Bozcaada’da Görülecek Yerler │Bozcaada Gezi Rehberi

Bozcaada’da Görülecek Yerler │Bozcaada Gezi Rehberi

Bozcaada’ya gitmeden önce burada üç gün kalacağımı söylediğimde birçok arkadaşım adanın çok küçük olduğunu üç gün canımın sıkılacağını, bir günün yeterli olacağını söylemişti. Bozcaada’da görülecek yerler konusunda çok seçenek olmadığı, dolayısıyla çok bir şey beklememem gerektiği konusunda da uyarılmıştım. Bozcaada’ya gittikten sonra bu arkadaşlarımla aynı yere mi gittim acaba diye epey çelişkiye düştüm. Çünkü benim gittiğim Bozcaada’da gezilecek yerler fazlasıyla olduğu gibi gidilecek onlarca koy, girilecek yüzlerce patika, kısacası üç güne sığdırmanın çok da kolay olmayacağı birçok yer vardı. Şimdi Bozcaada’da görülecek yerler nerelermiş, Bozcaada’da neler yapılırmış öğrendiğim kadarıyla hemen anlatmaya başlıyorum.

Bozcaada’da Ne kadar Kalmalı?

Bir yere yapılan ziyaretler elbette o yerdeki imkanlarla ilgili olduğu kadar ziyaret edenin neler beklediği ve istediğiyle de ilgili. Dağ bayır gezmeyi seven biri olarak Bozcaada’da fazladan üç gün daha kalsam sıkılmazdım. Ama eğer sadece merkezde takılıp, popüler olan bir iki yere gidecek olsaydım bir hafta sonu tatili fazlasıyla yeterli olurdu. Tavsiyem Bozcaada’ya giderseniz sadece merkezde kalmamanız, vaktiniz yettiğince hiçbir şey olmasa bile en azından koyları gezmeniz yönünde olur. Eğer siz de. benim gibi dağ bayır gezmeyi, manzara izlemeyi seviyorsanız en az üç-dört gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Bozcaada’ya Ulaşım

Bozcaada’ya Geyikli’den feribotla geçiliyor. Sezonda her saat başı feribot var. Yoğunluk olduğunda ise feribotlar sefer saatine bakılmadan doldukça kalkıyor. Yani seferler sürekli devam ediyor. Aracınızı feribota binmeden önce Geyikli’de bırakıp adaya yaya olarak geçebilirsiniz. Bunun için Geyikli feribotunun yanında ücretli otoparklar bulunuyor. 10 TL’lik bir ödeme karşılığında aracınızı burada gün kısıtlaması olmadan istediğiniz kadar bırakabiliyorsunuz.

Geyikli-Bozcaada Feribotu

Eğer adaya yaya olarak değil de aracınızla geçecekseniz sıra beklememek için mutlaka ama mutlaka online bilet alın. Giderken bilet aldığınızda dönüş için ayrıca bilet almanıza gerek yok. Yani tek bir biletle gidiş-dönüş yapıyorsunuz. Dönüşte sadece rezervasyon yaptırmak yeterli. Bozcaada’ya vardığınızda dönüş için rezervasyonunuzu hemen yaptırın. Aksi halde saatlerce sırada bekleme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Yoğun dönemlerde bu sıraların sekiz saati geçtiği söyleniyor.

Feribotla geçtikten sonra hemen feribot çıkışında aracınızı ücretsiz park edebileceğiniz otoparklar var. Eğer devamlı merkezde kalacaksanız aracınızı bu otoparklara bırakmak iyi bir seçenek olabilir. Çünkü merkezden bir kere çıktığınızda bir daha merkeze aracınızla dönemiyorsunuz. Merkez araç trafiğine kapalı. Sadece tekrar feribota bineceğiniz zaman (Yani dönüş için rezervasyonunuz olduğunda) geçişinize izin veriliyor.

Bozcaada Bisiklet ve Scooter Kiralama

Bozcaada için genelde adanın çok küçük olduğu, araçsız gezmenin kolay olduğu söyleniyor. Ben bu fikre katılmıyorum. Bence adayı gezerken bir araç şart. Tabii bu son derece kişisel bir şey. Eğer sadece merkezde vakit geçirecekseniz, ya da merkezden minibüslerin kalktığı ünlü olan birkaç plaja gidecekseniz araca ihtiyacınız olmayabilir. Ama adayı keşfetmek istiyorsanız, ünlü koyların dışında diğer koyları da görmek gibi bir niyetiniz varsa bunu araçsız yapamazsınız. (Ki ben ünlü koylara gidip kalabalığa girmektense adanın sakin kısmını da görmenizi kesinlikle tavsiye ederim.)

Kişisel araç dışında Bozcaada’da gezerken kullanmak için bisiklet, scooter ve atv gibi araçlar kiralayabilirsiniz. Birkaç yerde bu araçları kiralayan noktalar mevcut.

BOZCAADA GEZİ REHBERİ

Bozcaada’nın Koyları

Bozcaada’da görülecek yerler listesinin başında tartışmasız birbirinden güzel koylar geliyor. Bozcaada’nın en ünlü koyları özellikle tatillerde son derece kalabalık. Ama neyse ki adada o kadar çok koy var ki, istediğinize gidip görerek kendinize en uygun koyu bulabilirsiniz. Bu arada hemen hatırlatayım, hangi koya giderseniz gidin denize girerken dikkatli olmakta fayda var. Suda fazla deniz kestanesi var. Taşlık kısımlar zaten kestanelerle dolu ama kumda da olabiliyorlar. Risk almamak için bir deniz ayakkabısı edinmeyi düşünebilirsiniz.

Ayazma Plajı

Ayazma Koyu Bozcaada’nın en ünlü koyu. Tatillerde tıklım tıklım olmasının yanında normal zamanlarda da çok sakin sayılmaz. Bu koya minibüslerle ulaşılabiliyor. Adadaki diğer koylara nazaran oldukça geniş bir kum sahili var. Sahilde şezlong ve şemsiye kiralanabiliyor. Faydalanabileceğiniz tuvaletler, duşlar ve soyunma kabinleri var. Aynı zamanda koyun çevresindeki büfeler ve restoranlar da devamlı hizmet veriyor. Aslında biraz da tüm bu imkanlar nedeniyle koy son derece kalabalık oluyor. 

Bozcaada'da görülecek yerler
Ayazma Plajı

Sulubahçe Koyu

Sulubahçe Koyu Ayazma koyunun az ilerisinde, yine minibüslerle ulaşılabilen bir koy. Burası Ayazma’nın hemen yanında olduğu için hemen hemen aynı imkanlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayazma kadar olmasa da bu koy da sakin olmuyor. Tatillerde burası da epey kalabalık.

Akvaryum Koyu

Sadece kişisel araçla ulaşabileceğiniz Akvaryum koyu ufak bir koy. Çok küçük bir kum sahili var. Hafta içi son derece sakin oluyor fakat hafta sonu o minicik koy tıklım tıklım doluyor. Koyda duş, tuvalet, soyunma kabini, restoran gibi imkanlar yok. Ama hafta sonları yiyecek içecek satışı için bir tekne yanaşıyor ve insanlar ihtiyaçlarını bu tekneden karşılıyor.

Beylik Koyu

Bir diğer güzel koy da Beylik koyu. Ancak kişisel araçla ulaşabileceğiniz bu koy da hafta içi sakin olmasına rağmen hafta sonu ziyaretçilerin akınına uğrayan koylardan. Koyda duş, tuvalet, soyunma kabini, restoran gibi imkanlar yok.

Bozcaada'da görülecek yerler

Çamlık Koyu

Çamlık koyu diğer koylardan daha büyük olmasına rağmen onlar kadar popüler sayılmaz. Zannediyorum bunun koyda devamlı esen rüzgarların ve denizinin hafif yosunlu oluşunun etkisi büyük. Burası geniş sahil şeridi ve rüzgarı nedeniyle özellikle kite sörf yapmak isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Burada da duş, tuvalet, soyunma kabini, restoran gibi imkanlar yok.

Ayana Koyu

Küçük sahiline rağmen denizi son derece güzel olduğu ve daha az rüzgar aldığı için ziyaretçi alan Ayana Koyu hafta sonu diğer koylara nazaran çok daha sakin. Koyda duş, tuvalet, soyunma kabini, restoran gibi imkanlar yok.

Tuzburnu Koyu

Tuzburnu Koyu da aslında keyifli bir yer olmasına rağmen yoğun şekilde rüzgar aldığı için insanların tercih etmediği yerlerden biri. Yine de Tuzburnu Koyu’na gitmek isterseniz koya giderken sağda kalan fenere uğrayarak tepeden deniz manzarasını izleyebilirsiniz. Koyda duş, tuvalet, soyunma kabini, restoran gibi imkanlar yok.

Bozcaada’da Görülecek Yerler

Ben kişisel olarak bu başlık altında sadece Bozcada koylarını incelemek isterdim. Yani hiçbir şey olmasa bile mutlaka bütün koylara gidin deme yönünde refleks gösterirdim. Çünkü şehir merkezinde gittiğim ve gördüğüm yerler ilgimi çok çekmedi. Ama benim yapmaktan keyif almadığım şeyler arasında sizin kişisel ilgi alanlarınıza girenler olabilir diye ayrı bir başlık altında koylar dışındaki Bozcaada’da görülecek yerleri de ele almak istedim.

Bozcaada'da görülecek yerler

Bozcaada Sokakları

Birbirinden güzel evleri ve kapılardan sarkan sarmaşıklarıyla Bozcaada’nın daracık sokakları görsel olarak içinizi ısıtabilir. Bazı evler o kadar güzel ki, izin isteyip içini görmek için tarifsiz bir istek duymanıza bile sebep olabilirler. Vaktiniz varsa zamanınınızın bir kısmını sokaklarda dolaşmak için kullanın derim. Özellikle Rum Mahallesi’nde yapacağınız ufak bir yürüyüşte evlere bakmaya doyamayacaksınız.

Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi özellikle tarih konusunda meraklı olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Müzede sergilenen şeyler arasında adanın tarihi ile ilgili bilgilerden eskiden bugüne ada fotoğrafları, önceki yıllarda kullanılmış eşyalara kadar pek çok şey var. Müze haftanın her günü açık ve girişler ücretli.

Bozcaada Kalesi

Feribot Bozcaada’ya yaklaştığında gözünüzün önünde ilk belirecek yer Bozcaada Kalesi olacak. Dışarıdan bakıldığında son derece iyi durumda olan kalenin içinde Osmanlı döneminden kalma eserler ve daha önceki tarihlerden kalma kalıntılar bulunuyor. Haftanın her günü açık olan kaleye girişler ise ücretli.

Bozcaada'da görülecek yerler

 

Şarap Tadımları ve Şarap Satıcıları

Şarap tadımları Bozcaada’da görülecek yerler listesinde olmasa da Bozcaada’da yapılacaklar denildiğinde akla ilk gelen şeylerden oluyor. Bozcada şarap severler için oldukça dikkat çekici bir destinasyon. Şarap üreticilerinin meraklıları için düzenlenen şarap tadımları ve bağ gezilerine katılabilirsiniz. Tadımlar ve geziler hakkında merkezde bulunan şarap üreticilerinden bilgi alabilirsiniz. Şarap satın almak istiyorsanız da şarap üreticilerinin merkezdeki satış ofislerinden tadım yaparak şaraplarınızı satın alabilirsiniz .

Bozcaada’da Günbatımı ve Polante Feneri

Bozcaada’ya gideceğinizi söylediğinizde daha önce gitmiş olanlardan gelen ilk öneri mutlaka gün batımını izlemenizdir. Bana gün batımını izlemeden dönmemem gerektiği söylendiğinde çok şaşırdım, itiraf edeyim. Çünkü “Ben gün batımını zaten hemen hemen her gün izliyorum. “İzlemeden dönme” diyecek ne var ki?” Diye düşündüm. Ama Bozcaada’da gün batımı izlemek gerçekten en önemli aktivitelerden biri. Öyle ki dükkanlarda gün batımı tabağı, gün batımı şarabı gibi ürünler bile satılıyor. Bu gözler gün batımına yetişmek için alelacele gün batımı tabağı alıp taksiye atlayan insanlar da gördü. O yüzden bir akşam gidip bir izleyelim nasılmış bu gün batımı dedim.

Gün batımının izlendiği yer olan Polante Feneri’ne daha önce gün içinde gidip biraz vakit geçirmiştim. Gerçekten oldukça güzel ve keyifli bir yerdi. Gün batımı için başka bir gün yine uğramak istedim. Gün içinde kimsenin olmadığı yerde gün batımı saati yaklaştığında park eden araçlar yaklaşık 1 kilometre boyunca uzanıyordu. Yani aslında o huzurlu gün batımı fotoğraflarının arka planında aynı fotoğrafı çekmekle meşgul olan yaklaşık 300 kişilik dev bir ordu varmış. (Bu kadar kalabalık olduğunu görünce de gitmekten vazgeçip geri döndüm.)

Bu kalabalığa girip girmemek tamamen sizin tercihinize kalmış. Ondan keyif alacağınızı düşünüyorsanız pek tabii gün batımını 300 kişiyle birlikte izleyebilirsiniz. Ama benim önerim güneşi daha sakin diğer yerlerde batırmanız. Çünkü güneş oralarda da aynı tatlılıkta batıyor. Ama yine de Polante Feneri’ne gün içinde gidip etrafı görmenizi tavsiye ederim. Bozcaada’da görülecek yerler arasında oldukça ilgi çekici yerlerin başında geldiği kesinlikle doğru.

Bozcaada'da görülecek yerler

Bozcaada’da Yeme İçme

Bozcaada yeme içme konusunda çok ucuz bir yer değil ama aşırı pahalı da sayılmaz. Merkezde ortalama yerlerdeki serpme kahvaltı fiyatları 35-50 TL arasında değişiyor. Serpme kahvaltı yapmayıp poğaça, börek, omlet, tost gibi şeyler yemek isterseniz de kişi başı yaklaşık 20 liraya kahvaltınızı edebilirsiniz. Ev yemeği yapan yerlerde pilav, sulu yemek, yan ürün tarzı ortalama bir menünün fiyatı 35 TL civarında. Biz hiç rakılı şaraplı bir akşam yemeği yemedik. Dolayısıyla fiyatları bilmiyorum ama birçok kişi tarafından alkollü mekanlarda masaya oturmadan pazarlığınızı mutlaka yapın diye uyarılmıştık.

Bozcaada’da Vegan Seçenekler

Bozcadada’da ne yiyeceğini kara kara düşünen veganlar ya da laktoz intoleransı olanlar varsa müjdemi isterim! 3 öğün farklı şeyler yiyerek doyabilecek kadar vegan yiyecek bulma imkanınız olduğu gibi yemeğinizin üstüne tatlı yemek isterseniz de dondurma götürebilirsiniz. Bozcaada’nın meşhur Çiçek Pastanesi’nde vegan poğaça satılıyor. Vegan poğaçanın fiyatı ben aldığımda 6 TL idi. Biraz pahalı geldi ama bu Çiçek Pastanesi’nin fiyatlarıyla ilintili bir durum. Boboz isimli ünlü sandviççide 25 TL ödeyerek doldu dolu bir Vegan sandviç alabilirsiniz. Ev yemeği yapan yerlerde yemekleri zeytinyağıyla hazırladıklarını söylediler. (Yine de gittiğinizde teyit almakta fayda var.) Çiçek Pastanesi’nde ve Turkay Dondurma’da vegan dondurma seçenekleri mevcut. 

Bozcaada’da Kamp Yapmak

Bozcaada’da kamp yapmak isteyenler için biraz üzücü haberlerim var. Adada tek bir kamp işletmesi var. Bu kamp yeri dışında Bozcaada’nın herhangi bir yerinde çadır kurup kamp yapmak yasak. Karavanlar ve araç üstü çadırlar bu yasak uygulamasına dahil değil. Yani dilerseniz karavanda kalabilir, araç üstü çadırlarınızda uyuyabilirsiniz ama çadır kurarak kamp yapamazsınız. Yapanlar hiç yok mu? Elbette var. Birçok koyda kaçak kurulan çadırlar var. Ama bizzat jandarmadan aldığımız bilgiye göre bu çadırları görünce toplatıyorlarmış. 

Bozcaada'da görülecek yerler

Bozcaada’da Konaklama 

Bozcaada çok fazla yerli ve yabancı turist çektiği için adanın hemen her yeri otel ve pansiyonlarla dolu. Ve bu bolluğa rağmen adadaki otellerin hiçbirinde özellikle tatil zamanlarında yer kalmıyor. Hatta öyle ki bu yoğun talebi karşılayabilmek için birçok insan evinin bir kısmını pansiyona çevirmiş. Hal böyleyken bir öneri yapmak da çok zorlaşıyor. Çünkü zaten talep fazla olduğu için işletmelerin birçoğu mükemmel işletme olmakla ilgilenmeyen yerler ve bu açıdan birçok işletme de imkan bazında birbirine benziyor. O yüzden burada gerçekten diğerlerinden farklı olduğunu düşündüğüm bir yeri anlatacağım sadece. Bunun dışındaki yerler için de Airbnb’ye bakmanızı öneriyorum.

Bozcaada’daki tüm kiralık evleri ve villaları görmek için buraya tıklayabilirsiniz. Airbnb’de ev kiralamak, özellikle kalabalık ziyaretler için çok uygun fiyatlar sunar. Airbnb evleri ayrıca özel bir ortamın tadını çıkarmak isteyenler için de son derece uygundur. Airbnb dostu olarak bu bağlantı aracılığıyla rezervasyon yaptığınızda bana da ufak bir katkınız olmuş olacak. Umarım harika bir konaklama deneyimi olur!

Bozcaada Aya Yorgi Evleri

Sosyal medyanın iyi bir tarafı güzel insanları da bir şekilde karşınıza çıkarıyor oluşu. Aya Yorgi Evleri’ne Instagramda beni takip eden bir arkadaşımın önerisi ile gittim. Arabadan ilk indiğimde adada bu denli sakin ve sessiz bir yer olmasına şaşırdığımı söylemeliyim. Aslında burası için bir otelden ziyade merkezden uzak bir yerde 12 dönüm arazi içinde konumlanmış bir yaşam alanı diyebiliriz. Sadece 12 odası var ve bu yüzden zaman zaman tesiste sizden başka hiç kimse yokmuş gibi bir duygu durumu yaşıyorsunuz. İnsanlarla sadece havuz başında ve restoranın bahçesinde bir araya geliniyor desem abartmış olmam.

Buranın işletmesini yeni devralan Tülay hanım turizm alanında aktif öğretim hayatına devam eden bir akademisyen. Eşi ve çocuklarıyla birlikte işletmeye yeni başladıkları tesiste her ince ayrıntının düşünülmesi ve müşteri memnuniyetinin bu denli yüksek olmasında onun akademisyen kimliğinin etkisi olduğu çok açık. Burada konaklamak isterseniz memnun ayrılacağınıza eminim ama konaklamasanız bile bir çaylarını kahvelerini içmeye mutlaka gidin. Hatta gitmişken benden de selam söylemeyi unutmayın. 

Aya Yorgi Evleri için ufak bir bilgilendirme; merkezden giderken haritada çıkan uzun yolu tercih edin. Kısa yol araç için uygun değil. Eğer yolun hangisi olduğu konusunda tereddüt yaşarsanız diye şu görseli şuraya bırakıyorum.

Bozcada Kamp Alanı Ada Camping

Bozcaada’daki tek kamp yeri işletmesi olan Ada Camping, adanın en ucuz konaklama imkanını sunduğu için son derece kalabalık bir kamp alanı. Ucuz dediysem adanın geceliği yaklaşık 300 TL’den başlayan pansiyon fiyatları ile kıyaslama yaparak söylüyorum. Zira burayı diğer kamp alanlarıyla kıyaslayıp da ucuz demek mümkün değil. 2019 Temmuz’da çadır konaklama fiyatları kendi çadırınızla kişi başı 45 TL; tesisten kiralanacak çadırla kişi başı 60 TL idi. Böyle bir yerin fiyatlarının pahalı olması belki doğru bir eleştiri olmayabilir. Neticede rekabetin olmadığı ve talebin yüksek olduğu bir yerden bahsediyoruz.

Fiyatlarını bir kenara bırakırsak tüm çadırların dip dibe olduğu ortamından çok hoşlandığımı söyleyemem. Bu kamp alanındaki kampçılık anlayışı doğa kampçılığı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan; belki tatilci kampı diye tanımlayabileceğimiz bir kampçılık anlayışı. (Normal olarak) Bu yüzden burada konaklamak hiç içime sinmedi ve çok yakında karavana dönüşecek arabamda  uyumayı tercih ettim. Bunu özellikle benim gibi bir kamp alanı bekleyip beklediğini bulamayınca hayal kırıklığına uğramayın diye söylüyorum.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

1 Yorum

  • İbrahim ASLAN
    6 Ağustos 2021, 12:40

    Bozcaada da o boz görüntüsünün arkasında içinizi huzurla dolduran kendine özgü cıvıl cıvıl rengarenk sokakları, uçsuz bucaksız bağları, size özel olacak kadar küçük koyları ve lezzetli şarapları, festivalleri ile tadı damağınızda kalacak tam bir huzur adası.

    CEVAPLA

Yeni Yazılar

Kategoriler