Yurt dışına gitme yolları nelerdir? Yurt dışına yerleşmek için en kolay yollar

Yurt dışına gitme yolları nelerdir? Yurt dışına yerleşmek için en kolay yollar

Günümüz gençleri durmadan yurt dışına gitme yolları arıyorlar ve iyi bir gelecek için yatırım yapmaya çalışıyorlar. Son zamanlarda bu kervana neredeyse tüm yaş grupları eklendi. Eğer siz de ister temelli olsun isterse belli bir süre için olsun yurt dışına gitmek istiyorum diyorsanız bu yazıda en kolay yurt dışına yerleşme yolları ile ilgili fikir edinebilirsiniz.

Yeni yerler keşfetmenin ve yurt dışına çıkmanın birçok farklı yolu var. Özellikle öğrenciler için eğitim amaçlı yurt dışına gitme yöntemleri bir hayli fazla. Bu yazıda onlardan da kısaca bahsettim. Eğer 30 yaş altındaysanız bu fırsatları mutlaka değerlendirmeye çalışın. Uygun bütçelerle yurt dışında eğitim görmenizi ya da belli bir dönem proje bazlı bulunmanızı sağlayan programlardan faydalanabilirsiniz.

Turistik geziler ve eğitim amaçlı yurt dışı seyahatlerinin yanı sıra kalıcı olarak yurt dışına yerleşmek için yapabileceğiniz iş bulmak, yatırım yapmak gibi bazı şeyler de var. Bu yazıda bildiğim yöntemleri detaylı olarak anlattım ama eminim benim bilmediğim birçok farklı yöntem de vardır. Yani yurt dışına gitme yolları size çok da imkansız gelmesin. Her şeyin bir yolu olduğu gibi bunun da bir yolu var. Sadece gitmek istediğiniz yere, konforunuzdan ne kadar ödün verebildiğinize göre süreçler değişiyor.

İşte hepimizin faydalanabileceği yurt dışına gitmenin ve belki devamında da yurt dışına yerleşmenin yolları. Herkes için uygun bir yöntem var!

Yurt dışına gitmek için yollar

1.Yurt dışına gitmenin en kolay yolu: Eğitim amacıyla yurt dışına gitmek | Eğitim için yurt dışına nasıl gidilir?

Yurt dışında uzun süreli ve uygun bütçeli bir deneyim yaşayabilmenin en kestirme yolu yurt dışında eğitim. Peki ama eğitim için yurt dışına nasıl gidilir? Bunun birkaç farklı yöntemi var.

Eğer aktif öğrenciyseniz;

Eğer hali hazırda öğrenciyseniz ve yurt dışına gitmek istiyorsanız lisans veya yüksek lisans eğitimleriniz için özellikle Erasmus+ programlarından faydalanmayı mutlaka düşünmelisiniz. Erasmus+ programları için seçilmek bazı akademik yeterliliklere dayanıyor, o yüzden bu açıdan da donanımlı olmanızda fayda var.

Eğer aktif öğretim görüyorsanız okulunuzdaki Erasmus bürosundan mutlaka bilgi alın ve fırsatlar hakkında bilgilenin. Aşağıda öğrencilik hayatınız boyunca işinize yarayabilecek bazı bursları ve programları sizin için bir araya getirdim. Bu listede sadece üniversite değil; lise öğrencileri için de bazı imkanlar mevcut.

1.Yurtdışı Burs Programları: Türk öğrenciler, yüksek lisans veya doktora düzeyinde yurtdışında eğitim almak için birçok burs programından yararlanabilirler. Örneğin, Türkiye Bursları, TÜBİTAK Bursları, Fulbright Burs Programı gibi programlar Türk öğrencilere maddi destek sağlayarak yurtdışında eğitim fırsatı sunar.

2.Erasmus+ Programı: Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus+ Programı, Avrupa ülkelerinde üniversite eğitimi alma ve staj yapma imkanı sunar. Bu programla öğrenciler, farklı kültürleri deneyimleyebilir, yabancı dil becerilerini geliştirebilir ve uluslararası ağlar kurabilir. Üstelik Erasmus programları için bir yaş sınırı bulunmuyor.

3.AFS Türkiye: AFS Türkiye, lise öğrencilerine yurtdışında bir dönem veya bir yıl boyunca kültürlerarası değişim programları sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, yeni bir kültürde yaşama ve eğitim alma deneyimi yaşayabilir, dil becerilerini geliştirebilir ve kendilerini kişisel olarak geliştirme fırsatı bulabilirler.

4.Mevlana Değişim Programı: Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler için Türkiye’nin çeşitli üniversiteleri ile diğer ülkelerdeki üniversiteler arasında değişim programları sunan Mevlana Değişim Programı, Türk öğrencilere yurt dışında eğitim alma şansı sağlar.

5.AGH (Avrupa Gönüllü Hizmeti): Gençlere Avrupa’da gönüllü olarak çalışma ve deneyim kazanma fırsatı sunan bir program olan AGH, eğer 17-30 yaş arasındaysanız mutlaka faydalanmanız gereken bir program.

Bu programlar Türk vatandaşı öğrencilerin yurt dışında eğitim almak için faydalanabileceği seçeneklerden bazıları. Her bir programın kendi başvuru süreçleri ve gereklilikleri var. İlgili programların web sitelerini ziyaret ederek daha fazla bilgi edinebilirsiniz ve varsa okulunuzdaki yurt dışı eğitimlerle ilgilenen birimlerden bilgi alabilirsiniz.

Eğer aktif öğrenci değilseniz;

Eğer hali hazırda öğrenci değilseniz yurt dışında eğitim almak için yurt dışındaki üniversitelerin yüksek lisans programlarına katılmayı düşünebilirsiniz. Bunun için yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme uygun bir bölümden lisans mezunu olmanız, denkliğinizin olması, bazı dil yeterliliklerine sahip olmanız ve lisans mezuniyet ortalamanızın belli bir puanın üzerinde olması gerekiyor.

Yüksek lisans için yurt dışına gitmenin şahsen kolay bir iş olduğunu düşünmüyorum ama çok zor olduğunu da söyleyemem. Eğer gitmek istediğiniz ülkeden eminseniz, maddi olarak bir kaygınız yoksa, not ortalamanız 3,50 ve üstüyse, gideceğiniz ülkenin veya okuyacağınız bölümün dilini çok iyi konuşuyorsanız ve biraz da mailleşme beceriniz varsa yurt dışında yüksek lisans yapmak sizin için çok kolay olabilir.

Ama tüm bunlara sahip değilseniz işinizin birazcık daha çetrefilli olacağını söyleyebiliriz. Şimdi izleyebileceğiniz ilk yol bir yurt dışı eğitim acentesi ile görüşmek ve onların desteğiyle ilerlemek olabilir. Ama bu durumda eğitim acentesi için de belli bir bütçe ayırmanız gerekeceğini unutmayın.

Yurt dışında yüksek lisans yapmak için yol haritası

Tüm süreci kendiniz yönetmek istiyorsanız size şunu yapın diyemem ama kendi deneyimlerimden yola çıkarak basit bir yol haritası çizebilirim. Siz de kendinize bir okul bulmak ve başvurmak isterseniz hemen hemen böyle bir süreçten geçmeniz gerekecek.

1.Ülkeyi bulmak: Öncelikle birçok faktörü bir arada düşünerek sizin için uygun ülkeyi seçmeniz lazım. Sadece hangi ülkede eğitim görmek istediğiniz değil; o ülkedeki eğitim giderlerini de hesaba katmanız gerekiyor. Örneğin Almanya okul bütçeleri açısından en uygun ülkelerden biri. Okulların birçoğu ücretsiz olduğu gibi ücretli olan okulların yıllık masrafları da Avrupa Birliğine üye olmayan ülke vatandaşları için 150-700 Euro arasında değişebiliyor. (Hollanda’da bir okul yıllık 17.000 Euro; İngiltere’de 18.000 Pound civarında olabiliyor.)

Almanya’da eğitim görmek maddi açıdan oldukça avantajlı ancak birçok bölümün Almanca olması işin rengini biraz değiştiriyor. Almanya’da Almanca bir bölümde yüksek lisans yapmak istediğinizde hazırlık okuyabiliyorsunuz ama bunun için bile en az A2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekiyor. İngilizce eğitim veren bölümler de ise genelde 6.0-7.0 arası IELTS puanı koşulu aranıyor.

2.Okulu ve bölümü bulmak: Yüksek lisans yapmak istediğiniz ülkeye karar verdiniz, şimdi istediğiniz bölümü bulmaya geldi sıra. Kendiniz için doğru bölümü bulma yolunda sayısız Google araması yapmaya hazır olmalısınız. Neyse ki teknoloji gelişti ve Google’da “master’s degrees in europe taught in english” gibi bazı anahtar kelimelerle arama yaptığınızda karşınıza birçok bölümü bir araya getiren web siteleri çıkabiliyor. Yapmanız gereken tek şey doğru anahtar kelimelerle arama yapmak, çıkan sitelerdeki bölümleri ve okulları tek tek incelemek, yıllık ücretlerini öğrenmek, sizin için uygun olanları yeni sekmede açıp okulların kendi sitesine ulaşmak.

3.Okul ile iletişim: Okulların kendi sitelerine girdiğinizde yurt dışından gelecek öğrenciler için bilgilerin bulunduğu sayfayı bulmanız gerekiyor. O sayfada yabancı öğrencilerin kabul koşullarından, başvuru sürelerine, başvuru için gerekli evraklara, karşılaşacakları eğitim masraflarına kadar birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Tüm bilgileri edindikten sonra okul ile iletişim kurup programa başvurmak istediğinizi, belgeleri nasıl iletebileceğinizi sorabilirsiniz. (Genelde belgeleri nasıl iletebileceğiniz de sitede yazıyor ama siz yine de bir mail atın, belki kilit bir bilgi verirler.)

4.Belgeleri hazırlamak ve göndermek: Okulu buldunuz, bölümü buldunuz, belgeleri öğrendiniz. Şimdi işin masa başı kısmı bitti, sizi fiziksel olarak yoracak kısmı başladı. Öncelikle lisans diploması, transkript, niyet mektubu, pasaport, kimlik, öğrenci belgesi, OSYM yerleştirme sonucu, dil yeterliliği gösterir sınav sonucu gibi bazı belgelere ihtiyacınız olacak. Bu belgeleri İngilizce kabul ediyorlarsa İngilizce; ülke dilinde istiyorlarsa o dilde noterde çevirisini yaptırmanız lazım. (Eğer İngilizce kabul ediyorlarsa ve belge de İngilizceyse çeviriye gerek yok.) Tabii benim burada yazdığım belgeler genelde birçok okul tarafından istenen matbu belgeler. Sizin okulunuzda ekstra belgeler talep ediliyor olabilir. Her okulun kendi sitesinde istenen belgeler var, bunları dikkatle inceleyin.

Yabancı dil belgeleri: IELTS’e girmediyseniz hemen girin. En az 6.0 Akademik IELTS puanına ihtiyacınız var. Bazı kurumlar online sınav sonucunu kabul etmeyebilir o yüzden garanti olması açısından online sınavdan kaçınmanızı tavsiye ederim. IELTS sınavına hazırlanmak için British Council’in kendi web sitesinde deneme sınavları mevcut.

Dikkat! Almanya’da bazı okullar belgelerinizi fiziki olarak göndermeden önce, online platformlar aracılığıyla ön başvuru yapmanızı istiyor. Bu ön başvuru değerlendirilip olumlu sonuçlanırsa okula belgelerinizi gönderiyorsunuz. Bu konuya da dikkat edin.

Tüm bunları öğrenmek benim birkaç ayımı aldı. Ben başvurularımı Almanya ile sınırlı tuttuğum için sadece Almanya’daki okulları araştırdım ve onlarla ilgili bilgi aldım. 2016 yılında bu süreçlerin tamamından geçip iki okuldan kabul almıştım, bir okula belgelerimi göndermiştim, daha sonra beni deneme sınavına girmek için çağırdılar ve deneme sınavından bir hafta sonra da okul başlıyordu. Fakat o esnada hem hazırlıklı değildim hem de akademik kariyer yapmaktan son anca vazgeçip bisikletle seyahat etmeye başladım.

Birkaç ay önce yine acaba yüksek lisans yapmak için Almanya’ya mı gitsem dedim. Tekrar sil baştan okulları araştırdım, bilgileri topladım, okullarla iletişime geçtim. Şimdi tüm okullardan yanıt geldi ve IELTS notumu güncelleyip hala ilgileniyorsam birine başvurmayı düşünüyorum. Tüm bu süreç bazen yorucu olabiliyor ama gerçekten yurt dışına gitme yolları arıyorsanız yılmadan devam edin!

Eğitim için yurt dışına çıkmanın artıları ve eksileri

Eğitim için yurt dışına gitmek istiyorsanız bunun birçok akademik faydası olduğunu zaten biliyorsunuz demektir. Aynı zamanda yurt dışında eğitim almak, farklı bir kültürü deneyimleme ve anlama fırsatı sunar. Farklı bir ülkede yaşamak, dil becerilerini geliştirmek, yeni insanlarla tanışmak ve yeni deneyimler kazanmak için büyük bir avantajdır. Aynı zamanda mezun olduğunuzda çalışabileceğiniz ülkeler ve iş seçenekleri anlamında yelpazenizi genişletir.

Öte yandan eğitim için yurt dışına gitmek sandığınızdan daha maliyetli olabilir. Yüksek eğitim ücretleri, yaşam masrafları, seyahat masrafları ve diğer harcamalar düşünüldüğünde, finansal olarak zorlayıcı olabilir. Bu yüzden verilen bursları değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Yüksek lisans için yurt dışına gitmek istiyorsanız, biraz daha şanslısınız çünkü birçok ülkede öğrencilere part time çalışma izini veriliyor.

Maddi zorluklarının yanı sıra ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzak kalmak, dil bariyerleri ve yeni bir çevreye adapte olma süreci kolay olmayabilir. Gittiğiniz ülkeye adapte olmanız zor olabileceği gibi Türkiye’ye dönüşte ülkeye uyum sağlamanız da zorlaşabilir. Yabancı ülkede kariyer fırsatları veya yaşam tarzı gibi etkenler nedeniyle geri dönüş yapmak istemeyebilirsiniz. Bu nedenle, dönüş planlaması ve kendi hedeflerinizi belirlemeniz önemlidir. Bunları yurt dışında eğitim alma hayalinizden vazgeçmeniz için değil; hazırlıklı olmanız ve hayal kırıklığına uğramadan, sürecin zor olabilecek taraflarının farkında olarak bu yola çıkmanız için söylüyorum.


yurt dışına gitme yolları

2. Work and Travel ile Yurt Dışına Gitmek

Work and Travel programının adını mutlaka duymuşsunuzdur. Eğer 18-30 yaş arasında değilseniz bu bölümü okumakla zaman kaybetmeyin ve hemen aşağıdaki diğer başlıklara atlayın. Work and travel, öğrencilere yaz tatillerini farklı bir ülkede çalışarak geçirme fırsatı veren ve aynı zamanda maddi kaynak sağlama imkanı sunan harika bir program.

Programa başvurabilmek için 18-30 yaş aralığında ve Türkiye’de üniversiteye devam ediyor olmalısınız. Bu program, gençlere yeni bir kültür keşfetme, dil becerilerini geliştirme ve farklı bir çalışma ortamı deneyimi yaşama imkanı sunuyor. Fakat aynı zamanda programa başvurmak için mali bir yatırım yapmanız gerekebilir. Çünkü vize, uçak bileti, konaklama ve yaşam masrafları gibi harcamaları karşılamak için bütçe ayırmalısınız. Bu bütçenin en az birkaç bin dolar olmasını öneriyorlar.

Work and travel ile hangi ülkelere gidebilirsiniz?

Program kapsamında birçok ülke seçeneği var. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi popüler destinasyonlar Work and Travel için tercih edilen ülkeler. Bu ülkelerde farklı sektörlerde çalışma fırsatları bulabilirsiniz. Restoran, otel, turizm, eğlence sektörü gibi alanlarda çalışarak hem maddi gelir elde edebilir hem de kültürel deneyimler kazanabilirsiniz.


yurt dışına gitme yolları

3. Dil Öğrenmek için Yurt Dışına Gitmek

Yurt dışına gitme yolları arasından bir diğer maliyetli ama kolay yol da dil öğrenmek için yurt dışına gitmek. Eğer dil öğrenmek için Türkiye’de bir dil kursuna gitmeyi düşünüyorsanız seçim yaparken yurt dışında eğitim seçeneği sunan kursları değerlendirebilirsiniz veya direkt yurt dışında dil eğitimi veren kurumlara başvurabilirsiniz.

İlk olarak, hangi ülkeye gitmek istediğinizi belirlemelisiniz. Hedefiniz hangi dili öğrenmekse o dilin konuşulduğu bir ülke seçmek çok önemlidir. Bu size dili günlük hayatta kullanma imkanı ve pratik yapma fırsatı sunar.

Yurt dışında dil eğitimi alabileceğiniz okulları araştırırken okulun kalitesi, öğretim yöntemleri ve okul hakkında yapılan yorumları mutlaka göz önünde bulundurun. Ayrıca, dil kurslarının program süresi, ders saatleri ve maliyeti gibi detayları da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Dil öğrenmek için yurt dışına gidince çalışma izni alabilir miyim?

Dil öğrenmek için yurt dışına giden Türk vatandaşları, bazı ülkelerde çalışma izni alabilirler. Ancak çalışma izni alma süreci ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir ve bazı koşullara bağlı olabilir. Örneğin, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkeler dil eğitimi alırken öğrencilere çalışma izni imkanı sunan ülkeler arasında. Bu ülkelerde genellikle tam zamanlı bir dil programına kayıt yaptıran öğrencilere, haftalık belirli bir çalışma saatine kadar izin veriliyor. Bu çalışma izni, hem dil becerilerini geliştirme hem de yaşam masraflarını karşılama imkanı sunuyor.

Diğer ülkelerde ise dil eğitimi alırken çalışma izni alma konusu biraz daha karmaşık olabilir. Bazı ülkelerde dil öğrencilerine sınırlı çalışma izni verilirken, bazı ülkelerde ise çalışma izni için ayrı bir başvuru süreci gerekebilir. Bu nedenle, hedeflediğiniz ülkede dil eğitimi alırken çalışma izni almak istiyorsanız, o ülkenin şartlarını dikkatlice araştırmanız önemlidir.

Ayrıca, çalışma izni almak için belirli koşulları yerine getirmeniz gerekebilir. Örneğin, bazı ülkelerde belirli bir dil seviyesine ulaşmanız veya belirli bir süre dil eğitimi almanız gerekebilir. Bu koşulları ve gereklilikleri önceden öğrenerek planlamanızı yapabilirsiniz. Unutmayın, her ülkenin çalışma şartlarına dair politikaları farklılık gösterir ve sürekli olarak güncellenebilir. Bu nedenle, dil öğrenmek için yurt dışına gitmeden önce güncel bilgilere ulaştığınızdan emin olun.


Bu kategori de ilginizi çekebilir: Gezerken Çalışmak İçin Yöntemler


yurt dışına gitme yolları

4.Çalışmak için yurt dışına gitmek | Yurt dışında nasıl iş bulunur? Yurt dışında iş bulma yolları nelerdir?

Eğer farklı bir yolla yurt dışına gitmiyorsanız yurt dışında çalışma izni almak ve oturma izni almak için iş bulmak şart. Bu aynı zamanda yurt dışına yerleşme yolları arasında da en popüler olanı. Ancak günümüzde çalışmak için yurt dışına gitmek eskiden olduğundan hem biraz daha zor hem biraz daha kolay. Kolay olan kısım şu: İnternetin ve çeşitli algoritmaların sayesinde artık dünyanın her yerinde iş aramak çok ama çok kolay. Hele ki yurt dışında yaşamak istiyorum diyen bir yazılımcıysanız ya da bilgisayar mühendisliği gibi son yılların ve geleceğin en popüler mesleklerinden birini yapıyorsanız işlere kabul edilmek de bir o kadar kolay.

Ancak eğer niş bir işiniz yoksa, yurt dışı bağlantılarınız yoksa, yurt dışı deneyiminiz yoksa, işinizde çok deneyimli değilseniz ve kariyer anlamında ispatlanabilir ya da en azından rakamlarla ölçülebilir başarılara imza atmadıysanız yurt dışında iş bulmak sandığınızdan daha zorlayıcı olabilir. Ama imkansız değil! Uzun lafın kısası, yurt dışında iş bulmak istiyorsanız ciddi bir mesai yapmalısınız. Yurt dışında iş bulmayı kolaylaştıran bazı yöntemlerim var ve size de bunlarla ilgili bilgi vereceğim.

Yazının bu bölümünde hayalinizdeki ülkede çalışarak yeni deneyimler yaşamak istiyorsanız, nelere ihtiyaç duyacağınız ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında kişisel deneyimimden ve araştırmalarımdan yola çıkarak derlediğim bilgiler yer alıyor. Aynı zamanda yurt dışında nasıl iş bulunur, yurt dışındaki işlere başvurmak için cv hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir gibi bazı temel bilgilere de bildiğim kadarıyla değiniyorum.

Yurt dışında iş arıyorumdur (temsili)

Yurt dışında iş bulmak için nelere dikkat etmelisiniz?

Öncelikle, yurt dışında yaşamak istiyorum diyorsanız önce yurt dışında iş bulmanız lazım. Yurt dışında çalışmak için de bazı temel gereksinimlere ihtiyacınız olacak. İşverenler genellikle dil becerilerine, eğitim düzeyinize ve iş tecrübenize önem verirler. Dolayısıyla, İngilizce’nin yanında hedeflediğiniz ülkenin yaygın olarak konuşulan dilini iyi seviyede bilmek her zaman bir artıdır.

Yurt dışında çalışmak için vize başvurularını ve gerekli belgeleri sizin hazırlamanız ve bireysel başvuru yapmanız gerekir. Ama bazı durumlarda şirketler size sponsor olabilir. Öncelikle yurt dışındaki iş ilanlarına bakarken sponsorluk imkanı sunabileceğini belirten iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Ya da başvurduğunuz işte iş için aranan tüm özelliklere sahipseniz şirketten size sponsor olmasını talep edebilirsiniz.

Sponsor şirket bulabilmek için hedeflediğiniz ülkedeki iş piyasasını araştırmanız ve ilgili şirketlerle iletişim kurmanız önemlidir. Aynı zamanda iş fuarlarına katılarak veya online iş ağları aracılığıyla networking yaparak sponsor şirketlere ulaşabilirsiniz. Peki buraya kadar her şey tamam, hep iş bulduktan sonrasını konuştuk ama yurt dışında nasıl iş bulunur?

Bu konuda çok kapsamlı ve detaylı bir yazı hazırlayacağım. Yurt dışında iş bulma ve işe kabul edilme ihtimalinizi artırmak için, yaptığım araştırmalarda edindiğim tüm bilgileri burada sizinle paylaşacağım. O yazı hazır olana kadar burada bir özet de paylaşmış olayım.

yurt dışına gitme yolları iş arama

Yurt dışında nasıl iş bulunur?

Yurt dışında iş bulmak için eğer özel bir bağlantınız yoksa online iş bulma sitelerini kullanmanız gerekiyor. Bu siteler, iş ilanlarına ulaşmanızı ve başvurularınızı yapmanızı sağlar. Popüler online iş bulma siteleri arasında LinkedIn, Indeed, Glassdoor, Monster ve CareerBuilder gibi platformlar bulunuyor. Bu siteleri düzenli olarak takip ederek güncel iş ilanlarına erişebilir ve başvurularınızı online olarak yapabilirsiniz.

Sizin için en uygun işi bulmak için çalışma alanınıza göre mutlaka filtreleme yapın. Çünkü “ne iş olsa yaparım” mantığı yurt dışında iş bulmak için işinize yarayacak son şey. Çünkü özel bir şartın aranmadığı işler için hangi şirket yurt dışından gelecek bir çalışanı beklemek veya masraflarını üstlenmek istesin? Sizin aradığınız iş kendi yeteneklerinize uygun, şirketlerin sizin için zaman ve bütçe ayırmayı göze alacağı bir iş olmalı.

Sizin için doğru işi aradınız ve buldunuz diyelim. Peki yurt dışındaki işlere kabul edilme şansımızı nasıl artıracağız? Onca insan arasından nasıl sıyrılacağız? İşte burada çok az insanın bildiği bir püf nokta var. Sırf bunu bilmediğiniz için uygun olduğunuz işlerden bile eleniyor olabilirsiniz.

Yurt dışında iş bulmak istiyorsanız bunu SAKIN YAPMAYIN!

Birçoğumuz CV hazırlarken canlı bir insanın bu CV’yi alıp okuyacağını düşünerek hazırlıyoruz ama artık çağ değişti. Hazırladığınız CV’ler bir insan tarafından incelenmeden önce yapay zeka tarafından işe uygunluk açısından inceleniyor. O yüzden CV’nizi mutlaka iş ilanındaki açıklamalara göre düzenlemeniz gerekiyor.

CV’nizi düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar da var. CV’niz, deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi, becerilerinizi ve dil yeterliliklerinizi vurgulamalı. Genellikle, CV’nizi temiz ve anlaşılır bir şekilde tasarlamalı ve özgeçmişinizi vurgulayıcı bir şekilde yazmalısınız. Dil becerilerinizi belgeleyen sertifikaları da eklemeniz, işverenlerin dikkatini çekebilir.

yurt dışına gitme yolları

Yurt dışındaki işlere başvurmak için CV hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler

Yapay zeka elemesinden geçmek için CV hazırlarken şunlara dikkat edin:

  • Yurt dışında işe başvurmak için CV İngilizce olmalı.
  • İsim, telefon, adres bilgilerini yazın.
  • Fotoğraf ekleyin. (CV’ye nasıl bir fotoğraf eklemeniz gerektiğiyle ilgili Google yaparak işverenlerin daha sempatik bulacağı bir fotoğraf çekinebilirsiniz.)
  • Cv’nize iş ilanındaki aranan özellikleri kelime kelime ekleyin. Bunlar yapay zekanın taradığı anahtar kelimelerdir.)
  • İş deneyimi bölümü ekleyin. (Anahtar kelimeleri kullanın)
  • Önceki işlerinizdeki görevlerinizi kısaca açıklayın. (Anahtar kelimeleri kullanın)
  • Eğitim bölümü ekleyin.
  • Başarılar kısmı ekleyin. (Bugüne kadar neler başardınız kısaca anlatın. Burada da anahtar kelimeleri kullanın.)
  • Dil becerilerinizi yazın.
  • Kullandığınız programları yazın.
  • Öne çıkan yeteneklerinizi yazın.
  • CV’nin girişine kendinizi ve iş geçmişinizi anlatan kısa bir özet yazın. (Anahtar kelimeleri kullanın)

Tüm bunları yapmak işe kabul edileceğinizi garantilemez elbette ama en azından yapay zeka taramasından geçip belki mülakata kalmanızı sağlayabilir. Evet, her iş başvurusu için ayrı CV hazırlamak çok zahmetli ama normalde bir insan incelemiş olsaydı kolayca kabul edilebileceğiniz bir işi sırf CV’niz doğru hazırlanmadığı için kaybetmek istemiyorsanız bu yöntemlere dikkat edin.

Teknoloji o kadar ilerledi ki CV’nizi hazırladıktan sonra başvurmak istediğiniz iş ilanıyla karşılaştırıp uyumluluğunu ölçebileceğiniz bazı ücretsiz web siteleri de bulunuyor. Jobscan, RezScore, SkillSyncer gibi web sitelerinden hazırladığınız CV’nin işle olan uyumunu kontrol edebilirsiniz.

Yurt dışında iş aramak için kullanabileceğiniz siteler

Avrupa’da iş arayabileceğiniz popüler web siteleri arasında Linkedin, EuroJobs, EURES, CareerJet, Indeed, StepStone ve Jobbatical gibi platformlar bulunuyor. Amerika’da iş arayabileceğiniz popüler web siteleri arasında da LinkedIn, Indeed, Glassdoor, CareerBuilder ve USAJobs gibi platformlar var. Bu sitelerin yanı sıra “digital nomad”ların iş bulmasını kolaylaştıran farklı sitelere de üye olabilirsiniz.

Yurt dışında çalışma hayalinizi gerçekleştirmek için yukarıda bahsettiğim adımları izlemeniz ve araştırma yapmanız son derece önemli. Dil becerilerinizi geliştirmek, sponsor şirketlerle iletişim kurmak, online iş bulma sitelerini kullanmak ve CV’nizi doğru şekilde düzenlemek sizi başarılı bir şekilde hedefinize ulaştırabilir. Ve belki de en başta söylemem gerekeni en son söylüyorum ama yurt dışında çalışmak için İNGİLİZCE ÖĞRENMEK OLMAZSA OLMAZ BİR ŞART! Hatta birçok ülke İngilizce’nin yanı sıra kendi dillerini konuşmanızı da artı puan olarak değerlendiriyor. O yüzden şimdiden dil becerileriniz üzerine kafa yormaya başlayabilirsiniz.

Yazının bu bölümünü kendisi Avrupa’da yaşayan ve çalışan sevgili ablamın yardımları sayesinde öğrendiklerimi ve kendi araştırmalarımı derleyerek oluşturdum. Gerçekten de şurada yazdığım bilgiler aylar süren araştırmalar ve birkaç iş bulma danışmanlığı eğitimi sayesinde bu kadar derli toplu bir hal aldı. Yani demek istediğim bu iş kolay bir iş değil; ama zor olmak zorunda da değil.

Eğer gerçekten yurt dışında çalışmak ve oturma izni almak istiyorsanız kendinize gereken zamanı verin, araştırmalar yapın ve Umarım bu bölüm yurt dışında çalışmak isteyen Türk vatandaşlarına rehberlik etmek açısından faydalı olur.


yurt dışına gitme yolları

5.Yatırım yaparak yurt dışına yerleşmek | Yurt dışından parayla oturum izni almak mümkün evet

Çalışma vizesi ya da oturma izni almak size bir ülkede belli bir süre yaşama imkanı sağlayan en güzel iki şey. Ama tabii ki hiçbir ülke size doğrudan çalışma izni veya oturma izni vermiyor. Bunları aldığınızda da süreli olarak sahip olabiliyorsunuz ve bir süre sonra somut koşullara göre tekrar yenilenmeleri gerekiyor.

Temelli yurt dışına gitmek için kuşkusuz en kesin yöntem yaşamak istediğiniz ülkenin vatandaşlığını almak. Peki yurt dışında vatandaşlık nasıl alınır? Elbette ülkeler yoldan geçen herkese vatandaşlık vermiyorlar. Vatandaşlık almak son derece zor ve meşakkatli bir iş. Evlenmek bunun için hızlı ve pratik bir seçenek fakat konumuz o değil. (Yine de hazır bir kısmetiniz varsa tepmeyin arkadaşlar, değerlendirin.)

Bir ülkeden vatandaşlık veya uzun süreli oturum izni alabilmek için bir başka imkanınız daha var. Bazı ülkeler, ülkelerinde yapılan belirli yatırımlar karşılığında yatırımcılara vatandaşlık ya da uzun süre oturum izni alma imkanı veriyor. Bu yatırımlar ev almak veya şirket kurmak gibi şeyler olabiliyor. İngiltere, Almanya, Kanada, İspanya, ABD, Portekiz, Malta, Yunanistan, Makedonya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu birçok ülke, yatırım yapan yabancılara böyle bir imkan sunuyor.

Eğer maddi imkanınız varsa yatırım yoluyla yurt dışına çıkmak için vatandaşlık şartlarını mutlaka güzelce araştırın derim. Bu yatırım bütçeleri genelde 250-500 bin Euro arasında değişiyor. Türkiye’de 7-8 milyon lira harcayarak bir ev almaktansa aynı parayı yurt dışında ev almaya harcayıp uzun süreli oturum izni alarak yurt dışına kolayca gidebilirsiniz.


yurt dışına gitme yolları

4.Turistik gezilerle yurt dışına çıkmak

Yurt dışına gitme yolları derken bahsettiğim tabii ki turistik geziler değil; yukarıda anlattıklarım. Ama bu bölümü bu yazıya önemli bir sebeple ekledim. Çünkü yurt dışı gezileri yurt dışını gezip görmek isteyenler için biçilmiş bir kaftan. Turistik geziler ile dilediğiniz ülkeyi gezebilir, hatta vizeniz yettiğince orada kalabilirsiniz. Tabii ki bu şekilde yurt dışına çıkmak size bir çalışma veya oturma izni sağlamaz. Dolayısıyla eninde sonunda dönmeniz gerekeceği gibi turistik geziler için devamlı para harcamanız da kaçınılmazdır.

Fakat yine de turistik gezileri yaşamak istediğiniz ülkeyi değerlendirmek için kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Büyük işlere kalkışmadan önce o ülkeyi deneyimlemek için vizenizin sonuna kadar konaklayabilir; uzun vadeli bir yaşam için uygun olup olmadığını görebilirsiniz. Bunun için yıllık yapacağınız gezi sayısını düşürmenizi, zamanınızı ve bütçenizi yaşamayı planladığınız ülkelerde değerlendirme fedakarlığını yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Örneğin Hollanda’da yaşamayı arzu ediyorsanız, vize süreniz boyunca Airbnb’den ev kiralayarak zamanınızı yaşamak istediğiniz çevrede geçirebilirsiniz. Böylece o bölgedeki haftalık masraflarınızın ne kadar olacağı, yaşam maliyetlerinin hangi aralıkta olduğu, mahallenin ne gibi imkanlara sahip olduğu, yaşamın nasıl geçtiği gibi turist olarak hakim olamayacağınız birçok bilgiyi edinebilirsiniz.


Bu yazı da ilginizi çekebilir: 2021 Vizesiz Ülkeler Listesi


Bu yazıda en hızlı ve pratik yurt dışına gitme yolları hakkında bildiğim kadarıyla bilgi vermeye çalıştım. Yurt dışında çalışmak, eğitim için yurt dışına gitmek, dil okulu için yurt dışına gitmek dışında da yurt dışına yerleşmenin birçok legal ve illegal yöntemi var elbette. Eğer siz de kapağı bir an önce yurt dışına atmak isteyenlerdeniz bu yolların size en uygun olanını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Eğer bu süreçte yorulursanız aşağıdaki fotoğrafa bakın ve bu evlerden birinde yaşadığınızı hayal edin.

yurt dışına gitme yolları

Daha önce de söylediğim gibi burada aktarmaya çalıştığım bilgilerin bir kısmı uzun araştırmalar, belki yıllar süren deneyimler, ve eğitimler sonucunda edinilebilen bilgiler. Bilmediğiniz bir ülkeye yerleşmek, çalışmak, eğitim görmek gibi konularda bilginizin olmaması son derece normal ve bu süreç gerçekten yorucu olabilir. Yurt dışında çalışmak ve oturma izni almak istiyorsanız kendinize gereken zamanı verin. Size uygun iş başvurularını özenle seçin, ilginizi çeken işler için CV’nizi tek tek hazırlayın, red alırsanız yılmayın, belki 50 başvurunun 49’undan red alacaksınız ama zaten ihtiyacınız olan sadece bir tanesinin kabul etmesi. Veya doğru üniversiteyi ararken yorulacaksınız ama uygun olan bir tanesini bulduğunuzda hayatınız tamamen değişecek. Hiçbir şey olmasa bile denemiş olacaksınız.

Umarım bu yazıdaki bilgiler işinize yarar ve yurt dışına yerleşme sürecinize bir katkı sağlar. Bu arada, beni instagramda takip etmek isterseniz hesabım @melkeontheroad. Aşağıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene de abone olabilirsiniz. Herkese şimdiden bol şans diliyorum.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar