Türkiye’nin ilk ve tek vegan festivali olma özelliğine taşıyan Didim Vegfest 2018 yılında müthiş bir atmosfere ev sahipliği yaptı. Festivalde geçirdiğimiz 4 gün boyunca Didim’deki tarihi yerleri de gezme fırsatımız oldu. Festival sayesinde çocukluğumda ziyaret ettiğim Didim’i bir kez daha görme fırsatım oldu ve Didim’e bir kez daha bayıldım. Tabii takdir edersiniz ki bayıldığım kısım birbiri ardına biçimsizce inşa edilmiş betonarme binalardan oluşan kısım değildi. Tarihi yerlerine, o güzel köylerine, ormanlarına, havasına, denizine, duyarlılığına bayıldım. Didim’de gezilecek tarihi yerler arasından ikisi var ki sadece bakarken bile hayran kaldım. Size bir de hikayelerini anlatmak istiyorum.
Didim’de Gezilecek Tarihi Yerler
Tarihi Apollon Tapınağı
Apollon Tapınağı, milattan önceki yıllara ait mimarisiyle insanı kendine hayran bırakan yerlerden biri. O kocaman sütunların arasında gezerken insan yaşanmışlıkları hayal etmeden duramıyor. Tapınak dönemin en büyük kehanet merkezlerinden biri olarak kullanılmış.
Efsaneye göre, Tanrı Apollon bir gün Didyma yöresinde çobanlık yapan Brankhos’a rastlamış. Onun saf ruhundan ve nazik yaklaşımından çok hoşlanan Apollon, ona kehanetin sırlarını öğretmiş. Öğrendiği tanrısal sırları insanlara aktarmak isteyen Brankhos, bugünkü Apollon Tapınağı’nın bulunduğu yere Apollon adına ilk tapınağı kurmuş ve tapınak ilerleyen zamanlarda farklı medeniyetler tarafından inşa edilmeye devam etmiş.
Kehanet merkezi olarak yapılan Apollon Tapınağı toplam 112 sütun olacak şekilde tasarlanmış. Ancak yüksek maliyet ve sürekli devam eden savaşlar nedeniyle tapınağın inşası bir türlü tamamlanamamış. Geçmişte Persler tarafından yakılmış. Sonraki zamanlarda yapımına devam edilse de depremlerden zarar görmüş ve bugünkü haliyle günümüze kadar ulaşmış. Ancak buna rağmen etkileyiciliğinden hiçbir şey kaybetmemiş. Metrelerce uzanan sütunların arasında kafanızı gökyüzüne kaldırdığınızda yapının güzelliğine hayran kalıyorsunuz.
Müzekart: Ücretsiz
Miletus Antik Şehri
Miletus Antik Kenti’nin de görselliği kadar etkileyici bir de hikayesi var. Efsaneye göre Apollon ile Girit kralı Minos’un kızı Akakallis’in Miletus adında bir oğlu vardır. Akakallis Miletus’u kral olan babasının kötülüklerinden korumak için ormana saklar. Apollon’un emriyle çocuğa kurtlar bakar. Daha sonra çobanların büyüttüğü Miletus, Anadolu’ya gelerek Menderes nehrinin kızı Kyane ile evlenir ve Miletos şehrini kurar. Miletos şehri zaman içinde güçlü bir ekonomiye sahip olur. Bu nedenledir ki kısa zamanda dönemin sanat, bilim ve felsefe merkezi haline gelir. Tarihin ilk düşünürlerinden kabul edilen Thales ve onun devamında Anaksimenes ve Hecataeus bu şehirden çıkması da tesadüf değildir. Ne demiş Aristo? Nerede bolluk orada felsefe.
Tabii klasik dönemde Latmos Körfezi’nin ağzında bir sahil kenti olan Milet, seneler boyunca Büyük Menderes nehrinin taşıdığı malzemeler nedeniyle günümüzde denizle bağlantısını yitirmiştir. Milet ve Apollon Tapınağı arasında uzanan 17 kilometrelik kutsal yolla iki şehir birbirlerine bağlanır.
Milet Antik Şehri’ne girişler ücretli olmakla birlikte akşam 18:30’dan sonra giderseniz bekleyen kimse olmadığı için ücret ödemezsiniz. Güneşin batışını da antik tiyatroda yayıla yayıla izleyebilirsiniz. Ama bunu ne ben söyledim ne de siz duydunuz.
Müzekart: Ücretsiz
Defne Ağacının Hikayesi
Duyduğumda çok etkilendiğim bir diğer hikayeyi de sizinle paylaşmak istiyorum. Defne ağacının hikayesi. Hani bu yaprakları mis gibi konan bildiğimiz defne ağacı…
Daphne yani Defne, nehir tanrısı Peneus’un kızıdır ve güzelliğiyle ünlü bir su perisidir. Apollon ise Zeus’un oğludur ve çok da iyi bir okçudur. Zamanın birinde Apollon, aşk tanrısı Eros ile tartışır. Eros’u bilirsiniz attığı oklarla insanları birbirine aşık eden bir tanrıdır. Apollon Eros’un okçuluğunu küçümser. Buna çok içerlenen Eros, Apollon’dan intikam almaya karar verir.
Günlerden bir gün Apollon ormanda dolaşırken Daphne’yi görür. Daphne öylesine güzeldir ki Apollon bu güzelliğe karşı koyamaz; çok etkilenir. Bunu gören Eros intikamını alma zamanının geldiğini düşünür. Biri altın, biri de kurşun olan iki ok hazırlar. Altın oku Apollan’a atıp Daphne’ye aşık olmasını sağlar. Kurşun oku ise Daphne’ye atıp Apollan’dan nefret etmesini sağlar. Apollon Daphne’ye öyle bir aşık olur ki artık onu görmeden yaşayamaz hale gelir. Ancak o Daphne’yi ne kadar seviyorsa Daphne’de ondan bir o kadar nefret ediyordur. O günden sonra Apollon kovalar, Daphne kaçar. Apollon ne yaparsa yapsın, ne ederse etsin Daphne’yi ikna edemez. Daphne kaçmaya devam eder. Ancak yorgun düştüğünde artık durmak zorunda kalır. Durduğunda ise Apollon’dan kurtulmak için babasından onu Apollon’dan kurtarması için yardım ister. Babası dönüşüm yeteneğini kullanır ve Daphne’yi bir ağaca dönüştürür. Bunu gören Apollon hem çok şaşırır hem de üzüntüden ağlar durur.
O günden sonra Apollon defne ağacını kutsal kabul eder. Yapraklarını saçlarının arasında tac olarak takar. Defne ağacının yaprakları bir zaferi onurlandırmak için de kullanılır. Filmlerde falan görmüşsünüzdür, kafalarına defne yapraklarından yapılmış tac takarlar. İşte böyle değişik bir hikayesi var Daphne ağacının. Daha önce duymuş muydunuz?
Konaklama için: Didim Tavşan Burnu Kamp Alanı
Festivale gelenler için ayarlanmış anlaşmalı oteller olduğu gibi bir de çadırda kalmak isteyenler için Didim’e 6 km uzaklıktaki Tavşan Burnu Kamp Alanı vardı. Festival boyunca Didim Belediyesi sayesinde kamp alanından festival alanına ücretsiz servis hizmeti de verildi. Biz kamp alanında kalmadık ama içeriyi gezdik. Gerçekten yeri ve imkanları açısından çok güzel bir yer. Kamp alanında tuvalet, duş, elektrik gibi imkanlar var ve denize sıfır. Ağaçlık bir alan. Kendi çadırınızda kalabileceğiniz gibi oradan da çadır kiralayabiliyorsunuz. Üstelik fiyatları da çok uygun. Çadır kurmak istiyorsanız çadır başı günlük 48 TL alınıyordu ve çadır başı 4 kişi kalabiliyordu. Yani kişi başı 12 lira gibi bir fiyata geliyor 1 gecelik konaklama.
Didim Tarihi Yerler & Didim Vegfest Videosu
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.