Goa’da Gezilecek Yerler | Goa Gezi Rehberi, Hindistan

Goa’da Gezilecek Yerler | Goa Gezi Rehberi, Hindistan

Goa diyince Hindistan’ı bilen herkesin kafasında çılgın partiler canlanıyor ama benim için Goa özellikle Hindistan’ın trafiğinden ve karmaşasından sonra sığındığım bir liman oldu. Yanımdaki arkadaşımla birlikte Mumbai’den bisikletle yola çıkıp köylerin arasından ilerleyerek ulaştık Goa’ya. Hindistan’ın geri kalan kısmına nazaran çok temiz bir yer olması yüzünden olacak ki hemen içimiz ısındı atmosferine. Birbirinden güzel, Hindistan cevizi ağaçlarıyla dolu sahillerinde yüzmenin keyfi ayrı güzel, dünyanın her yerinden insanla aynı çatı altında buluşmak ayrı güzel.

Goa aynı zamanda turistler için en muazzam Hindistan duraklarından biri. Yabancılar her akşam düzenlenen partilere ücretsiz katılabildikleri için Goa’ya büyük çoğunlukla bu yüzden geliyorlar. Çok fazla turist olduğu için Goa’nın insanları da diğer insanlardan çok farklı. Genel olarak sıcak kanlılar ve insanı rahatsız eden bakışları yok. Yani Goa aslında Hindistan’ın geri kalanında yaşayacağınız deneyimlerden çok daha farklı bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor. Tam iki ay geçirmeme rağmen gezmeye doyamadığım Goa gezi rehberi ve Goa’da gezilecek yerler listesi.

Hindistan Goa Gezi Rehberi

Hindistan Goa’da Konaklama

Goa bu kadar çok tercih edilmesi nedeniyle çok fazla hostele ve kiralık eve ev sahipliği yapıyor. Sezona da bağlı olarak bazı hostellerin fiyatları kişi başı gecelik 5-6 liraya kadar düşebiliyor. Bunun yanında Goa’da en sık karşılaşacağınız bir diğer şey de kiralık odalar. Neredeyse yerel halkın tamamı evlerini veya odalarını kiralıyorlar. İçinde tuvaleti ve banyosu olan ortalama bir odanın günlük fiyatı yaklaşık 600 Rupi’den başlıyor. Yani gecelik yaklaşık 34 Liraya konforlu bir özel odada konaklayabiliyorsunuz. Kalacağınız süre arttıkça fiyatlarda hatrı sayılır indirimler yapıyorlar.O yüzden Goa’da konaklamak için hiç düşünmeyin, Airbnb uygulamasını kullanın derim. Gecelik 15-20 liraya odalar kiralayabileceğiniz gibi 100 liraya havuzlu villalarda konaklayabilirsiniz.

Goa’ya Ulaşım

Hindistan’ın güneyinde kalan Goa’ya ulaşmak için en kestirme yol uçak seyahati yapmak veya tren seyahati yapmak. Diğer şehirlerden (Delhi, Mumbai, Bangalore gibi büyük şehirler de dahil olmak üzere) tren ile Goa’ya ulaşabilirsiniz. Eğer uçakla gitmek isterseniz Goa’ya yurtdışından direkt uçuş olmadığını unutmayın. O nedenle ya en yakın şehirlerden biri olan Bangalore’a uçup oradan aktarma yapmanız gerekir ya da yine Bangalore’dan trene ya da otobüse binebilirsiniz. Uçak seyahati yapacaksanız Goa’nın en güzel zamanları kasım-şubat arasında olduğu için bu tarihlere önceden uçak bileti alarak uygun bir fırsat yakalayabilirsiniz.

Goa’nın içinde ulaşım

Goa’da çok büyük bir iki tekerli taşıt popülasyonu var. Zaten Goa en güzel nasıl gezilir diye sorarsanız galiba herkes scooter veya motosiklet cevabını verecektir. Goa’da ehliyeti olan olmayan herkes scooter ve motosiklet kiralıyor. Trafik buralarda Hindistan’ın diğer yerlerindeki gibi yoğun olmadığı için herhangi bir sorun yaşayan da yok. Eğer bir araç kiralayacaksanız 2017 yılında 1 litre benzin 65 Rupiydi; yani 3,5 lira civarındaydı. Scooter kiraları ise günlük 200 Rupi’den yani yaklaşık 11-12 liradan başlıyordu.

Onun dışında 10-30 Rupi arası fiyatlara Keri-Aranbol-Anjuna-Panjim gibi yerlere giden otobüsler de mevcut ama geçeceği saat belli olmayan bu otobüsler yerine motor kiralamak çok daha cazip geliyor insanlara. Zaten otobüslerin gitmediği bazı sahillere gitmek için scooter veya motosiklet kiralamak şart.

Goa’da Gezilecek Yerler

Eski Goa

Goa’nın tüm tarihinin yattığı bölgeye Eski Goa anlamına gelen “Old Goa” diyorlar. Burası UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmış. Eski Goa, sabah, akşam, hafta içi hafta sonu, sürekli ziyaretçi akınına uğruyor.

Basilica Of Bom Jesus ve Church of St. Francis of Assisi

Goada Gezilecek Yerler eski Goa

En dikkat çeken yapılar Basilica Of Bom Jesus ve Church of St. Francis of Assisi isimlerinde iki kilise. Bunların günümüze çok korunaklı aktarıldığı söylenemez ama ona rağmen çok güzel bir mimariye sahipler. Kiliselere giriş tamamen ücretsiz. St. Francis of Assisi Kilisesi’nde yer alan müzeye giriş ise sadece 10 Rupi. Müzede sergilenen tarihi eseler ve portrelerin özellikle müzelere ilgisi olmayan insanlar için çok ahım şahım bir yanı olduğu söylenemez ama yine de ucuz olduğu için girmeye değer. Ben gittiğimde çok ilginç şeyler görmedim ama 10 Rupi’nin karşılığını aldım.

Panjim

Goa'da Gezilecek Yerler

Panjim Goa eyaletinin başkenti. Burası birçok şeyi bulabileceğiniz ve farklı şeyleri görebileceğiniz ufak bir şehir merkezi. Yine Hindistan’ın genelini düşündüğümüzde sokakları ve insanları oldukça temiz. Panjim Eski Goa’ya sadece 10 km uzaklıkta.

Goa Sahilleri

Goa’nın bu kadar dikkat çeken bir yer olmasının en büyük nedenlerinden biri de sahilleri. Her sene milyonlarca turist Goa’nın eşsiz doğasını görebilmek için bu sahillere geliyor. Hatta bu sebepten buraya yerleşen turistlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Okyanusta yüzmek dalgalar yüzünden çok kolay değil ama hindistan cevizi ağaçlarıyla çevrelenmiş tertemiz sahillerde vakit geçirmenin keyfi paha biçilemez. Goa’nın görülmeye değer başlıca sahilleri şöyle: Vagator Beach, Paradice Beach, Anjuna, Arambol ve Kerim Beach. Şimdiden aklınızda bulunsun genelde Goa’daki o çılgın partilerin yapıldığı sahiller Anjuna sahilleri.

Aranbol

Goada Gezilecek Yerler Aranbol

Benim günlerim hostelde gönüllü çalıştığım için çoğunlukla Aranbol’de geçti. Aranbol kaldığım hostelden yaklaşık 4-5 kilometre uzaklıktaydı ve canım sıkıldıkça buraya gidiyordum. Turistlerin alışveriş yapacağı dükkanlar, yiyecek-içecek yerleri, dövmeciler, kısaca her şey burada yer alıyor. Alışveriş yapmak istemiyorsanız buraya gelmemenizi tavsiye ediyorum çünkü o kadar otantik, o kadar renkli şeyler satıyorlar ki almamak elde değil. Satıcıların sattıkları ürünlere inanılmaz bir pazarlık payı koyduklarını aklınızdan çıkarmayın. Yani 600 Rupi’yle açılış yaptıkları bir şeyi 200 Rupi’ye kadar düşürebiliyorlar. O yüzden mutlaka ama mutlaka pazarlık yapın. Fiyatı beğenmeyip arkanızı dönüp yürümeye başladığınızda arkanızdan “What is your price” diye bir ses yükseliyor. Hatta burada en çok duyacağınız şey bu olabilir.

Aranbol Sahili

Aranbol sahili çok büyük bir sahil ve turistlerle dolu olduğu için son derece güvenli. Sahilde her akşam üstü dört beş civarında Gün Batımı Pazarı anlamına gelen Sunset Bazaar kuruluyor. Burada insanlar genelde yaptıkları el işlerini satıyorlar. Sunset Bazaar’a akşam yediye doğru başlayan Drum Circle eşlik ediyor. Drum Circle kabaca davul çemberi demek. Genelde vurmalı çalgılar olmak üzere,  enstrümanını alan sahile geliyor, bir çember oluşturuyorlar ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzik yapıp dans ediyorlar. Dans derken genelde saykodelik danslar, ateş dansları ve her yerde görmeye alışık olmadığımız izlerken kitleyen cinsten danslardan bahsediyorum.

Goada Gezilecek Yerler

Eğer Aranbol’e giderseniz mutlaka ama mutlaka Aranbol’ün girişindeki yerel fırından alabileceğiniz kokonatlı kurabiyeyi, muzlu keki ve elmalı turtayı deneyin. Kokonatlı kurabiye 10 Rupi, muzlu kek 60 Rupi, elmalı turta ise 40 Rupi. (2017 fiyatları) Hayatımda yediğimiz en güzel tatlılar bunlar olabilir. Ayrıca Aranbol’ün içinde German Bakery isimli bir dükkan var. Bu dükkanın tatlıları da birbirinden lezzetli. Denemeden dönmeyin derim.

Aranbol’deki Ünlü Banyan Ağacı

Aranbol sahilinde biraz yürüdükten sonra ormanın içine doğru giden yolu takip ettiğinizde koskocaman bir Banyan Ağacı çıkıyor karşınıza. Burası Aranbol’ün görülmesi gereken yerlerinden biri. Giderken ormanda yaşayan Baba’ya götürmek için yanınıza biraz meyve almayı da unutmayın. Kendisi meyve yemeye bayılıyor.

 NO NAME FREE HOSTEL

Goa'da Gezilecek Yerler

No Name Free Hostel Goa’da Keri Beach tarafında hizmet veren bedava bir hosteldi. Ankit ve Elissa 2016 yılında başlamışlar burada misafirlerini ağırlamaya. O zamandan bu zamana 500’den fazla gezgini misafir etmişler. Aslında onlar da beklemiyorlarmış hostellerinin bu kadar popüler olmasını. Basitçe açıklamak gerekirse, hostelde 10 tane bedava yatak var. Bazen çok kalabalık olduğunda bu yatak sayısını artırıyorlar. Bedava konaklayanlar bunun karşılığını her gün hosteldeki işlere yardımcı olarak ödüyor. Bu işler odanın temizlenmesi, çiçeklerin sulanması, kapının önünün süpürülmesi, mutfak yardımı gibi günlük 15 dakikayı geçmeyen işler.

2024 güncelleme: Şu anda No Name Free Hostel başka bir yerde hizmet veriyor ve eskisinden farklı bir yapıya sahip. Google’a yazarak ve sosyal medya üzerinden iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

Ben Goa’da Ne Yaptım?

Ben Goa’da bulunduğum zamanının çok büyük bir kısmında No Name Hostel’de gönüllü olarak çalıştım ve günlerimi çok eğlenerek geçirdim. Ankit ve Elissa’ya hostelin yönetiminde yardım etmek çok keyifli bir işti. Her gün yeni bir insanla, yeni bir kültürle tanıştım. Boş günlerimde scooter kiralayıp etrafı dolaştım. Kısa mesafeleri bisikletimle gezdim. Her sabah karşıdaki tapınağa gidip yoga yaptım. Kısacası burada kaldığım süre zarfı içinde hem çok dinlendim hem de ihtiyacım olan her şeyi buldum.

Goa ziyaretimin en sevdiğim kısmı Redi Forth’u gezdiğim kısımdı. Maharashta eyaletinin sınırları içinde kalan ama Keri Sahili’ne çok yakın olan Redi Fort’a gittik. Buraya giriş ücretsiz ve çok fazla insan tarafından bilinmediği için çok sakin ve sessiz bir yer. Kalenin içi tamamen harap olmuş vaziyette. Kale duvarlarında yükselen ağaç kökleri sayesinde muazzam bir görüntüsü var. Surların üstünden görünen sahil manzarasını tarif etmeye ise kelimeler yetmez. Hem kalede hem de sahilde vakit geçirmek gerçekten çok keyifliydi.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler