İsfahan Gezi Rehberi | İsfahan’da Görülecek Yerler

İsfahan Gezi Rehberi | İsfahan’da Görülecek Yerler

İran’da şimdiye kadar gezdiğimiz yerler arasında İsfahan hem sakinliğiyle hem de mimarisiyle bizi kendine aşık bırakan şehirlerden ilki olma özelliğini taşıyor. Özellikle Tahran gibi büyük bir şehirden çıkıp buraya geliyorsanız huzurun ne demek olduğunu göreceksiniz. İsfahan ’a gittiğinizde gezeceğiniz her yer sizi kendine hayran bırakacak, biz buna neredeyse eminiz. Biz İsfahan ’a geldiğimiz ikinci günde Sioeseh Köprüsü üzerinde müzik yaparak para kazanan iki sırt çantalı Türk gezgin ile tanıştık. Burada kaldığımız süre boyunca da şehri bisiklet kiralayıp hep birlikte gezdik. Geçirdiğimiz günlerin ardından işte karşınızda isfahan gezi rehberi !

isfahan Gezi Rehberi

İSFAHAN ‘DA BİSİKLET SÜRMEK

İsfahan Gezi Rehberi

Nakş-i Cihan Meydanı, İsfahan

Söylemekten mutluluk duyduğumuz bir haberimiz var: İsfahan bisiklet dostu bir şehir! Sahip olduğu bisiklet yollarının yanında sakin sokakları ve büyük şehirlere kıyasla saygılı sürücüleri sayesinde bu şehirde rahatlıkla bisiklet sürebilirsiniz. Bisikletiniz yoksa hiç dert değil, onun da çözümü var. Şehirde bazı bisiklet noktaları var ve turistler için buradan bisiklet kiralamak bedava! İran vatandaşları ise 1 saatine 20 kuruş kadar komik bir para ödüyorlar. Tek kötü tarafı ise bisikleti akşam saat 9’a kadar aldığınız istasyona bırakmak zorundasınız.

İSFAHAN MÜZELER VE PARKLAR

Müze girişlerinin çoğu turistler için 15.000 ve 20.000 arasında değişiyor. Bir de anladığımız kadarıyla içerlerinde genelde resim ve fotoğraf sergileri oluyor. O yüzden hiç müzelerin içine girmedik. Aslına bakarsanız bu şehirde müzelerin içine girmediğinizde hiçbir şey kaybetmiş hissetmiyorsunuz. Çünkü zaten burada göreceğiniz hemen her şey sizi tahmin edecek. Ayrıca müzeleri ayrı bir başlık altında değerlendirmek çok da mümkün değil çünkü hemen hepsi ya parkların içinde ya da zaten turistik olan ünlü meydanlarda. Aynı şekilde parkları da teker taker yazmaya gerek yok zira şehrin hemen her yerinde küçüklü büyüklü parklar var. Bu parkların hepsi birbirinden güzel.

Sİ-O-SEH KÖPRÜSÜ

Zayende Nehri’nin üzerindeki köprülerden en ünlü olanı diyebileceğimiz Sioseh Köprüsü gördüğümüz en güzel yerlerden bir tanesiydi. Her ne kadar artık nehre senede 1 veya 2 defa su veriliyor da olsa köprü tek başına da güzeldi.

Yaklaşık 5 sene kadar önce yaşanan su problemleri nedeniyle kurulan baraj, Zayende Nehri’ni besleyen suyun kesilmesine sebep olmuş. O yüzden nehir kupkuru. Barajı arada bir açıyorlarmış. Yani yine kartpostallardaki güzelliğini çok kısa süre için de olsa görmek mümkün. Asıl üzücü olan şey ise köprünün ıslak kaldıkça dayanıklı kalabilen özel bir taştan yapılmış olması. Bu özelliği nedeniyle köprünün yavaş yavaş çökeceği düşünülüyor.

KHAJO KÖPRÜSÜ

Yine Zayende Nehri’nin üzerindeki güzel köprülerden biri. Bu köprünün altında da ufak piknik yerleri var. Sioseh Köprüsü’nün kalabalığından kaçan insanlar burada oturuyor, şarkı söylüyor, piknik yapıyor.

NAKŞ-I CİHAN MEYDANI

İsfahan Gezi Rehberi

Nakş-i Cihan Meydanı, İsfahan

Ne yaparsanız yapın yolunuz birden fazla girişi olan bu güzel meydana düşecektir. Girişin ücretsiz olduğu nadir yerlerden biri burası. Kapılarından birinden girdiğinizde güzelliğine doyamayacağınız bir manzara ve kocaman bir yeşillik karşılıyor sizi. Meydandan at arabalarıyla tur atanlar, sürekli yanınıza gelip sizinle muhabbet etmeye ve dükkanlarında çay içmeye davet eden ve bir şey almayacağınızı anladıklarında arkadaşça size çocuklarının fotoğraflarını gösteren satıcılar, koridorlardan gelen bakır işlemecilerinin tak tak sesleri, her şey o kadar kendine özgü ki burada, meydanı ağzınız kulaklarınızda gezeceğinize neredeyse eminiz.

İsfahan Gezi Rehberi

Bakırcılar, İsfahan

Ali Gapu Sarayı, Şah Camii ve Şeyh Lütfullah Camii’nin girişi de Nakş-ı Cihan Meydanı’nın içinde yer alıyor. Aynı zamanda meydandan İsfahan’ın kapalı çarşısına açılan bir kapı da bulunuyor.

ALİ GAPU SARAYI

İsfahan Gezi Rehberi

Nakş-i Cihan Meydanı, İsfahan

Bu sarayın girişi Nakş-ı Cihan Meydanı’nın içinden. Giriş 20.000 Tümen’di. Bize çok pahalı geldiği için her zamanki gibi girmedik.

ÇEHEL SÜTUN SARAYI

İsfahan Gezi Rehberi

Çehel Sütun Sarayı, İsfahan

İsmi 40 sütun anlamına gelen bu binaya giriş de 20.000 Tümen ne yazık ki. Duvarları delikli taşlardan yapıldığı için içini dışarıdan da görmek mümkün. Ortasındaki havuz bir yana dursun bahçe düzenlemesi peri masallarını andırıyor.

HASHT BEHESHT

İsfahan Gezi Rehberi

Hasht Behest, İsfahan

Kocaman bahçesi park niyetine kullanılan, ismi sekiz cennet anlamına gelen bu yapıya giriş 15.000 Tümen. Bahçesinde çay içip sambuse yemek ise 5.000 Tümen falan.

VANK KATEDRALİ

İsfahan’ın Sioseh Köprüsü’nden geçtikten sonraki kısmında kilisilerin bulunduğu bir bölge var. Buradaki halkın büyük çoğunluğu hristiyan. İran gibi bir ülkede nasıl hristiyanlar oluyor derseniz oluyor işte. Ama hristiyanların dinlerini anlatmaları yasak. Kilisedekilerin de Farsça konuşmaları yasak. Bu da onlar için dinlerinin reklamını yapmasınlar diye geliştirilmiş bir yöntem. Kiliseye giriş 20.000 Tümen.

Kilisenin yakınlarında gençlerin toplandığı bir meydan var. Burada yanınıza gelen drug dealer dediğimiz arkadaşlara bolca rastlayabilirsiniz.

SOFE DAĞI VE SOFE PARKI

"<yoastmark

Sofe Parkı ve Dağı isfahan gezi rehberi listesinde mutlaka yer alması gereken yerlerden. Park oldukça büyük bir alana sahip ve manzarası muhteşem. Piknik yapanlar, voleybol oynayanlar, çimlerde uzanıp nargilesini içenlerle birlikte son derece renkli bir atmosfere sahip. Sofe Dağı’na da bu parkın içinden çıkılıyor. Dağa parkurlardan tırmanabilirsiniz. Dilerseniz kişi başı 15.000 Tümen ödeyerek teleferiğe de binebilirsiniz. Gece manzarasının harika olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Sofe parkı gece manzara

Sofe Dağı gece manzarası, İsfahan

Şehirden biraz uzak olduğu için buraya gitmek için otobüs veya taksi kullanmanız gerekiyor. Sofe terminale giden otobüslere binip yaklaşık 20 dakika sonra son durak olan terminalde inmelisiniz. Taksi ile gitmek isterseniz şehir içinden kişi başı 1.000-2.000 Tümen arası bir para ödeyerek gidebilirsiniz. Otobüsle gidiyorsanız son durakta inip buradan 15 dakika yürümek gerekiyor.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler