Husky ürünleri kamp ve doğa sporlarına yeni başlayanlar tarafından çok sık kullanılan ürünler. Zaten kamp konusunda deneyimli olanların Husky almayı tercih ettiğini pek göremezsiniz. Çünkü Husky, özellikle uyku tulumlarındaki derecelendirme sistemi konusunda oldukça tutarsız bir markadır. Kamp malzemeleri arasında çadır kadar önem taşıyan bir başka ürünün de uyku tulumu olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uyku tulumunu doğru seçmek son derece önemli. Sizinle Husky Anapurna uyku tulumu inceleme yazısını paylaşırken şunu bilmenizi özellikle istiyorum: Bu uyku tulumunu tavsiye etmiyorum. Sebeplerini aşağıda anlatacağım.
Husky Anapurna Uyku Tulumu Teknik Özellikleri
Ağırlık: 2260 gr
Boyut: 220 X 85 X 48 cm
Kılıf boyutu: 40 x 26 cm
Dış malzeme: 40D 240T Taktel yırtılmaz naylon
İç kumaş malzemesi: Yumuşak naylon
Boy: 195 cm
Dolgu: Sentetik
Ürünün fermuarı göbek hizasına kadar açılabiliyor. Ayak kısmında bir kese mevcut. Bu kese yıkanabilir özelliğe sahip. Bu kese ile ayak kısmında ekstra yalıtım imkanı sağlıyor. Kış dönemlerinde ayakların daha çok üşüdüğünü düşünürsek bu detay iyi düşünülmüş.
Boyun bölgesinde uyku tulumlarındaki standart büzgülü sistem var. Dış tasarımında da telefon gibi elinizin altında olmasını istediğiniz nesneleri koyabileceğiniz bir adet cep mevcut. Tulumun altında ise mat üzerinde kaymayı önlemek için bantlar bulunuyor.
Husky Uyku Tulumu Kış İçin Uygun Mu?
Husky Anapurna uyku tulumu kış aylarında da kullanmaya elverişli olması sebebiyle tercih ediliyor. Evet, markanın söylediğine göre bu uyku tulumunu kışın kullanabilirsiniz. Husky uyku tulumunun sıcaklık dereceleri şöyle; ekstrem -28, limit -10, konfor -4 derece. Uyku tulumunda belirtilen -28 derece konfor sıcaklığı değil! Bahsi geçen -28 derece ekstrem limitidir. Ekstrem limitinin ne olduğunu daha önce öğrenmiştik ama bir kez daha açıklayayım. Bu tulumun içinde -28 derecede sadece el ve ayak parmaklarınız donarak 6 saat kadar hayatta kalabilirsiniz.
Yukarıda “markanın söylediğine göre” ibaresi kullandım çünkü Husky ürünlerini Avrupa standartlarına göre belirlenen teste sokmuyor. Kendi testlerini yapıyor. Yine de eğri oturup doğru konuşalım, kullanıcı deneyimine baktığımızda bu ürünü kullanan herkesin memnun kaldığını görüyoruz.
Güncelleme: Husky ürünlerini Avrupa standartlarına göre sertifikalandırmıyordu, kendi testlerini yapıyordu ancak son zamanlarda bazı uyku tulumları için Avrupa standartlarında sertifika aldı. Eskiden -12 ve -19 olan konfor ve limit değerleri de -4 ve -10 olarak değişti. Yeni Husky Anapurna sıcaklık değerleri -4, -10 ve -28.
Neden Husky Tavsiye Etmiyorum?
Dediğim gibi Husky, ürünlerine uluslararası standartlara göre testler yapmıyor; kendi testlerini yapıyor. Öte yandan bu derecelendirme sistemiyle ilgili tutarsız açıklamalar yapmışlığı da var. Dolayısıyla pek güven verdiği söylenemez. Ama artık bazı ürünlerinde global sertifikalar almaya başladığı için sertifikalandırılmış ürünlerini alabilirsiniz.
Husky Anapurna Uyku Tulumunun Dezavantajları
Güvenilir olmaması ilk dezavantajdı ama bunu sertifikalandırmayla çözdüler. İkinci dezavantajı ise ürünün oldukça ağır olması. 2260 gr ağırlık, muadil uyku tulumları düşünüldüğünde fazla ağır kalıyor. Örneğin daha önce incelediğim, -2,6 konfor derecesine sahip olan Marmot Trestles uyku tulumu 1,5 kilo ağırlığındaydı. Üstelik Marmot, bütün ürünlerinde EN sertifikasına sahip bir marka.
Bununla birlikte şu an outdoor sektörün öncü mağazalarından baktığım fiyatlara göre aralarında yaklaşık 50-100 lira civarı bir fiyat farkı var. Kısacası fiyat farkı bu kadar azken Husky almak yerine daha güvenilir bir uyku tulumu almak daha mantıklı.
Başlık görseli: https://www.huskyeu.eu/
Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.
2 Yorum
Tolga
28 Kasım 2020, 12:00Şimdi bu Husky’ye ne demeli. Sizin de bahsettiğiniz gibi sıcaklık derecelendirmeleri tutarsız. İncelemesini yaptığınız anapurna modeli için üretici yakın zamanda EN13537 sertifikası aldı. BU sertifikayı almadan önce bu modelin sıcaklık değerleri konfor, limit ve ekstrem sırasıyla -12.-19 ve -28 idi. Sertifikadan sonra konfor ve limit yine sırasıyla -4 ve -10 olarak güncellendi. İşin ilginci Husky sadece bu modeli için EN sertifikası aldı. Bir alt model olan Enjoy hala üreticinin kendi sıcaklık testi ile satılıyor. Enjoy, Anapurna’dan daha az dolguya sahip olmasına rağmen konfor ve limiti -10 ve -18. Sözün özü seçim yaparken iyi araştırmak gerekiyor. Ayrıca Husky Anapurna’nın 75 litrelik çantanın üçte birini kaplayan kazulet gibi bir tulum olduğunu da belirteyim. Tavsiye etmemeniz yerinde olmuş.
CEVAPLAMelke@Tolga
28 Kasım 2020, 12:26Merhaba, çok güzel bir özet olmuş yorumunuz. Önceki sıcaklıklarla sonraki sıcaklıklar arasındaki fark insanların güvenini kırıyor ne yazık ki. Ama EN sertifikasına sahip olmayan bütün tulumlar için durum böyle ne yazık ki. Ve insanlar outdoor ekipmanlar pahalı olduğu için ister istemez bu gibi ürünlere yöneliyor. Bu ürünler arasından seçim yaparken de iş şansa kalıyor biraz 🙂 Bu arada ben Husky’e konuyla ilgili mail attım cevap bekliyorum. Cevap verdiklerinde buraya da ekleyeceğim bilgileri. Aydınlatıcı yorumunuz için teşekkürler.
CEVAPLA