Kamplarda sivrisineklerden korunmak için öneriler

Kamplarda sivrisineklerden korunmak için öneriler

Hepimiz her kış sonunda bir an önce yaz gelse de şöyle üşümeden, keyifle bir kamp yapsak diyoruzdur. Demeyen varsa da ben samimiyetine inanmıyorum, öyle bir şey olabilir mi? Kış kamplarını sevsek bile bir noktada üşüyoruz yani. Ayrıca odunudur, ateşidir bunlar hep dert. Kışın kamp ekipmanları bile daha çetrefilli hale geliyor. O yüzden özellikle kıştan nasibimizi aldığımız geçiş dönemlerinde yazı (yani kavurucu sıcaklar olmasa da kemik ısıtan sıcakları) dört gözle bekliyoruz. Ama açık havada geçireceğimiz zamanın gelmesini dört gözle bekleyen bir tek biz değiliz. Tıpkı bizim gibi sivrisinekler de sıcak havalarda hareketlenmeye başlıyor. Devamlı kaşınan böcek ve sinek ısırıklarının çok can sıkıcı olmalarının yanında aynı zamanda sineklerin hastalık taşıma ihtimalleri de her zaman var. Çok sevimli değil öyle değil mi? Düşününce bile kış geri gelsin diyor insan. Neyse ki sivrisineklerden korunmak için kışı beklemeye gerek yok. İşte sizin için derlediğim kamplarda sivrisineklerden korunmak için bazı basit öneriler.

Durgun sulardan uzak durun

Durgun su, sivrisinekler için mükemmel bir üreme alanıdır. Kamplarda sivrisineklerden korunmak istiyorsanız durgun su alanlarından uzak durun. Tabii bu her zaman yeterli olmayabilir, çünkü komşularınız onları besliyor olabilir. Ama gerçek şu ki, çadırınızın etrafındaki üremeyi ortadan kaldırırsanız, ısırılma ihtimalinizi de büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Bataklıklar, göller gibi yerler kadar açık su birikintileri, su tankları, kuş banyoları da sivrisinekler için davetkar yerlerdir.

Güneş koruyucuyu sinek kovucudan önce uygulayın

Güneş kremi ve böcek spreyini bir arada kullanacaksanız, bunları sırayla uygulayın. Uluslararası Seyahat Edenlere Tıbbi Yardım Derneği (IAMAT) güneş koruyucu etkinliğini azaltabilen kovucuları kullanmadan önce güneş koruyucusunun 20 dakika boyunca cilde nüfuz etmesini önerir. Yani karıştırmak burada da makbul değil.

İmkan varsa bir cibinlik altında uyuyun

İster bir kamp gezisi için yola çıkmış olun, ister yolunuz üzerinde uyumak için planlanmamış bir kamp kurun, cibinlik altında uyumak sivrisinekleri kendinizden uzak tutmanın en etkili yoludur. Tabii hiçbirimiz cebimizde cibinlik taşımıyoruz. Cibinlik sıklıkla kullanılan bir kamp ekipmanı olmadığı için devamlı yanınızda taşımanız da beklenemez Ama yoğun sivrisinek olan bir bölgeye gidiyorsanız ya da hamakta uyuyacaksanız mutlaka bir tane edinmekte fayda var. Zaten file yapısı dolayısıyla son derece küçülebilen bir malzeme. O yüzden cebinize değil belki ama çantanızın köşesine atabilirsiniz.

Kamplarda sivrisineklerden korunmak cibinlik

Etiketlerde DEET veya İcaridin arayın

Cilde uygulanmak için tasarlanmış böcek ve sinek kovucular var biliyorsunuz. Renksiz ve kokusuz icaridin veya deet içeren sprey ya da losyonları sinek kovucu olarak kullanabilirsiniz. Ürünün iki saate kadar tam korumayı garanti eden EPA onayına sahip olduğundan emin olmak için etiketi kontrol edin. 

Sizin için hazırladığım sivrisinek, kene ve haşere kovucu ürün listesine göz atmak için buraya tıklayın.

Kamplarda sivrisineklerden korunmak için ön işlem görmüş giysiler giyin

Kamplarda sivrisineklerden korunmak için giysilerinizi giymeden önce kıyafetler üzerine sıkılan böcek kovucuları kullanabilirsiniz. Tabii benim gibi pimpirikli bir yapınız varsa ve cildime kimyasal değecek diye endişe ediyorsanız böyle bir şey yapmayın. Aşağıda sizin için de bir yöntem ekledim. Hiç bu maddeyi okumamışçasına yazının devamını okumaya devam edin.

Çoraplarınızı yukarı çekin

Çok harika görünmeyeceğini düşünebilirsiniz ancak hiç sorun etmeyin artık kamplarda yeni moda bu! Bu moda akımı aynı zamanda hastalık taşıyan kene gibi diğer böceklere karşı da en iyi savunmadır. Şahsen ben 300 kişilik Doğaya Dönüş Kamplarında ev sahibi olarak bu şekilde dolaşıyorum. Kendimi de “Sonuçta hiçbir şey benim tatlı canımdan daha önemli değil.” diye telkin ediyorum. Size de tavsiye ederim.

Dokuma giysiler giyin

İlginç ama sivrisinekler ince kıyafetler üzerinden de sizi ısırabilirler. Nasıl yaptıklarını asla anlayamazsınız ama bunu yapabilirler. Bu yüzden sivrisineklerin etki etmesi daha zor olan sık dokunmuş malzemeleri tercih edin. UV koruması sağlayan giysiler tipik olarak sık dokunur ve genellikle böcek ısırıklarına karşı da korur.


Kamplarda keneden korunmak için dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için tıklayın.


Koyu renklerden kaçının

Kampa giderken açık renkli kıyafetler tercih edin. İster inanın ister inanmayın, bazı sivrisineklerin, özellikle gün boyunca ısıranların koyu renkleri çekici bulduğunu söylüyorlar. O yüzden açık renk giyinmek kamplarda sivrisineklerden korunmak için iyi bir fikir olabilir. Tabii bu durumda arılar için açık hedef haline gelmeniz de muhtemeldir. Artık ona siz dikkat edeceksiniz.

Taşınabilir bir sivrisinek kovucu kullanın

Oldukça küçük, hafif ve taşınabilir sinek kovuculardan alıp her kampta yanınızda taşıyabilirsiniz. Şahsen ben bu şeyleri cildime sıkmayı sevmediğim için hiç o topa girmiyorum.

Alacakaranlık ve şafak vakti içeride kalın

Sivrisinekler çoğunlukla alacakaranlıkta ve şafak vaktinde aktif olurlar. Yaz etkinliklerinizi planlarken bunu aklınızda bulundurun. Şafak vakti tam olarak ne zamandır bilmeyenleri hiç googlela uğraştırmayayım ben yazayım; şöyle saat 5-7 civarları güneşin doğmaya başladığı zamanlar diyebiliriz.

Kamplarda sivrisineklerden korunmak için çadırınızı havalandırın

Hava dolaşımı sivrisinekleri fiziksel olarak o alanın dışına itecek ve geliştikleri ortamı ortadan kaldıracaktır. O yüzden kamp boyunca çadırınızı havalandırmak iyi bir seçenek olabilir.

Çadırınızın file kapılarını her zaman kapalı tutun

Tabii çadırı havalandırma pahasına içeriye sivrisinekleri davet etmemek lazım. O nedenle çadırınızı kurduğunuz andan itibaren toplayıp kaldıracağınız ana kadar en çok dikkat etmeniz gereken şey çadırın file kapılarını daima kapalı tutmak olmalıdır. Bakın bu kamplarda en sık atlanan en temel kuraldır. Bunu sakın ola unutmayın.

Kamplarda sivrisineklerden korunmak için bazı bitkileri etrafınızda bulundurabilirsiniz

Fesleğen, lavanta, melisa gibi bitkiler sivrisineklerin pek de sevmediği bitkilerdir. Tabi kampa giderken yanınızda saksıyla bitki taşımanız zor olabilir. Ama bu bitkilerin uçucu yağlarını taşımanız oldukça kolaydır. Bileklerinize, boynunuza ve yastığınıza damlatacağınız birkaç damla yağ, sinekleri bir müddet sizden uzak tutabilir. (Tutmayadabilir. Siz yine de deneyin.)

Kamplarda sivrisineklerden korunmak

Dış mekanlar için fan

Sivrisinekler genel olarak sert bir esintiye karşı koyamazlar. Bu yüzden fanlar, sivrisineklerden kurtulmanın toksik olmayan, basit bir yoludur. Şayet bir yerde uzun süre kamp yapacaksanız ve elektrik erişiminiz varsa basit bir vantilatör kullanmayı düşünebilirsiniz. Özellikle ücretli kamp alanlarında bu seçenek her zaman düşünülebilir.

Mum ve tütsüler

Sivrisineklerin mum ve tütsülerden çok hoşlanmadığı bilinir. Bunlar güçlü böcek kovucular değildir ancak kamp alanınızı sivrisineksiz hale getirmeye yardımcı olabilirler. Mum ve tütsü gibi yanıcı ve duman çıkaran maddeleri çadırın içinde kullanmak son derece tehlikelidir. O yüzden bu ürünleri çadırın içinde değil; dışarıda otururken kullanın.

Yiyeceklere güvenmeyin

Sarımsak gibi bazı yiyecekleri yutmanın ısırıkları önlemede yardımcı olabileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak bu tür yöntemler tam bir koruma sağlamayacaktır. Sarımsak yutarak kendinizden uzak tutabileceğinize emin olabileceğiniz tek canlı bir başka insandır.

Genetiğin savaşın yarısı olduğunu bilin

Nihayetinde, sivrisineklere kanınızda çekici gelen önemli bir bileşen vardır: Biyoloji.  İnsan vücudu yaklaşık 300 farklı koku yayar ve bazı kokular sivrisineklere itici ve bazıları da çekici gelir.  Temel olarak, bazı insanlar vücutlarının nasıl metabolize olduğuna bağlı olarak diğerlerinden daha fazla kendilerine sivrisinek çekme eğilimindedirler. Genetiğiniz ne yazık ki burada da kaderinizi belirler. O yüzden en iyisi korunmak için gayret edin. İyi kamplar!

Eğer yazdığım yazılardan haftalık olarak haberdar olmak isterseniz yukarıdaki görsele tıklayarak haftalık bültene abone olabilirsiniz. Spam mail göndermem, size bir şey satmaya çalışmam, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Basitçe o hafta blogda yazılan yazılar otomatik olarak mail adresinize gönderilir. Mailler bazen spam klasörünüze düşebilir, bu durumda spam klasörünüze bakmanız gerekir. Abone olanları öpüyor, haftalık bültenlerde görüşmek üzere diyorum.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

Yeni Yazılar