İnsan öyle durduk gezgin olur mu? Hele bir de alıp başını tek başına yayla yayla gezecek kadar? Oluyor işte… Doğa insanın aklını kesinlikle tesadüf olmayan, ama akla da gelmeyecek yöntemlerle çeliyor. Gezerek ve çoğu zaman kamp yaparak geçirdiği yaşantısına bundan seneler önce istemeyerek gittiği ilk kamp tecrübesinden sonra başlayan Gökhan Konaş’la tanışacağız bugün. Evet, Gökhan Konaş kimdir , ne yapar hep birlikte kendi ağzından dinleyelim.
GÖKHAN KONAŞ KİMDİR?
Bize biraz kısaca kendinden bahseder misin? Gökhan Konaş kimdir
İstanbul’da yaşıyorum. İnternet projeleri ve e-ticaret konusunda danışmanlık/koçluk yaparak yaşıyorum. Yolda olmak ve yeni yerler görmek benim için son yılların en büyük tutkusu. Yeni insanlar ile tanışmanın, farklı yaşam deneyimlerini öğrenmenin çok keyifli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Her internet çocuğu gibi fotoğrafa meraklıyım ama bu konuda öğrenecek çok şeyim var. Farklı lezzetler tatmayı ve yemek yapmayı seviyorum. Motor sporlarına ilgi duyuyorum.
Üniversite eğitimi aldın mı? Üniversitede aldığın eğitimin şu anki ilgi alanlarınla bir alakası var mı?gökhan konaş kimdir
Üniversitede Makine okudum ama sadece 1 yıl yaptım. 1996 yıllarında internetin Türkiye’ye gelmesinin ardından 1999 yılında bir ajans kurarak internet hizmetleri vermeye başladım. O zamandan beri de sektörün farklı alanlarında hizmet vererek veya yöneticilik yaparak yıllarımı geçirdim.
Seyahat etmeye nasıl başladın? Ne zamandan beri seyahat ediyorsun?
Doğa ile içiçe olan ilk gezimi 2010 civarında Kaz Dağları’nda yaptım. O zaman zehir damarlarıma girdi diyebiliriz. Devamında sadece yazları 3-5 defa kamp yaparak doğa hayatına devam ettim ve 2016 başında artık bu isteğimin zirve yapması sonucu 2016 Mayıs itibarı ile yoğun ve düzenli olarak gezmeye, kamp yapmaya ve doğada zaman geçirmeye başladım.
Gideceğin yerleri neye göre seçiyorsun? Gittiğin yerlerde ne kadar zaman geçiriyorsun?gökhan konaş kimdir
Gideceğim yerleri sadece bölge olarak seçiyorum. Çok belirgin rotalar dışında genelde yol nereye götürürse oraya şeklinde hareket ediyorum. Örneğin Kocaeli’ne gitmeyi seçiyorum. Bölgeyi biraz araştırdıktan sonra hareket ediyorum ve yolda beğendiğim yerlerde duruyorum. Kalacağım yerlerin sessiz ve sakin olması tercih sebebim. Karar verdiğim yeri çok kalabalık bulursam başka bir yere doğru rotamı çeviriyorum. Şu an ayda dağınık olarak yaklaşık 15 gün boyunca yolda oluyorum. Genelde 2-3 günlük geziler oluyor. Planlamamı iyi yapabilirsem 10 güne kadar yaptığım geziler oluyor. Tabii aslında hedef sürekli yolda olmak.
Senin gezilerinde daha çok doğa teması olduğunu görüyoruz. Özellikle kampçılık alanında çok dikkat çekiyorsun. Bu ilgi nereden geliyor?
Doğa insanın kendini en iyi dinleyebileceği, en iyi anlayabileceği yerlerden belki de en önemlisi. Tüm egolardan ve etiketlerden sıyrılmış bir kafa ile kendinizi keşfediyorsunuz. Zaten benim yapmak istediğim de bir doğaya dönüş deneyimi. Yeni rotalar keşfetmek, yeni insanlar tanımak ve doğayı yani kendimizi anlamak üzerine diyebiliriz.
Tek başına seyahat etmek ve başkalarıyla seyahat etmeyi kıyaslamanı istesem hangisi daha iyi sence?
Elma ile armut gibi bence. Eş, dost arkadaşlarla yaptığınız seyahatler çok keyifli oluyor ama bu bir grup etkinliği. Tek başına olmak, ister doğada ister dünyanın herhangi bir noktasında yapacağınız bir gezi olsun bambaşka bir deneyim ve size kattıkları çok farklı. Hele bir de doğada iseniz daha da farklı bir deneyim haline geliyor. Kendinizi keşfetmek, hayatı ve beklentilerimizi daha iyi anlamak adına… #tekbasinadaolur da hayatının tadını tek başına da çıkarabilenlere ithafen oluşturulmuş bir gezi ve doğaya dönüş deneyimi blogu aslında. Blog kendini keşfetmeyi ve kendi hayatının kahramanı olmayı benimsiyor. Tek başına mutlu olan herkesle mutlu olur bence. ‘Tek Başına Yapabilmek’ benim için özgürlüğü, yeni keşifleri, kendini tanımayı ve kendin olabilmeyi, ayırmadan doğayı ve içindeki her şeyi sevmeyi temsil ediyor.
Tek başına seyahat ederken korkmuyor musun? Güvenlik konusunda aldığın tedbirler neler?
İlk zamanlar bazı tedirginliklerim vardı ama artık kendimi doğa ananın kollarına bırakıyorum. Şaka bir yana hiç korkmuyorum dersem yalan olur tabii ki. Yalnız sürekli araştırıyorum ve okuyorum. Yapmam gerekenleri öğreniyor ve gerekli önlemlerimi alıyorum. Gerisi artık biraz şans ve kader herhalde. Şu ana kadar çok çılgın bir tehlike atlatmadım ama tabii zorlandığım doğa şartları ve hayvan karşılaşmaları yaşadım.
Başına şimdiye kadar hiç kötü bir şey geldi mi? Ya da başına gelen en kötü şey neydi?
İyi ya da kötü diye bir şeye mantık olarak inanmıyorum. Her ne oluyorsa bir şekilde oluyor ve bir şeyler öğretiyor. Farklı deneyimler kazandırıyor. Doğada zorlandığım zamanlar tabii ki oldu ama şu ana kadar en zor neydi diye sorarsanız yakın zamanda yaşadığım bir olayı anlatabilirim. Bir yaylaya ulaşmaya çalışırken yolda ciddi bir sise yakalandım. Çok kısa bir mesafeyi sis yüzünden 1-2 saate alabildim. Sis bittiğinde ise yayla yolunda beni tipi karşıladı. Oldukça tehlikeli bir yoldu. Bir taraf uçurum ve diğer taraf banket olan ve yüksek bir yamaçtı. Tipi gittikçe arttı ve çok kısa süre içinde kar 30 cm ye yaklaştı. Hava iyice kararmış ve telefon da çekmiyordu. Yolun dar olması sebebi le geri dönemiyordum. Kar gittikçe artıyor ve araç yolda kaymaya başlamıştı. Bugüne kadar en tedirgin olduğum olay diyebilirim.
Orada aracı vadiye kaydırsam herhalde uzunca bir süre kimse beni bulamazdı. Böyle zamanlarda insan kendini hiç tatmadığı duyguların içinde buluyor. Neyse sonunda küçük bir geniş alan buldum ve aracı geri döndürmeyi başardım. Korkudan değil ama dönmeyi başarıp aşağı indiğim bir ara sevinçten gözlerim doldu.
Yaptığın gezilerde sana destek veren sponsorların var mı?
Yok ben sponsor kullanmıyorum. (Gülüyor) Destek veren firmalar var Kutupayısı ve Efe Av ilk destek veren firmalardan ve önemli bir aşama kaydetmem onların desteği ile oldu. Onun dışında bir çok firma ile işbirlikleri yaptım ve çeşitli projeler yaptım. Destek verenlerin olması daha çok gezmek, daha çok içerik üretmek ve paylaşabilmek anlamına geliyor benim için. O yüzden önemli.
Şimdiye kadar seyahat ederken yaptığın en uçuk şey neydi?
Ya bu konu çok ilginç çünkü yaptığım hiçbir şey bana çok uçuk gelmiyor aslında; normal geliyor. Kendimi olduğum yerde rahat ve normal hissediyorum ama hesaplarımı takip edenler bazen kışın ortasında bir yaylada tek başına olmamı çok uçuk buluyor. Öyle mi gerçekten bilmiyorum, o şekilde değerlendiremiyorum. Bence yolda olmak yeterince uçuk zaten. Yine de çevreme baktığımda ve yeni tanıştığım gezgin dostlarımı gördüğümde yaptıklarımı çok acayip bulmuyorum. Bisiklete binip Hindistan’a gitmiş insanlar varken benim yaptıklarım çok uçuk sayılmaz.
Şimdi en sevdiğim soruya geldik. Bu değirmenin suyu nereden geliyor? Gezilerinin maliyetlerini nasıl karşılıyorsun? Şu an çalışıyor musun?
Babam oldukça zengin. Limitsiz bir kredi kartım olduğu için ister masraflarımı karşılıyorum, ister nakit çekiyorum. Dolayısı ile gezmek benim için sorun değil. Böyle olsa ne güzel olurdu değil mi?
Neyse şaka bir yana uzun yıllar biriktirdiğim deneyimlerim sayesinde şu an danışmanlık verdiğim bazı firmalar var. Sayısını oldukça azalttım. Daha az çalışıp, daha çok gezmek istiyorum. Kendimi yolda buluyorum ve şehirden oldukça sıkıldım artık. Hatta iş gibi sebepler yüzünden kaldığım süre uzadıkça iyice çekilmez hale geliyor şehir benim için. Gezi maliyetlerine gelince bana sorarsanız gezmek şehirde olmaktan çok daha ucuz bir iş. Geçenlerde yaptığım 11 günlük kış kampı gezisinde 150 TL civarında harcadım. Tabii aracın yakıtı dahil değil ama şehirde olsam bunun en az 4 katı harcamış olurdum.
Seyahat etmeye başladığından beri hayatında değişen şeyler neler?
Her şey değişti. Yeni insanlar tanıtım, kendimi tanıdım, hayatı tanıdım. Bütün hayatım boyunca görmediğim kadar yeri 1 yılda gördüm. Bir sürü şey öğrendim ve bir sürü macera yaşadım. Yeni hayatıma yepyeni bir heyecan ve renk geldi diyebilirim. gökhan konaş kimdir
Kendini bundan 3 sene sonra nerede görüyorsun?
Yolda.
Seni takip etmek istersek nerelere bakmalıyız?
Blogumdan gezi rotalarına, kamp ve doğa hayatı ile ilgili bilgilere, ipuçları ve önerilere, hikayelere ulaşılabilir. Instagram şu aralar en aktif olduğum yer. Özellikle hikayeler kısmından anlık olarak ulaşılabiliyorum. Facebook ilk göz ağrım ama maalesef değişen dinamikleri ile çok aktif olamıyorum. Youtube hesabımda yine blog gibi gezi videoları, ürün incelemeleri, bilgilendirici videolara ulaşılabilir. Mutlaka takip etmenizi öneririm.
Sizden Gelen Sorular
- Tek başına da olur fikri nasıl doğdu? Hikayenin altında acıklı bir öykü mü yoksa yaratıcı bir düşünce mi yatıyor?
Acıklı bir öykü güzel olurdu belki, insanlara küsüp kendini doğaya vuran bir adam falan. Ama öyle değil. Doğada daha çok zaman geçirmek istediğimi fark ettikten sonra nedense hep birileri ile gitmek zorundaymışım gibi hissedip çok vakit kaybettim. Birilerini beklemekten, veya çok nadir çıkabilmekten sıkılmıştım. Ben neden tek başına gitmiyorum ki diye sordum. İlk başta tabii ki “Ne yapacağım tek başına ormanın ortasında ya?” diye düşündüm ama deneyince gördüm ki çok daha zevkli. Kimseyi beklemek, dinlemek, açıklama yapmak zorunda olmadan kendinle başbaşa kalmak çok güzel bir duygu. Kişisel gelişim açısından da önemli bir tecrübe.
- Yanında seyahat edecek kimseyi bulamadığın için mi tek başınasın yoksa kimseyi istemediğin için mi?
Bütün kamplarımı tek başına yapmıyorum. Arkadaşlarımla gittiğim kamplar da tabii ki oluyor ama tek başına kamp yapmayı ayrıca çok seviyorum. Bence ikisi elma ile armut gibi. Yaşananlar çok farklı şeyler. Biri arkadaşlarla eğlenmeye gitmek gibi, sohbet, muhabbet, yemek vs. Tek başına doğada olmak ise bambaşka bir deneyim.
- İlk tek başına da olur macerasında neler yaşadın?
İlk tek yaptığım kampta, bolca vaktim olsun diyerek yola erken çıkmıştım. Çadırımı kurup yerleştikten sonra sandalyemi açtım ve oturdum. Saat 11:00 ‘e geliyordu. Öylece duruyor ve önümdeki göl manzarasına bakıyordum. Aradan 15 dakika geçti. Öyle duruyorum. Sonra kendi kendime “Eee, şimdi ne olacak?!” diye sormaya başladım. Telefon çekmiyordu ve konuşacak kimse, yapacak bir iş de yoktu. Bunları düşünürken 15 dakika daha geçti. Saat 11:30 oldu. Mütemadiyen öylece duruyorum ve kendi kendime konuşuyorum; “Hımm… Şu ağaç güzelmiş… Kurbağa sesi miydi o?… Bu gölde balık var mıdır acaba?… Orman da ne kadar yeşil… Gece serin olur mu acaba?…” falan derken yarım saat daha geçti ve saat 12:00 oldu - Sonra?
Daha yatmama en az 10 saat var ve yapacak hiçbir şey yok. Telefon olmayınca uğraşacak bir şey de bulamıyorsunuz. Çok sıkıntılı 1 saat daha geçirdim. Bayağı sıkıldım aslında yani. Yalnız anladım ki bu işin kafası sonradan geliyor. Yıllardır sürekli bizi uyaran şeyler yüzünden aslında boş kalınca ne yapacağımızı unutmuşuz onu fark ettim. Sonra bir şekilde hayatımı, eski arkadaşlarımı, yaşadıklarımı düşünmeye başladım. Unuttuğum ve çok özlediğim insanları hatırladım. Bir sürü sıcak anım geldi aklıma tek tek. Sonra bir baktım suratımda anlamsız bir gülümseme ile 4-5 saat su gibi geçmiş. Sonra tek başına olmanın tadını çıkarmaya başladım. Hem kendimle, hem hayatla ilgili bir sürü şeyi yeniden keşfettim. Halen de ediyorum. Gerçekten istediklerimi, mutluluklarımı, korkularımı yeniden hatırladım. Kampın devamı muhteşem geçti ve ertesi gün kamptan çok zor ayrıldım.
- Gerçekten tek başınaysa o fotoğrafları kim çekiyor?gökhan konaş kimdir
Tripodun üzerine veya doğada bulunan muhtelif objelerin üzerine fotoğraf makinasını, telefonu, goproyu sabitlemek suretiyle; zaman ayarlı çekim özelliklerinden faydalanarak veya bir takım telefon uygulamaları ile ekrandaki görüntüyü telefonuma yansıtarak çekimleri gerçekleştiriyorum. Oldukça zor bir işlem olmasına rağmen zamanla alıştım. Yine de tek başına gezmenin en zor işi bu diyebilirim.gökhan konaş kimdirBu arada tek başına olmaz; ama tek başına “da” olur. gökhan konaş kimdir
Merak ettiğiniz başka bir şey varsa sayfanın sonundaki yorum kutucuğunu doldurarak sorabilirsiniz.
Gökhan Konaş’ın Sosyal Medya Hesapları
Instagram: @tekbasinadaolur
Facebook: https://www.facebook.com/tekbasinadaolur/
Youtube: https://www.youtube.com/tekbasinadaolur
Blog: https://www.facebook.com/tekbasinadaolur/
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
2 Yorum
Ekin
28 Mayıs 2018, 01:06İnternette kamp kafasında takip edilecek en keyifli kişilerden biri. Hakikaten keşfettiği yerleri paylaşması sonraki rotalarımızda ilham olması açısından çok faydalı oluyor.
CEVAPLAMelke@Ekin
28 Mayıs 2018, 01:44Katılıyorum 🙂
CEVAPLA