WWOOF ile Yurtdışında Gönüllü Çalışmak

WWOOF ile Yurtdışında Gönüllü Çalışmak

WWOOF ile yurtdışında gönüllü çalışmak ister misiniz? WWOOF kısaca dünyanın her yerinde organik çiftliklerde gönüllü çalışma imkanı sunan bir organizasyon. Açılımı ise “World Wide Opportunities on Organic Farms”. Yani organik çiftliklerde haftasonu çalışma anlamına geliyor. WWOOF, 1971 yılından bu güne kadar çiftlik sahipleriyle bu çiftliklerde gönüllü çalışmak isteyenleri bir araya getiriyor. Bu oluşum sayesinde gönüllülere günde 4-6 saat arasında yaptıkları gönüllü çalışmalar karşılığında bedava kalacak yer ve yiyecek-içecek sağlanıyor. Aynı zamanda gönüllülerin edineceği tarımsal bilgiler ve deneyimler de WWOOF’u daha cazip hale getiriyor. Özellikle düşük bütçeli seyahat edenler için hem harika deneyimler yaşayabilecekleri hem de giderlerini azaltabilecekleri bu program son derece makul. WWOOF ile yurtdışında gönüllü çalışmak ise oldukça basit.

Her şeyi internet üzerinde halledebileceğiniz bir sistemleri var. Hangi ülkeye gitmek istediğinize karar verdikten sonrası hızla gelişiyor. Her ülke kendi yerel WWOOF kuruluşuna sahip. Bu kuruluşları linkte gideceğiniz ülkeye tıklayarak görebilirsiniz. Ülkelerin kendi WWOOF sayfalarında gönüllü çalışma imkanı bulabileceğiniz çiftliklerin harita üzerindeki konumları ve bilgileri mevcut. Çiftliklerle iletişime geçebilmek için gerekli iletişim adreslerini görebilmek için bir üyelik ödemesi yapmanız gerekiyor. Bu ödemeyi yaptıktan sonra çiftlik bilgilerine erişebilirsiniz. Çiftliklerle iletişime geçtikten sonra karşılıklı görüşmelerle gideceğiniz tarihleri ayarlıyorsunuz ve ta-tam! Çiftliktesiniz!

WWOOF ile yurtdışında gönüllü çalışmak

WWOOF HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMAK İÇİN NASIL KAYDOLUNUR?

WWOOF her ülke için farklı bir kuruluşla çalışır. Bu nedenle önce gitmek istediğiniz ülkeyi seçmeniz gerekir. Tüm ülkelerin detaylı listesini linkte görebilirsiniz.

Seçtiğiniz ülkenin sitesine gönüllü olarak kaydolup çalışma imkanı sunan çiftlikleri görebilirsiniz. Eğer birden fazla ülkede WWOOF yapmak istiyorsanız o halde birden fazla ülkenin sitesine kaydolmanız gerekir.

WWOOF’A KAYDOLMAK İÇİN ÖDEME YAPMAM GEREKİR Mİ?

Evet. Gönüllü arayan çiftlik bilgilerine erişebilmek her ülke için belirlenen ücreti ödemekle mümkündür. Yapacağınız ödeme seçeceğiniz ülkeye göre 0-72 Dolar arasında değişiklik gösterir. Örneğin Türkiye’deki gönüllü çalışma imkanlarını görmek için yapılması gereken ödeme kişi başı 30 Euro’dur. Bu ücreti ödeyerek bir yıl boyunca Türkiye’deki gönüllü arayan tüm çiftliklerin bilgilerine erişebilirsiniz.

WWOOF İLE GİDECEĞİM ÇİFTLİKTE ÜCRET ÖDEYECEK MİYİM?

Gideceğiniz yere bir ücret ödemenize gerek yok ancak vize, ulaşım gibi harcamaları kendiniz ödemelisiniz. Barınma ve yeme-içme ihtiyaçlarınız gideceğiniz yer tarafından karşılanır.

WWOOF SİGORTA YAPIYOR MU?

Nadiren WWOOF ile gideceğiniz bazı ülkelerde sigorta da karşılanabilir. Ancak çoğunlukla WWOOF sigortanızı karşılamaz. Kendi sigortanızı yaptırmanız gerekir.

WWOOF İÇİN NE KADAR BÜTÇE AYIRMALIYIM?

WWOF için kayıt ücretinin dışında ülke içi ve ülkelerarası ulaşım, vize harcamalarınızı, sigorta masraflarınızı ve kişisel harcamalarınızı kendiniz karşılamak zorundasınız. Aynı zamanda bazı çiftlikler için bazı gerekli harcamalar yapmanız gerekebilir. Örneğin çiftlikte kalacak yer temin edilmekle birlikte bir yatak temin edilmeyebilir. Uyku tulumunda kalmanız gerekebilir. Bu durumda uyku tulumunuzu da kendiniz almanız gerekir.

WWOOF VİZE İÇİN YARDIM EDİYOR MU?

Hayır. Kendi vize işlemlerinizi kendiniz yapmalısınız.

WWOOF İÇİN DİL BİLME ZORUNLULUĞU VAR MI?

Siteye kaydolmak için herhangi bir dil bilme zorunluluğu yok. Ama gideceğiniz yerle iletişim kurmanız gerekeceğini unutmayın. İletişiminizi kolaylaştırmak adına ortak bir dil konuşmakta fayda var. Eğer dil bilmiyorsanız da en azından yanınızda bir konuşma klavuzu bulundurmanız iyi olur.

WWOOF İÇİN YAŞ SINIRI VAR MI?

Bir üst yaş sınırı yok. Bazı ülke kurallarına göre gönüllü çalışmalar için en az 18 yaşında olmak gerekiyor. Bazı ülkelerde de alt yaş sınırı 17 veya 20 olabiliyor. Kısaca alt sınır ülkeden ülkeye göre değişiyor. Alt yaş sınırının altındakiler bir aile yakınlarıyla çalışmalara katılabiliyorlar.

WWOOF İLE GÖNÜLLÜ ÇALIŞMA NASIL YAPILIR?

Gönüllülerin günlük 4-6 saat arasında çiftlikteki işlere yardım etmeleri beklenir. Çiftlikte yapacağınız işler genelde tohum ekmek, kompost hazırlamak, bahçeyle ilgilenmek, odun kesmek, çapa yapmak, budama yapmak, mahsül toplamak, hayvan bakımı, şarap yapımı, peynir yapımı, ekmek yapımı gibi işlerdir.

WWOOF SÜRESİ NE KADARDIR?

Kalacağınız süre çiftlik sahibi ile yapacağınız görüşmeye, size ve vizenize bağlı olarak değişiklik gösterir. Yalnızca 2 hafta kalabileceğiniz gibi, 1 yıl gibi uzun bir süre de kalabilirsiniz.

WWOOF İÇİN EV SAHİBİ OLABİLİR MİYİM?

WWOOF kapsamında gönüllüleri ağırlamak için ev sahibi olabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz ülkedeki WWOOF kuruluşuna başvuru yapmanız gerekir.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar