Çekme Karavan ve Motokaravan Karşılaştırması

Çekme Karavan ve Motokaravan Karşılaştırması

Karavanla seyahat etmek istiyor ama bir türlü çekme karavan mı yoksa motokaravan mı alacağınıza karar veremiyorsanız doğru yerdesiniz. Daha önce yaşadığım benzer kararsızlıklardan yola çıktım ve çekme karavan ve motokaravan arasında yaşadığınız kararsızlıklara cevap verme potansiyeli yüksek olan kısa bir yazı hazırladım. Çekme karavan ve motokaran konusu bizim kafamızı epey meşgul ettiği için sizinle de bu bilgileri paylaşmak istedim. Umarım bu yazı işinize yarar ve karar vermenizi kolaylaştırır.

Önce bu iki karavan tipinin mevzuatta nasıl geçtiğini anlatacağım ardından da avantajları ve dezavantajlarını yazacağım ki kolayca karşılaştırabilin.

Mevzuatta Motokaravan

Motokaravan kısaca ve kabaca dışarıdan bakınca karavan olduğu belli olan, aracı yürüten kısımla aracın ev olarak kullanılan kısmının bir arada olduğu, panelvan şeklindeki araçlardır. Yönetmelikteki tanımına göre motor karavan, en az koltuklar ve masa, koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı, yemek pişirme imkanları ve depolama/saklama imkanları gibi bölümleri kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı M sınıfı araçtır.

Motor karavanların masraflarından bahsetmek gerekirse, en başta ağırlığı fark etmeksizin motorlu karavanlar için mutlaka ama mutlaka ruhsat almak gerekiyor. Ruhsat çıkarabilmek için de onaylı bir proje lazım. Motorlu karavanların masrafı bununla da bitmiyor bir de motorlu taşıtlar vergisi var. Her yıl muayeneye gitmesi gerektiği için muayene ücreti de cabası. Hazır karavan almayayım, kendi panelvanımı karavana dönüştüreyim derseniz de aracınız beş yaşından küçükse motor karavana dönüştürmek için bunların yanında yüklü bir ÖTV ödenmesi gerekiyordu. Neyse ki 2021 yılının Ekim ayında yapılan yeni bir düzenlemeyle %220 oranındaki ÖTV %45’e indirildi. Ama elbette yine de bu bir yükümlülük. Yani motor karavan bence süper bir şey ama maddi açıdan da çok güzelmiş hep birlikte görmüş olduk.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Karavan Dönüşümünde 5 Yaş Konusunun Detayları

Mevzuatta Çekme Karavan

Çekme karavanların maliyeti ve vergi yükü neyse ki motor karavanlar kadar yüksek değil. Eğer dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan bir çekme karavan alacaksanız kafanız rahat edebilir. Bu karavanlar ruhsat gerektirmediği için herhangi bir ek masrafları da yok. Çekme karavanlarda ruhsat yalnızca şahsi eşyalarla dolu ağırlık 750 kg üzerine çıktığında söz konusu oluyor. Çünkü dolu ağırlığı 750 kg üzerinde olan çekme römorkların ruhsata tabi olması gerekiyor. Bu römorklarda fren sistemi mecburi olduğu için yıllık muayene zorunluluğu da buluyor. Ama yine de motorlu karavanlar kadar büyük bir mali yükümlülüğü olduğu söylenemez.

Çekme Karavan ve Motokaravanın Avantaj ve Dezavantajları

  • Dolu ağırlığı 750 kg’dan az olan çekme karavanlar için ruhsata ihtiyaç yok. Ağırlığı fark etmeksizin motor karavanlar için ise ruhsat zorunlu.
  • Çekme karavanların yıllık vergi masrafı yok. Motor karavanların ise var.
  • Çekme karavanların fiyatları motorlu karavanlara göre daha uygun.
  • Çekme karavanın kullanımı motor karavana nazaran daha zor kabul edilebilir.
  • Motorlu karavanlar çekme karavanlara göre daha bağımsızdır.
  • Eğer hazır motor karavan almayıp aracınızı dönüştürmeyi planlıyorsanız ve aracınız 5 yaşından küçükse ÖTV farkı ödemeniz gerekir. Çekme karavan için böyle bir şey gerekli değil.
  • Motor karavan aldığınızda tek bir araç alırsınız. Çekme karavanı çekebilmek için uygun başka bir araca daha ihtiyaç vardır.
  • Bir yere gittiğinizde çekme karavanınız varsa karavanı sabit bir yerde bırakıp aracınızla gezebilirsiniz. Ama motor karavan için aynı şey geçerli değildir. Motor karavan sahipleri gittikleri çevrelerde gezebilmek için genelde küçük bir scooter veya bisiklet taşırlar. 
  • Bazı karavan kamp alanlarında çekme karavan söz konusu olduğunda araç için ayrı karavan için ayrı ücret ödemek gerekebilir.

Tüm bu bilgileri göz önünde bulundurarak kendiniz için en uygun aracı seçebilirsiniz. 

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar

Kategoriler