Sakarya’da Gezilecek Yerler | Evet, herkes birbirine hafız diyor

Sakarya’da Gezilecek Yerler | Evet, herkes birbirine hafız diyor

Marmara Bölgesi’nin sevilen şehirleri arasında yer alan, sakinliği ve etkileyici doğasıyla özellikle İstanbul’da yaşayanların uğrak kaçış noktalarının başında gelen Sakarya; benim de favori duraklarımdan biri çünkü ben Sakaryalıyım. Zaten Sakaryalı olmayan birinden Sakarya’yla ilgili böyle cümleler duyamazsınız. Mesela kimse Sakarya için “Muhteşem denizinin mavisiyle kendine hayran bırakan şehir muazzam yeşillikleriyle de sizi büyüleyecek.” demez. Sakarya, şehri bilmeyen birinin olsa olsa “Biz nereye geldik ya?” diyebileceği bir yerdir. O yüzden Sakarya’da gezilecek yerler yazısını bir Sakaryalıdan okuduğunuz için çok şanslısınız. Sizi gıcık taksiciler gibi Sakarya’nın sıradan sokaklarında dolandırıp gereksiz yere şov yapmak yerine gerçekten görülmeye değer yerlerine götüreceğim. Ardından daha önce kimseden duymadığınız yemek tüyoları verip turu sonlandıracağım. Ayrıca yazının sonunda sizi, anlattığım bu yerlerden bazılarını görebileceğiniz muhteşem bir video bekliyor olacak.

Show Me Turkey Sakarya Videosu

Çoğu gezi yazısında “Sakarya’da görülmeye değer yerler” arasında adı geçen Çark Caddesi, Kent Park, Orman Park gibi yerler bana sorarsanız oldukça sıradan yerler. Buralar Adapazarı merkeze gelirseniz şöyle bir göz atabileceğiniz, size çok fazla şey vaat etmeyen; hani biri gelirse gösterecek bir şeyimiz olsun diye vitrine konmuş yerler sadece. Zaten Sakarya’yı bunlardan ibaret sanan insanlar haklı olarak buraya ikinciye de gelmek istemiyorlar.

Sakarya'da Gezilecek Yerler çark
Kent Park Fotoğraf: https://kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/fotograflar

Sakarya’da yer alan tarihi yapılar ise ne yazık ki kimsesiz bırakılmış gibi geliyor bana. Justinianus Köprüsü, Sakarya Köprüsü ve Atatürk Müzesi gibi birçok yere ilkokulların yaptığı okul turlarından başka gelen giden yok gibi. Tabii bunların yanında Sakarya muazzam bir doğaya da ev sahipliği yapıyor. Sakarya’yı geziler için önemli yapan şey görünür taraflarından çok, keşfedilmeyi bekleyen bu tarafları bana sorarsanız. Eğer hazırsanız Sakarya’da gezilecek yerler listesinde yer alan şehrin saklı cennetlerine doğru yola çıkabiliriz.

merkez Sakarya'da Gezilecek Yerler
Justinianus Köprüsü Fotoğraf: https://kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/fotograflar

Sakarya Hakkında

Turumuza başlamadan önce Sakarya hakkında temel bilgilerimize de şöyle bir göz atalım. Lise coğrafya derslerinden hatırlayacağınız üzere Sakarya, Marmara bölgesi sınırları içerisinde yer alan bir sanayi şehri. Sakarya için genelde küçük şehir falan dense de siz onlara aldırış etmeyin. Karadeniz’e sınır komşusu olan şehrin nüfus oranı son yıllarda hatırı sayılır derecede arttı. Buna paralel olarak şehrin yerleşimi de merkezden daha uzak mahallelere doğru hızla yayılıyor. Bu durum şehirde yapılabilecek aktivitelerin sayısı üzerinde de etkili oldu ama ben size şehirden çok civardaki doğal güzelliklerden bahsetmek istiyorum.

Sakarya’da Gezilecek Yerler

Sapanca

Sakarya'da Gezilecek Yerler sapanca

Sakarya’da gezilecek yerler denince akla ilk gelen yer tabii ki Sapanca oluyor. Geçen yıllarda kürek takımına şort giydikleri için saldıran insanlarıyla adından epey söz ettiren bu güzel ilçede artık neyse ki bu tarz olaylarla karşılaşmıyoruz. Sapanca Gölü ve çevresindeki dağlık bölgeler eşsiz manzaralarıyla ve çeşitli olanaklarıyla dikkatleri yıl boyu üzerlerinde toplamayı başaran yerler. Hatta özellikle son yıllarda yerli turistten çok yabancı turistler bu bölgeye akın ediyor diyebilirim.

Sapanca’da yazın yayla turizmi ve göl çevresi aktiviteleri son derece popülerken kışın da Kocaeli’ye bağlı olan Kartepe Kayak Merkezi epey hareketli oluyor. O yüzden Sapanca’ya gelecekseniz ve sakin bir ortamda kafa dinlemek istiyorsanız aslında “yılın şu zamanı gelin” gibi bir istatistik yok çünkü burada sürekli insanlar var. Yine de sonbaharın ve kışın diğer mevsimlerden daha sakin olduğunu söyleyebiliriz.

Sapanca’da Konaklama

Sapanca’da hem göl kenarında hem de dağ tarafında konaklayabileceğiniz, farklı yıldız seviyelerinde sayısız otel ve pansiyon var. Ancak elbette bu oteller yerine bölgenin tadını çıkarabileceğiniz ve farklı bir deneyimler yaşayabileceğiniz konaklama imkanlarını değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Airbnb sayesinde bölgedeki bungalov evleri, tiny house dediğimiz minik evleri ve lüks bir konaklama yapmanıza imkan veren villaları görebilirsiniz. Bölgede aynı zamanda kamp yapma imkanı sunan tesisler de bulunuyor.

Sapanca’daki tüm kiralık evleri, bungalovları ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Sapanca Gölü

Sakarya'da Gezilecek Yerler sapanca

Gölü gezmeye gittiğinizde eğer doğru bir mevsimdeyseniz kendinizi kuş cennetine düşmüş gibi hissedebilirsiniz. Göl çevresinde yaklaşık 80 farklı kuş türünün gözlemlendiği söyleniyor. (Tabii son yıllarda artan orantısız yapılaşma ve kirlilik göldeki canlı çeşitliliğini nasıl etkiledi bilemiyorum.) Göl yılın belli dönemlerinde sörf, yelken, kano gibi farklı sporları yapmak amacıyla da ziyaretçi ağırlıyor.

Sapanca’da deniz bisikleti ya da kanoyla gölü gezdikten sonra çevrede sıralanmış olan kafelerden birinde kahvaltı yapmayı düşünebilirsiniz.

Kırkpınar ve Kurtköy

Benim Sapanca’ya geleceklere kişisel tavsiyem Sapanca merkezde göl kenarında ufak bir yürüyüş yaptıktan sonra rotalarını doğrudan Kırkpınar’a çevirmeleri. Kırkpınar özellikle yazlıkçıların bulunduğu, boydan boya uzanan güzel bir yolun etrafında sıralanmış sitelerden oluşan keyifli bir mahalle. Siteler var dediysem çirkin bir yapılaşma göreceğinizi zannetmeyin. Çoğunlukla iki katlı evlerin olduğu, ilginç ama son derece nizami olarak yapılaşmış sitelerden bahsediyorum. Üstelik yoğun bitki örtüsü ve ağaçlandırmalar sayesinde ne kadar çok ev olduğunu asla fark etmiyorsunuz. Bağdat Caddesi boyunca uzanan yürüyüş yolunda yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, yol boyunca sıralanan kafelerde kahvenizi, çayınızı içebilirsiniz.

Kırkpınar ve Kurköy sahili bana sorarsanız Sapanca sahilinden çok daha güzel. Kırkpınar sahilinin bir bölümünde neredeyse 10’a yakın alkollü ve alkolsüz restoran bulunuyor; kalan kısmında da göl kenarında yürüyüş yapabileceğiniz uzun bir yol var. Kurtköy sahili ise daha az kafenin; daha çok piknikçilere hitap eden iki üç mekanın olduğu bir sahil. Bence bu iki yeri görmeden Sapanca’dan ayrılmayın.


Sapanca’da gezilecek yerler ve yapılacaklarla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.


Maşukiye

Maşukiye, Sakarya’da gezilecek yerler listesinin doğa harikalarından biri desem abartmış olmam herhalde. (Burası aslında Kocaeli’ye bağlı, çaktırmayın.) Ressamların çizdiği doğa tablolarının hayat bulmuş halini Maşukiye’de görebilirsiniz. Bu bölge aynı zamanda konaklamak için de son derece uygun. Otel, pansiyon, bungalov, kamp gibi farklı konaklama seçenekleri var. Su sesinin kuş sesleriyle karıştığı bölgede bungalov evleri tercih ederek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Paintball ve atv turları bölgede fazlasıyla ilgi görüyor. Ayrıca buraya kadar gelmişken Kuzuyayla’yı da görmeden geçmeyin.

Maşukiye’nin iç kısımlarında farklı uzunluklarda trekking rotaları da bulunuyor. Bu rotalar etrafı yürüyerek keşfetmek isteyenler için ideal. Eğer sonbaharda giderseniz yola düşen tadımlık kestanelerden de toplayabilirsiniz.

Maşukiye’de konaklama

Maşukiye’de tüm kiralık evleri , bungalovları ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Poyrazlar Gölü

Sakarya'da Gezilecek Yerler poyrazlar
Fotoğraf: https://www.sakaryayenihaber.com/poyrazlar-golu-tabiat-parki-ziyaretcilerini-bekliyor-p3-aid,98105.html#galeri

Kendinize yine kuş cennetine düşmüş gibi hissetmenizi sağlayacak harika bir atmosfere sahip olan Poyrazlar Gölü, Sakarya’nın favori noktaları arasında yer alıyor. Bir yanda göl bir yanda orman derken şehir kavramını kafanızdan bir süreliğine silebileceğiniz harika bir yer burası. İster günübirlik uğrayabilir; isterseniz de kamp alanında birkaç gün konaklayıp kafa dinleyebilirsiniz. Atv turu ve bisiklet parkuru gibi doğayla iç içe olmanıza imkân tanıyan aktiviteleri mutlaka deneyimlemenizi öneririm. (Atv turu dedim ama o sesin içinde gezdiğinden bir şey anlamaz insan, en iyisi bisiklet sürmeyi tercih edin siz.) Poyrazlar Gölü ayrıca fotoğrafçılar için de oldukça keyifli bir yer. Dört mevsim ayrı güzellikte olan bu alanda harika kareler yakalayacağınıza emin olabilirsiniz.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’na girişler ücretli. Alanda tuvalet imkanı bulunuyor. İçeride yer alan restoranlarda yemek yiyebilir ya da dilerseniz kendi yemeğinizi kendiniz de yapabilirsiniz. Yaz aylarında buranın biraz panayır yerine döndüğünü de eklemeden geçmeyeyim ki sonra ufak dönme dolapta çığlık çığlığa bağrışan çocukları görüp bana küfür etmeyin. Yazın piknikçiler daha yoğun olsa da eğer kendinize kuytu bir köşe bulmayı becerebilirseniz kalabalıktan o kadar da etkilenmeyebilirsiniz.

Taraklı

Fotoğraf: http://www.tarakli.bel.tr/manzara_resimleri.asp

Otantik evleriyle ve sakinliğiyle ön plana çıkan Taraklı, Sakarya’da gezilecek yerler arasında en dikkat çekenlerden bir tanesi. Safranbolu evlerini andıran yapılar gerçekten görülmeye değer. Hisar tepesi ve tarihi hamam bölgenin en dikkat çekici yapılarından. Taraklı’ya giderseniz sokaklarda dolaşmaya mutlaka vakit ayırın. Hatta bu bedava aktivite Taraklı’nın en popüler aktivitelerinden biri diyebilirim. Çeşitli fotoğraf grupları sırf bunun için Taraklı’ya özel turlar düzenliyor. Sonbaharda ve kış mevsiminde Taraklı oldukça soğuk olabiliyor. Bu mevsimlerde kıyafet açısından temkinli gitmekte fayda var. Taraklıyla ilgili bir diğer bilgi de şu; bal kabaklı ekmek ve pekmezli ayva tatlısını denemeden buradan gitmemelisiniz.

Bölgede kalacağınız zaman her şeyi bir kenara bırakın ve tarihi konakların pansiyon haline dönüştüğü mekanları tercih edin. Buralar bence tam da buranın ambiyansını yansıtıyor.

Acarlar Longozu

Sakarya'da Gezilecek Yerler acarlar

Şehrin en güzide doğal güzelliklerinden biri olan Acarlar Longozu, doğayla baş başa kalıp kafa dinlemek isteyen kişilere göre değil kesinlikle. Evet, evet doğru okudunuz. Girişlerin ücretsiz olduğu ve dileyenlerin mangal kiralayabildiği “tabiat parkında” özellikle yaz aylarında kapıdan girdiğiniz an sizi yoğun bir mangal dumanı karşılıyor. Etrafta çığlık çığlığa koşturan çocuklar, daracık yollarda kol kola yürüyen insanlar ise sinir krizi geçirmek isteyenler için birebir.

Ama öte yandan Acarlar Longozu gerçekten müthiş bir doğa harikası. Farklı mevsimlerde bambaşka renklere bürünen longozda tekne turları yapabilir; çöplerin arasında muazzam bir gezintiye çıkabilirsiniz. Aslında normal şartlarda su menekşeleri diyecektim ama yunuslarla suda gezinen bir grup insan endemik bir tür olan su menekşelerini kopardığı; başka bir grup insan da çöplerini suya atmakta bir beis görmediği için ne yazık ki suda menekşeden çok çöp yüzüyor.

Sakarya'da Gezilecek Yerler

Acarlar Longuzu’nu size çok daha güzel anlatabilirdim. Yürüyüş yollarında yürüyebileceğinizi, restoranlarda yiyip içebileceğinizi söyleyip; çer çöpten hiç bahsetmeden konuyu kapatabilirdim ama üzgünüm, gittiğinizde göreceğiniz şeyler bunlar olacak. En son gittiğimde böylesine güzel bir yeri nasıl bu kadar batırabildiğimize üzülmekten başka bir şey yapamadım. Eğitim şart falan diyoruz ama eğitim kadar şart olan bir diğer şey ise Acarlar Longozu’nun birinci derece sit alanı olmasına rağmen bu hale gelmesine izin veren yetkililerin elini vicdanına koyması…

Türkiye’de bulunan dört longoz ormanından biri olan, göçmen kuşların üreme ve kışlama alanı olan, endemik türlere ev sahipliği yapan Acarlar Longozu’nu yok olup gitmeden önce mutlaka görün siz yine de. Longozdaki tahta yürüyüş parkurunda yürümek sadece 15-20 dakika sürüyor. O açıdan sadece burada yürümeye gelmek yerine çevrede yapılabilecek aktiviteleri de kapsayan bir plan yapmanızı tavsiye ederim. Bu plana Karasu’da bulunan Maden Deresi’ni ve longoza yaklaşık bir saat uzaklıkta Kocaeli’de bulunan Kerpe, Kefken, Cebeci taraflarını dahil edebilirsiniz.

Doğançay Şelalesi

Sakarya'da Gezilecek Yerler dogancay
Fotoğraf: https://kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/fotograflar

Şehrin saklı cennetleri arasında yer alan Doğançay Şelalesi tam anlamıyla gizli bir güzellik. Buraya arabayla ulaşabiliyorsunuz ama yolun bir kısmından sonra yürüyerek ilerlemeniz gerekiyor. Ancak güzelliğini gördüğünüz zaman girdiğiniz zahmete değdiğini anlayacaksınız. Şelalenin yukarı kısmında yer alan kafe, soluk almak için ideal bir mekân. Trekking parkurlarının da bulunduğu şelalede oldukça keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Alanda kamp yapmak için uygun yerler var ama kendinizi tam anlamıyla bir doğa kampı yapmaya hazırlayın. Çünkü burada kampçılar için herhangi bir tesis yok. O yüzden kamp yapmaya niyetiniz varsa tüm ihtiyaçlarınızı şehirden temin etmeyi unutmayın.

Sakarya’nın Yaylaları

Sakarya'da Gezilecek Yerler
Fotoğraf: https://kulturportali.gov.tr/turkiye/sakarya/fotograflar

Sakarya’ya kadar gelmişken birkaç yayla gezintisi yapmadan dönmeyin derim. Dört mevsim ayrı güzellikleri yansıtan yaylalar, farklı ağaç türleriyle de sizi değişik yeniliklerle buluşturacak. Şehrin manzarasını tam anlamıyla görebileceğiniz yaylalarda gözleme gibi nefis yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz. (Tamam gözleme çok da yöresel bir lezzet değil ama son derece güzel bir yiyecek olduğu konusunda anlaşalım.) Karagöl, Acelle, Çiğdem, Kuzuyayla ve Soğucak yaylaları rotanıza eklemenizi tavsiye ettiğim yerlerden sadece birkaçı.

Keremali Yaylası

Sakarya'da Gezilecek Yerler yayla
Fotoğraf: https://sakarya.ktb.gov.tr/TR-162752/keremali-yaylasiturbesicamlica-golu-turu-kampli-9-10-te-.html

Şehrin zirvesi olarak tabir edilen Keremali Zirvesi, Sakarya’nın en yüksek dağı olan Keremali Dağı’nda yer alıyor. Akyazı ve Hendek arasında yer alan dağda yaylalar ve Çamlıca Gölü gibi doğal güzellikler de var. Özellikle yaz aylarında vazgeçilmez piknik alanlarından biri haline gelen zirve, bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak ve fotoğraf çekmek için oldukça uygun bir alan. Yaylada yer alan göl, keyifli bir kamp deneyimi için son derece ideal. Keremali Zirvesi’ne giderseniz sabahın erken saatlerinde muazzam bir görüntü oluşturan bulutları izlemenizi tavsiye ederim. (En sonraki videoda göreceksiniz neyden bahsettiğimi)

Karasu ve Deniz Tatili

Sakarya'da Gezilecek Yerler karasu
Fotoğraf: https://www.karasu.bel.tr/foto-kategori/karasu-sahili-4

Sakarya’da özellikle yaz turizminin en büyük ilgi odağı olan Karasu, lunaparkları, canlı müzik mekanları ve kocaman aqua parklarıyla cıvıl cıvıl bir tatil beldesinden farksız. Karadeniz’e kıyısı olan Karasu, birçok insan tarafından hırçın dalgalarıyla biliniyor. Evet, Karadeniz’in biraz böyle agresif bir yapısı var, yapacak bir şey yok ama son yıllarda inşa edilen dalga kıranlar sayesinde deniz eskisi kadar dalgalı olmuyor.

Şahsen ben Karasu’dan pek keyif alan biri değilim. Bir Sakaryalı olarak burada kaç kere denize girdiğimi sorsanız herhalde bir elin parmaklarını geçmez. Şahsen ben Karasu’da yüzmek yerine, Sakarya’ya aynı uzaklıktaki Kocaeli’ne bağlı Kerpe ve Cebeci’yi tercih ediyorum. (Tabii son yıllarda buralar da bozdu. Artık onlar yerine Kandıra’ya bağlı başka gizli plajları tercih ediyorum.)

Karasu’da Konaklama

Karasu’da tercih edebileceğiniz büyük ve lüks oteller yok. Genelde burada pansiyonlar hizmet veriyor. Konforlu bir konaklama arıyorsanız Airbnb’ye göz atmayı unutmayın.

Karasu’da tüm kiralık evleri ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Sakarya’da Ne Yenir?

Bugüne kadar birçok insan size Sakarya’ya geliyorsanız mutlaka ıslama köfte yemeniz gerektiğini söyledi. Ben o insanlara geçin artık bu işleri, farklı lezzetleri keşfedin kardeşim diyorum. Gerçekten artık sürekli aynı şeyleri duymaktan ve yemekten size de gına gelmedi mi? Biraz şöyle kendimizi aşalım, farklı lezzetler tadalım diyorsanız çok şanslısınız. Neyse ki ben bir veganım da sayemde farklı tatları keşfedebileceksiniz. Hazırsanız Sakarya’nın denemeden gitmemeniz gereken iki lezzetini açıklıyorum: Kabakmacun ve kabak tatlısı.

Sakarya'da Gezilecek Yerler

Biliyosunuz Sakarya’nın kabağı meşhur. Tunatan tesislerinde balkabağından muazzam bir şey yapmışlar ve adını da kabakmacun koymuşlar. Kabakmacun en basit anlatımla lahmacuna benziyor ve içinde kıyma yerine kabak var. Tadı gerçekten enfes. Hayatınızda daha önce böyle bir şey yemişmisinizdir bilmiyorum. O yüzden ıslama köfteyi falan boş verin kabakmacun deneyin, şekliniz olsun. Üstüne de bir kabak tatlısı… Şimdiden afiyet olsun.


Sakarya’da vegan seçeneği olan restoranları görmek için buraya tıklayın.


Sakarya’da Ne Yapılır?

Bence Sakarya’da yaylalara gidilir, Kırkpınar’da bisiklete binilir, göl kenarında yürüyüş yapılır, Kartepe’de kayılır, yaylalarda gezilir, doğal güzellikler keşfedilir. Eğer şehirde bir şeyler yapmayı isterseniz de Kent Park kıyısında uzanan bisiklet yolu boyunca bisiklet sürebilir ya da Serdivan tepesinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Bana sorarsanız Sakarya’nın tadı en iyi bunlarla çıkar.

Sakarya'da Gezilecek Yerler

Bir Sakaryalının kaleminden Sakarya’da gezilecek yerler yazısını okudunuz. Umarım bu yazı Sakarya gezinizi daha keyifli hale getirmenize yardımcı olur. Başka şehir turlarında görüşmek üzere.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz aşağıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar