İran’ın öve öve bitirilemeyen şehirlerinden biri olan Şiraz’da şehre şöyle bir göz atmak ve Galat köyünde bisikletlerimizi önümüzdeki Hindistan uçuşuna hazırlamak dışında pek bir şey yapamadık. Zamanımızın çok büyük bir kısmı yaklaşan Hindistan uçuşumuz için hazırlanmakla geçti. Bisikleti olanlar bisikletlerin hava yoluyla taşınması söz konusu olduğunda ne kadar titiz davranılması gerektiğini bilirler. İlk günlerimizde bisikletlerimiz için kutu aradık. Bisikletlerden birini bir beyaz eşyacıdan aldığımız televizyon kutusuna sığdırmanın mutluluğunu yaşarken kendisi de bisikletçi olan Mojtaba arkadaşımız bize üç tane kutuyla geldi. Sonraki birkaç günümüzde ise bisikletlerimizi paketleyip ve eşyalarımızı hazırlamakla uğraştık. Buradan kalan vakitlerimizde de Şiraz’ı az da olsa gezme imkanımız oldu. İşte az da olsa gezdiğimiz kadarıyla Şiraz Gezi Rehberi
Şiraz Gezi Rehberi
Şiraz’a gittiğimizde hava bizim şansımıza her gün yağışlıydı. Herhalde yağış İran’da geçirdiğimiz 3 ayın yorgunluğuyla birleşince biraz tembellik ettik. Çoğunlukla şehir merkezinde ve Galat isminde çok farklı bir köyde vakit geçirdik. Şiraz gezi rehberi yazımızın ilk satırlarında da vaktimizin büyük bir kısmını geçirdiğimiz Galat’a yer vermek istiyoruz.
Orada Bir Köy Var Uzakta: Galat
Şiraz’ın merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan Galat’ta, annesinin işlettiği kafenin üst katında küçük bir evi olan Muhammed’in misafiri olduk. Burada tıpkı bizim gibi seyahat eden onlarca insanla tanıştık. Ufak bir hostel havasında olan bu mekanın mimarı Muhammed’in bedava konaklama uygulaması Couchsurfing’de biraz ünlü olduğunu hatırlatmadan geçmek istemem. Muhammed orada konaklamak isteyen kimseyi geri çevirmiyor. Genelde uyku tulumunuz olduğu sürece burada kalabiliyorsunuz. Annesinin kafesinde de çok uygun fiyatlara yerel yemekleri yiyebilirsiniz.
Evin iki odası misafirler için ayrılmış. Biraz kalabalık oluyor ama bir o kadar da keyifli. Özellikle akşamları kafede langırt oynayıp çay içmek, dünyanın her yerinden gelmiş insanlarla muhabbet etmek bizim favorilerimiz arasındaydı.
Galat dağların ortasında küçük bir köy. Köydeki binalar o kadar eski ki neredeyse hepsi yıkılmış. Yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çektiği için eski evlerin bazıları kafe ve otele dönüştürülmüş. Etrafı ormanlık alanlarla çevrili. Buralarda ufak trekking parkurları bulabilirsiniz. Köyün çok ilginç bir atmosferi var. İmkanınız varsa, Şiraz’dan Galat’ı görmeden gitmeyin.
Persepolis : Pers İmparatorluğu’nun merkezi
Persepolis adına daha önceden iki sebepten aşina olabilirsiniz. Birisi İran’daki İslam devriminin insanların hayatına etkisini anlatan Persepolis animasyon filmi; diğeri ise tarihi Persepolis kenti. Persepolis, Şiraz’ı turistler için en çekici kılan yerlerin başında geliyor. Şehrin yaklaşık 70 km uzağında yer alan Persepolis’e kendi aracınızla veya otostop çekerek gidebileceğiniz gibi Şiraz’dan toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz. Büyük bir alana yayılan Persepolis kentinde geçmişten bugüne kadar ulaşmış sütunları, kaya yapılarını, işlemeleri, mezarları görebilirsiniz. Kimisi için tarihsel açıdan büyük anlamlara sahip bu kent için taş yığını yorumunu yapanlar da olmuyor değil. Kentin girişleri 2017 yılı için 20.000 Tümendi.
Nasir El-mülk Camii
Şiraz’ı çekici kılan ve Şiraz gezi rehberi yazılarının gözdesi olan yerlerden bir diğeri de tartışmasız Nasir El-mülk Camii’dir. Bu kadar ünlü olmasının ve gezi rehberlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmesinin en büyük sebebi ise sabah saatlerinde camiinin camına vuran güneş ışıklarının camiinin mimarisiyle birleştiğinde ortaya çıkan görüntüdür. Bu görüntü ve camlarının renkleri nedeniyle dünyanın en renkli camiisi olarak da anılmaktadır. Buraya gelmek istiyorsanız sabah güneşinin camiiye vurduğu saatleri tercih edip sabah 8’de gelmek en iyi seçenek olacaktır. 2017 yılı için turist girişleri 15.000 Tümen’di.
Kerim Han Kalesi
Şiraz gezi rehberi için olmazsa olmaz olarak kabul edilen bir diğer yapı da Kerim Han Kalesi’dir. Normalde kalelerin şehirden uzakta olması gerektiğini düşünenlere aksini ispatlamak istermişçesine kale şehrin oldukça merkezi bir noktasında yer alıyor. 18. Yüzyılda inşa edilen kalenin mimarisi özellikle İsfahan’daki mimari şölenin altında kalmamak için yaptırılmış.
Bir Masal Bahçesi: Eram Bahçesi
Şiraz’ın en ünlü bahçelerinden biri olan Eram Bahçesi geleneksel Pers izlerini taşıyor. Eram Bahçesi aynı zamanda masallardan fırlamış güzelliği sayesinde Unesco dünya mirası listesinde kendine yer edinmiş.
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.