Eğer uçaktan korkuyorsanız ve uçak korkusu seyahat etmenize engel oluyorsa, aramıza hoşgeldiniz. İnsanların büyük bir kısmının anlam veremediği uçak korkusuna sahipseniz seyahat etmek sizin için bir hayli zor olabilir. Hele bir de panik atak gibi bir dertten muzdaripseniz uçak korkusu hayatınızın ön sıralarında yer alıyor olabilir. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz.
Peki uçak korkusuyla seyahat etmek mümkün mü? Eğer mümkünse bunu nasıl yapacağız? Uçak korkusu nasıl yenilir? Kimi endişe etmesine rağmen uçağa binerek, kimi doktorundan aldığı uyku ilaçlarını kullanarak, kimi kendini telkin ederek uçakla seyahat etmeyi bir şekilde başarıyor. Ama burada en önemli olan şey uçak korkusunun ne evrede olduğu ve sizi ne kadar strese soktuğu. Sizin korkunuz uçak lafı geçtiğinde bile endişe atakları yaşamanıza sebep olacak kadar fazla olabilir ve seyahat planlarınızı uçağa binmekten kaçınacak şekilde yapıyor olabilirsiniz. Hepsi normal, sizde bir sorun yok.
Uçak korkunuzun temelinde hiç haberdar olmadığınız bir şeyler yatıyor olabilir ve bunun için profesyonel bir yardım çok işinize yarayabilir. Bu yazı profesyonel bir yardımdan çok, katlanılabilir bir korku ve tedirginlik yaşayanlar ve buna rağmen yine de uçak seyahati yapabilenler için kendilerini rahatlatabilecekleri bazı yöntemleri içeriyor.
Bu yöntemlerin yanı sıra, ben de uçak korkusu yaşayanlar kervanında yer alan biri olarak, kendi deneyimlerimi size en başından sonuna kadar aktarmak için bir yazı daha hazırladım. “Uçak Korkusu Nasıl Yenilir? Ben Neler Yaptım?” Eğer sizin de uçuş korkunuz varsa okumanızı tavsiye ederim. Belki ortak noktalarımız vardır ve benim denediğim, başarılı olan ve olmayan yöntemler size de yardımcı olur.
Uçak Korkusu için Sakinleştirici Yöntemler: Uçak Korkusunu Yenmek için Öneriler
Aşağıda anlattığım şeyler, benim gibi uçak korkusu yaşayan insanlara yardım etmek için içerik oluşturan psikolog ve psikiyatrların bilgilendirmeleri sayesinde bulduğum yöntemlerdir. Ve bu yöntemler kesinlikle uçak korkusu katlanılabilir düzeyde olan kişiler için geçerli. Eğer bu korkunuzla yüzleşmeye hazır hissetmiyorsanız, uçak korkunuz sizi çok fazla strese sokuyorsa, bu stresle başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız uçak korkusuyla seyahat konusunda mutlaka uzman desteği alın.
Eğer bu korkuya katlanabiliyorsanız, sizi uçuş yapmaktan alıkoymuyor ama yine de uçmak söz konusu olduğunda strese sokuyorsa aşağıdaki bilgileri okumak çok işinize yarayabilir.
1. Başka korkularınız varsa önce onlarla yüzleşin
Eğer uçaktan başka otobüs, metro gibi yerlerde bulunmaktan da korkuyorsanız işe önce ufak korkularınızla başlayın. Doğrudan uçakla seyahat etmek yerine yüzleşmeyi daha makul bulduğunuz diğer araçlarla ilgili korkularınızla yüzleşin.
2. Telkin ve müziklerden faydalanın
Uçak korkum katlanılabilir seviyedeyken uçağa bineceğim kesinleştiği andan itibaren her gece uçak korkusuyla ilgili telkinler dinlemeye başlıyordum. Uçağa bineceğim gün gelince öncelikle panik atak yaşayabileceğim konusunda kendimi uyarıyordum ki hazırlıksız yakalanmayayım. Uçak yolculuklarım için hazırladığım bir playlistim vardı. Bu playlistte telkinler, subliminal mesajlar ve klasik müzikler eklemiştim ve uçuş boyunca bunları dinliyordum. (Tabii bunları güvenilir bir kaynaktan bulmak çok önemli.)
Bu yöntemler korkumu büyük ölçüde yenmem ve stresimi azaltmam konusunda bana epey yardımcı olmuştu. Genelde uçuşlarımın gidişleri biraz heyecanlı geçiyordu ama dönüşlerinde sanki hiç uçak korkum yokmuş gibi güle oynaya uçağa biniyordum.
3. Uçakların güvenliğini araştırın
Gelin hepimiz kabul edelim, uçaklar gerçekten çok güvenli ulaşım araçları ve her gün binlerce uçak uçuyor. Her gün uçan binlerce uçak hiçbir sorun yaşamadan varış noktalarına varıyor. İstatistiklere göre en çok kazanın kayda geçtiği 2018 yılında bile 15 uçak kazası yaşanmış. 2018 yılında uçan toplam uçak sayısı ise 38.1 milyon. İstatistiklere göre uçak en güvenilir ulaşım araçlarından biri. Bir uçak kazasına denk gelme olasılığınız 11 milyonda 1.
Uçakların neden bu kadar güvenli olduğunu araştırın. Uçma prensiplerini, sıkça karşılaşılan sorunlar için ne gibi önlemler alındığını, pilotların eğitim durumlarını öğrenin. Eğer uçak kazası raporlarını izliyorsanız, bu kazalarından sonra alınan önlemleri de izlediğinize emin olun.
Aşağıda pilot Berrak Kalafat Esen’in güzel bir videosunu görebilirsiniz. Bu gibi videolar uçuşlardan önce rahatlamanıza yardımcı olabilir.
4. Kabin ekibine uçuş korkunuz olduğundan bahsedin
Uçağa binmeden önce kabin ekibini uçuş korkunuz hakkında mutlaka bilgilendirin. Bu sayede hem kendinizi daha güvende hissedersiniz, hem de kabin ekibi sizi rahatlatabilir. Gerçekten hayatımda yaptığım en rahat uçak yolculukları kabin ekibiyle bu korkumu paylaştığım yolculuklardı. Bana kendimi güvende hissettirmek için ellerinden geleni yapan görevlilere hala dua ediyorum. 🙂
5. Pilotlarla konuşmayı deneyin
Bu ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor ama şansınızı deneyin. Ben bu konuda genelde şanslıydım. Bazı uçuşlarımda pilotlarla konuşma fırsatını yakaladım. Uçağa bindiğim gibi hosteslere uçak korkumun olduğunu açıkladım, pilotlarla konuşmamın mümkün olup olmadığını sordum. Uçuş başlamadan önce birkaç kere kokpite girdim.
Pilotlar bana uçuşla ve güvenlikle ilgili bilgi verdiler; biraz benimle ilgili sorular sorup kafamı dağıttılar. En sonunda hep birlikte fotoğraf çekildik, şu an hatıra olarak sakladığım uçuş rotasının çıktısını imzaladılar ve bana hediye ettiler. Düşününce epey manyakça geliyor biliyorum ama beni rahatlattı mı? Evet. Bazı havayolları bu konuda oldukça hassas oluyor. Pilotlarla konuşmanız mümkün olmasa bile, kabin görevlileriyle bu korkunuzu mutlaka paylaşın, sizi dinleyip endişeleriniz konusunda içinizi rahatlatacaklardır.
6. Türbülanslardan korkmayın
Türbülansın ne olduğunu hepimiz kabaca biliyoruz değil mi? Uçuş esnasında hava koşullarına da bağlı olarak genel olarak titreme, nadiren de bir düşme hissi yaşanabiliyor. Türbülans, uçuşların alameti farikalarından, tüm pilotlar bu konuda deneyimli ve uçuş sırasında yaşanabilecek olası türbülansların haritaları ellerinde mevcut.
Her ne kadar yaşandığında insanı tedirgin ediyor olsalar da uçuş için ciddi bir güvenlik riski oluşturmadıkları biliniyor. Uçağa bindiğinizde türbülans beklentisinin ne olduğunu hosteslere sorabilirsiniz. Böylece türbülanslara karşı kendinizi hazırlamış olursunuz. Türbülans anında gözlerinizi kapatıp kendinizi bozuk bir yolda giden otobüsteymiş gibi de hayal edebilirsiniz. Zaten allah aşkına, türbülanstan korkana kadar uçaklarla ilgili korkabileceğimiz tonla şey var buna mı takılacağız?
7. Kaçınma davranışından kaçının
Uçağa binmeyi ertelediğinizde ya da tamamen kaçındığınızda, korkunuz daha da güçlenir ve kontrol edilmesi zor hale gelir. Bu, beyninize uçağın tehlikeli olduğunu ve kaçınmanın en güvenli yol olduğunu öğretir. Kaçınma, korkunun üstesinden gelmeyi zorlaştırır. Bu nedenle, küçük adımlarla bile olsa uçakla seyahat etmeyi deneyin.
Örneğin, kısa mesafeli bir uçuşla başlayabilir ya da sadece havalimanına gidip atmosferi deneyimleyebilirsiniz. Bu şekilde korkunuzla yüzleşerek, beyninizi uçmanın güvenli olduğuna ikna etmeye başlayabilirsiniz.
8. Korku dolu düşünceler üretiyorsanız karşıt düşünceler de üretin
“Uçak kazası olma ihtimali 11 milyonda 1” Peki. Eskiden biri bana bunu söylediğinde genelde otomatik olarak şunu düşünürdüm: “Peki o milyonda bir kaza ihtimali neden bana denk gelmesin?” Siz de böyle düşünüyorsanız haklısınız, denk gelebilir. Uçak kazasına denk gelmeyeceğinizin bir garantisi yok. Tıpkı bindiğiniz dolmuşun kaza yapmayacağının, kaldırımda yürürken bir araba çarpmayacağının, kafanıza bir kiremit düşmeyeceğinin, boğazınıza bir nohut takılıp nefessiz kalmayacağınızın garantisi olmadığı gibi.
Bunları sizi daha fazla strese sokmak için söylemiyorum. Hayatın böyle bir yer olduğunu ve sonsuz ihtimalin her birinden kaçınarak yaşamamızın mümkün olmadığını, o yüzden kendimizi kısıtlamamızın da bir sınırı olması gerektiğini hatırlatmak için söylüyorum.
9. Mümkün olan ilk fırsatta profesyonel destek alın
Uçuş korkusu, derinleşmeden önce ele alınması gereken bir durumdur. Mümkün olan en kısa sürede bir terapistten veya bir uzmandan profesyonel destek almak, korkunun kök nedenlerini keşfetmenize ve etkili başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir. Bilişsel davranışçı terapi, hipnoterapi veya maruz kalma terapisi gibi yöntemler, uçuş korkusunu yenmekte oldukça etkili olabilir. Korkunun günlük hayatınızı ve seyahat özgürlüğünüzü kısıtlamasına izin vermeden, bir uzmanla birlikte çalışmak, korkunun üstesinden gelmenin en iyi yollarından biridir.
Unutmayın: Korkuyla başa çıkmak inişli çıkışlı bir yolculuktur. Tek ve kesin bir çözümü olmadığı gibi, korkunuz bazen tamamen gitmiş gibi görünebilir, fakat hiç beklemediğiniz anlarda geri gelebilir ya da farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Ancak, onunla başa çıkmayı öğrendiğinizde, artık korkuya teslim olmak zorunda kalmazsınız. Korkunun hayatınızda açtığı yolu, üzerindeki çimenlerin kaybolduğu eski bir patika gibi düşünün. Zihniniz o patikada yürümeye alıştı. Şimdi ise korkunuzla çalışarak yeni ve güvenli bir patika oluşturmaya çabalıyorsunuz. Düşüncelerinizin bazen eski ve belirgin yola sapması tamamen normaldir. Sizin yapmanız gereken, düşüncelerinizi tekrar yeni patikaya yönlendirmektir. Böylece eski patikada otlar büyüyüp yol görünmez hale gelirken, yeni ve güvenli patikanız giderek daha belirgin hale gelecektir.
Buraya kadar okuduysanız, benzer deneyimleriniz, korkularınız, sorularınız, eklemek istedikleriniz varsa lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından buraya yazın. Böylece herkes görebilir ve birbirimize yardımcı olabiliriz. Kendi uçak korkusu sürecimi anlattığım yazıyı da okumanızı tavsiye ederim. Herkese kendi yolculuğunda kolaylıklar diliyorum. 🙂
Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad
2 Yorum
Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?: Ben Neler Yaptım? | Melke On The Road
17 Haziran 2024, 10:31[…] Uçak Korkusu ile Seyahat Etmek için Öneriler […]
CEVAPLAPanik Atak ve Seyahat | Panik Atakla Baş Etmek için 14 Yöntem | Melke
25 Eylül 2024, 12:23[…] uçak korkusuydu. Uçak korkusu için de aşağıdakilere benzer yöntemler kullandım. Onları da buradan okuyabilirsiniz. Gelelim bu çok da nazik olmayan arkadaşla nasıl başa çıktığıma. Bu […]
CEVAPLA