Doğada ateş yakarken yapılabilecek tek bir hatalı hareket koskocaman bir ormanın yanmasına ve canlıların zarar görmesine neden olabilir. Beşeri davranışlar nedeniyle meydana gelen orman yangınları ihmaller ve dikkatsizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Sigaraların söndürülmeden atılması, arazide yakılan ateşlerin doğru şekilde söndürülmemesi, doğaya atılan camların mercek etkisi yaratması gibi beşeri nedenler yangına sebep olabilir. Özellikle son yıllarda insanların şehirlerden kaçarak bilinçsizce doğaya yönelmesi nedeniyle orman yangınları çok ciddi bir sorun haline geldi. Her bir orman yangını büyüklüğü önemli olmaksızın ekolojik bir felakettir. Yangının başladığı alandaki bitki örtüsünün tahrip olması, hayvan ve bitki habitatının zarar görmesi, tekrar ağaçlandırma çalışmalarının yapılamaması yangının sebep olduğu zararlardan sadece birkaçıdır. Peki biz bu orman yangınlarını önlemek için neler yapabiliriz? İşte doğada kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler.
Doğada Kamp Ateşi Yakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ateş yerini ayarlayın
Doğada kamp ateşi yakmak için yanınızda taşınabilir bir ateş kovası götürmeniz tercih edilmesi gereken ilk yoldur. Çünkü amaç doğada iz bırakmadan vakit geçirmektir. Eğer bir ateş kovanız yoksa ya da bir şekilde dışarıda ateş yakmak zorunda kalırsanız kamp ateşini yakmadan önce daha önce ateş yakılmış bir yer olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Varsa ateş yakmak için o alanı tercih edebilirsiniz. Böylece zemine zarar vermemiş; gereğinden fazla iz bırakmamış olursunuz.
Çevreyi temizleyin
Yakılan kamp ateşinin büyük alanlara yayılmasına sebep olan şeylerden en önemlisi ateş alanının etrafındaki hızlı yanabilecek malzemelerdir. Kuru dalların, yaprakların olduğu yerlerde ateş yakmadan önce ateş yakılacak alanın etrafını temizleyin ve tutuşması kolay olan bu malzemelerden arındırın.
Ateşin uzaklığını kontrol edin
Kamp ateşi ağaçlara, çadırınıza ya da tutuşabilecek başka şeylere yakın olursa, olası bir rüzgarda alevler yön değiştirerek bu malzemelerin yanmasına neden olabilir. O yüzden ateş yakacağınız yerin ağaçlara, çadırınıza ve yanabilecek diğer şeylere uzak olmasına dikkat edin. Doğru yeri seçerken şiddetli bir rüzgarı da hesaba katın.
Ateş alanını güvenli hale getirin
Eğer yerde ateş yakacaksanız ateş yakmadan önce ateş yakacağınız yeri bir miktar kazın ve çukurlaştırın. Daha sonra etrafına taş dizerek bir bariyer oluşturun. Etrafına taş dizerek hem kontrollü bir ateş yakmış olursunuz hem de ateşiniz rüzgardan korunur. (Etrafa dizeceğiniz taşların kuru olduğundan emin olun. Aksi halde ısınan taşlar istenmeyen yaralanmalara sebep olabilir.) Kamp ateşini mutlaka kontrollü yakın.
Kamp Ateşini Söndürürken Dikkat Edilecekler
Birçok kampçı, kamp ateşini söndürmek için üzerine su döker ve ardından kamp alanını terk eder. Ancak ateşin üzerinine su dökmek ateşi söndürmek için her zaman yeterli olmaz. Ateşin tekrar başlaması için yüksek ısı yeterlidir. Su dökdükten sonra bile ısı hala yüksek olabileceğinden bir süre sonra ateş tekrar alevlenerek yanmaya devam edebilir. Su döktükten sonra ya ateşin yeterince soğuduğundan ya da oksijenle temas etmediğinden emin olmak gerekir.
Su döktükten sonra kamp ateşinin üzerini kumla veya toprakla örterek oksijenle temasını önleyebilirsiniz. Bu sayede ısı ne kadar yüksek olursa olsun ateşin başlaması için gereken oksijen olmadığı için yanma tehlikesi ortaya çıkmaz. Aynı şekilde eğer yeteri kadar suyunuz yoksa ateşin üzerini oksijenle temas etmeyeceği seviyeye gelene kadar toprak ve kum ile örtebilirsiniz.
Kamp alanını terk etmeden önce kamp ateşinin söndüğünden mutlaka ama mutlaka emin olun. Bunun için ateşi söndürdüğünüzü düşündüğünüz zamandan itibaren bir süre daha ateşin başında bekleyin ve alanı terk etmeyin. Belli bir süre sonra elinizi yaklaştırarak ateş üzerindeki ısıyı kontrol edin. Eğer hala sıcaklık hissediyorsanız yukarıdaki söndürme işlemini bir kez daha tekrarlayın. Eğer sıcaklık hissetmiyorsanız ateş söndürme işleminiz başarılı olmuş demektir. Elinize sağlık.
Orman Yangınlarını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
- Doğada her türlü ateş kontrollü ve bilinçli yakılmalıdır.
- Unutmayın bir şeyin yanması için bir kıvılcım olmasına gerek yoktur. Yüksek ısı yeteridir. O yüzden ateş düzgün ve doğru şekilde söndürülmelidir.
- Sigara izmariti, kibrit ve benzeri yanmakta olan, tam olarak söndürülmemiş hiçbir şey yere atılmamalıdır.
- Doğaya cam ve benzeri şeyler bırakılmamalıdır. Bu tip şeyler güneş ışınlarının yansımasıyla mercek etkisi yaratıp ortaya yüksek ısının dolayısıyla yangınların çıkmasına neden olmaktadır. Yerde bu tarz şeyler görülmesi halinde de toplanmalıdır.
- Olası bir tehlikede 177 yangın ihbar hattına derhal haber verilmelidir.
Daha fazla insanı bilinçlendirmek için yazıyı paylaşabilirsiniz. Bu sayede özellikle yaz aylarında maruz kaldığımız orman yangınlarını önlemek için bir imkan yaratmış olursunuz.
Kamplar hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın.
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
1 Yorum
Kışlık kamp malzemeleri önerileri | Kış ekipman seçimi| Melke On The Road
21 Eylül 2024, 14:07[…] durumda ateş yakarken doğaya zarar vermemek için “Kamp ateşi yakarken dikkat edilmesi gerekenler” yazısını okumanızı tavsiye […]
CEVAPLA