bir uyku tulumu mutlaka edinin. Doğru uyku tulumu seçimi hakkındaki yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Mat kısaca uyku tulumunuzun altına yerleştirilerek yerden gelen soğuğu engellemeye yarayan ve duruma göre konfor sağlayan bir ekipmandır. Özellikle yazın yapılan seyahatlerde eğer konfor çok önemli değilse basit bir sünger mat iş görebilir. Ancak kışın ya yalıtımı çok iyi bir sünger mata ya da şişme mata ihtiyaç duyabilirsiniz. Şişme matlar aynı zamanda konfor açısından da daha iyidir. Fakat doğru bir zeminde kullanılmadığı taktirde patlama riski de her zaman vardır. Her zaman vardır diyorum ama mesela benim matım 3 senedir farklı zeminlerde kullanmış olmama rağmen hiçbir sorun yaşatmadı. Yine de her ihtimale karşı küçük bir yama kiti taşımak da gerekebilir.
Eğer kamp yapmak yerine hamakta uyuyacaksanız yine yanınızda küçük ve hafif bir uyku tulumu taşınmanız gerekir. Hamakta uyurken özellikle alt kısımdan çok fazla soğuk alındığı için altınıza mat bile yerleştirmek isteyebilirsiniz.
Ocak ve kap kacak
Eğer yürüyüşünüz esnasında yemeklerinizi kendiniz yapacaksanız yanınızda bir kamp ocağı taşımanız gerekir. Kamp ocaklarını birden fazla türde bulabilirsiniz. Benzin, ispirto, propan gaz ile çalışan ocaklar en yaygın görülen kamp ocaklarıdır. Bunlar arasında performans-maliyet açısından en çok tercih edilen ise propan tüplerdir. Yürüşünüzün süresine göre sizin için en uygun yakıt türündeki ocağı seçmelisiniz.
Yapacağınız yemekler için kolay taşınabilen, iç içe geçebilme özelliği sayesinde az yer kaplayan, hafif kap kacakları tercih edebilirsiniz. Bunun dışında yanınızda bardak ve çatal-kaşık-bıçak bulundurmak yeterli olacaktır. Çatal-kaşık-bıçak için de hepsi bir arada yer alan hafif materyalleri tercih edebilirsiniz. Kamp için üretilmiş setlerde çatal-kaşık ve bıçak genelde hepsi bir arada olacak şekilde dizayn edilir.
Matara
Yanınızda taşıyacağınız bir matara sayesinde gittiğiniz yerlerdeki içme sularından doldurarak hem fazla plastik kullanmamış olursunuz hem de sürekli yanınızda soğuk su taşıyabilirsiniz.
Termos
Yanınızda iyi bir termos varsa bir kere kaynattığınız suyu ileride de kullanabilir ya da soğuk sularınızın soğuk kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede özellikle sıcak suyun gerektiği yerlerde ocağınızı tekrar kurma ve su kaynatma derdiyle uğraşmaktan kurtulduğunuz gibi yakıttan da tasarruf edersiniz.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.