Vize İçin Sponsorluk Dilekçesi

Vize İçin Sponsorluk Dilekçesi

Bir ülkeye vize başvurusu yapmak istiyorsunuz diyelim. Sizden bir sürü belge isteyecekler. Hangi ülkeye başvuru yaparsanız yapın vize başvurularında istenen belgelerin başında gelir durumunuzu gösteren maaş bordrosu, sosyal güvencenizi belirten evraklar gibi çalışma durumunuzu belgeleyen birtakım geliyor. Eğer öğrenciyseniz veya herhangi bir yerde çalışmıyorsanız vize başvurusunu nasıl yapacaksınız? İşte vize için sponsorluk dilekçesi bu açık için ihtiyacınız olan en önemli belge.

Eğer bir yerde çalışmıyorsanız veya öğrenciyseniz vize başvurusu yapacağınız ülke sizden olası durumlarda maddi güvence olarak bir sponsor göstermenizi istiyor. İşte bu sponsorluğu da vize için sponsorluk dilekçesi ile belgeliyorsunuz. Bu durumda sizin geliriniz olmadığı için vize başvurusu için istenen belgeler listesine sponsorunuz olarak gösterdiğiniz kişinin gelir durumunu gösteren belgeleri eklemeniz gerekiyor.

Peki vize için sponsorluk dilekçesi nasıl yazılır? Vize sponsorluk dilekçesini kim yazar? Bu yazıda vize sponsor dilekçesini nasıl yazacağınızı, konsolosluğun beklediği şartların neler olduğunu, dilekçece neler olması gerektiğini ve dilekçeyi kimin imzalayacağını anlattım. Öğrenmek için okumaya devam edin.

Yazıya geçmeden önce konforlu ve güvenli seyahatler için ihtiyacınız olabilecek ürünlerden bir liste oluşturdum: Kullanışlı Seyahat Ürünleri Bu listedeki ürünler sayesinde seyahatleriniz daha rahat ve güvenli geçirebilirsiniz. (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Linke tıkladığınızda size ekstra bir külfeti olmaz. Zaten alacağınız ürünleri benim linkimden alarak blogumu destekleyebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler!)

Vize için sponsorluk nedir?

Öğrenci olan veya çalışmayan kişilerin vize başvurularını bir sponsor göstererek yapmaları gerekiyor. Kendisine ait bir geliri olmadığı için vize başvurularını sponsor desteği ile yapacak olanların, istenen belgelere ek olarak bir de kendilerini destekleyen kişinin maddi yükümlülüğü üstlendiğini beyan eden bir dilekçeyi ibraz etmeleri gerekiyor.

Bu belge aslında basitçe sponsorunuzun gezinin her türlü maddi gerekliliklerini üstlendiğini beyan ettiği sıradan bir dilekçe. Dilekçe yazmayı bilen her kişinin kolayca hazırlayabileceği kısa bir metinden bahsediyorum. Yine de vize için sponsor dilekçesinin içeriği ne olmalı noktasında birçok soru geliyor. Sponsorluk dilekçesinde ne yazması gerektiği ile ilgili çok fazla soru geldiği için dilekçenin bir örneğini aşağıda paylaşıyorum.

Eğer bir acente ile çalışıyorsanız bu dilekçe örneğini gösterip teyit almayı unutmayın. Genelde dilekçenin içeriğinde bunların olması yetiyor ancak belki acentenizin özellikle yer alması gerektiğini söyleyeceği ek bir bilgi de olabilir.

vize için sponsorluk dilekçesi örneği

Vize için sponsorluk dilekçesi örneği

Şimdi hemen birlikte vize için sponsorluk dilekçesi örneği yazalım. Dilekçeyi vize istediğimiz ülke konsolosluğuna hitaben yazacağız. Uzun bisiklet seyahatimden döndükten sonra yaptığım ilk vize başvurusu İtalya vize başvurusu olduğu için farazi dilekçe örneğimizi İtalya’ya yazmak istiyorum. Siz gideceğiniz ülkeye yazın. Dilekçeyi öğrencilik durumunuza göre aşağıdaki iki farklı şekilde yazabilirsiniz.

Öğrenciler için sponsorluk dilekçesi örneği

vize için sponsorluk dilekçesi örneği

İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA

İstanbul Üniversitesi, Hukuk fakültesi öğrencisi, 333 Pasaport ve 2222 T.C. kimlik numaralı, 33/13/1333 doğumlu oğum/kızım  Çikita Muz’un …/…./……. – …/…./……. tarihleri arasında yapacağı İtalya seyahatinde tüm sağlık ve gezi masraflarının tarafımdan karşılanacağını taahhüt ediyorum.

Adı Soyadı
İmzası

Öğrenci olmayanlar için sponsorluk dilekçesi örneği ;

vize için sponsorluk dilekçesi örneği

İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA

333 Pasaport ve 111111 TC kimlik numaralı, 33/13/1333 doğumlu oğum/kızım Nane Nane’nin …/…./……. – …/…./……. tarihlerinde yapacağı İtalya gezisinde tüm sağlık ve gezi masraflarının tarafımdan karşılanacağını taahhüt ediyorum.

Adı Soyadı
İmzası

Vize için kimler sponsor olabilir?

Vize için yalnızca birinci derece akrabalar (anne, baba, eş ve çocuklar) veya birinci derece akraba yoksa yasal veliler sponsor olabilir.

Vize için sponsorluk dilekçesi örneği yazarken DİKKAT etmeniz gerekenler

vize için sponsorluk dilekçesi örneği

Vize için sponsorluk dilekçesini kim imzalar, kim yazar?

Vize için sponsorluk dilekçesi sponsor tarafından el yazısı ile yazılmalı ve ıslak imza ile imzalanmalı. Yani dilekçeyi yazacak ve imzalayacak kişi vize başvurusu yapan kişi değil; onun sponsoru olan kişi. (Tabii imkan yoksa ddilekçeyi siz yazıp sponsorunuza sonradan imzalatabilirsiniz, yazı analizi yapmıyorlar.)

Vize için sponsorluk dilekçesi imza ispatı

Bu dilekçeye ek olarak bir de sponsorun imzasını doğrulayan resmi bir belge eklemeniz gerekiyor. Bu belge imza sirküleri, imza beyannamesi veya imzalı ehliyet olabilir. Bunlar başvurularda sıklıkla kullanılan belgeler olduğu için örnek olarak yazdım. Başvuru yapacağınız konsolosluk imza ispatı için başka bir belge kabul ediliyorsa o belgeleri de kullanabilirsiniz. Başka hangi belgelerin imza ispatı olarak kabul edildiği ile ayrıntılı bilgiyi aracı acentelerden veya konsolosluklardan öğrenebilirsiniz.

Sponsorun sunması gereken diğer evraklar

Peki vize için sponsorluk dilekçesi dışında sponsorun sunması gereken belgeler neler? Sponsor ile yapılacak vize başvurularında sponsorun sunması gereken evraklar, bireysel başvuruda başvuran bireyin sunması gereken evraklarla aynıdır.

Yani sponsor olmadan başvuru yapmış olsaydınız hangi belgeleri eklemeniz gerekecekse sponsorunuza ait aynı belgeleri eklemeniz gerekir. Mesela vize başvurusunda normalde çalışıyor olsanız maaş bordrosu eklemeniz gerekecekti, kendi maaş bordronuz olmadığı için sponsorun maaş bordrosunu eklemeniz gerekir.

İstenen evraklar başvurudan başvuruya göre değişebileceği için net bir şey söylemek mümkün değil. Vize başvurusu için gerekli belgeleri vize acentelerinden ve konsolosluklardan öğrenebilirsiniz. Benim daha önce sponsorla başvuru yaptığım Romanya vizesi almak için sunduğum evraklara buradan göz atabilirsiniz.

Sponsorluk dilekçesi nasıl bir kağıda yazılır?

Vize için sponsorluk dilekçesini boş, çizgisiz bir A4 kağıdına, yazmaya kağıdın ortalarından başlayıp, kenarlarında yeterli boşlukları bırakacak şekilde tercihen siyah veya mavi tükenmez ya da pilot kalemle el ile yazabilirsiniz.

Dilekçeyi yazdıktan sonra altını sponsorunuzun ıslak imza ile imzalaması gerektiğini unutmayın. Daha önce hiç dilekçe yazmamış olanlar için dilekçe yazımı ile ilgili birkaç ufak bilgiye aşağıda vermiş olayım:

Dilekçe yazarken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Vize için sponsorluk dilekçesi örneği yazarken genel dilekçe yazım kurallarına dikkat etmeyi unutmayın. Sonuçta konsolosluğa vize için bir evrak sunuyoruz, apartman yöneticimize dilekçe vermiyoruz. Bunu özellikle belirtmek istedim çünkü bu yazıyı yayınladığımdan beri birçok kişinin dilekçe nasıl yazılır bilmediğini fark ettim.

Yazıyı okuyanlardan gelen sorular üzerine, doğru bir dilekçe hazırlamanızı sağlamak adına dilekçe nasıl yazılır bu konuda da bilgi aktarmak istedim. Aşağıdaki konulara dikkat ederek olması gerektiği gibi bir dilekçe hazırlayabilirsiniz.

  • Dilekçe çizgisiz, düz beyaz A4 kağıda tek yüzde olacak şekilde yazılmalıdır.
  • Kağıdın arka kısmına geçilmemelidir.
  • Dilekçe el yazısıyla yazılacakça mavi veya siyah kalemle yazılabilir.
  • Dilekçe yazmaya, dilekçenin uzunluğuna göre kağıdın ortasına yakın bir yerden başlanır.
  • Dilekçeye başlarken dilekçenin sunulacağı kurum en üstte belirtilmelidir.
  • Dilekçede ya dilekçenin en üstünde ya da imza kısmında tarih bulunmalıdır.
  • Dilekçe yazarken saygılı bir üslup kullanılmalı; talep açıkça ve basit bir şekilde belirtilmelidir.
  • Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Dilekçenin en altında sağda dilekçe sahibinin adı, soyadı, imzası olmalıdır.
  • Sol altta adresi ve telefon numarası belirtilmelidir.
  • Ek belgeler varsa bu belgeler yazının sonunda “Ekler” başlığı ile belirtilmelidir.
    (Örneğin; “Ekler: Ek1: Kimlik fotokopisi, Ek2:İmza sürküleri vb.”

Konforlu ve güvenli seyahatler için ihtiyacınız olabilecek ürünlerden bir liste oluşturdum: Kullanışlı Seyahat Ürünleri Bu listedeki ürünler sayesinde seyahatleriniz daha rahat ve güvenli geçebilir. (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Linke tıkladığınızda size ekstra bir külfeti olmaz. Zaten alacağınız ürünleri benim linkimden alarak blogumu destekleyebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler!)

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

  • Seyahat ederken dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında bilgi ve tavsiyeler için tıklayın.
  • Hindistan seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • İran seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • Tayland seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • İtalya seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • Romanya seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • Sırbistan seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • Malezya seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.,
  • Türkiye seyahatlerim hakkında bilgi almak için tıklayın.
  • T5 aracımı karavana dönüştürme sürecimi takip etmek için tıklayın.
  • Bisikletle seyahat hakkında bilgi ve öneriler için tıklayın.
  • Kampçılık ve kamp hayatı hakkında bilgi almak için tıklayın.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

82 Yorum

  • Emrah
    15 Aralık 2017, 10:36

    Merhaba, bu ”yaşanmış bilgi” çok işimize yaradı. Öyle ki muhasebe işinde olduğum için yeni bir şey öğrenmeye ve buna giden yolu araştırmaya açık olmalıyız. Tekrar teşekkürler hem müşterim hem de ben memnun olduk.

    CEVAPLA
    • Melke@Emrah
      10 Ocak 2018, 14:47

      Teşekkürler Emrah, çok haklısın. 😊

      CEVAPLA
    • İpek@Emrah
      5 Kasım 2019, 01:24

      Merhaba Melike hanım 🤗
      Ben davetiye ile Belçika’ya ablamın yanına turist olarak gitmek için başvuru yapacağım çalışmıyorum bunun için sponsor dilekçesi yazılcak sanırım ve masraflarımı eniştem karşılayacak oda şuan yurt dışında bunun için ne yapmalıyız bilgilendirirseniz ve vize için başka ne gerekli yardımcı olursanız sevinirim 😌

      CEVAPLA
      • Melke@İpek
        5 Kasım 2019, 01:28

        Merhaba, ben de bu konuda uzman değilim. Sizi en iyi yönlendirecek yer konsolosluk veya aracı ofistir. Size sponsor olacak kişiden istenen belgeleri ve evrakları zaten yazıda belirttim. Onlar dışında bir bilgim yok ne yazık ki. Umarım vizenizi sorunsuzca alırsınız. 🙂

        CEVAPLA
  • Özge
    10 Ocak 2018, 11:30

    Selam.Sponsor birlikte seyahat edeceğimiz kişi olabilir mi??(anne baba değil ve soyadlar aynı değil.) Ayrıca schengen vizesi için etkisi ne olur bileğiniz varsa paylaşırsanız sevinirim ☺️

    CEVAPLA
    • Melke@Özge
      10 Ocak 2018, 14:46

      Merhaba Özge, sponsor birlikte seyahat edeceğiniz kişi de olabilir. Schengen vizesi için etkisi nedir net bilmemekle beraber bir anımı anlatayım. 4 5 ay önce İtalya’ya Schengen için başvurdum. Babam sponsor olmuştu. Önce ek belge istediler. Sonra mülakata çağırdılar. Mülakatta yaşınız (26) sponsor ile başvurmak için biraz geç değil mi, neden çalışmıyorsunuz ki, öğrenci de değilsiniz gibi sorular sordular. Onun dışında bir de rezervasyon yaptırdığım oteller şehrin biraz dışındaydı onu sordular. Hepsini açıkladım. Turladığımdan bahsettim, instagram hesabımı gösterdim. “Aaaa şimdi anlaşıldı e süpermiş” falan dediler. İşin sonunda vize alamadım. 😂 Yani bir bilgim yok ama hikayem böyle.

      CEVAPLA
      • tanju çalışkan@Melke
        12 Eylül 2019, 01:11

        maalesef ikinci sınıf insan muamelesi görüyoruz,serbest dolaşım,insan hakları gibi terimlerin üreticisi ve savunucusu olduklarından övünerek bahsederken,kendilerinden olmayanlara ikinci sınıf insan muamelesi yapaktan geri kalmayan kokuşmuş bir zihniyet.almanyada doğmuş,anne ve babası alman vatandaşı,kızkardeşi ve abisi almanyada süresiz oturumu olan biri olarak her vize işleminde sorunla karşılaşıyor,zaman zaman da alamadığım oluyor.. neyse ki evlendiö eşim bulgar vatandaşı,2 cocuğuma da eu vatandaşı yaptım,mecbur vize veriyorlar ama hala 50 sayfa evrak götürüyorum sınava hazırlanır gibi…

        CEVAPLA
  • mustafa sari
    29 Ocak 2018, 19:21

    merhabalar ben ogrenci vizesi icin basvuru yapacam ama merak ettigim bazi seyler var yardimci olurmusunuz? babam bana sponsor olacak ve babam dilekceyi imzaladigi icin imza sirkuleri gerekli olurmu acaba?

    CEVAPLA
    • Melke@mustafa sari
      29 Ocak 2018, 22:28

      Merhabalar, bildiğim kadarıyla gerekli değil. 🙂 İmzayı gösteren ehliyet gibi belgeler de yeterli oluyor. Ama siz yine de vize alacağınız ülkenin konsolosluğundan bu bilgiyi teyit edin. Zaman zaman uygulamaya veya evrakları değiştiriyor olabilirler.

      CEVAPLA
  • Ersin SEVİM
    10 Mayıs 2018, 04:26

    Merhaba, bu dilekçe ile banka hesap dökümünü istemişler. Hesabın eksi bakiyeli olması, bu durumda nasıl sponsor olacaksın sorusunu akla getirip vize sonucunu etkiler mi acaba. Bakiyem ekside, sponsor olacağım diye dilekçe yazacakmışım kızım için ama bu eksi bakiye ya sorun olursa ?

    CEVAPLA
    • Melke@Ersin SEVİM
      10 Mayıs 2018, 04:38

      Merhaba, banka hesap dökümünün iki amacı vardır. Banka hesap dökümündeki para hareketleri ile ülkenizde sabit ve düzenli bir hayatınız olduğunu ve hesabınızdaki para miktarı ile de kendinizin veya sponsor olduğununuz kişinin gittiği ülkedeki masraflarını karşılayabileceğinizi belgelersiniz. Banka hesabınızdaki paranın çok fazla olması değil; yurtdışında geçirilecek süre zarfında yapılması muhtemel harcamaları karşılıyor olması beklenir. Haliyle hesabınızda eksi bakiye bulunması vizenin sonucunu etkileyebilecek bir faktördür. Çalıştığınız aracı acentadan konuyla ilgili destek almanızı tavsiye ederim.

      CEVAPLA
      • Erman@Melke
        24 Ekim 2019, 18:53

        Merhaba!
        Bir kisiye iki farkli kisinin sponsor olmasi mumkun mu acaba?

        CEVAPLA
        • Melke@Erman
          29 Ekim 2019, 13:08

          Teoride mümkün görünüyor. Pratikte bilmiyorum. Konsolosluktan veya aracı firmadan bilgi alabilirsiniz.

          CEVAPLA
  • Ersin SEVİM
    12 Mayıs 2018, 01:25

    Ooooo, bu çok önemli, teşekkürler.

    CEVAPLA

Yeni Yazılar