Bölüklü Yaylası Kamp Alanı |Zonguldak Kamp Yerleri

Bölüklü Yaylası Kamp Alanı |Zonguldak Kamp Yerleri

Batı Karadeniz‘deki çadır ve karavan kamp alanlarını keşfe çıktığımız karavan turunda gittiğimiz en güzel yerlerden biri de Bölüklü Yaylası’ydı. Yaylaya çıkmadan önce bölgede bulunan biri 4 bin küsür diğeri bin yaşındaki anıt ağaçları da görme fırsatımız oldu. Havanın soğukluğuna rağmen Bölüklü Yaylası kamp alanı hem doğası hem de dinginliğiyle beni kendine hayran bıraktı.

Bölüklü Yaylası Videosu

Bölüklü Yaylası Kamp Alanı Nerede?

Bölüklü Yaylası kamp alanı Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli belgesinde yer alıyor. Alaplı’dan yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan yaylaya yol durumuna göre ortalama 1,5 saatte ulaşabiliyorsunuz. Aşağıda yaylanın tam konumunu görebilirsiniz.

Bölüklü Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Gümeli Beldesi’ne geldikten sonra Bölüklü Yaylası tabelasını takip ederek yaylaya ulaşabilirsiniz. Bölüklü Yaylası, Gümeli merkezden 14 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 40 dakikada 1100 metre rakımda yer alan yaylaya ulaşabiliyorsunuz. 4×4 araçlarla rahatlıkla çıkılabilecek yol binek araçların çıkması için çok da uygun sayılmaz. O yüzden mevsim koşullarını ve aracınızın durumunu göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Bölüklü Yaylası’nda Neler Var?

Bölüklü Yaylası’nda kamp alanı olarak hizmet veren özel bir işletme yer almıyor. Yayladaki boş alanda dilediğiniz yerde kamp yapabiliyorsunuz. Yaylada çok da iyi durumda olmayan iki tuvalet var. Ayrıca burada bir de çeşme bulunuyor. Civarda telefonun çekmediğini de hemen söyleyeyim.

Bölüklü Yaylası Kamp Alanı

Bölüklü Yaylası’nın havası gerçekten oldukça değişken. O nedenle özellikle akşam saatlerinde havanın serin olabileceğini hesaba katarak yanınıza sizi sıcak tutacak kıyafetler aldığınızdan emin olun.

4.000 Yaşındaki Anıt Ağaç

Hazır bu tarafa gitmişken mutlaka görmeniz gereken bir diğer şey de 4 bin yaşındaki porsuk ağacı. Bu ağaç Türkiye’nin en yaşlı; dünyanın ise en yaşlı porsuk ağacı olma özelliği taşıyor.

Bölüklü Yaylası Kamp Alanı anıt ağaç

4 bin yaşındaki bu ağaç, hayattaki varlığınızı sorgulamanıza sebep olacak bir ayrıntı. 4 bin yaşındaki bir varlığın yanında olmak insanı gerçekten geçici bir şoka sokuyor. Yani düşünsenize, bu ağaç siz, sizin atalarınız, onların ataları ve hatta atalarınızın atalarının atalarının ataları burada değilken de buradaydı. Dört bin yıl. Dile kolay gerçekten. Tepe çapı 9,5 metre, gövde çapı 245 cm ve boyu 23 metreye varan bu ağacın Bronz Çağı’ndan beri dünyada olduğu söyleniyor.

Anıt Ağaca Nasıl Gidiliyor?

Arabanızı park ettikten sonra 600 metre yürüyerek gidebileceğiniz anıt ağaca, ormanın içinden bir patika ile 20-30 dakikada ulaşılıyor. Patikanın girişinde bir tabela var ve ilerlemeniz gereken yol epey belirgin. Birkaç yerde ağacın yönü oklarla gösterilmiş. Ancak ormanın içinde ilerlemek zorunda olduğunuz ve yaban hayat aktif olabileceği için buraya tek başınıza gitmek iyi bir fikir olmayabilir. Ağacın tam konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Bin yaşında bir başka ağaç

4 bin yaşındaki ağaçtan sonra bin yaşındaki bir ağaç o kadar da etkileyici gelmiyor zannedebilirsiniz ama zaten 500’den sonrası bizim için aynı gibi. Aklımız almıyor bir yerden sonrasını; hesaplayamıyoruz. O yüzden 500 ile 5 bin arasında insan mantığı açısından çok bir fark yok. bin yaşındaki porsuk ağacının konumu ise diğer ağaca nazaran çok daha kolay. Arabanızı park ettikten sonra birkaç basamak çıkıp ağacın yanına kadar gidebiliyorsunuz. Ağacın tam konumunu buradan görebilirsiniz.

Bölüklü Yaylası Kamp Alanı

Bu ağaçlarla ilgili son bir ekleme daha yapmam gerekiyor. Twitter’da ağaçları paylaştığımda bir kullanıcı bu ağaçların bu kadar yaşlı olmadıklarını; bunun medyatik olmak isteyen birilerinin uydurması olduğunu söyleyerek bir link gönderdi. Linkteki yazıyı incelediğimde anıt ağaçların yaşlarının tespitinde kullanılan yöntemlerin doğru olmayabileceğine ilişkin bir açıklama gördüm. Merak edenler yazıya buradan ulaşabilirler..

Bölüklü Yaylası’nda kamp yapmak gerçekten çok keyifli ve güvenli. Öyle ki yaylada yaşayan insanların yardımseverliği gördüğümüz manzaraların güzelliğine eklenince Bölüklü Yaylası’nda kamp keyfimiz de katlanarak arttı. O yüzden Eğer yolunuz bu taraflara düşerse hem Bölüklü Yaylası’na hem de anıt ağaçlara mutlaka uğrayın ve hatta imkanınız varsa Bölüklü Yaylası’nda bir gece geçirin.

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler