Yurt dışında gezerken bazen toplu taşıma ile ulaşamayacağınız uzak bölgeleri keşfetmek veya kendi hızınızda gezmek istediğinizde, araç kiralamak en iyi seçenek olabilir. Öte yandan bazen araç kiralamak birkaç kişi seyahat ediyorsanız toplu taşıma seçeneklerinden çok daha ucuza da gelebilir. Bu sayede özgürce dilediğiniz yere gidebilir ve gezdiğiniz yerlerin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Bu yazıda, yurt dışında araç kiralamanın inceliklerini ve püf noktalarını paylaşarak, seyahatinizde hiçbir sorun yaşamadığınızdan emin olmanızı sağlamak istiyorum. Yurt dışında araç kiralama planınız varsa bu yazıyı mutlaka okuyun.
Yurt Dışında Araba Kiralamak için Gerekli Belgeler ve Öneriler
Yurt dışında araç kiralamak, başta karışık görünebilir ama endişelenmeyin; her şeyi adım adım ele alacağız. İlk defa araç kiralayacaklara öneriler, yurt dışında araç kiralamak için gerekli belgeler, en ucuz araba kiralama seçeneklerini bulmak için yöntemler ve daha fazlası bu yazıda sizi bekliyor. Hazırsanız, hemen anlatmaya başlıyorum.
Yurt Dışında Araba Kiralama Şirketleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Öncelikle, tanıdığınız ve güvendiğiniz arkadaşlarınızın önerdiği özel bir yer yoksa global firmalardan kiralama yapmayı düşünebilirsiniz. Eğer gideceğiniz bölgede veya kiralama yapmak istediğiniz şehirde böyle bir firma bulamadıysanız ülkedeki ulusal kiralama şirketlerini araştırabilirsiniz.
Yurt dışında araç kiralarken dikkat edilmesi gereken birçok unsur var. (Bunları aşağıda ayrıntılarıyla anlattım.) Bu unsurların hepsini tek seferde değerlendirmek için Discover Cars gibi web sitelerini kullanarak internet üzerinden tek tıkla farklı fiyat seçeneklerini karşılaştırabilirsiniz. Burada yapacağınız araştırma sonucunda birden fazla firmanın fiyatlarını görüp sizin için en uygun olan aracı online rezervasyon ile kolayca kiralayabilirsiniz.
Yurt Dışında Araba Kiralamak için Gerekli Belgeler Nelerdir? Türk Ehliyetimle Yurt Dışında Araba Kiralayabilir Miyim?
Yurt dışında araç kiralama sürecine başlamadan önce, bazı gerekli belgeleri hazırlamanız gerekebilir. Bu belgeler, kiralamak istediğiniz aracı alabilmeniz için önemlidir. Yurt dışında araba kiralamak için ihtiyaç duyacağınız belgeler ülkeden ülkeye, firmadan firmaya değişiklik gösterebilse de her ülke için genel olarak sahip olmanız gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Sürücü Belgesi: Yurt dışında araç kiralamak için geçerli bir sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. Türk vatandaşıysanız ve geçerli bir ehliyetiniz varsa bu ehliyeti birçok ülkeye yapacağınız turistik gezilerde kullanabilirsiniz. Ancak seyahat süreniz altı ayı geçecekse altı aydan sonra o ülkede araba kullanabilmek için sınava girmeniz gerekir. Yani kısacası mevcut Türk ehliyetinizi yurt dışında altı aya kadar kullanabilirsiniz. Türk ehliyetleri 80’den fazla ülkede geçerli ve bunların arasında Avrupa ülkeleri de yer alır.
Bazı ülkeler ise, yerel ehliyetinizin yanı sıra uluslararası bir ehliyeti de talep edebilir. Bu nedenle seyahatten önce gideceğiniz ülkedeki ehliyet gerekliliklerini kontrol edin ve gereken önlemleri alın.
Kimlik, Pasaport, Vize: Kimlik ve pasaportunuz, araç kiralama şirketi tarafından kimliğinizi doğrulamak için gereklidir. Bazı durumlarda ülkede yasal olarak bulunduğunuzu doğrulayan vize de gerekebilir. Bu belgeleri yurt dışına gittiğinizde her zaman yanınızda bulundurmanız önemlidir.
Kredi Kartı: Birçok araç kiralama şirketi, araç kiralama için bir kredi kartı talep eder. Kredi kartı, muhtemel depozito ve diğer ücretlerin ödenmesi için kullanılır. Yurt dışında araç kiralamak için kredi kartınızda yeterince limit olduğundan emin olun.
Rezervasyon Onayı: Online araç kiralama yaptıysanız aracı teslim almaya gittiğinizde rezervasyon onayınızı yanınızda bulundurun. Bu, aracınızın kiralama sürecini hızlandıracaktır.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Dünyanın En Ucuz 10 Ülkesi
Yurt Dışında Araba Kiralamak için Öneriler
Yurt dışında araç kiralarken başarılı ve sorunsuz bir deneyim yaşamak için aşağıdaki önerilere göz atın.
En Uygun Araba Kiralama Seçeneklerini Bulun
Yurt dışında araba kiralarken en uygun kiralama seçeneklerini bulmak için yapabileceğiniz bazı şeyler ve kullanabileceğiniz bazı araçlar var. Birçok web sitesi gideceğiniz lokasyona göre en uygun seçenekleri listeliyor. Bunun ötesine geçen siteler de var. Örneğin Discover Cars yurt dışında en uygun araba kiralama fiyatlarını lokasyona göre değil zamana göre seçebileceğiniz Yurt Dışında Ucuz Araç Kiralama imkanı sunuyor. Yani yapmak istediğiniz kiralamanın zamana göre fiyat değişimini de görebiliyorsunuz.
Siteden aldığım bir ekran görüntüsünde fiyatların uygunluğunu ve özelliklerini şu şekilde açıklamışlar:
1.Erken Rezervasyon Yapın: Araç kiralamadan önce erken rezervasyon yapmak, genellikle daha iyi fiyatlar elde etmenizi sağlar. Siz de yurt dışında ucuz araç kiralamak isterseniz erken rezervasyon yapın. Seyahatinizin tarihini belirlediğinizde hemen araç kiralamaya yönelik araştırmalara başlayın.
2.Farklı Araç Kiralama Şirketlerini Karşılaştırın: Fiyatlar, araç kiralama şirketleri arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Birden fazla araç kiralama şirketini karşılaştırmak, en uygun fiyatı ve en iyi hizmeti bulmanıza yardımcı olacaktır. İnternet üzerinde kiralama seçeneklerini inceleyerek farklı şirketlerin tekliflerini karşılaştırın. Ancak sadece en ucuz seçeneği seçmek yerine, hizmet kalitesini de göz önünde bulundurun.
3.Sigorta Seçeneklerini İnceleyin: Araç kiralama sigortası en önemli şeylerden biridir. Kaza veya araç hasarı durumunda sizi koruyan tek şey bu sigortadır. Sigorta seçeneklerini, kapsamı, fiyatı ve imkanları dikkatlice inceleyin ve ihtiyaçlarınıza uygun bir planı seçin. Kasko, hırsızlık sigortası ve sorumluluk sigortası gibi farklı türde sigortaları değerlendirin. Herhangi bir kaza veya araç hasarı durumunda sizi koruyacak bir sigorta planı seçmek önemlidir.
4.Gizli Ücretlere Dikkat Edin: Bazı araç kiralama şirketleri, ek ücretler ve gizli maliyetlerle sizi şaşırtabilir. Araç iadesi ücreti, havalimanı servis ücreti, yakıt politikaları ve geç teslim ücretleri gibi ek ücretleri öğrenin. Sözleşmedeki ince ve küçük yazıları dikkatlice okuyun.
5.Navigasyon Cihazı: Seyahatiniz sırasında çok büyük bir ihtimalle navigasyon cihazına ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden aracın bir ekranı olduğundan emin olun.
6.Araç Seçeneklerini İnceleyin: Seyahatinizin gereksinimlerine uygun bir araç seçmek önemlidir. Kaç kişi yolculuk yapacak, ne kadar bagaj alanına ihtiyacınız var ve hangi tür yolculuklar yapacaksınız gibi soruları düşünerek aracınızı seçin.
7.Teslim ve İade Şartlarını Kontrol Edin: Kiraladığınız aracın teslim ve iade koşullarını iyice inceleyin. Kiralama şirketinin aracı nerede teslim edeceğini ve sizin aracı nerede iade edeceğinizi önceden belirlemek önemlidir. Havalimanı teslimatı, şehir içi teslimat veya farklı bir yerde teslimat gibi seçenekleri göz önünde bulundurun.
8.Araç Durumunu İnceleyin: Kiraladığınız aracın mevcut durumunu inceleyin ve herhangi bir hasarı not alın. Kiralama şirketine bu hasarları bildirin. Her bir hasarın fotoğrafını çekin. Bu, sonradan yaşanabilecek anlaşmazlıkları önler.
9.Sigara İçilip İçilmemesi: Aracın içinde sigara içilip içilmemesine ilişkin kurallar hakkında önceden bilgi sahibi olun. Eğer sigara içmiyorsanız sigara içilmeyen bir araç talep edin. Bu sayede daha rahat bir sürüş deneyimi yaşarsınız.
10.Yakıt Politikası: Yakıt politikası, kiraladığınız aracı ne kadar yakıtla alıp, ne kadar yakıtla iade etmeniz gerektiği konusunda bilgi verir. Bazı şirketler “tam depo” politikası uygularken, diğerleri aracı boş yakıt deposuyla iade etmenizi isteyebilir. Bu konuyu önceden konuşun.
11.Müşteri Yorumları ve Değerlendirmeleri Okuyun: İnternet üzerinde araç kiralama şirketlerinin müşteri yorumlarını okuyarak diğer kullanıcıların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Eğer bilmediğiniz bir ülkede, bilmediğiniz bir yerden araç kiralıyorsanız yorum ve şikayetleri mutlaka inceleyin.
12.İptal Koşulları: Diyelim yurt dışında araç kiralamak istediniz, online rezervasyon yaptınız, ödemeyi yaptınız, ancak son dakikada acil bir durum çıktı ve şimdi kiralamayı iptal etmeniz gerekiyor. Bu durumda ne olacak? Ücret iadesi alabilecek misiniz? İşte bu gibi durumlar için iptal koşullarını önceden inceleyin. Planlarınızda bir değişiklik olması durumunda nasıl iptal edebileceğinizi veya değiştirebileceğinizi öğrenin.
13.Kayıtlı Sürücü: Yurt dışında araç kiralamak istediğinizde çoğu zaman aracı kiralayan kişi aracı kullanmaya yetkili olan tek kişidir. Mesela aracı siz kiraladınız diyelim, ama iki kişi kullanacaksınız ve yanınızdaki seyahat arkadaşınız kullanırken kaza yaptı. Bu durumda sigortadan faydalanamazsınız. İşte bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sözleşmede kayıtlı sürücü kuralının olup olmadığına dikkat edin. Eğer aracı iki veya daha fazla kişi kullanacaksanız bunu firmaya bildirip ona göre düzenleme yapmalarını talep edin. (Bazı durumlarda bunun için ekstra ücret ödemeniz gerekebilir.)
14.Yol Kurallarını Araştırın: Yurt dışındaki trafik kuralları ve işaretler farklı olabilir. Seyahatten önce hedef ülkenin yol kurallarını ve işaretlerini öğrenin. Ayrıca, o ülkede trafiğin hangi taraftan aktığını bildiğinizden de emin olun. Eğer yabancı bir ülkede ceza yerseniz, park cezaları hariç diğer cezalar büyük ihtimalle siz ülkeden ayrıldıktan sonra kiralama şirketine gönderilir ve kiralama şirketi de bu ücretleri size yansıtır. Bazı şirketler bu durum için kartınıza koydukları blokeyi belli bir süre tutabilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için yol kurallarına uyduğunuzdan emin olun.
15.Park Kurallarına Uyun: Yabancı bir ülkede park kurallarına uymak, istenmeyen cezalardan kaçınmanıza yardımcı olur. Park ederken belirli kurallara dikkat edin ve park yasağı olan bölgelerden kaçının.
16.Yol Yardım Hattını Kaydedin: Seyahatiniz sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız, kiralama şirketinin yol yardım hattını aramanız gerekir. Bu numarayı kolay ulaşabileceğiniz bir yere not etmeyi unutmayın. Acil durumlar için iletişim bilgilerini yanınızda bulundurun.
17.Kaza Raporu: Diyelim ki kiraladığınız arabayla kaza yaptınız ne yapacaksınız? Sigortadan faydalanabilmek için kaza raporu tutmanız gerekiyor. Kazayı kendiniz yapıysanız başka bir araç karışmadıysa bile polisi arayıp, kaza raporu tutup, bu raporu kiralama şirketine göndermelisiniz. Aman unutmayın.
18.Kilometre Sınırı: Bazı sözleşmelerde belli bir sürede aracı kullanabileceğiniz belli bir kilometre sınırı vardır. Örneğin dört gün için araç kiraladınız diyelim, sözleşmede 500 km sınırı olduğu yazıyorsa bu 500 km’yi geçtiğiniz her kilometre için ekstra ücret yansıtılacağı anlamına gelir. Sürpriz ödemelerle karşılaşmamak için kilometre sınırına dikkat edin ve mümkünse sınırsız kiralama yapın.
19.Sigorta Poliçelerini Yanınızda Taşıyın: Yurt dışında araç kiralarken, sigorta poliçelerini yanınızda taşımanızı tavsiye ediyorum. Birçok insan ıslak imzalı sigorta poliçesini araç park halindeyken arabanın torpidosunda bırakıyor ve gidiyor. Ancak araca burada bir şey olması durumunda ıslak imzalı belgeniz de kuş olup uçuyor. Sigorta poliçeleri, olası bir kaza veya araç hasarı durumunda sizi ve aracınızı korur ve bu nedenle mutlaka erişilebilir bir şekilde saklanmalıdır. Belki bu konuda paranoyaklık yaptığımı düşünenler olacaktır ama kafanızda soru işareti olmaması için sigorta poliçenizi yanınızda taşıyın.
20.Acil Durum Hatlarını Öğrenin: Seyahat ederken hem kendi yaşayabileceğiniz olası durumlar hem de etrafınızda şahit olabileceğiniz olası durumlar için gittiğiniz ülkedeki acil durum hatlarını öğrenin.
Yurt dışında araç kiralama, özgürce gezmenize ve hatta bazen daha ekonomik seyahat etmenize yardımcı olabilir. Ancak, başarılı bir araç kiralama deneyimi için belirli adımları takip etmek önemlidir. Bu yazıda, yurt dışında araç kiralama için gerekli belgeleri, önerileri ve ilk defa araba kiralayacakların dikkat etmesi gerekenleri ele aldım. Seyahatinizi planlarken bu bilgileri göz önünde bulundurarak daha keyifli ve sorunsuz bir yolculuk yapabilirsiniz. Şimdiden güvenli ve keyifli seyahatler diliyorum. Umarı en güzel arabayı siz kiralarsınız ve keyifle gezersiniz.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.