AGH Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

AGH Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) gençlerin ücretsiz bir şekilde yurt dışına gitmesini sağlayan harika bir program. Bu program kapsamında bir projeye gittiğinizde konaklama, ulaşım, vize, sağlık, yemek gibi masraflarınız karşılanır. Tabiri caizse bedava Avrupa gezisi yaparken bir yandan da farklı kültürleri tanıyıp, iş deneyimleri edinmeniz mümkün.

AGH projelerine katılmak için adaylarda bulunması gereken şartlar, gönüllülük hizmetinin ne şekilde gerçekleştirileceği, çalışılacak işlerin kapsamı, başvuru süreci hakkında merak edilen soruları aşağıda cevaplamaya çalıştım. Burada cevap bulamadığınız sorularınızı yazının en alt kısmından yorum olarak iletebilirsiniz.

Eğer AGH için aranan şartlar size uymuyorsa bu durumda daha ucuz bir gezi için bu yazıya göz atabilirsiniz: Yurt Dışında Ücretsiz Konaklama Yöntemleri

AGH KATILIM ŞARTLARI VE BİLGİLER

AGH projeleri ne kadar sürer?

Program süreleri 2 ay ile 12 ay arasında değişmektedir. 2 aydan daha kısa süren gönüllü hizmetler de mevcuttur. 2-12 ay arasındaki AGH’ler uzun dönem; 2 aydan daha kısa süren AGH’ler kısa dönem olarak adlandırılır.

AGH için dil bilme şartı var mı?

Hayır. AGH programına katılmak için dil bilme şartı yoktur.

Projelere katılmak için öğrenci olmak gerekir mi?

Hayır. AGH programına katılmak için öğrenci olma zorunluluğu bulunmadığı gibi ilkokul, ortaokul, lise veya üniversite mezunu olmak gibi koşullar da aranmaz.

AGH için yaş sınırı nedir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne 17-30 yaş arasındaki herkes katılabilir. Hatta tek koşul budur. 

Projelerde ne gibi işler yapılır?

Yapacağınız iş seçtiğiniz projeye bağlıdır. Projelerde genelde herkesin rahatlıkla yapabileceği basit işler vardır.

Günde kaç saat çalışmam gerekir?

Genelde çalışma süresi günde 4-5 saat kadardır.

Gittiğim ülkeyi gezebilir miyim? Tatil günlerim olacak mı?

1 haftada 2 gün boş gündür. Ayrıca her ay için artı 2 gün daha tatil hakkı tanınır. Örneğin 9 aylık bir projeye gitmişseniz haftada 2 günlük izinleriniz dışında toplam 18 gün tatiliniz olur.

Yaptığım işler için para ödenir mi?

Adı üzerinde “Gönlüllü” hizmeti. Yani çalıştığınız iş sonucunda para almazsınız. Ama proje size gittiğiniz ülkenin ekonomik koşullarına göre cep harcılığı verir.

Projeye katılırken ilk etapta ne kadar para harcamam gerekir?

Avrupa Gönüllü Hizmeti tamamen ücretsiz bir programdır. Programa başvuranların hiçbir ücret ödemesi gerekmez. Program kapsamında başvuranın yol, barınma, yemek, sigorta ve dil eğitimi masrafları da ulusal ajanslar tarafından karşılanır. Ancak projeye katılmadan önce en başta vize ve ulaşım ücretlerini cebinizden karşılamanız gerekir. Daha sonra bu harcamaları projeye gittiğinizde faturalarını göstererek geri alabilirsiniz.

Bunun yanında belli bir miktar da cep harçlığı verilir. Verilecek cep harçlıkları ülkelerin ekonomik durumuna göre değişir. Aynı şekilde karşılanacak ulaşım ücretleri de en uzun- en kısa mesafe koşulları göz önüne alınarak karşılanır. Yani size verilecek olan hibenin aldığınız bilet ücretini tam olarak karşılamaması da mümkündür.

AGH yaparken nerede konaklayacağım?

Belli bir konaklama şekli yoktur. Bir ailenin yanında kalabileceğiniz gibi, yurtta ya da o kuruluştaki diğer gönüllülerle bir evde de kalabilirsiniz. Konaklama şekli ev sahibi kuruluşlara göre değişmektedir. Her projede bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Sağlık sigortam yapılır mı?

Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne katılan herkes program kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından sigortalanır. Bir sağlık sorunu yaşamanız halinde masraflarınız bu sigorta tarafından karşılanır.

Kaç kez AGH yapabilirim?

Uzun dönem AGH yalnızca bir kez yapılabilir. Kısa dönem AGH yapmış olan biri, her iki AGH’nin toplam süresi 12 ayı geçmemek koşuluyla bir kez daha AGH yapabilir.

AGH programlarına nasıl katılırım?

AGH için bir gönderen kuruluş bulmak gerekir. Türkiye’deki gönderen kuruluşların listesi için Europa.eu sitesine göz atabilirsiniz. Linkteki “Organisation Country” kutusunda “Turkey” seçeneğini EVS accreditation type EVS accreditation type; EVS Accreditation Type kutusunda da Sending Organisation seçeneğini seçin. Ülkemizdeki tüm onaylanmış gönderen kuruluşlar karşınıza gelecektir.

Ne zaman başvuru yapmalıyım?

Gönderen kuruluşa herhangi bir zamanda başvuru yapabilirsiniz. Fakat projeye gidiş tarihiniz başvuru tarihinizden en az 5-6 ay sonra olacaktır. Projelerin kabul tarihlerini ona göre denk getirmeniz bir sonraki kabul tarihine kadar beklememeniz adına önemlidir.  Kabul tarihleri 1 Şubat, 26 Nisan ve 4 Ekim’dir. Yani Ekim’de bir programa başvuru yapmak isterseniz bundan 4-5 ay önce gönderen kuruluşa başvuru yapmanız gerekir.

Başvurunuzu yaptıktan 3-4 ay sonra da Avrupa Gönüllü Hizmetine başlayabilirsiniz. Örneğin ev sahibi kuruluşa 1 Şubat döneminde başvuru yaptığınızda Mayıs ortası ya da Haziran başı gibi projenize başlayabilirsiniz.

Gönüllü arayan AGH projelerini nereden bulabilirim?

Tüm ülkelerdeki gönüllü arayan kuruluşları bu linkten bulabilirsiniz. Gitmek istediğiniz ülkeye, tarihlerine, sürelere ve proje çeşitlerine göre arama yapabilirsiniz.


Güncel paylaşımlardan, seyahatlerden ve etkinliklerden anında haberdar olmak için beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın! https://instagram.com/melkeontheroad

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

1 Yorum

Yeni Yazılar

Kategoriler