Kamp ocağı seçimi yaparken dikkat edilecekler

Kamp ocağı seçimi yaparken dikkat edilecekler

Kamp yaparken doğada geçireceğiniz harika bir günün sonunda insanların karnı acıkmaya başladığında hiçbir şeyin o kadar da toz pembe olmadığını anlamaya başlayacaksınız. Doğada huzurla vakit geçiren insanlar açlıkları ilerledikçe birer canavara dönüşmeye başlayabilirler. Korkunç şeyler yaşanmasın diye birinin kampta yemek yapma zahmetine katlanması gerek. Zahmetine diyorum çünkü genelde kamplarda yemek yapmak en korkulan şeydir. Tabii ki çantanızı konserve yiyeceklerle doldurup doldurmamak size kalmış ama düzgün bir yemek yemek istiyorsanız her şeyin başı ateşten geçiyor. Neyse ki kamp ateşi yakmakla uğraşmak zorunda değilsiniz. Kamp ortamında yemeğinizi pişirmek ya da ısıtmak için doğru bir kamp ocağı seçimi yapmanız yeterli.

Doğada sıcak bir yemek yemenin en kolay yollarından biri, kolayca yanan ve hızlı bir şekilde pişiren bir kamp ocağıdır. Doğru ekipmanlara sahip olduktan sonra kampçılığın sizin için daha da mükemmel hale geleceğine emin olabilirsiniz.

Kamp ocağı seçimi yaparken birçok seçenek arasından sizin için doğru olanı bulmak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Farklı tasarımlara sahip kamp ocakları olsa da, kullanım alanı ve yakıt türüne göre kamp ocak tipleri hakkında bilgileri bu yazıda okuyabilirsiniz. Böylece hangi yakıt tipine sahip bir kamp ocağı seçimi yapmanız gerektiğini bilerek tasarım seçimlerinizde kendinizi özgür bırakabilirsiniz.

Kamp ocağı seçimi : Taşıma durumuna göre

Kamp ocağı seçimi yaparken ilk kriter kampa nasıl gideceğiniz ve şayet arabayla gidecekseniz kamp yerinizin arabanıza olan uzaklığıdır. Eğer kamp yeriniz arabanızdan uzaksa ya da doğrudan malzemelerinizi sırt çantanızda taşıyorsanız bu durumda hafif, kolay taşınır bir ocak almanız sizin için daha uygun olacaktır. Ancak kamp alanına arabayla ulaşabiliyorsanız, taşıma konusunda herhangi bir çekinceniz yoksa daha ağır ve büyük ocaklar seçebilir; bu konuda olukça cömert davranabilirsiniz. İhtiyacınız olan ocak tipi, kapladığı alan ve  taşıyabileceğiniz ağırlık sınırlamalarınıza ve de pişirmek istediğiniz yemeklere göre değişecektir.

Sırt çantasında taşıyabileceğiniz kamp ocakları kendi içinde, boyut , ağırlık veya yakıt kullanımına bağlı olarak tasarlanmıştır. Bu tipteki bazı ocaklar sadece suyu ısıtmak için, bazıları da küçük bir kabı veya tavayı koyabileceğiniz büyüklüktedir. Sabahları kahvenizi, öğleden sonraları da çayınızı hazırlamak ve yemeğinizi ufak bir kapta pişirip ısıtmak sizin için yeterli ise bu ocak tipini seçebilirsiniz. Arabayla taşıyabileceğiniz kamp ocaklarının ağırlıkları modele bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak sırt çantasında taşınabilir ocaklar ile kıyasladığımızda ağır olduklarını söyleyebiliriz.

Kamp ocağı seçimi : Yakıt tiplerine göre

Kamp ocakları çeşitli yakıt seçenekleriyle bulunabilir. Propan bütan tipi yakıtlı ocaklar, benzin ve mazotla çalışan ocaklar, isporto ocağı gibi çeşitli ocaklar vardır. Aşağıda kamp ocağı seçiminde kullanabileceğiniz yakıt tipi seçeneklerinizi avantajları ve dezavantajları ile bulabilirsiniz.

Kartuşlu ocaklar (Propan, bütan vb.)kamp mutfak malzemeleri kamp ocağı

Teneke kutu ocak karşınıza sıklıkla çıkacak, kullanımı son derece kolay, neredeyse hiç bakım gerektirmeyen ocak tipleridir. Önceden basınçlı gaz içeren kendinden contalı yakıt bidonlarının dişli üstlerine vidalanır. Basınçlı yakıt olarak bilinen bütan ve propan kullanılır. Bu ocakları satın alırken yalnızca yakıt içeren kartuşu ve kafasını satın almanız yeterlidir. Bazı kafalarda kendiliğinden çakmak kısmı bulunur. Bu tarz ocak kafalarını seçmeniz daha pratik olabilir. Kartuşlar genelde tek kullanımlık olmakla birlikte bazı kartuş tipleri tekrar doldurup kullanılabilmektedir. Kartuş seçerken farklı boyutlarda seçim yapabilirsiniz.

Kartuşlu ocakların avantajları

  • Küçük ve hafifler.
  • Pratiktirler. Başlığı kartuşa oturtup, vanasını çevirerek yakabilirsiniz.
  • Çoğu modelde alevi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Kutu kısmını söktüğünüzde kendiliğinden kapanır, bu nedenle dökülmeler ve sızıntılar konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
  • Fiyatları diğer ocaklara göre daha uygundur.
  • Çıkardıkları ses sıvı yakıtlı ocaklara nazaran çok daha azdır.
  • Belli durumlarda çadırın içinde de kullanılabilirler. (Çadırın içinde ocak kullanılması tavsiye edilmez ancak belli koşullarda kullanılabilir.)

Kartuşlu ocakların dezavantajları

  • Büyük tencereleri güvenli bir şekilde tutacak kadar geniş değildir.
  • Kapalı teneke kutuda ne kadar gaz kaldığını bilmek zordur, bu yüzden yanınızda yedek bulundurmanız gerekir. Bu nedenle ekstra yer kaplarlar.
  • Donma noktasının altındaki sıcaklıklarda, basınçlı gazlar katılaşmaya başlayarak kutunun basıncı kaybetmesine neden olur. Ocak basınç regülatörüne sahip değilse soğuk havalarda, zayıf bir alev üretebilir. O nedenle yüksek irtifa için uygun değildir.
  • Sıvı yakıtlı sobalara kıyasla, yakıt maliyeti daha yüksektir.
  • Fazla atık oluştururlar. (Bu kutuları kullanırsanız, boşaltıldıklarında bunları uygun şekilde atmanız gerektiğini unutmayın.)

JetBoil

Aslında jetboil dediğimiz adı üstünde suyu son derece hızlı kaynatan malzeme de kartuşla çalışan ocaklar arasındadır. Ancak farklı ocak mekanizması sayesinde ısıyı en iyi şekilde koruyup dağıtarak suyun çok kısa sürede kaynamasını sağlar. Jetboillerin ince ve uzun, cezveye benzer bir tenceremsi kabı vardır. Bu kapta su ısıtmak için de özel bir ocak mekanizmasına sahiptir. Eğer su kaynatmak istiyorsanız jetboil idealdir ancak ısıyı çok hızlı ileten ocak yapısı nedeniyle içinde yemek yapmaya uygun değildir. Fakat ocak kafası değişebilir. Yani jetboili kullanmayacaksanız ocak kafasını normal bir kafayla değiştirip başka bir tencerede yemeklerinizi pişirebilirsiniz. Bu noktada jetboil edinmek daha avantajlıdır. Aynı zamanda kartuşlu ocaklar için geçerli olan avantaj ve dezavantajlar jetboiller için de geçerlidir.


Diğer kamp mutfak malzemeleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.


Sıvı yakıt ocakları (Benzin, dizel yakıt vb.)

Sıvı yakıt ocakları, beyaz gaz, gaz yağı, kurşunsuz oto yakıtı, dizel yakıt ve jet yakıtı dahil olmak üzere bir dizi sıvı yakıtla çalışır ve sırt çantasıyla yapılan seyahatlerde kullanılabilecek ocaklar için uygundur. En yaygın olarak beyaz gaz, benzin ve dizel yakıtlar kullanılmaktadır. Bu ocaklar yeniden doldurulabilir, kullanılmadığı zaman içindeki yakıt bir şişeye aktarılabilir.

Aşırı soğuk havalarda ya da yüksek kotlarda kamp yapmayı planlıyorsanız, basınçlı yakıt olarak beyaz gaz kullanmayı tercih edebilirsiniz. Beyaz gaz ocaklarda en fazla ısıyı verir ve soğukta, yüksek kotlarda iyi performans gösterir.

Sıvı yakıtlı ocakların avantajları

  • Bu ocakların sıvı yakıtlı olanlarının en büyük avantajı, yaygın olarak kullanıldığı için rahatlıkla temin edebilir ve yeniden doldurulabilir olmalarıdır.
  • Kalan yakıtı uygun bir kapta saklayabilirsiniz.
  • Farklı zeminlerde rahatlıkla denge sağlar.
  • Eğer şeffaf bir şişe seçtiyseniz yakıt şişesine bakarak ne kadar yakıt kaldığını görmeniz kolaydır.
  • Bu ocaklar yüksek irtifada ve soğuk havalarda diğer seçeneklerden daha iyi performans gösterir.
  • Yiyeceklerinizi hızlıca pişirebilirsiniz.

Sıvı yakıtlı ocakların dezavantajları

  • Kullanımı pratik değildir. Öncelikle basınç oluşturmak için pompalamak gerekir. Ardından yakıtın tutuşmasını içeren ve yakıt hattını önceden ısıtan küçük bir alev oluşturan bir astar gerektirir. Bu, sobanın sıvı yakıtı buhara dönüştürmesini sağlar. Basınç düştüğünde basıncı arttırmak için yakıt şişenizi de pompalamanız gerekecektir.
  • Yakıt hortumunun ve ocağın periyodik olarak temizlenmesi gerekir.
  • Yakıt dökülmesi mümkündür.
  • Beyaz gaz dışındaki yakıtlar, saf olmadıkları için zamanla yakıt borusunu tıkayabilmektedir. (Yakıt borusu tıkandığında işiniz var demektir. Benim başıma geldi.)
  • Fiyatları kartuşlu ocaklara göre oldukça yüksektir.
  • Yanarken epey ses çıkarırlar.
  • İlk yanmada paralama yaptıkları ve yanarken ayakları tabana zarar verebileceği için çadırın içinde de kullanılmaya kesinlikle uygun değildirler.

Alternatif yakıtlı ocaklar

Bu ocaklar uzun mesafeli yürüyüşlerde sırt çantası ve evdeki acil durum çantaları için iyi bir seçenek olabilir. Bazıları çok hafif bazıları ağırdır. Bu yakıt tipinde çalışan birkaç ocak çeşidi vardır.

Odun Ocakları

Küçük dallar ve yapraklar ile kullanabileceğiniz, yakıt taşımanıza gerek olmayan, daha hafif çantalar için iyi bir seçenektir. Bu ocaklar, düz bir şekilde titanyum tabana ve tencere destek düzeneğine sahip basit ve hafiftir. Herhangi bir iç düzenekleri olmadığı için arıza yapmazlar ve bakım gerektirmezler. Üstelik küçük dal parçaları bulunabilen her yerde kolaylıkla yakılabilirler. Ancak buna rağmen yağışlı havalarda kuru yakıt bulmak zor olabilir. Yüksek rakımlı bazı yerlerde ateş elde etmek için dal, çalı kullanımı pek mümkün olmayabilir.

Alkol Ocakları

Bu ocaklar, yakıt olarak ispirtonun kullanıldığı ocaklardır. Bazı durumlarda kolonya gibi alkol içerek sıvılar da kullanılabilir. Herhangi bir ekstrem bakım gerektirmezler ve basit kullanımları dolayısıyla arıza yapmazlar. Alkol ucuzdur ve bulunması kolaydır. Bu tip ocaklarda yakıt diğer ocaklara nazaran sessizce yanar. Alkol ocaklarının kalorisi son derece düşüktür. Bu nedenle suyu kaynatmak daha uzun sürer ve daha fazla yakıt gerektirir. Belli bir yükseklikten sonra ise kullanılamazlar.

Tablet tipinde yakıtlı kamp ocakları

Bu ocak tipleri de ultra hafif sırt çantaları için popüler bir seçimdir. Bazı modelleri o kadar küçüktür ki katlanarak cebinize bile sığabilir. Hafiftir, cep tipi modelleri 3.25 gram ağırlığında olabilir. Tabletler kolayca yanar ve daha sonra söndürülebilir ve tekrar kullanılabilir. Uygun fiyat seçeneklerine sahiptir. Isınmak veya ateş başlatmak için kullanılabilirler. Ancak suyu kaynatmak için çok yavaş bir yöntemdir ve tabletler yandıklarında ortama koku yayabilirler.


Kamp hayatına yeni başlıyorsanız, kullanımı en kolay olan ve her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz kartuşlu ocaklardan edinmenizi tavsiye ederim. Bu ocakları kullandıktan sonra deneyiminize göre farklı türdeki ocaklara yönelebilirsiniz.



Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

3 Yorum

  • GezginRuhi
    14 Kasım 2019, 10:25

    Sanırım.. 🙂 Yurt içi turlarımda kartuş bulma sorunu olmadığı gaz ocağı, yurt dışındaysa kartuş da kullanabildiğim bir benzin ocağı kullanıyorum. Şu anda aslına bakarsanız bir tanesi fazla bile onun için iyi düşünüp karar vermek lazım. Bu tür ürünleri bir kere aldığınızda iyi bakarsanız sizi yıllarca götürüyor. Pahalı gözükebilirler ama bence kamp malzemeleri arasında en önemli ürünler..

    CEVAPLA
    • Melke@GezginRuhi
      16 Kasım 2019, 18:16

      Kesinlikle katılıyorum. Bir de hepsinin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Örneğin şimdiye kadar kullandığım performansı en yüksek ocak benzin ocağıydı ama beni en çok uğraştıran da o oldu. İran’dayken filtresi tıkanmıştı ve tamir edememiştik. Firmayla görüştük, ürünü gönderdik, kendileri denediler, olmadı bu dediler yenisini verdiler. Aynı ocak Hindistan’da bir daha aynı sıkıntıyı yaşattı. 🙂 Ama baktığında performansı diğerlerine göre çok çok daha iyiydi. Yolculukta en iyisi o tarz bir ocak belki ama kamplarda kullanmak için propan ocakları daha çok tercih ediyorum şimdi.

      CEVAPLA
  • nurgaz titanyum kamp ocağı
    4 Ocak 2021, 15:51

    çok faydalı bir derleme olmuş teşekkürler.
    hem taşıma anlamında hem dayanıklılık anlamında nurgaz titanyum kamp ocağı oldukça pratik iş gören bir ocaktır diye düşünüyoruz.

    CEVAPLA

Yeni Yazılar

Kategoriler