Yurt dışına gitme yolları nelerdir? Kaçıp kurtulayım diyenler için tüyolar

Yurt dışına gitme yolları nelerdir? Kaçıp kurtulayım diyenler için tüyolar

Son zamanlarda özellikle gençler gelecek kaygısıyla rotasını yurt dışına yöneltti. Günümüz gençleri durmadan yurt dışına gitme yolları arıyorlar ve iyi bir gelecek için yatırım yapmaya çalışıyorlar. Yurt dışına çıkmak gerçekten oldukça faydalı bir şey. Tek başına genel kültürünüzü artırabileceği gibi yeni yerler keşfetmek ve yeni insanlarla tanışmak da kişisel olarak da bir kazanım sağlıyor. O yüzden bence 7’den 70’e herkes bir kere de olsa yurt dışına çıkmayı deneyimlemeli. Ama tabii vize uygulamalarının sebep olduğu bazı bürokratik engeller ve döviz kurları gibi birtakım maddi sorunlar bu planları geciktirebiliyor. Eğer siz de ister temelli olsun isterse belli bir süre için olsun yurt dışına gitmek istiyorum diyorsanız bu yazıda en kolay yurt dışına gitme yollarıyla ilgili fikir edinebilirsiniz.

Yeni yerler keşfetmenin ve yurt dışına çıkmanın birçok farklı yolu var. Turistik geziler ve eğitim amaçlı yurt dışı seyahatlerinin yanı sıra kalıcı olarak yurt dışına yerleşmek için de yapabileceğiniz bazı şeyler var. Yurt dışına gitme yolları size çok da imkansız gelmesin. İşte hepimizin faydalanabileceği yurt dışına çıkma yöntemlerinden bazılarını sizin için özetlemeye çalıştım.

Eğitim amacıyla yurt dışına gitmek

yurt dışına gitme yolları

Z kuşağından da bildiğimiz gibi yurt dışında uzun süreli bir deneyim yaşayabilmenin en güzel yolu eğitim. Artık gençler bunu biliyor ve yurt dışı hayallerinin peşinden koşuyorlar. Günümüzde pek çok genç üniversite, yüksek lisans, doktora veya dil eğitimi için yurt dışını gidiyor. Ancak eğitim için yurt dışına çıkmanın birkaç dezavantajı var. Bunlardan ilki giderler. Eğitim amacıyla evinizden ayrılmanız, giderlerinizin epeyce artmasına sebep olabilir. Özellikle de bu eğitimler uzun süreli ise. Ancak eğitim amacıyla yurt dışına çıkmak; oturma ve çalışma iznini de beraberinde getiriyor. Yani aslında dezavantajları avantaja çevirmek tamamen sizin elinizde. Üstelik bazı okullardaki burs programlarından faydalanarak ve devlet yurtlarında kalarak giderleri azaltmak da mümkün. Yurt dışına giden birçok öğrenci hem okuyor hem part-time olarak çalışıyor hem de doyasıya geziyor.

Siz de lisans ya da yüksek lisans dönemlerinde Work and Travel, Erasmus, AGH ya da AISEC gibi programları değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca eğer dil öğrenmek için bir dil kursuna gitmeyi düşünüyorsanız seçim yaparken yurt dışında eğitim seçeneği sunan kursları değerlendirebilirsiniz.


Bu kategori de ilginizi çekebilir: Gezerken Çalışmak İçin Yöntemler


Turistik gezilerle yurt dışına çıkmak

yurt dışına gitme yolları

Yurt dışına çıkmanın yolları denince hepimizin aklına ilk önce turistik geziler geliyor. Bu geziler yurt dışını gezip görmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Turistik geziler ile dilediğiniz ülkeyi gezebilir, hatta vizeniz yettiğince orada kalabilirsiniz. Ancak bu şekilde yurt dışına çıkmak size bir çalışma veya oturma izni sağlamaz. Dolayısıyla eninde sonunda dönmeniz gerekeceği gibi devamlı para harcamanız da kaçınılmazdır. Turistik gezileri yaşamak istediğiniz ülkeyi değerlendirmek için kullanabilirsiniz. Büyük işlere kalkışmadan önce o ülkeyi deneyimlemek için vizenizin sonuna kadar konaklayabilir; uzun vadeli bir yaşam için uygun olup olmadığını görebilirsiniz.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: 2021 Vizesiz Ülkeler Listesi

Çalışmak için yurt dışına gitmek

yurt dışına gitme yolları

Çalışma yoluyla yurt dışına çıkmaya 80’lerde işçi olarak Avrupa giden kesim dolayısıyla hepimiz aşinayız. Günümüzde ise çalışma amacıyla yurt dışına gitmek eskiye nazaran biraz daha zor. Global bir şirkette çalışıyorsanız ve yurt dışındaki pozisyonlardan birine sizi yerleştirmek istiyorlarsa harika. Ama eğer böyle bir imkanınız yoksa işler biraz karışık. Bazı ülkeler, belli iş grubundaki yabancıların, ülkelerinde çalışmak için başvuru yapabilmelerine olanak sağlıyor. Örneğin Finlandiya bilgisayar programcısı, yazılım mühendisi gibi alanlarda durmadan çalışan alımı yapıyor.

Çalışmak için yurt dışına gitmek istiyorsanız ciddi bir mesai yapmalısınız. Gitmek istediğiniz ülkelerdeki iş ilanlarını takip etmek ve Linkedin gibi sitelerden yabancı şirketlerde size uygun pozisyonları takip etmek yapabileceğiniz başlıca şeylerin başında geliyor. Ayrıca bu konuda ciddiyseniz gitmek istediğiniz ülkenin dilini öğrenip kendi ülkelerindeki iş arama sitelerine de kaydolarak iş bulmayı kolaylaştırabilirsiniz. Ya da en azından Work&Travel gibi yarı zamanlı programlardan yararlanabilirsiniz.

Yatırım yaparak yurt dışına yerleşmek

yurt dışına gitme yolları

Çalışma vizesi ya da oturma izni almak size bir ülkede belli bir süre yaşama imkanı sağlar. Temelli bir ülkeye gitmek için en kesin yöntem oranın vatandaşlığını almaktır. Peki vatandaşlık nasıl alınır? Elbette ülkeler yoldan geçen herkese vatandaşlık vermiyorlar. Vatandaşlık almak son derece zor ve meşakkatli bir iş. Ama bazı ülkeler, ülkelerinde yapılan belirli yatırımlar karşılığında yatırımcılara vatandaşlık imkanı veriyor. Bu yatırımlar ev almak veya şirket kurmak gibi şeyler olabiliyor. Yatırım yoluyla yurt dışına çıkmak için vatandaşlık şartlarını mutlaka güzelce araştırın derim. İngiltere, Almanya, Kanada, İspanya, ABD, Portekiz, Malta, Yunanistan, Makedonya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu birçok ülke, yatırım yapan yabancılara kolay vatandaşlık imkanı sunuyor. Eğer yeterince paranız varsa siz de bu haktan faydalanabilirsiniz.


Bu yazıda en hızlı ve pratik yurt dışına gitme yolları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Yurt dışına gitme yolları çok fazla olmasa da eğer siz de kapağı bir an önce yurt dışına atmak isteyenlerdeniz bu yolların size en uygun olanını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Hazırlıklarınızı yaparken, çıkış türüne uygun vize için başvuru yaptığınızdan ve yanınıza fotoğraf makinanızı aldığınızdan emin olun. 

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar