Uzun zamandır denemek istediğim ama bir türlü cesaretimi toplayıp yapamadığım şeylerden biri de dalış yapmaktı. Yüzmeyi ve suyun altını izlemeyi çok sevmeme rağmen dalış yapmaktan hep biraz kaçtım. Suyun metrelerce altında olma fikri ve bunun getirdiği riskler beni epey korkutuyordu. Fakat her nasıl olduysa Gökçeada’ya gittiğimde kendimi bir dalış okulunda buldum ve şunu söyleyebilirim ki Gökçeada’da dalış yapmak gerçekten eşsiz bir deneyimdi.
Bu hayalimi, tüm korkularıma rağmen bana gerçekten güven veren insanlarla bir arada gerçekleştirebildiğim için çok mutluyum. Bu yazıyı da benzer korkulara sahipseniz ya da sdece Gökçeada’da dalış okulu arıyorsanız yardımcı olması için yazıyorum. Eğer Gökçeada’da gezilecek yerler hakkında da bilgi almak isterseniz Gökçeada Gezilecek Yerler yazısını okuyabilir ve yazının başında paylaştığım videoyu izleyerek Gökçeada’yı görebilirsiniz.
Gökçeada’da dalış yapmak neden çok hoşuma gitti?
Gökçeada’ya giderken aslında öncelikli niyetimiz kite surf yapmaktı. Ama çeşitli sebeplerle kite surf planından vazgeçince en azından deneme dalışı yapalım diyerek kendisi de dalış eğitmeni olan sevgili arkadaşımız Berk’in tavsiyesiyle Divepark Gökçeada’ya gittik.
Baştan söyleyeyim, Gökçeada’da dalış yapmak istiyorsanız Divepark Gökçeada’yı tüm kalbimle öneririm. Her şeyden önce dalış okulunun yeri mükemmel bir konumda yer alıyor: Kefalos sahili. Gökçeada’da yüzmek için en iyi sahillerden biri olan bu sahilde dalış yapmak ise bambaşka bir deneyim.
Daha önce panik bozukluğu olan biri olarak beni burada dalış yapma konusunda rahatlatan iki şey oldu. Birincisi eğitimleri karadan denize girerek veriyorlardı ikincisi de dalış yapacak her kişiyle (deneme dalışı da olsa) birebir ilgileniyorlardı. Özellikle kalabalık bir grupla tekneye binip, açılıp, karadan uzak bir yerde dalış yapmanın bana çok kaotik geldiğini düşünürsek, burada çok rahat ettim. Gökçeada’da dalış yapmak işte bu yüzden çok hoşuma gitti.
Birebir eğitim alma fırsatı
Evet peki deneme dalışı dediğimiz şey tam olarak nasıl oluyor? Hiç bilmeyen biri gidip şıp diye deneme dalışı yapabiliyor mu? Hemen size bu konudaki deneyimimi anlatayım. Deneme dalışı yapmadan önce hem kullanacağımız malzemelerle, hem yapacağımız gezintiyle hem de acil bir durumda nasıl davranmamız gerektiğiyle ilgili kısa bir eğitim verdiler.
Bu eğitimden sonra hep birlikte sahilden suya girdik ve az önce anlatılanları bir kez de suda tekrar ettik. Teori kısmı olarak adlandırabileceğimiz bu mini eğitimlerin ardından 20 dakikalık bir deneme dalışı yaptık.
Deneme dalışını yaptığımız derinlikte otantik bir deniz yaşamı olduğunu söyleyemem. Daha önce özellikle Kaş gibi su altı çeşitliliğinin çok fazla olduğu yerlerde dalan kişiler için burası çok cezbedici olmayabilir. Ama özellikle dalmaktan korkanlar için rahatlatıcı bir fırsat sunacağına eminim. Bende de olduğu gibi birçok insan için suya karadan girmek bile başlı başına rahatlatıcı olabilir.
Gökçeada’da dalış eğitimi
Gökçeada’da dalış yapmak hoşuma gidince ve dalış yaptığım yere de güven duyunca hazır gelmişken eğitim alıp brövemi almak istedim. Bir kısmı karada teori eğitimlerden bir kısmı da denizde beceri eğitimlerinden oluşan iki günlük ve toplam sekiz saatlik bir eğitim programı vardı.
Beceri eğitimlerinde kabaca suyun altında tüp bitmesi, maskeye su girmesi, acil çıkış yapılması vb. durumlarda nasıl davranacağınız öğretiliyor. Teori eğitimlerinde ise derinlik nedeniyle veya hızlı iniş ve hızlı çıkış nedeniyle oluşabilecek fiziksel sorunlar ve bunlardan kaçınmanın yolları anlatılıyor.
Özellikle sudaki eğitimlerimi veren sevgili Ege’ye sabrından dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Kendisi yapmakta zorlandığım ve hatta bazen yapmaktan vazgeçtiğim bazı beceriler konusunda beni cesaretlendirip, ihtiyaçlarımı anlayıp, eğitimi ona göre pekiştirerek müthiş bir sabır örneği gösterdi. 🙂 O olmasaydı çoktan maskeyi tüpü bir kenara fırlatıp dalış yapmaya küsmüş olabilirdim.
1 yıldız dalıcı oldum!
Beceri eğitimlerimi ve teorik eğitimlerimi tamamladıktan sonra 18 metreye mezuniyet dalışımı yaptım ve yıldızımı aldım. Gerçekten güzel insanlarla tanıştığımız çok keyifli bir deneyim oldu Gökçeada’da dalış yapmak.
Peki beden 1 yıldız dalıcı olmak istedim? Bunun bana ne faydası olacak? Bu soruyu ben de kendime çok sordum. 1 yıldız olmamın şöyle bir artısı olacak; bundan sonra dünyanın neresinde olursa olsun gittiğim her dalış noktasında 18 metreye kadar dalış yapabileceğim. Eğer yıldızım olmasaydı sadece deneme dalışları yapabilirdim ve deneme dalışları en fazla 5 metrede yapılıyor.
Deneme Dalışı ve Eğitim Fiyatları Ne kadardı?
Gökçeada Divepark’ta deneme dalışı için 300 TL ödüyorsunuz. Dalış için tüm malzemelerinizi onlar veriyorlar ve bu anınızı ölümsüzleştirebilmeniz için su altında fotoğraf ve videonuzu da çekiyorlar. Eğitim içinse 3.000 TL bütçe ayırmalısınız. Bu eğitimlerde de yine tüm malzemeleriniz dalış okulu tarafından veriliyor. Beceri eğitimleri saat kısıtlaması olmadan, siz öğrenene kadar devam ediyor. Eğitimi tamamladıktan sonra 18 metreye mezuniyet dalışınızı yapıyorsunuz ve anlatılan teorik derslerle ilgili ufak bir testten 70 alıp geçtiğinizde mezun oluyorsunuz. (Ben 93 aldım ehehhe)
Umarım bu yazı Gökçeada’da dalış yapmak isteyenler ve Gökçeada’da dalış okulu arayanlar için faydalı olur. Şimdiden herkese keyifli bir deneyim diliyorum!
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Gökçeada’da Yapılacak 5 Aktivite
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
Yorum Bırak
E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.