AB ülkelerinde yeşil pasaporta kısıtlama

AB ülkelerinde yeşil pasaporta kısıtlama

Avrupa’ya girişlerde yeşil pasaporta kısıtlama geleceğini okuduğumda seneler öncesine geri gittim. 2002 yılında o zamanlar tuttuğum günlüğüme şöyle bir not düştüğümü hatırlıyorum: “Artık Avrupa Birliği’ne girecekmişiz. Vize olmadan her yeri gezebiliriz.” Bilmeyenler için; 2002 yılında ben 11 yaşındaydım. O yıllarda daha Japonya’nın ada olduğunu, Hindistan‘ın bu kadar büyük bir ülke olduğunu bilmediğim gibi Amerika’da Amerikanca denilen bir dilin konuşulduğunu zannediyordum. Hatta Avrupa neresi diye sorsanız gösterebilir miydim onu bile bilmiyorum. (12 yaşındayken gösterebilirdim. Onu hatırlıyorum.) O günkü günlüğümde yazan “Bugün folklore gittim. Davulcunun çorapları kokuyordu.” deneyimini aynı gün içinde “Avrupa Birliği’ne gireceğiz.” çıtasına çıkaran ne oldu bilmiyorum ama hiçbir şey olmasa bile bir şey olmuş ve ben bu satırları düşmüşüm. O satırları yazmamın üzerinden tam 17 sene geçti ve biz Avrupa Birliği’ne tabii ki giremedik.

Buna şaşırmadık belki ama geçtiğimiz günlerde Schengen bölgesine vizesiz geçiş imkanı tanıyan yeşil pasaporta kısıtlama getirileceğini okuduğumuzda şöyle bir sarsıldık. Sarsıldık diyorum çünkü yeşil pasaport bizim son kalemizdi. Büyük bir çoğunluğumuz devamlı vize almakla uğraşıp tonla masraf yapmak zorunda kalırken tek tesellimiz en azından aramızdan birilerinin özgürce dolaşabiliyor olduğunu bilmekti. (Kabul ediyorum öyle bir tesellimiz yoktu düpedüz ayar oluyorduk ama konumuz o değil.) Ben de 25 yaşına kadar yeşil pasaportun nimetlerinden faydalanmış biri olarak bu haberi gördüğümde biraz kalbimin kırıldığını söyleyebilirim. Yeşil pasaportluların halini varın siz düşünün… Zaten bu yeşil pasaportlulara vurulan ilk darbe de değil. Hatırlarsanız darbe girişiminin ardından OHAL kapsamında yeşil pasaport sahiplerinin yurtdışına çıkışlarını kontrol edebilmek için yine bir resmi evrak zorunluluğu getirilmişti. İnsanlar pasaportlarının sefasını süremeden ohaliydi, izniydi, mizniydi bunlarla uğraştılar.

Avrupa girişlerinde yeşil pasaporta kısıtlama gerçekten getirildi mi?

Evet şimdi gelelim bahsi geçen kısıtlamanın kapsamına ve yeni düzenlemenin ayrıntılarına. Haberi ilk gördüğünde “Yok ya onun bir şeyi vardır, o öyle değildir, o şeydir.” diye kendini avutanlara bir iyi bir de kötü haberim var. Öncelikle iyi haber şu; Avrupa Komisyonu güvenlik nedeniyle 2016 yılında başlayan ve 2021 itibariyle hayata geçecek bir uygulama ile “Schengen bölgesine vizesiz seyahat edebilen ülke vatandaşlarına izin alma zorunluluğu” getiriyor. Bu sistem sadece Türk vatandaşları için değil, şu anda AB’ye vizesiz girebilen tüm ülke vatandaşları için geçerlilik arz ediyor. Kural kapsamında yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Schengen bölgesine girerken izin alması gereken ülkelerin listesi de yayınlandı. Bu ülkeler günümüz itibariyle Schengen bölgesine vizesiz girebilen ülkeler. Dolayısıyla Türkiye o listede değildi. Çünkü Türk vatandaşlarının normal şartlar altında Avrupa’ya girerken vize alması gerekiyorken yeşil pasaport sadece bir istisna.

Avrupa’da vizesiz seyahat eden kişileri kontrol altında tutmak için güvenlik endişesiyle başlatılan bu uygulamanın, büyük ihtimalle bu tarz istisnai durumlar için de geçerli olacağı düşünülüyordu. Şayet bu uygulama gri ve yeşil pasaport sahipleri için de geçerli olursa, gri ve yeşil pasaport sahipleri de artık Avrupa’ya giderken izin yani “Seyahat Belgesi” almak zorunda kalacaktı.

İzin nasıl alınacak?

İşin iyi tarafı yeşil pasaporta kısıtlama getireceği söylenen izinin Schengen vizesi almak kadar zahmetli olmayışı. Daha önce Schengen vizesi almış olanlar ya da en azından bir kere almaya çalışmış olanlar bilirler, bir Amerika vizesi kadar olmasa da, vize için zibilyon tane belge vermek gerekir. İzin belgesi almak için Schengen vize başvurusunda verilen evraklara ihtiyaç olmayacak; vatandaşların sadece ETIAS (Avrupa Seyahat Bilgileri ve Yetkilendirme Sistemi) sistemi üzerinden online olarak form doldurup kayıt yaptırmaları gerekecek. Bahsi geçen ETIAS başvurusunda kişiden aşağıdaki bilgiler istenecek:

  • Pasaport ve kimlik bilgileri
  • Vatandaşlık bilgileri
  • İletişim bilgileri
  • Eğitim bilgileri
  • Ziyaret edilecek ülkeler
  • Sağlık durumu
  • Sabıka kaydı
  • AB vatandaşlarının aile üyeleri akrabalık ispatı, ikamet belgesi ve diğer özgeçmiş bilgileri

Schengen bölgesine girebilmek için doldurmak zorunda oldukları izin formunun ücreti 7 Euro olacak. 18 yaş altı ve 70 yaş üstü gri ya da yeşil pasaport sahibi kişiler bu ücretten muaf tutulacak.

İzin süresi ne kadar olacak?

Gri ve yeşil pasaport sahiplerinin AB ülkelerine giriş için kayıt yaptırarak aldıkları seyahat belgesi 3 sene boyunca geçerli olacak. Üç yılın sonunda ise yine harç ödeyerek tekrar izin alınması gerekecek. Bu arada Avrupa Birliği verilen izni durumun şartlarına göre gerekli görmesi halinde iptal edebilecek.


Son günlerde haberlerde sıkça yer alan düzenlemeyle ilgili ayrıntılı bilgiler böyle. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi yeşil ve gri pasaport sahiplerinin durumuyla ile ilgili net bir bilgi henüz yok. Zaten her halükarda uygulama 2022 yılında başlayacağı için 2020 yılı içinde vize muafiyetinden faydalanarak iç rahatlığıyla Avrupa’ya seyahat edebilirsiniz.


ÖNEMLİ GÜNCELLEME

Söz konusu haberlerle ilgili Dış İşleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı. Bu açıklamaya göre gri ve yeşil pasaport sahiplerinin bu uygulama kapsamı dışında olacağı belirtildi. Yani aksi belirtilene kadar gri ve yeşil pasaport sahipleri için vizesiz Avrupa gezileri devam edecek. Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle;

“2022 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak olan ETIAS sisteminin Schengen bölgesine vizesiz girme hakkına sahip olan hizmet ve hususi pasaport sahibi vatandaşlarımıza uygulanmaması, zamanında AB makamları nezdinde gerçekleştirdiğimiz girişimler neticesinde sağlanmıştı.

Yine benzer haberlerin geçtiğimiz günlerde basında tekrar yer alması üzerine, AB Komisyonu nezdinde yapılan girişim sonucunda, ETIAS sisteminin hizmet ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımıza uygulanmayacağı bir kez daha teyit edilmiştir. Bu çerçevede, son dönemde basında çıkan aksi yöndeki haberlere itibar edilmemesi gerekmektedir.”


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

4 Yorum

Yeni Yazılar