Blog yazarak para kazanmak hakkında konuşalım

Blog yazarak para kazanmak hakkında konuşalım

Blog yazmak dendiğinde kafanızda ne canlanıyor? Blog yazarak para kazanmak size oturduğunuz yerden para kazanmanın mümkün olduğu sihirli bir çalışma şekli gibi mi geliyor? Blog yazmanın dünyanın en kolay işi olduğunu mu düşünüyorsunuz? Peki bundan bloggerların haberi var mı? Eğer blog yazmanın dünyanın en kolay işi olduğunu düşünüyorsanız ya da bloggerların kolay yoldan çok para kazandıkları gibi bir inancınız varsa ve bu yüzden blog yazmak istiyorsanız gelin biraz bloggerlık ve blog yazarak para kazanmak hakkında konuşalım.

Blog yazarak para kazanmak mümkün mü?

Elbette mümkün! Zaten birçoğumuzun sahip olmak istediği iş ve yaşam şekli bu değil miydi? Blogger olup yazı yazarak kolay yoldan para kazanmak istemiyor muyduk? Öyleyse rahatlayalım, blog yazarak para kazanmak gerçekten mümkün! Evinizde otururken, seyahat ederken, tatildeyken kısacası bilgisayarınızın ve internetinizin olduğu her yerde blog yazarak para kazanabilirsiniz. Sadece bugüne kadar paranın kazanılma şekliyle ve zorluk derecesiyle ilgili yanlış anlaşılmalar olmuş olabilir ama hiç merak etmeyin bu yazıda onları konuşacağız zaten. Şu an sanılan vs gerçekler dünyasına kocaman bir adım atmak üzeresiniz. Hazırsanız başlayalım.

Freelance çalışmaya hazır mısınız?

Her şeyden önce blog yazarak para kazanmanın başlı başına bir iş kolu olduğu konusunda anlaşalım. Hobi olarak yazdığınız blogunuzu hiçbir çaba sarf etmeden, oturduğunuz yerden yıllar boyu devam ettirebilirsiniz ama iş blog yazarak para kazanmak olduğunda bu artık bir hobiden daha fazlası demektir. Yapacağınız herhangi bir işte olduğu gibi bloggerlık işinde de emek sarf etmeden ve ter dökmeden bir yere varmak mümkün değildir. Ancak burada freelance çalışıyor olacağınız için ortlama bir emekten bir parça fazlası gerekebilir. O yüzden blog yazmaya karar vermeden önce blog yazarlarının freelance çalıştıklarının farkında olmalısınız. Freelance çalışmak ise sanılanın aksine zorlu bir süreçtir. Peki siz buna hazır mısınız? “Freelance çalışmakta ne var ya” diyorsanız buna karar vermek için yazının devamını okumadan önce “Freelance Çalışmak İstediğinize Emin Misiniz?” yazısını okumanızı tavsiye ediyorum.

Blog yazarak para kazanmak

Blog yazarak para kazanmak için ne yapmalısınız?

Şaşıracaksınız ama özellikle insanların karantina yüzünden evlerine kapandığı şu günlerde sosyal medyada en sık aldığım mesaj blog yazarak para kazanmakla ilgili. “Merhaba ben yazı yazmayı seviyorum ve blog yazmak istiyorum. Bunu bir iş olarak yapmak istiyorum. Blog yazarak para kazanmak için ne yapmalıyım?” Bu sorunun bana soruluyor olması beni mutlu ediyor; demek ki bu sorunun sorulabileceği kadar iyi bir şey yapıyorum diyorum. Ama öte yandan bu soruya verecek kısa bir cevabımın olmaması da sinirimi bozuyor. Yani işlerin şöyle ilerlemesini isterdim: “Bir blog açıyorsun, sonra birkaç yazı yazıyorsun, yazılara görsel de ekliyorsun tabii görsel olmazsa olmaz, sonra işte iki ay sonra para kazanmaya başlıyorsun.” Ama ne yazık ki durum hiç de o kadar basit değil. Hatta öyle ki bana bu soruyu soranların büyük bir kısmının bu yazıyı okuduktan sonra bu fikirden vazgeçeceklerine de adım gibi eminim.

Çünkü blog yazarlığı yapmak, bunu bir iş modeli olarak sürdürmek isteyenler için oldukça zahmetli ve emek isteyen bir yol. Blog yazmak, yazmayı ve araştırmayı sevenler için mükemmel bir terapi olabilir. Peki ama blog yazarak para kazanmak için yazı yazmayı sevmek yeterli mi? Hadi gelin şuraya kocaman bir HAYIR çizelim. Blog yazarak para kazanmak için istemekten fazlası gerekli. Ve sadece istemek işin yarısı bile değil.

1. Doğru konuyu ve alan adını belirlemek

Blog yazmaya başlamadan ve bloglarla ilgili teknik konulara geçmeden önce belirlemeniz gereken ilk şey blogunuzun konusudur. Siz kimsiniz? Ne yapıyorsunuz? Hangi konuda yazacaksınız? Blogunuzun konusunu belirlemek diğer birçok şeye oranla oldukça basittir. Çünkü temelde size ve sizin ilgi alanlarınıza dayanır. O yüzden bu adımın keyfini çıkarabildiğiniz kadar çıkarın çünkü bundan sonrası biraz zorlu olacak.

Blogunuzun konusunu belirledikten sonra da bir alan adı edinmeniz gerekir. Teknik açıdan başarılı bir alan adınızın olması blogunuzun geleceğini etkileyen faktörlerden biridir. Ancak piyasadaki birçok alan adı çoktan alınmış olduğu için burada yaratıcı davranmanız gerekebilir.

2. Blog açmak

Blogunuzun konusunu ve alan adını belirledikten sonra bir blog açabilirsiniz. Blog açmak günümüzde her ne kadar WordPress benzeri platformlar sayesinde son derece kolay olsa da her şeyden önce domain ve hosting gibi şeyler için bir miktar para harcamanız gerekir. Eğer teknik bilgi gerektiren bu işleri tek başınıza yapamıyorsanız bu işlerden anlayan bir arkadaşınızdan ya da bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz. Bu aşama da ilerleyen aşamalara göre nispeten biraz daha kolaydır. Hatta blog kurulumu sonrası kendinizi içinde bulacağınız teknik detaylara girmeden önce son çıkış burasıdır.

Blog sitesini tıpkı benim gibi profesyonel bir şekilde oluşturmak isteyenler için şuradaki blog nasıl açılır yazısında blog kurulumu, ayarları ve sonrasında yapılması gereken çalışmalara kadar her şey adım adım detaylı olarak anlatılmış.

3. Blog yazmak ve teknik işler

Blogunuzu sorunsuz açtığınızı farz ediyorum. Teknik işler bitti mi sandınız? Hayır bitmedi. Blog yazmaya başladığınızda kullanacağınız birçok arayüz size son derece kolay bir erişim paneli sunacaktır. Ancak blog yazmak sadece bloga girip bir yazı yazarak çıkmaktan ibaret değildir. Eğer bu işten para kazanmak istiyorsanız blogunuzu kullanıcı hareketlerini devamlı gözlemleyerek her seferinde bir öncekinden daha erişilebilir ve daha anlaşılır hale getirmeniz gerekir. Aksi halde başarılı bir dolaşım sağlayamazsınız ve blog yazarak para kazanmak da bir hayalden öteye gidemez. Bunu sağlamak ise hiç de sanıldığı kadar kolay değildir.

4. Sabah akşam yazmak

Başarılı bir blog yazarı olmanın ve blog yazarak para kazanmanın olmazsa olmazı devamlı ve düzenli olarak içerik oluşturmaktır. Yani haftada en az 2-3 yazı yayınlayabilecek kadar yazı yazıyor olmalısınız. Ancak içeriklerinizin gelişigüzel olmaması; belli özelliklere sahip olması gerekir. Sadece iyi düşünülerek oluşturulmuş, gerekli optimizasyonları yapılmış içerikler blogunuza artı bir değer sağlar. Bu özelliklerin neler olduğunu ilerleyen kısımlarda daha detaylı bir şekilde açıklayacağım.

5. Özgün ve farklı içerikler

Bildiğiniz gibi 2020 yılında yaşıyoruz. Türkiye’de internet bağlantısının ilk defa gerçekleştirildiği 1993’ün yılının üzerinden seneler geçmiş. Bu da şu demek oluyor: Şu an internet üzerinde yazabileceğiniz her kategoride ve her dilde daha önceden yazılmış yüz binlerce içerik var. Sizin içeriklerinizi bu içeriklerden ayıracak bir şeyler olmalı öyle değil mi? İşte tam olarak bu yüzden blogunuzda yer vereceğiniz içeriklerin tamamının özgün ve farklı olması gerekiyor. İnternet kullanıcılarının belli bir konuda arama yaptıklarında sizin sitenizi bulma ihtimallerini artırmak için içeriklerinizin rakip sitelerdeki içeriklerden farklı olmasını sağlamalı ve çeşitli teknik gereklilikleri yerine getirmelisiniz. Ne yazık ki başka yerlerden alınan yazılardaki cümleleri değiştirerek Google’ı kandırmanız neredeyse imkansızdır. İçerikleriniz özgün olmalıdır ve bu istisnası olan bir kural değildir.

Özgün içerik ise zaman ayırmak ve emek harcamak demektir. Hangi konularda içerik oluşturacağınızı bulmak yetmez. Eğer gerçekten başarılı bir blogger olmak istiyorsanız gerekirse her içerik için saatlerce araştırma yapmak zorundasınız. Aksi halde içerikleriniz dandik medya kuruluşlarının sırf Google aramalarında görünebilmek için sıkça aranan anahtar kelimelerle oluşturduğu, tekrar eden cümlelerle dolu içeriklere dönebilir. Bu durum okunurluğunuzu düşürdüğü gibi güvenilirliğinizi de zedeler.

Blog yazarak para kazanmak

6. İmla kuralları ve akıcı anlatım

Başarılı bir blog yazarı olmanın yazısız kurallarından biri de imla kurallarına hakim olmak ve zengin bir anlatıma sahip olmaktır. Öğrenim hayatınız boyunca aldığınız Türkçe derslerinin yeterli olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama okuyucular sizin düşündüğünüzden biraz daha iyi bir anlatımı tercih ediyor olabilir. Kim yazının en heyecanlı yerindeyken devrik bir cümleyle ya da yanlış bir bağlaç ayrımıyla bölünmek ister? İşte o yüzden blogunuzu hangi dilde yazıyor olursanız olun o dilin kurallarına hakim olmanız gerekir.

Türkçe dil kuralları çok önemlidir. İmla kurallarını mutlaka bilmeniz gerekmektedir. Bir çok insanlar yaptığınız hataları okumayabilir ve bir daha bloga gelmezler. O haldede blog yazarak para kazanmak çok zordur. Blog yazarak para kazanmak isteyenlerde buna dikkat etmelidir yada bundan vaz geçmelidir. Bakın ne kadar itici öyle değil mi? Bu yazının tamamının bu şekilde yazıldığını hayal edebiliyor musunuz? Eğer yazıya böyle bir giriş yapmış olsaydım sizce hala okumaya devam ediyor olur muydunuz? Bence olmazdınız. İşte anlatımın ne kadar önemli olduğuna dair şüpheye mahal vermeyen ufak bir deney. (Eğer paragrafın italik olarak yazılmış kısmında herhangi bir sorun görmediyseniz blog yazmaktan iç rahatlığıyla vazgeçebilirsiniz.)

7. İçeriklerinizi gelişigüzel yazamazsınız: Teknik bilgi her şeydir!

Evet doğru duydunuz. Blog yazarak para kazanmak istiyorsanız özgün içerik üretmekten daha fazlasını yapmalısınız. Yazdığınız her yazının, blogunuzdaki her kategorinin arama motorları optimizasyonu doğru şekilde yapılmış olmalıdır. Blog yazmaya karar verdikten sonra sık sık duyacağınız SEO her şeyinizdir.

İşin iyi tarafı SEO eğitim alarak, deneyimleyerek ve araştırarak öğrenilebilir. İşin kötü tarafı, SEO dünyası son derece uçsuz bucaksız bir dünyadır ve yalnızca gerçekten emek harcanması halinde karşılığı alınabilir.

8. Blogunuzun sıralamasının yüksek olmasının önemi

Düzenli ve devamlı olarak özgün içerikler oluşturmak ve SEO’ya dikkat etmek blogunuzun sıralamasını yükselten faktörlerdir. Blogunuzun sıralamasının yüksek olması ise hem aramalarda daha fazla ön planda olması hem de bu sayede site trafiğinin artması anlamına gelir. Ancak devamlılık, özgün içerik ve SEO uyumu yükseliş için tek başına yeterli değildir. Blog sıralamanızın yükselmeye devam etmesi (ve düşmemesi) için farklı şeyler de yapmanız gerekir. Backlink çalışmaları, çeşitli işbirlikleri ve tanıtım faaliyetleri ise bu çalışmalardan yalnızca bazılarıdır. Bu çalışmaları yapmak için ise ya bütçe ya da zaman harcamanız gerekir ve internete devamlı yeni bloglar ekleneceği; yeni içerikler üretileceği, kısacası devamlı rakiplerinizin sayısı artacağı için bu çalışmaların ardı arkası kesilmez.

Blog yazarak para kazanmak

9. Gelişmeleri takip etmek

Buraya kadar geldikten sonra artık bir durup nefes almak istersiniz ama Google peşinizi bırakmaz. Her zaman yeni bir özellik ekler, bazı özelliklerin etkisini azaltır, bazı özelliklerin önemi artar ve siz blogunuzun daha iyi olması için devamlı bu gelişmeleri takip etmek zorunda kalırsınız.

10. Sosyal medyanın gücü

Blog yazmayı oldukça basit bir iş zannedenleri hayal kırıklığına uğratacak bir diğer şey de sanırım bu kısım olacak. Blogunuzun iyi yerlere gelmesini istiyorsanız sosyal medyanın gücünden mümkün olduğunca faydalanıyor olmalısınız. Blog yazılarınızı yüksek takipçili aktif sosyal medya hesaplarında paylaşmanın önemli bir etkisi vardır. Ancak güçlü bir sosyal medya hesabına sahip olmak da ne yazık ki sanıldığı kadar kolay değildir. Onun için de emek ve zaman harcamak gerekir.

Benim sosyal medyada nasıl çok takipçi kazanılır konulu bir yazım yok çünkü bunun yazılardaki teknikleri okuyarak becerilebilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Hele ki algoritmaların bu denli değişken olduğu günümüzde bu hiç mümkün değil. Yine de iyi bir sosyal medya hesabına sahip olmak için neler yapmanız gerektiği konusunda hiçbir fikriniz yoksa biraz Google’ı karıştırmanızda hiçbir sakınca yok.

Blog yazarak para kazanmak

Ne zaman blog yazarak para kazanacağız?

E hadi artık ne zaman para kazanacağız dediğinizi duyar gibiyim. Fark ettiyseniz şimdiye kadar sadece para harcadık ve bir sürü teknik bilgi öğrenmemiz gerekti. Bu teknik detaylarda kaybolmak size sıkıcı gelmiş olabilir ama bunlar olmadan blogunuzdan para kazanmanız imkansızdır. Yoksa siz blog açtığınız gibi reklam gelirleri cüzdanınıza akacak mı sanmıştınız? Hayallerinizi yıkmak istemem ama 2016 yılında başladığım blog yazarlığı benim cüzdanıma şu an ancak damlıyor. Yani blogu açmak başlangıç için güzel bir gelişme ama blogun para kazanmasıyla pek alakası yok. Gelin biraz da onun detaylarına bakalım.

Blog yazarak para kazanmaya ne zaman başlarsınız?

Blog yazarak para kazanmaya ancak ve ancak blogunuz belli bir seviyeye ulaştığında başlarsınız. Burada bahsi geçen seviye hem teknik bir seviyedir hem de aylık ziyaretçi yoğunluğunuzla ilgilidir. Peki blogumuzu açtık, içeriklerimizi yazdık, blogumuz bir şeye benzedi. Bu aşamadan sonra hiçbir şey yapmadan para kazanabiliyor muyuz yoksa yine mi bir şeyler yapacağız? Bu aşamadan sonra siz hiçbir şey yapmayacaksınız, blogunuza ekleyeceğiniz bazı kodlar tüm işi sizin yerinize yapacak demek isterdim ama maalesef öyle değil. Yine bizi çetin yollar bekliyor.

Blog yazarak hangi şekillerde para kazanabilirsiniz?

Blog yazarak para kazanmak için birden fazla yöntem vardır. Bu yöntemlerden şu an aklıma gelenleri basitçe şu şekilde sıralayabilirim:

  • Tanıtım yazıları yazabilirsiniz.
  • Backlink verebilirsiniz.
  • Banner reklamları yayınlayabilirsiniz.
  • Ürün incelemeleri yapabilirsiniz.
  • Satış ortaklığı yapabilirsiniz.
  • Blogunuza Adsense reklamları yerleştirebilirsiniz.

Evet, blogunuzdan bu saydığım yöntemlerle para kazanabilirsiniz ama Adsense reklamları dışındakilerin hiçbiri gökten zembille inmez. Adsense reklamları blogunuza bir kod ekleyerek oluşturabileceğiniz reklamlardır. Adsense reklamlarının blogunuzda yayınlanabilmesi için basit bir başvuru yapmanız gerekir ve başvurunuz ancak blogunuzda yeterince özgün içerik olduğu düşünülürse kabul edilir. Ardından hangi reklamı nerede göstereceğiniz gibi teknik konular devreye girer. Ancak Adsense’ten hatrı sayılır paralar kazanmak ne yazık ki başlangıçta mümkün değildir. (İleride mümkündür dediğim zannedilmesin.) Para kazanmanız için sitenizin ziyaret sayılarının yüksek olması gerekir. Bununla birlikte ziyaretçilerinizin reklamlara tıklaması da para kazanmanızı etkileyecek bir diğer önemli ayrıntıdır. İlk yıllarda blogunuzun domain ve hosting giderlerini karşılayacak kadar para kazanabilirseniz öpüp başınıza koymanız ideal olandır. Artık Adsense reklamlarıyla ilgili az da olsa bir bilgimiz olduğuna göre diğer reklam ve tanıtım gelirlerini nasıl kazanabileceğimize bakalım.

Çevre Çevre Çevre

Blogunuza daha fazla reklam almak, daha fazla marka ile işbirliği yapmak ve hitap ettiğiniz okuyucu kitlesini genişletmek için neye sahip olmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bu defa cevap hiç de teknik olmayan bir şey: Çevreniz olmalı. İyi bir blog yazarıysanız, siteniz teknik olarak diğer tüm benzer bloglardan daha iyiyse ve güçlü bir sosyal medya hesabınız varsa (ki buradaki güç konusu tartışmaya her zaman açıktır) müşterileriniz sizi bulabilir. Ama ne yazık ki birçoğumuzun blogu böyle değildir. Bu denklemdeki bir veya birkaç parça eksiktir. İşte bu noktada çevre kozu devreye girer.

Çevreniz yoksa da üzülmeyin, çevre yaratmanız her zaman mümkündür. Blogunuzla ilgileneceğini düşündüğünüz markalarla iletişime geçerek, size benzer rakip blogların kimlerle iş yaptığını takip ederek, bu alandaki firmalara farklı iş modelleri sunarak kendinize bir çevre oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bunu yapmak gerçekten efor gerektirir ve sonuçları her zaman sizi tatmin etmez. Mail attığınız 10 markadan 9’u olumsuz geri dönüş yaptığında hevesiniz kursağınızda kalabilir ama ne olursa olsun çevrenizi genişletmek sürdürülebilir bir blog yaratmak için oldukça önemli bir adımdır.

Blog yazarak para kazanmak

Blog tanıtımı

Blogunuza reklam vermek isteyen kişiler blogunuzun iyi olması kadar blogunuzun farklı mecralarda da tanıtılıyor olmasını önemser. Blog tanıtımı için en önemli ve güçlü şeylerden biri güçlü bir sosyal medyadır. Blogunuzda yazdığınız yazıları düzenli olarak paylaştığınız tercihen yüksek takipçili bir sosyal medya hesabınızın olması iş almanızı mümkün kılan en önemli faktörlerden biridir.

Blogger olmak ya da olmamak

Yazmaktan keyif alan insanlar için duygularını insanlarla paylaşmak, yeni içerikler üretmek, araştırmak, bunların hepsi son derece eğlenceli şeylerdir. Ama bir yerden sonra sadece içerik üretmek için üretmeye katlanabilir misiniz? Örneğin bir seyahat blogu yazıyorsanız bir yerle ilgili yazmak istediğiniz yazı o yeri gördüğünüzde duyduğunuz heyecanın önüne geçtiğinde ne yapacaksınız? Bir şehri o şehir hakkında yazacağınız gezi rehberi için gezdiğinizi fark ettiğinizde bununla başa çıkabilecek misiniz? Kısacası hobiniz işiniz olduğunda buna ne tepki vereceksiniz? Eğer blog yazarlığını sadece para kazanmak için bir araç olarak görmeye başlarsanız er ya da geç işin bu kısmıyla güzleşmeniz gerekecek, benden söylemesi.

Blog yazarak para kazanmak

Freelance çalışmak için hazırım mı demiştiniz?

Tüm bunlara ek olarak blog yazmak düzenli gelirinizin olmadığı, insanların işinizi devamlı basit görme eğiliminde olduğu, rakiplerin mantar gibi ürediği bir çalışma modelidir. Eğer yukarıda okumanızı tavsiye ettiğim freelance çalışmakla ilgili yazıyı hala okumadıysanız şu an tam zamanı. Çünkü freelance çalışmanın tüm zorlukları blog yazmak için de geçerlidir.


Gördüğünüz gibi blog yazarak para kazanmak öyle ha deyince olan, olduğu gibi de ceplerinizi çılgınlar gibi dolduran bir para kazanma modeli değildir. Hele ki oturduğunuz yerden para kazanabileceğiniz bir yöntem hiç değildir. Blogunuzu aktif tutabilmek ve arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için devamlı çalışmanız ve zamanınızın hatrı sayılır bir kısmını buna ayırmanız gerekir. Yani eğer blog yazarlığından para kazanmak istiyorsanız bunun için araştırmalı, öğrenmeli, eğitim almalı ve ufak da olsa bu işe bir sermaye ayırmalısınız.

Burada okuduğunuz blog yazarlığını tekrar düşünmenizi istiyorum, yazıyı okumadan önce kafanızda var olan blog yazarlığına benziyor mu? Tüm bunları okuduktan sonra da bir blog açmaya kararlıysanız şimdiden yeni blogunuzda başarılar dilerim, umarım çok keyif alırsınız!

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

23 Yorum

  • Kadir
    23 Nisan 2020, 13:21

    Maddelerin arasına bir de süreklilik eklemek lazım sanırım. Senin iyi becerdiğin benim gibi blog yazarlarının da beceremediği şey. Bu hem sadakati yüksek bir okuyucu kitlesi, hem de google, yahoo, bing gibi arama motorları için üst sıralar demek.

    CEVAPLA
    • Melke@Kadir
      23 Nisan 2020, 13:27

      Evet dediğin gibi süreklilik de en önemli ayrıntılardan biri. 🙂 Aslında baktığımızda bu gibi dijital işlerin başarılı olabilmesi için çok fazla etken var. Umarım bu işleri önemsiz olduğunu düşünenler için aydınlatıcı olmuştur bu bilgiler. 🙂

      CEVAPLA
      • Kadir@Melke
        23 Nisan 2020, 13:54

        Aynen etken çok 🙂 … Gayet aydınlatıcı ve ilham verici bir yazı olmuş. Eline sağlık.

        CEVAPLA
  • Güneş AKDOĞAN
    23 Nisan 2020, 13:40

    Çok detaylı, çok güzel bir yazı olmuş. Bana da çok soru geliyor bununla ilgili. Senin kadar sabırlı ve detaylı bir cevap veremedim şimdiye kadar. Bundan sonra bu yazıyı gönderirim soranlara.
    Blog yazarak para kazanmak hem kolay hem değil. Hedef kitle, konu ve içerik çok önemli. Bazen seyahat blogumu kapatıp makyaj, moda, parfüm blogu mu açsam diyorum :))))
    Uzun, dertli ama keyifli bir süreç. Sana da başarılar dilerim.

    CEVAPLA
    • Melke@Güneş AKDOĞAN
      23 Nisan 2020, 14:03

      Çok ilginçtir ki bana da son zamanlarda çok fazla soruluyor bu soru. Acaba biri televizyonda bir şey mi dedi de bu kadar popüler oldu bilmiyorum 🙂 Herkese tek tek cevap vermektense böyle bir yazı yazayım en iyisi dedim. 🙂 Çünkü dediğin gibi hem kolay hem değil. Ama birini söyleyip öbürünü söylemeden de olmuyor. Bir de çok uzun bir yol kesinlikle blog yazarlığı. Bakıyorum mesela kendime, her yıl arasında bile inanılmaz bir fark var. Daha 4 sene önce Kadir hatırlar belki, bana etiketle kategori arasındaki farkı anlatana kadar göbeği çatladı çocuğun. 🙂

      Kendi öğrendiklerimin yanında blog yazarken senden ve Kadir’den de çok şey öğrendim ben. Yani sırf araştırmakla ya da eğitim almakla da olmuyor bu iş. Bilen insanlarla çalışmak da önemli. Sen de biliyorsun zaten, benden daha deneyimlisin bu konuda. 🙂 Eğer moda ve makyaj blogu açarsan ben de gönüllü yazar olurum aklında bulunsun. :))

      CEVAPLA
  • Sevil Mert
    24 Nisan 2020, 12:07

    Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş eline sağlık. Bir de ekleme yapayım, ben kurumsal hayatı bırakıp blog ile tam zamanlı uğraşmaya başlayınca en zorlandığım konu: blog yazmak sadece yazı yazmakla bitmiyor, tasarımcı, halkla ilişkilerci, crmci, seocu, editör gibi herşeyle çoğu zaman tek başınıza uğraşmanız gerekiyor. Çok karakterli kişilik bölünmesi 😃😃

    CEVAPLA
    • Melke@Sevil Mert
      24 Nisan 2020, 13:21

      E tabii Sevilciğim yattığın yerden para kazanmak kolay değil.😂 Şaka bir yana, çok haklısın. Yorumun için de teşekkürler. Blog yazarak para kazanmanın basit olduğunu düşünenler için özellikle bu işi yapanların fikirlerini öğrenmek çok faydalı olacaktır eminim.

      CEVAPLA
  • Serkan
    7 Temmuz 2020, 17:23

    Soluksuz, hiç sıkılmadan okudum. Çok akıcı ve detaylı bir anlatım olmuş. Elinize sağlık. Teşekkürler. Hepimize bu yolda başarılar dilerim.

    CEVAPLA
    • Melke@Serkan
      7 Temmuz 2020, 22:52

      Size de kolaylıklar diliyorum. 🙂 Teşekkürler.

      CEVAPLA
  • Tayfun Poyraz
    17 Temmuz 2020, 01:29

    6. maddedeki 4,5 satır italik yazıyı okurken bırakıyordum neredeyse. Tam zamanında bitirmişsiniz. Gözlerim kanadı okurken 🙂

    CEVAPLA

Yeni Yazılar