Günlük Tutmanın Tahmin Edemeyeceğiniz 5 Faydası

Günlük Tutmanın Tahmin Edemeyeceğiniz 5 Faydası

Henüz hayatımızın bu kadar dijitalleşmediği dönemlerde günlük tutmak diye bir şey vardı. Genelde ilkokul döneminde idealist öğretmenler tarafından öğütlenir ve özellikle gençler tarafından severek yazılırdı. Ne zaman ki o hevesli eller bir dokunmatik ekranla tanıştı işte maalesef o tarihten bu yana günlük tutmak sadece bir kısmımızın devam ettirdiği bir alışkanlık olarak tarihte yerini aldı. Peki size günlük tutmanın faydaları olduğunu söylesem? Acaba tekrar bu alışkanlığa geri dönmeyi düşünür müsünüz?

Geçenlerde yaptığım bir araştırma sırasında günlük tutmanın faydaları ile ilgili bazı ilginç bilgilere rastladım. Okuduklarımdan sonra merakım iyice artınca bu konuyu biraz araştırmaya karar verdim ve daha ilginç şeylerle karşılaştım.

Yazı yazmayı öğrendiğim zamandan itibaren uzun yıllar günlük tutmuş olmama rağmen biri bana günlük tutmanın faydalarını sorsa herhalde aklıma bunlar gelmezdi diye düşünüyorum. Benim gibi günlük tutmuş olanlar bu soruya ne yanıt verirdi acaba? Az sonra okuyacaklarınızdan kaçının günlük tutmanın faydaları arasında olduğunu tahmin edebilirdiniz merak ediyorum. Şimdiden keyifli okumalar.

günlük tutmanın faydaları

Günlük Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Günlük tutmak, düzen, istikrar, emek ve vakit gerektiren bir aktivite olsa da sayısız faydasıyla hem fiziksel hem de ruhsal iyilik halimizi sürdürmemizin en önemli yardımcılarından. Sadece yaşadıklarınızı aktardığınız boş bir defter olmanın ötesinde, ruhunuzu dinlendirdiğiniz, kendinizi tanıdığınız ve önceliklerinizi görmenizi sağlayan önemli bir mecra. Yaşadıklarını unutmamak, bazı önemli tarihleri hatırlamak ya da güzel anıları geleceğe aktarmak bilinen ana faydalarından olsa da aslında günlük tutmanın tahmin edemeyeceğiniz birçok faydası bulunuyor.

1.Duygularınızı Adlandırabilmenizi Sağlar

Birçok insan, gün içerisinde yaşadığı olaylarda, temel bazı duyguların hüküm sürdüğünü düşünür. Tüm bu olaylarda, utanmak, üzülmek, sevinmek ya da kıskançlık gibi en baskın hislerin yanında, aslında çok da dikkat edilmeyen duygular gizli olabilir.

Günlük tutmak, olayın sıcaklığı geçmeden, tüm yönleriyle ve en savunmasız halinizle yaşadıklarınızı aktarmanızı sağlar. Başka biri duyar ya da görür korkusu taşımadan yazacağınız cümleler, gizli duygularınızın da kolayca açığa çıkmasına yardımcı olur.

Geriye dönüp bir günün detaylarını okurken, aslında üzülmenin yanında biraz hayal kırıklığı ya da sevinmenin yanında biraz gurur olduğunu görebilirsiniz. Günlük tutmak tam da bu nedenle gerçek duygularınızı tanımanızı ve onları farklı bir bakış açısıyla adlandırabilmenizi sağlar.

2.Hafızanızı Güçlendirir

Konuşulanlardan, yaşananlardan, anlatılan ya da dinlenenlerden birçoğu bir süre sonra aklınızdan uçup gidebilir. Birçok insan geçmişte yaşanan olayları oldukları gibi değil; o olay olduğu sırada hissettikleri duyguların yanıltıcı doğası gereği farklı şekillerde hatırlama eğilimindedir. Yani başımıza geçen bir olayın doğruluğu çoğu zaman o an hissettiğimiz duyguların gölgesinin tehditi altındadır.

Yaşadığımız olayları sıcağı sıcağına oldukları gibi not ettiğimizde hafızamızın bizi yanıltmasının önüne geçebiliriz. Onları ara ara hatırlamak, yaşananları detaylarıyla yeniden okumak ve gözünüzde o anı en net şekilde canlandırmak günlük tutmak sayesinde mümkün olabilir. Öte yandan kalıcı hafızaya taşıyacağınız bu özel anıları dilediğiniz zaman kolayca geri çağırmanın, ruhunuzu mutlu anılarla doldurmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

3.Stresi Hayatınızdan Uzaklaştırır

Bazı şeyleri yazarak hatırlamak bazı şeyleri ise yazarak uzaklaştırmak mümkün. İçinizde kalan, aklınızı kurcalayan ya da canınızı sıkan şeyleri en kadim sırdaşınız olan günlüğünüze aktarabilir ve beyninizi kemiren kötü düşüncelerden uzaklaşmanın ve stresi yenmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Stresten uzaklaşmaksa sizi hayatınızda yapmak istediğiniz diğer konularda motive edebilir.

günlük tutmanın faydaları

4.Kendinize Odaklanmanızı Sağlar

Modern hayatın sanal ortamlarından ilkel bir kalem ve kağıda dönmek, bir anlamda yönünüzü kendinize çevirmenize yardımcı olur. Günlük tutmak, sessizlik, yalnızlık ve sadelik içerisinde kendinizi, düşüncelerinizi ve hayallerinizi daha net görmenizi sağlar.

Her şeyden önemlisi günlük hayatın rutininden kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşacağınız için dinlenmenize olanak tanır.

5.Problem Çözme Yetilerinizi Güçlendirir

Günlük tutmak, birçok farklı olayı aktardığınız bir defterde yıllar içerisinde biriken benzer yönleri görmenizi sağlar. Benzer nedenlerin benzer sonuçlarını yaşadığınızı fark ettiğinizde, durumlara ve olaylara bakışınız farklılaşır. Başlarda çözümsüz gelen sorunlar ya sorun olmaktan çıkar ya da çözüme daha kısa yoldan ulaşır.

Bu sayede problem çözme konusunda reflekslerinizi sağlamlaştırabilir; geçmişte yaptığınız ve çözümsüz kalan davranışlarınıza alternatif davranışlar bulabilir; kendinizi kişisel gelişimin hakkını vererek geliştirebilirsiniz.

Şemalardan faydalanın

Birçok insan günlük tutmanın faydaları olmasına rağmen bu işe girişmeyi istemiyor çünkü gün boyu başlarına gelen her şeyi yazmaya üşeniyorlar- ve kesinlikle çok haklılar! Ama günlük tutmak için her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazmanıza gerek yok.

Bunun yerine yaşadıklarınızın en önemli kısımlarını ön plana çıkaran basit ve kısa notlar alarak, bu yaşananlar karşısında duygularınızı kısaca yazarak veya şemalar yaparak da günlük tutabilirsiniz.

Dijital Günlük Tutmak Mümkün!

Eğer günlük tutmak istiyorsanız ama elinize defter kalem alarak yazmak zor geliyorsa dijital günlük tutmayı düşünebilirsiniz. Ben de yaklaşık 15 senelik bir günlük geçmişinin ardından birkaç yıl önce dijital günlük tutmaya başladım. Bunun için kullanabileceğiniz uygulamalar da var ama basitçe bir not sayfası açarak yazmaya başlayabilirsiniz.


Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce günlük tutmanın faydaları gerçek mi? Eğer günlük tutuyorsanız bu faydaları hayatınızda gözlemliyor musunuz? Hadi yorumlara. 🙂

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler