Bolu’da Gezilecek Yerler & Bolu’da Yapılacaklar

Bolu’da Gezilecek Yerler & Bolu’da Yapılacaklar

Birbirinden güzel manzaralara ev sahipliği yapan Bolu, Türkiye‘nin en popüler sonbahar ve kış destinasyonları arasında yer alıyor. Sonbahar ve kış tatillerinin yanı sıra Bolu ayrıca ilkbahar ve yaz aylarında kamp ve doğa yürüşleri yapmak isteyenler için de sayısız seçenek sunuyor. Yazın kamp yapabileceğiniz doğal noktalar arıyorsanız ya da sonbaharda gezilecek yerleri keşfetmek istiyorsanız veya kış tatilinizi geçirmek için İstanbul’a yakın bir tatil rotası arıyorsanız Bolu’da gezilecek yerler ve Bolu’da yapılacaklar listesine mutlaka göz atmalısınız. Çünkü Bolu her mevsim için farklı bir deneyim imkanı sunuyor.

Bolu Nerede?

Aslında seyahat ve gezi bloglarının birçoğunda yer alan harita bilgilerini vermekten pek hoşlanmıyorum. Çünkü zaten bu yazıyı okuyorsanız ya Bolu’nun nerede olduğunu biliyorsunuzdur ya da haritaya Bolu yazabilecek kadar dijital yatkınlığınız var demektir. O yüzden yazıların bu kısmı bana hep biraz tuhaf gelir. Ama bilmeyenler için şunu söylemeden de geçmek istemiyorum; özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde yaşayanlar için Bolu mükemmel bir kaçamak çünkü her iki ile de oldukça yakın. İstanbul’dan Bolu’ya ulaşmak otobandan sadece 3 saat sürüyor. Ankara ile Bolu arası ise sadece 2 saat.

Bolu’ya Nasıl ve Ne Zaman Gidilir?

Ülkenin iki önemli noktaları olan İstanbul ve Ankara arasındaki doğrudan geçiş güzergahı olan Bolu, karayolu açısından her noktadan ulaşım imkanı sunuyor. Fakat buraya ulaşmak için demiryolu ve havayolu güzergahı yok. Ama son yıllarda yoğun bir tempoyla yapılan yeni yollarla kolay bir yolculuk yapmanız mümkün. İster özel aracınızla isterseniz de otobüsler vasıtasıyla şehre kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’nin pek çok noktasından şehre direkt olarak seferler düzenleniyor.

Bolu’ya ne zaman gideceğiniz konusunda kafanızda bazı soru işaretleri varsa, ikliminin Karadeniz ve karasal iklimin harika bir kombinasyonu olduğunu hemen söyleyeyim. Hem karasal hem de Karadeniz ikliminin özelliklerini taşıyan şehirde kışın yoğun bir kar yağışı oluyor. Tabii her bölgesinde aynı durum söz konusu değil. Ilıman iklime sahip olan kısımlar da var ama oralar da kışın oldukça soğuk. Yaz ayları ise tam tersi epey sıcak geçiyor.

Bolu’ya ne zaman gidilir sorusuna cevap vermek için Bolu’ya ne yapmak için gittiğinizi değerlendirmek lazım. Eğer Bolu’da kamp yapmak istiyorsanız yaz, ilkbahar ve sonbahar Bolu’da kamp yapmak için uygun mevsimlerdir. Öte yandan sonbahar’da ve kış aylarında gelirseniz mükemmel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca kayak yapmak için geliyorsanız da tabii ki kış dönemini seçmelisiniz.

Bolu’da Gezilecek Doğal Yerler

Bolu için dört bir yanı güzellikle çevrili desem çok da abartmış sayılmam bence. Zaten Bolu’da gezilecek yerler listesine göz attığınız zaman ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız. Aşağıda Bolu’da gezilecek doğal alanlar nereler sıralamaya çalıştım. Buraları birbirinden güzel manzaraları deneyimlemek için özellikle sonbaharda ve uygun aracınız varsa kış mevsimlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Ama elbette Bolu’da kamp yapmak isterseniz ya da yürüyüş yapmak isterseniz çin yaz ve ilkbahar ayları çok daha uygun.

  • Abant Tabiat Parkı: Dağların yamacında yer alan Abant Tabiat Parkı, kesinlikle müthiş bir doğaya sahip. Parkın içinde bir de doğal göl var. Dört mevsim ayrı renklere bürünen alan, ziyaretçiler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Burada piknik, yürüyüş ve bisiklet turlarını keyifle yapabilirsiniz.
  • Yedigöller Milli Parkı: Adından da anlayacağınız gibi 7 tane gölü bulunan alan şehrin adeta sembolü halinde. Üstelik bitki ve hayvan çeşitliliğini bir arada fazlasıyla görmeniz mümkün. Bölge doğa sporları seven kişiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
  • Çubuk Gölü: Kendinizi doğaya bırakmak için Çubuk Gölü adeta biçilmiş kaftan. Su sesiyle kuş cıvıltılarının dans ettiği alanda, daha önce bir film çekimi için inşa edilmiş birden fazla değirmen var. Bu değirmenler de göle ayrı bir hava katıyor.
  • Köroğlu Şelalesi: Merdiven misali basamak basamak akan sularıyla Köroğlu Şelalesi Bolu’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her ne kadar gidiş güzergahı zorlasa da, manzarayı gördüğünüz an tüm yorgunluğunuz uçar gider.
  • Aladağ Yaylaları: Bolu’dan bahsedildiğinde Aladağları belki daha önce duymuşsunuzdur. Daha üstün körü baktığınız an bile bir ressamın özenle hazırladığı tabloları andıran manzarası kendinizi kaybetmenize neden olacak türden. Kış mevsiminde bembeyaz, yaz mevsiminde ise yemyeşil olan bu alana vaktiniz olursa iki mevsimde de gitmenizi tavsiye ederim.
  • Akkaya Travertenleri: Traverten denilince pek çok kişinin aklına Pamukkale gelse de, burada da travertenler bulunuyor. Tabii bu bölgedeki travertenler Pamukkale’deki kadar nizami değil ama yine de genel kültür açısından bile olsa görmeye değer. Üstelik dünyanın en yumuşak içime sahip olan sodası da buradan çıkıypr.
Kaynak: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bolu/gezilecekyer/akkaya-travertenler

Bolu’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bolu doğal güzellikler açısından olduğu kadar tarihi yerler anlamında da son derece zengin bir yer. Eğer aramızda tarihi yerleri ziyaret etmekten keyif alanlar varsa Bolu’da gezilecek tarihi yerler listesini de vermiş olayım:

  • Tarihi Göynük Evleri: Sadece şehrin değil ülkenin önemli bir noktası olan Göynük Evleri, koruma altına alınmış nadide güzelliklerden biri. Burası ayrıca sakin ve doğal yapısı nedeniyle Sessiz Şehir ünvanını almaya hak kazanmış. (Genel kültür kastım hemen)
  • Köroğlu Anıtı: Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Köroğlu’nun anıtını bölgenin simgesi haline gelmiş yapılarından biri. Şehrin yüksek noktalarından birinde yer alıyor.
  • Bolu Müzesi: Şehrin geçmişini ve kültürünü yakından tanımak adına sergilenen eserleri inceleyerek vakit geçirebileceğiniz yerlerin başında Bolu Müzesi geliyor. Müze içerisinde 10 binden fazla eser var.
  • Bolu Masal Park: Adından da anlaşılacağı gibi masallar diyarımı andıran bir alan. Çizgi karakterlerin heykellerini bulunduğu nokta çocukların uğrak yerlerinden biri. Tarihi olup olmayışı tartışılır ama gezmek isterseniz buraya da uğrayabilirsiniz. (Belki 100 sene sonra tarihi olabilir)

Bolu’da Kayak Yapmak: Kartalkaya Kayak Merkezi

Türkiye’de kış turizmi denince akla gelen ilk yerlerden biri kesinlikle Bolu’da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi. Eğer kaymayı seviyorsanız 13 farklı kayak pistinin bulunduğu alanda keyifle kayacağınız kesin. Özellikle İstanbul’a yakın olduğu için haftasonu kaymaya gelmek için son derece ideal bir destinasyon. Ben de geçen sene burada kaymıştım. O konuda da ayrıntılı bir yazı paylaşacağım en kısa zamanda.

Bolu’da Konaklama İçin En Güzel Yerler Nereler?

Öncelikle şunu belirteyim; şehirde her bütçeden kişinin konaklayabileceği seçenekler mevcut. Ama eğer şehir merkezinde konaklamak zorunda değilseniz kesinlikle doğal yerlerdeki bungalov, butik otel ve pansiyonları tercih etmenizi tavsiye ederim. Pek çok kişinin dikkatini çeken ve benim de favorim olan bungalov ev seçenekleri burada fazlasıyla mevcut. Örneğin aşağıda saydığım Gölcük Tabiat Parkı, Şirinyazı Göleti Tabiat Parkı, Göksu Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı gibi kamp yerlerinin birçoğunda bungalov evler, oba çadırları ya da oteller bulunuyor.

Bolu’da Kamp Yapılacak Yerler

Bolu kamp yapılacak yerler açısından da oldukça fazla imkana sahip. Hem ücretli hem de ücretsiz birçok seçenek var. Üstelik bu seçeneklerin büyük bir kısmı da doğanın içinde son derece huzurlu yerler.

  • Göksu Tabiat Parkı Kamp Alanı: Çadır kiralayarak, kendi çadırınızla ya da karavanla kalma imkanınızın bulunduğu alan ücretli seçenekler arasında. Elektrik ve wc dışında yüzme havuzu ve spor alanı gibi ekstra hizmetler de mevcut.
  • Abant Gölü Kamp Alanı: Aslında burada kamp için ücret alınmıyor. Ama giriş için ücret ödemeniz gerek. Alan içerisinde elektrik ve wc gibi imkanlar var. Göl kenarına çadırınızı kurup mis gibi bir tatil yapabilirsiniz.
  • Karagöl Tabiat Parkı: Göl kenarında sessiz ve huzurlu bir kamp yapmak isterseniz Karagöl Milli Parkı’nı tercih edebilirsiniz. Kamp ücretli olmasa da içeri girişler ücretli fakat dilerseniz içeri girmeden de çevrede kamp yapacak yerler bulabilirsiniz.
  • Şirinyazı Göleti Tabiat Parkı: Doğanın içinde ufak bir göletin kenarında kamp yapmak isterseniz bu ücretli kamp alanından faydalanabilirsiniz.
  • Gölcük Tabiat Parkı: Bolu ile bütünleşmiş ikonik bir fotoğraf vardır. Göl kenarındaki bir binaya ait olan bu fotoğraf Gölcük Tabiat Parkı’na ait. Doğanın içinde esşiz bir konaklama imkanı sunuyor.
  • Yaylalar: Eğer Bolu’da ücretsiz kamp yerleri arıyorsanız yaylalar kesinlikle size göre. Aynı zamanda kendinizi doğaya bırakıp teknolojik dünyadan uzak bir kamp keyfi için oldukça ideal yerler. Hem ücretsiz hem de tertemiz bir havaya sahip yaylalarda keyifle kamp yapabilirsiniz. Haccağız Yaylası kamp alanı, Pelitözü Yaylası kamp alanı, Sarıalan Yaylası kamp alanı, Sinekli Yaylası kamp alanı sıklıkla tercih edilen Bolu kamp yerleri arasında.

Eğer Bolu’da kamp yapmak istiyorsanız bölgede hava sıcaklıklarının geceleri düşebildiğini ve sonbahar, kış mevsimlerinde genel olarak epey düşük olduğunu unutmayın lütfen.

Kamp ekipmanı seçmek konusunda yardıma ihtiyacınız varsa buraya tıklayrak ayrıntılı kamp malzemesi seçim rehberlerine göz atabilirsiniz.

Bolu’da Ne Yapılır?

Bolu özellikle doğa turizmi için oldukça doyurucu bir yer. Bolu’da ne yapılır sorusunun cevabı ilgi alanlarınıza ve geçirmek istediğiniz zamana göre değişiklik gösterecektir ama özellikle tabiat parklarını görmenizi tavsiye ederim. Göl kenarlarında piknik, yürüyüş ve bisiklet turları yapmak oldukça eğlenceli olabilir. Ayrıca Yedigöller’de kano turu da yapabilirsiniz. “Benim içimdeki coşkuyu atmam lazım” derseniz buyurun Abant Dağlarına yamaç paraşütü yapmaya. Şehrin yaylalarında özellikle bahar ve yaz dönemlerinde yapılan farklı festivallere de katılabilirsiniz. Eğer kış sporlarıyla ilgiliyseniz Kartalkaya’da kayak yapabilirsiniz.

Kısacası eğer doğal güzellikleri seviyorsanız ve yapacak farklı aktiviteler arıyorsanız Bolu kesinlikle ziyaret etmek için doğru bir seçenek ama şehir içinde zaman geçirecekseniz, alışveriş yapmayı seviyorsanız ya da otantik şeyler görmek sizi mutlu ediyorsa Bolu bunun için doğru bir adres olmayabilir.

Eğer daha önce Bolu’ya gittiyseniz kendi deneyimlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın!


Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler