Sakaryalı olmayan kişilerin dahi bildiği (bilmiyorsanız en azından şimdi öğrenmiş oldunuz) Acarlar Longozu, Türkiye’deki dört büyük longozun en büyüğü. Tabii öyle en büyüğü falan dedim diye kafanızda kocaman bir alan hayali kurmayın. Yine de hatırı sayılır derecede büyük olduğunu söyleyebilirim. Longozun oluşum itibariyle sert ve hırçın bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün. (Gözünüz korkmasın, o sertliğin altında şaheser bir tablo yatıyor) Özellikle kamp severlerin uğrak noktalarından biri olan Acarlar Longozu, yaz sezonu açıldığı gibi onlarca çadıra ev sahipliği yapıyor. Hazırsanız şu an okumakta olduğunuz Acarlar Longozu Gezi Rehberi ile size muazzam bir dünyanın kapılarını açıyorum.
Acarlar Longozu Hakkında Kısa Bilgi
Kış dönemlerinde hafta sonu ağırlıklı olmak üzere dört mevsim kaçış durakları arasında yer alan bu yeşil alan, longozla farklı bir boyut kazanıyor. Kendinizi doğa manzarası görmeye odaklayarak gelirseniz beklediğinizi bulabilirsiniz. Ancak çok büyük hayaller kurarak yola çıkarsanız “Bu muydu yani?” tarzı tepkiler vermeniz de normaldir. Yazının ilerleyen kısımlarında hepsinin sebebini anlatacağım ama siz kendinizi en iyisi akışa bırakın ve yeşilliğin tadını çıkarın. Hem doğada yer alan bir alan ne kadar kötü olabilir ki?
Acarlar Longozu’na Ulaşım Nasıl Sağlanır?
“Ben indi bindiyle uğraşamam, tüm yükümü bagaja atıp gideyim” diyenler için longoza ulaşım İstanbul’dan ortalama 3 saat sürüyor. Şehir içinden ya da Kocaeli’nden ulaşım sağlayacak kişiler içinse bu süre daha kısa oluyor haliyle. “Arabam yok diye gezemeyecek miyim?” demenize hiç gerek yok. Çünkü alana toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz. Bunun için öncelikle Sakarya otogarına ulaşmanız gerek. Ardından otogardan Kaynarca veya Karasu minibüslerine bineceksiniz. (Minibüs deyip geçmeyin baya genişler). Bu iki ilçeden direkt olarak longoza giden araçlar mevcut. Üstelik bu araçlar saat başı kalkıyor. Longozu ilk etapta gündüz gözüyle görebilmek için sabah erken saatlerde yola koyulmanızı tavsiye ederim.
Acarlar Longozu’na Giriş
Acarlar Longozu’na girişler ücretsiz. Eğer aracınızı longoz girişinin hemen karşısındaki otoparka park etmek isterseniz 10 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Girişi azıcık geçince solda bir restoran var. Bu restoranın sahibi hayrına bedava otopark hizmeti veriyor. (Şaka değil, gerçekten vefat eden ailesi için hayrına otoparkı ücretsiz kullanıma açmış. Yani en azından tabelada böyle yazıyor.)
Acarlar Longozu’na Ne Zaman Gidilir?
Aslında birçok kişi buraya hafta sonu kaçamağı yapmak amacıyla geliyor. Acarlar Longozu özellikle yaz döneminde alan bir hayli kalabalık oluyor. Kalabalığın üzerine bir de mangalların dumanı eklenince biraz tadınız kaçabilir. Bu yüzden bence fırsatınız varsa hafta içi gidin. Hangi dönem gidelim derseniz de tabii ki seçiminizi sonbahar ve ilkbahar dönemlerinden yana yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü bu dönemler daha sakin ve sessiz oluyor. Böylelikle kafanızı dinleme şansı elde edebilirsiniz. Kafa dinleme derken öyle kuş uçmaz kervan geçmez gibi düşünmeyin. Cıvıltılı kuş seslerinin ağaç yapraklarıyla ahenkli dansının kulaklarınızın pasını sileceğinden emin olabilirsiniz. (Eğer alanda çocuklar yoksa tabii. Çocuklar varsa geçmiş olsun. O tahta yürüyüş yolunda bir o yana bir bu yana patır patır koşup gördükleri her canlıyı anne babalarına “anneeeeaaaaaa babuuaaa suda yabraklar yüzüyo baaak” diye haykırmalarını dinleyeceksiniz mecbur. Ama çocuktur işte, heyecanla çevreyi keşfediyor o da ne yapsın?)
Acarlar Longuzu’na ilkbahar ve sonbaharda giderseniz, aynı zamanda tüm renklerini açığa çıkaran doğa sayesinde gözlerinizde ufak çaplı bir festival havası yaşayabilirsiniz.
Acarlar Longozu’nda Neler Yapılabilir?
Yazıya başlarken de söylediğim gibi alan öyle çok aman aman büyük değil. Ama bu durum burada hiçbir şey yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Öncelikle doğal alanların vazgeçilmezi olan keyifli bir yürüyüşle başlayabilirsiniz gezinize. Nostaljik ve son derece otantik bir görünümü olan tahta köprü yürüyüş için bölgedeki en ideal yer. Tabii köprü fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı halinde. Tabii köprüde yürümek hepi topu 15-20 dakika sürüyor. O açıdan sadece yürümeye gelinmez buraya.
Acarlar Longozu’nda yapabileceğiniz bir diğer şey de tekne turlarına katılmak olabilir. Su aşığı biri olarak kesinlikle tekne turu yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca deniz bisikleti de favori seçeneklerimden biri.
Acarlar Longozu çevresinde yemek yiyebileceğiniz yerler de mevcut. Aynı zamanda dilerseniz burada mangal kiralayıp kendi yiyeceklerinizi de hazırlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde çantanıza yiyecek ve içecek koyarak, tahta köprü üzerindeki banklarda mini bir piknik deneyimi de yaşayabilirsiniz.
Sakarya’da gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Acarlar Longozu’nda Nerede Kalınır?
İlk defa gidecek kişiler için konaklama kısmı haliyle biraz kafa karıştırıcı. Ama üzülmeyin tüm seçenekleri deneyimlemiş biri olarak size detayları hemen vereceğim. Alana yakın mesafede konaklamak isteyenler için temel seçeneklerden biri otelde kalmak. Bana kalırsa zaten dört duvardan çıkıp gelmişken başka bir dört duvarı tercih etmeyin. Dilerseniz Karasu civarında daha ucuz fiyatlı pansiyonlar bulabilirsiniz. Ancak Karasu bölgeye biraz uzak kalıyor.
Ormantik Park civarındaki bungalov evler doğayla iç içe olmanızı sağlıyor. Longozda özel bir kamp alanı yok. Ancak çevrede çadır kurabileceğiniz yerler mevcut. Eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız alışverişinizi şehirde yapıp öyle gelmelisiniz.
Acarlar Longozu Yakınlarında Neler Var?
Acarlar Longozu Gezi Rehberi boyunca sizin de fark etmiş olacağınız gibi Acarlar Longozu’nda yapılacak şeyler oldukça sınırlı. O yüzden longoza kadar gitmişken planınıza civardaki yerleri de ekleyebilirsiniz. Özellikle yakın mesafede gezmekten keyif alacağınız yerler bulmak mümkün. Gününüzün bir kısmını ayırıp gezebileceğiniz, piknik yapabileceğiniz bir diğer yer olan Maden Deresi, buraya oldukça yakın.
Acarlar Longoz’undan bir saat uzaklıkta olan Kocaeli, Kandıra’ya bağlı Babalı Köyü, Kerpe ve Kefken de ziyaret etmekten keyif alacağınız diğer yerler. Hatta eğer denize girme planınız varsa Karasu yerine Acarlar Longoz’una sadece bir saat uzaklıkta olan Kerpe’yi, Kefken’i ya da aynı sahil hattında yer alan Cebeci’yi tercih edebilirsiniz.
Acarlar Longozu’nda Görmek İstemediğimiz Manzaralar
Acarlar Longozu Gezi Rehberi yazısının sonuna gelirken, bir sitemimi de etmeden geçmeyeyim. Acarlar Longozu gerçekten çok güzel bir doğal alan fakat alıcı gözüyle baktığınızda (alıcı gözü de ne demekse artık) gerçekten son derece bakımsız görünüyor. Daha kapıdan girerken hunharca bir mangal dumanıyla karşılaşıyorsunuz. Türkiye’deki doğal alanların en büyük problemlerinden biri belki de bu zaten: üzerine düşünülmemiş bir yerleşim planı.
Tahta köprüde huzurla yürürken gözünüz bir anda suyun üzerinde yüzen çöplere; ya da suda bisikletle gezerken aynı anda suyun üzerinde yüzen menekşeleri koparmaya çalışan insanlara takılıyor. Böylesine doğal ve güzel bir alanı bu denli bakımsız ve ilgisiz bırakmak gerçekten akıl alır gibi değil.
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.