Seyahatte ve doğada telefon şarjı nasıl korunur?

Seyahatte ve doğada telefon şarjı nasıl korunur?

Doğrusu açık ve güzel bir havada telefona bağlı kalmak hiçbirimizin tercih ettiği bir şey değil. Hatta aslında, doğada geçirilen zaman, modern yaşamın tuzaklarına bir mola vermek için mükemmel bir olanak sağlıyor. Ancak, bazen akıllı telefonlarımızın gerekli olduğunu ya da zaman zaman onlarla oyalanmak istediğimizi de itiraf etmeliyiz. Hal böyleyken seyahat halindeyken ya da doğada telefon şarjı da son derece gerekli olabiliyor.

Gideceğiniz yeri çok da iyi bilmiyorsanız navigasyon büyük bir ihtiyaç örneğin. Öte yandan geçirdiğiniz keyifli zamanı ölümsüzleştirmek için fotoğraf ve video çekmek isteyebilirsiniz. Ya da telefonunuzu bir okuyucu olarak kullanıyor olabilirsiniz. Telefonunuzu yol tarifleri, haritalar veya hatta eğlence amaçlı kullanıyorsanız, pil ömrünün nasıl korunacağını bilmeniz gerekir, böylece bulunduğunuz yerde daha uzun süre kalabilirsiniz. Peki seyahatte ve doğada telefon şarjı nasıl korunur?

Aşırı sıcaklıklardan kaçının

doğada telefon şarjı

Aşırı sıcaklıklar, telefonun bataryasının hızlıca boşalmasında rol oynayabilir ve hatta Apple’a göre telefonunuza kalıcı olarak hasar meydana getirebilir. Telefonlarınızı soğuk havalarda vücudumuzun yakınlarında bulunan iç ceplerde; geceleri uyku tulumlarımızda; sıcak havalarda ise güneşten uzak gölge alanlarda tutmamız faydalı olacaktır.

Telefonunuzu güncelleyin

Hiç kimse işletim sistemlerini güncellemekten hoşlanmaz ancak batarya ömrü söz konusu olduğunda yapacağınız güncellemeler fark yaratabilir. Güncellemeler, pil ömründen tasarruf etmenize yardımcı olan yeni özellikler anlamına gelebilir. Örneğin, Android telefonlarda Adaptive Battery adlı bir özellik, kullanım alışkanlıklarınızı öğrenir ve en çok kullandığınız uygulamalar için pili önceliklendirir. Bu gibi özellikleri içeren sistem güncellemeleri, doğada telefon şarjı söz konusu olduğunda oldukça faydalıdır.

Uçak modu

doğada telefon şarjı

Kapsama alanının dışında kalan yerlerde yaptığınız yolculuklarda ve kamplarda telefonunuz sinyal bulmak için gereğinden fazla enerji tüketir. Sinyalin stabil olmadığı, devamlı gidip geldiği yerlerde telefonunuzu uçak moduna geçirmeniz doğada telefon şarjı tasarrufu yapmak için yeterli olacaktır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda arama yapamaz veya arama alamazsınız, ancak bu sayede gerektiğinde sinyal olan yerlerde kullanmak için şarjınız kalmış olur.

Ekranını parlaklığı

Ekranınızın parlaklığını ayarlamak, telefonunuzun pil ömründe çok büyük bir etki yaratabilir. Ekran ışığı ne kadar sönükse, bu durum doğada telefon şarjını korumak için o kadar iyidir. Dilerseniz telefonunuzun ekran parlaklığını kısabilir ya da ortam aydınlatma koşullarına göre otomatik olarak ayarlayabilirsiniz. Bu sayede telefonunuz aydınlık olan ortamlarda parlaklığı kısarken aydınlık olmayan ortamlarda duruma göre ekran parlaklığını açar.

Düşük Güç Modu

Düşük güç modu, ekran parlaklığını azaltan, performansı optimize eden ve sistem animasyonlarını durduran harika bir tasarruf yöntemidir. Telefonunuzu düşük güç moduna aldığınızda uygulamalar arka planda içerik de indirmez ve böylece muazzam bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Düşük güç modunun dışında, bazı android telefonlarda bulunan ultra güç tasarrufu modu telefonunuzun akıllı telefon olmaya ilişkin tüm özelliklerini devre dışı bırakarak ciddi bir tasarruf yapmanızı sağlar. Öyle ki %1-2 şarjla gün boyu telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.

Powerbank

doğada telefon şarjı

Doğada telefon şarjı ihtiyacınız normalden daha fazlaysa, gittiğiniz yerlerde uzun zaman geçiriyorsanız ve telefonunuzu şarj etmek için başka bir yönteminiz yoksa mutlaka yanınızda power bank bulundurun. Tam bir Einstein önerisi öyle değil mi? Evet gerçekten öyle! Ama bu maddeyi sadece bunu söylemek için yazmadım. Powerbankler de tıpkı telefon bataryaları gibi yüksek sıcaklıklardan etkilenebilirler. O yüzden yanınıza aldığınız powerbankleri de soğuktan ve sıcaktan koruyun aksi halde pil ömürleri olması gerektiğinden kısa olabilir.

(Bu arada powerbank Türkçe’ye taşınabilir şarj aleti ya da taşınabilir güç kaynağı olarak çevriliyor ama TDK bu kelime için henüz bir öneride bulunmamış. Taşınabilir şarj aleti de anlamı tam karşılamıyor. O yüzden kelimeyi İngilizce olarak kullandım. Şimdi neden buna bu kadar takıldın derseniz merak işte diyeceğim 🙂 Daha önce de mutlaka İngilizce halini yazdığım şeyler olmuştur ama bu çok sık kullandığımız bir şey olduğu için acaba dilimize nasıl geçti, ne şekilde Türkçeleşti diye merak edip kontrol ettim. Direkt powerbank olarak geçmiş asdjnka)

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar