Sizce duştayken çevreye ne kadar zarar veriyor olabilirsiniz hiç düşündünüz mü? Büyük ihtimalle tahmin ettiğinizden çok daha fazla! Bu yazıda duşlarımızda tereddüt etmeden büyük bir keyifle kullandığımız ürünlerin bilmediğimiz zararlarından ve bu ürünlere alternatif olarak ne gibi atıksız duş malzemeleri kullanabileceğimizden bahsedeceğim.
Daha önce ağız bakımında kullandığımız ürünlerle ilgili “Atıksız ve Doğal Ağız Bakımı” yazısını paylaşmıştım. Orada da kullandığımız diş macunlarının, diş fırçalarının ve diş iplerinin aslında çevre için ne kadar zararlı olduğundan ve bunlara alternatif çevre dostu neler kullanabileceğimizden bahsetmiştim. Bugün de aynısını duşta kullandığımız ürünler için yapacağım ve doğa dostu duş malzemeleri hakkında bildiklerimi elimden geldiğinde sizinle paylaşacağım.
Günlük hayatımızda yıllardır kullandığımız birçok ürün ne yazık ki bize ve çevreye zarar veriyor. Duşta neler kullandığınızı şöyle bir aklınızdan geçirin. Duş alırken insanların ortak olarak en çok kullandığı şeyler neler? Şampuan, saç kremi, vücut losyonu, lif, duştan sonra kullanılan vücut nemlendiricileri, rolon, kulak pamuğu, tarak gibi temel şeyler. Öyle değil mi? Şimdi bunların bir üstünde geçelim ve çevreye ne şekilde zarar verdiklerini anlatalım.
Atıksız yaşam için doğa dostu malzemelerden oluşan bir liste: Atıksız Yaşam Listesi (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Linkteki liste tarafımdan sizlere bilgi vermek amaçlı oluşturulmuştur. Linke tıklamak sizin için ekstra bir külfetse sebep olmaz. Zaten alacağınız bir ürünü benim linklerimden satın aldığınızda bloguma da ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!)
Şampuanlarda bulunan zararlı maddeler nelerdir?
Şampuanların, saç kremlerinin, vücut losyonlarının içeriklerini hiç okudunuz mu? Ben sizi hemen aydınlatayım. Ortalama bir şampuanın içeriğinde 50’den fazla kimyasal bulunur. Bugün bir kozmetik mağazadan veya marketlerden aldığınız şampuanların, saç kremlerinin, vücut losyonlarının neredeyse tamamı çevreye ve insana zararlı maddeler içerir.
SLS olarak bilinen sodium lauryl sulfate, SLES yani sodium laureth sulfate, sodium xylene sulfonate, cocomide MEA, sodium benzoate, E211, paraben, renklendirici, yoğun parfüm (fragrance olarak da geçer) ve benim burada sayamadığım bir sürü madde şampuan, saç kremi, vücut losyonu da dahil birçok kozmetik ürünün içinde yer alan zararlı kimyasallardan bazılarıdır.
Hatta öyle ki bu maddeler tamamen doğal olduğu veya doğal içerik barındırdığı söylenen ürünlerin içinde dahi vardır. Az miktarda bulunsalar dahi küçük yaşlardan beri seneler boyu devamlı olarak kullandığımız bu ürünler uzun vadede bize zarar verir. Etkilerini uzun vadede gösterdikleri için de sebep sonuç ilişkisi kurulamaz ve nihayetinde zehirli içerikler zehir saçmaya devam eder.
Zararlı kimyasalların etkileri yalnızca insanlar üzerindeki zararlarla sınırlı değildir. Bu maddeler giderlerden atık sulara, atık sulardan denizlere ve okyanuslara, oradan da doğanın çeşitli bölümlerine ulaşır ve buralardaki canlı yaşamını tehdit eder.
Benim kullandığım üründen ne olacak ki demeyin. Bir günde milyarlarca insanın şampuanı, saç kremi, sabunu, birçok kozmetik ve temizlik malzemesi sulara karışıyor. Sizin gibi milyarlarca insan seçimlerini değiştirdiğinde nasıl bir fark yaratabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Duşlarda devamlı atık kaynaklarını değiştirin! | 8 Maddede Atıksız Duş Alternatifleri
Duşlarda devamlı kullandığımız ürünlerin içerikleri zararlı evet. Bu ürünlerin bir diğer zararı da atık oluşturmalarıdır. Bir şampuan ya da saç kremi aldığınızda onun plastik kutusunu da satın almış olursunuz. Her ürün bittiğinde yeniden alırsınız ve bu böyle devam eder. Ve bu plastiklerin çok ama çok küçük bir kısmı geri dönüştürülebilir. Büyük kısmı ise atık olarak doğada kalır.
Aynı şekilde lif, kulak pamuğu, tarak gibi ürünler eğer özellikle doğal malzemeler kullanmayı seçmediyseniz çoğunlukla plastiktir. Doğada kaybolmazlar, geri dönüştürülmezler ve dünyada yüzyıllarca yıl kalmaya devam ederler. Hepiniz hayvanların plastikler yüzünden başına gelenlerin gösterildiği görüntüleri görmüşsünüzdür. Gerçekten denizlerdeki, okyanuslardaki plastik kirliliği hat safhadadır.
İşte tüm bu sorunları önlemek ve sağlıklı kalmak için atıksız duş alternatiflerini keşfetmemiz ve bunları hayatımıza dahil etmemiz gerekiyor. Şimdi gelin duşlarda kullandığımız çevre dostu olmayan ürünler yerine doğa dostu hangi ürünleri kullanabileceğimize göz atalım.
1-Şampuanlara alternatif ne kullanılabilir?
Atıksız duş alışkanlıklarımızı değiştirmeye hepimizin ortak ürünü olan şampuanlarla başlayalım. Şampuanların içinde zararlı kimyasallar olduğunu öğrendiğimden beri şampuana alternatif birçok yöntem denedim. Bir ara şampuan kullanımını reddeden no poo akımı çıkmıştı. No poo şampuan yerine karbonat ve suyun kullanıldığı basit bir alternatif uygulamaydı. Bundan son derece memnun kalanlar olsa da o zamanlar belime kadar uzanan saçlarımda bu yöntemin başarılı olduğunu söyleyemem.
Bu yöntem işe yaramayınca bir süre internetteki tariflere bakarak hazırladığım şampuanları denedim. Ama onlar da umduğum gibi olmadı. Saçımı çok ağırlaştırdılar ve aşırı yağlı bir görünüme sebep oldular.
En nihayetinde ben de doğal sabunlara merak saldım ve Otama Kırkpınar‘ın doğal sabunlarını kullanmaya başladım. Bu sabunlar saçlarımda müthiş bir etki yarattı ve çok memnun kaldım ama daha sonra gönlümü çelen bir başka şey oldu: Pika Pika Katı Şampuan!
Pika Pika, bugüne kadar saçlarımda kullanmaktan en çok keyif aldığım ürün oldu. Yaklaşık üç yıldır kullanıyorum ve çok memnunum. Saçlarımdaki kepeklenme sona erdi, tek yıkama yetiyor, şampuan çok uzun süre dayanıyor ve içeriği tek kelimeyle TER-TE-MİZ! Kısacası bir şampuandan bekleyebileceğiniz her şeyi ve daha fazlasını veriyor. Ürün sayfasından yorumlarını okuduğunuzda herkesin bu katı şampuanla aşk yaşadığını kendi gözlerinizle göreceksiniz.
2-Saç kremi yerine elma sirkesi kullanılabilir mi?
Saçlarımızı yıkadıktan sonra saç kremi yerine elma sirkesi kullanabilir miyiz dersiniz? Kulağa biraz saçma geliyor öyle değil mi? Hatta insan ilk okuyuşta sanki saçlarına sirke sürerse saç dipleri kuruyup dökülecekmiş gibi hissediyor ama hiç de öyle değil. Yarı yarıya elma sirkesi ve suyu karıştırarak müthiş bir saç kremi elde edebilirsiniz. Birçok insan bunun nasıl olabildiğine hayret etse de elma sirkesi saçı yumuşacık yapıyor. Üstelik kullandıktan sonra koku da kalmıyor.
Eskiden saçlarımı bu şekilde elma sirkesi su karışımıyla yıkıyordum ama daha sonra Otama Kırkpınar yeni bir atılım yaparak bir doğal saç kremi geliştirdi ve bu da bir diğer game changer olarak hayatımda yerini aldı. Eğer denemediyseniz Durulanmayan Saç Kremini de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.
Atıksız yaşam için doğa dostu malzemelerden oluşan bir liste: Atıksız Yaşam Listesi (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Linkteki liste tarafımdan sizlere bilgi vermek amaçlı oluşturulmuştur. Linke tıklamak sizin için ekstra bir külfetse sebep olmaz. Zaten alacağınız bir ürünü benim linklerimden satın aldığınızda bloguma da ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!)
3-Naylon lif yerine kabak lif
Atıksız duş malzemeleri arasında en önemlilerden biri de liflerdir. Naylon lifler kısa sürede parçalanır ve o kadar işlevsizlerdir ki genelde tam olarak geri dönüştürülemezler. Piyasada satılan plastik lifler yerine kabak lifi gibi doğal malzemeleri kullanabilirsiniz. Bu lifler bildiğiniz kurumuş kabağın ta kendisi. Yani tamamen doğallar ve ömürleri bitince doğada her canlı gibi ayrışarak kayboluyorlar.
Kabak lifini büyük bir bütün olarak aktarlardan temin edebilirsiniz. Kullanımı da son derece keyifli. Biraz sert olduğu için vücudunuza uygularken masaj yapmakla kaşımak arası bir yerlerde hissettiriyor. Kabak lifini kullanmadan önce sıcak suyla iyice bir ıslatırsanız biraz şişiyor ve yumuşuyor.
3-Doğal peeling ürünleri
Peeling için kullanılan birçok ürün içeriğinde minik plastik parçacıklar barındırıyor. Bu plastik parçacıklar doğada kaybolmuyor ve daha kötüsü atık sulardan denizlere, oradan da deniz canlılarının midesine kadar ilerliyor. Hatta eğer deniz canlıları tüketiyorsanız bu mikroplastikler tekrar sizin vücudunuza girerek sonsuz bir döngü oluşturuyorlar.
Bu tarz mikro plastikler içeren peeling ürünlerine yerine doğal malzemelerle peeling yapabilirsiniz. Ben her zaman peeling yapmıyorum (ve açıkçası peelingden çok anladığım da söylenemez) ama evde filtre kahve yaptığımızda kahve telvesini peeling olarak kullanıyorum. Cildim hem yumuşacık oluyor hem de çok güzel kokuyor. Kahve bu işler için kesinlikle harika!
Dediğim gibi ben çok iyi bir peelingci olmadığım için bunun dışında bir yöntem de bilmiyorum. Eğer sizin bildiğiniz doğal peeling yöntemleri varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
4-Plastiksiz kulak pamuğu
Bildiğiniz gibi senelerdir hepimizin kullandığı geleneksel kulak pamukları plastik gövdeye sahipler. O plastiklerin hiçbiri dönüştürülmüyor çünkü hepsi banyo/tuvalet çöpüyle birlikte çöpe gidiyor. Yani son derece işlevsizler ve hijyenik de sayılmazlar.
Kulak pamuğu kullanmanın iyi olup olmadığı oldukça tartışmalı bir konu ama yine de kullanmayı tercih ediyorsanız en azından plastik gövdelileri değil bambu saplı veya sert karton saplı kulak pamuklarını tercih edebilirsiniz.
Eğer ben hiç atık oluşturmak istemiyorum derseniz de çok kullanımlık olan silikon başlıklı kulak pamuklarından edinebilirsiniz. Her iki ürünü “Atıksız Yaşam Ürünleri” listeme ekledim. Yazının başındaki ve sonundaki linklerden inceleyebilirsiniz.
5.Duş sonrası nemlendirici
Duştan sonra ben çok fazla bakım ürünü kullanmıyorum. Sadece nemlendirici yağ sürüyorum, o kadar. (Onu da her zaman kullandığım söylenemez) Düzenli olarak kullandığım yine Otama Kırkpınar’ın Göbüş’ü ve Goakerana vücut yağı. İkisinin kokusu da birbirinden güzel ve insana inanılmaz bir mutluluk yaşatıyorlar. Göbüş daha çok portakal kokularına sahip, Goakerana’nın ise biraz baharatlı bir kokusu var.
Eğer duştan sonra neme ihtiyaç duyan bir vücudunuz varsa, Otama Kırkpınar’ın yağlarını ne kadar özenle ürettiğini bilen biri olarak bu yağları tavsiye edebilirim. Şimdi bir de Saski diye su bazlı doğal bir vücut losyonu çıkardı. O da harika bir ürün. Bu ürünlerin üçünü de şuradan inceleyebilirsiniz: Doğal Vücut Bakımı
Ben içeriğine güvendiğim ve vücuduma iyi gelen ürünleri hızlıca bulan şanslı kişilerdenim. O yüzden birbaşka ürün kullanmaya hiç ihtiyaç duymadım. Eğer sizin doğal ve atıksız önerileriniz varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.
6.Doğal vegan krem deodorant
Duştan sonra düzenli olarak kullandığım tek şey deodorant. Son dört yıldır deodorant kullanıyorum çünkü öncesinde koltuk altıma deodorant zannederek aslında bildiğimiz zehir sürüyormuşum da haberim yokmuş. Deodorantın sebep olduğu sağlık sorunları konusunda aydınlanmamla birlikte yaptığım ilk şey doğal deodorantları denemeye başlamak oldu.
Bugüne kadar dört markanın ürününü denedim ama memnuniyet çarkı yine Otama’da durdu. (Diğer markaların isimlerini söylemiyorum çünkü onların ürünlerini kötülemişim gibi görünsün istemiyorum. Belki de ürünleri harikaydı ama sadece benim vücudumla ortak bir paydada buluşamadılar.)
Bu ürünü sevmemin en büyük sebebi terlemeyi önlememesi! Evet doğru duydunuz, terlemeyi önlemeden ter kokusunu önlüyor. Yapısı çok yumuşak, kolayca sürülüyor, yapış yapış bir his bırakmıyor. Yıllardır kullanıyorum ve çok memnunum. Hem ürünü incelemek için hem de geleneksel deodorantların zararları hakkında bilgilenmek için Otama Kırkpınar’ın şu yazısına göz atabilirsiniz: Ter Kokusuna Doğal Çözüm: Doğal Krem Deodorant
7.Ahşap tarak
Saçı uzun olanlar olarak tarak belki de gün içinde en çok kullandığımız eşyalardan bir tanesi. Ve biliyorsunuz tarakların neredeyse hepsi plastik. Plastik taraklar hem saça iyi gelmiyor hem de atık oluşturuyorlar. Siz de yeni bir tarak alacağınız zaman böyle tahta tarakları tercih edebilirsiniz. Bu tahta taraklar hem çok uzun ömürlü hem de çok kullanışlı.
8.Su tasarrufu
Atıksız duş malzemeleri listesinde olmayan ama kuşkusuz duşta en önemli şeylerden biri de harcanan su miktarı. Bir evde duş alınırken harcanan su miktarı; sifonda ve çamaşır makinesinde harcanan su miktarından sonra en çok su harcanan üçüncü kalem.
Ortalama bir insan 8 dakika süren bir duşta yaklaşık 65 litre su harcıyor. Küvet doldurularak alınan duşlarda ise en az 80 litre su harcandığı biliniyor. Duşta harcanan su miktarını kontrol etmenin en kolay yolu ise eski usul kova ve maşrapa ile duş almak. Bunu yapamıyorsanız şampuanlanırken ve sabunlanırken suyu kapatıp kalan zamanlarda da mümkün olduğunca hızlı hareket ederek duş alabilirsiniz.
Su tasarrufundan konu açılmışken, evlerimizde kullandığımız suların bireysel su tüketimimizin çok ama çok küçük bir kısmını oluşturduğunu hemen hatırlatayım. Asıl su tüketimini günlük seçimlerimizde, kıyafet ve ulaşım tercihlerimizde, yiyeceklerimizde yaparız. Vegan olarak su tüketiminizi minimuma indirebilirsiniz. Su tüketiminin vegan olmakla ne alakası var diyenler “Hayvancılığın çevreye zararları ve iklim üzerindeki etkileri” yazısını okuyabilirler.
Çevreye zarar veren malzemeleri çevre dostu olanlarla değiştirerek sürdürülebilir bir yaşam oluşturabiliriz. “Ben neyi değiştirebilirim ki?” diye düşündüğünüz her zaman kendinize bu yazıyı okuyan yüzlerce insandan biri olduğunuzu hatırlatın. Herkes harekete değiştiremeyeceğimiz hiçbir şey yok!
Atıksız yaşam için doğa dostu malzemelerden oluşan bir liste: Atıksız Yaşam Listesi (Bu link Hepsiburada işbirliği linkidir. Linkteki liste tarafımdan sizlere bilgi vermek amaçlı oluşturulmuştur. Linke tıklamak sizin için ekstra bir külfetse sebep olmaz. Zaten alacağınız bir ürünü benim linklerimden satın aldığınızda bloguma da ufak bir katkınız olmuş olur. Şimdiden teşekkürler!)
Unutmayın, çevreyi kirleten ve büyük yıkımlara sebep olan şey bir kerede yaptığımız büyük şeyler değildir; yıllar boyu süregelen, sorgulanmamış günlük alışkanlıklarımızdır. Günlük yaşantımızı değiştirerek dünyayı kurtarabiliriz.
Çevreyi korumak ve daha doğa dostu bir yaşam için neler yapabileceğinizi öğrenmek için “Doğa Dostu Yaşam” kategorisini inceleyebilirsiniz.
1 Yorum
Emrah
29 Haziran 2023, 21:29Kulak pamuğu için kibritin ucuna az miktar pamuk sarıp kullanıyor, her seferinde pamuğu değiştirip kibriti tekrar kullanıyorum.
CEVAPLA