Karavan Yalıtımı ve Yalıtım Malzemeleri | Karavan Yapımı #4

Karavan Yalıtımı ve Yalıtım Malzemeleri | Karavan Yapımı #4

Tüm karavan meraklılarına ve araçlarını karavana dönüştürmek isteyen herkese selamlar! Böyle neşeli bir giriş yapıyorum çünkü sonunda en çok gözümü korkutan bölümü atlattık ve yalıtım yapma sürecini tamamladık. Üzerimden attığım bu yükün şerefine bu yazıda T5 karavan yalıtımı konusunda neler yaptığımızı detaylarıyla anlatacağım. Ben okumaktan hoşlanmıyorum derseniz direkt yazının ilerleyen kısımlarında yer alan videoya da atlayabilirsiniz. Yalıtımda hangi malzemeleri kullandık, neden bu malzemeleri tercih ettik ve maliyeti ne kadar oldu hepsi yazının devamında var. Umarım kafanızdaki soru işaretlerini giderme konusunda faydalı bir yazı olur. Merak ettiklerinizi ve tavsiyelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın zira bu yalıtım konusu biraz acayip bir konu.

Karavan Yalıtımı Videolu Anlatım

Karavan Yalıtımı Aşamasında Hangi Malzemeleri Kullandık?

  • Yalıtım malzemesi
  • Yapışkanlı çivi
  • Alüminyum bant
  • Eldiven
  • Maske
  • Uzun kıyafetler
  • Maket Bıçağı
  • Makas
  • Tiner
  • Toz bezi
  • Metre
  • Kalem

Karavan Yalıtım Malzemesi Seçerken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Karavan yalıtımı yaparken malzeme seçmek gerçekten başlı başına bir iş. Piyasada onlarca malzeme olduğu gibi karavan yalıtımında tercih edilen malzemeler de devasa farklılıklar gösteriyor. Aynı iş için dizayn edilen malzemeler ne kadar farklı olabilir ki diyorsunuz fakat o da ne? Şekli farklı, uygulaması farklı, fiyatı farklı, hepsini geçtim bu insana zararlı mı değil mi mevzusu var. O yüzden en başta karavan yalıtımı için tercih edilecek malzemelerde dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlardan bahsetmekte fayda görüyorum. Ben tamamen kişisel olarak yaptığım önem sıralamasına göre dikkat edilmesi gerekenleri aktaracağım.

Yalıtımda kullandığımız karavan yalıtımı malzemelerini sizin için listeledim. Malzemeleri incelemek ve fiyatları karşılaştırmak için buraya tıklayın.

Sağlık açısından değerlendirme

Her alanda olduğu gibi burada da sağlık her şeyden önce geliyor. Uzun süre kullanacağınız bir yaşam alanının sağlığınız için risk teşkil etmemesi son derece önemli. Bu nedenle solunması insan sağlığı açısından tehlike oluşturmayacak, örneğin ısı ile tepkimeye girdiğinde ortaya zararlı maddeler çıkarmayan malzemeler kullanılmalı. İşin ilginci piyasada bu konuda o kadar yanlış bilgi var ki inanamazsınız. Sağlıklı sanılan malzemeler allaha emanet, sağlıksız sanılanlar aslında sağlıklı. Böyle acayip bir durum. O nedenle üretici firmalardan bilgi almak en iyisi.

Güvenlik açsından dikkat edilecekler

Kullanacağınız yalıtım malzemesi aracın tamamını çevirecek. Özellikle yangın ve benzeri durumlar için bu malzemenin yüksek ısılara dayanıklı olması son derece önemli. Alev almayan, ateş yürütmeyen özelliklere sahip ürünleri tercih etmek lazım.

Fiyat & Performans

Sağlık ve güvenlik koşulunu tamamlayan malzemeler arasından hangisini seçeceğinizi düşünürken kuşkusuz fiyat & performans oranı en yüksek olanı seçmek gerekiyor. Fiyat konusunda bütçenize yardımı dokunabilecek şeylerin başında bu malzemeleri yapı marketler yerine toptancılarından almak geliyor.

Uygulanabilirlik ve kolaylık

Seçtiğiniz malzemenin sağlıklı ve güvenilir olmasının yanı sıra uygulanabilir olması da son derece önemli. Zira uygulaması kolay olmayan ya da ustalık gerektiren bir malzemeyle tepişirken zaman kaybedebilir ya da malzemeyi ziyan edebilirsiniz.

Karavan Yalıtımı için Hangi Malzemeleri Neden Tercih Ettik?

Biz karavan yalıtımı için ilk başta kendinden yapışkanlı 19 mm elastomerik kauçuk sünger kullanmayı düşünmüştük. Karavanın tamamını bununla kaplayacaktık ve ardından döşeme kısmına geçecektik. Bu hem hızlı hem de oldukça kolay olacaktı. Ama daha sonra tercihimizi değiştirdik ve 9 mm elastomerik kauçuk sünger ile 2,5 cm alüminyum folyolu cam yünü kullanmaya karar verdik. Çünkü bu malzemeleri bu şekilde kullanmanın daha sağlam bir yalıtım imkanı yaratacağını düşündük. (İnşallah haklıyızdır aksi halde mis gibi elastometik kauçuk süngeri yapıştırıp geçmek varken boşa uğraşmış olacağız.)

Neden kauçuk süngeri ve cam yününü tercih ettiğimiz sık sık soruluyor. Bunları seçmemize sebep olan özellikleri saymadan önce bu malzemelerin karavan yalıtımında sıklıkla kullanıldığını belirtmek isterim. Bu nedenle en çok önerilen malzemelerin de başında geliyorlar.

Elastomerik kauçuk sünger yapı sektöründe genelde boruların etrafında kullanılan bir malzeme. Aynı zamanda özellikle ses yalıtımında da kullanılıyor. Düşük ısı iletlenlik katsayısı sayesinde iyi derecede yalıtım sağlıyor. Yüksek su buharı difüzyon direnç katsayısı sayesinde su buharı geçirmiyor ve küften de etkilenmiyor. Kauçuk sünger alev yürütmeme özelliğine de sahip.

Isı yalıtımı için sıklıkla tercih edilen cam yünü ise su itici olma özelliği taşıyor ve nemi içine çekmiyor. Çürüme, küf tutma yapmıyor. Yaklaşık 260 dereceye kadar ısı dayanıklı ve tıpkı elastomerik kauçuk süngerde olduğu gibi alev de yürütmüyor.

Karavan Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Karavanın yalıtıma hazır hale gelebilmesi için önce içini sökerek başlıyoruz. Karavanın söküm aşamasını “Karavan Söküm İşlemleri” yazısında anlatmıştım. (Yazı okumayı sevmeyenler için videosu da yazıda mevcut.) Söküm işlemi yapılıp araç temizlendikten sonra yalıtım için kullanılacak malzemeyi seçiyoruz. Biz yukarıda anlattığım sebeplerle yalıtım malzemesi olarak kauçuk sünger ve cam yünü tercih ettik. Tavanların ve duvarların yalıtımını alta kauçuk sünger üzerine de cam yünü gelecek şekilde yaptık. Yer yalıtımını ise yalnızca kauçuk sünger kullanarak yaptık. Kauçuk süngerler zaten kendiliğinden yapışkanlıydı. Cam yünlerini sabitlemek içinse yapışkanlı çivi kullandık. Şimdi aşama aşama neler yaptık anlatıyorum, dikkatle okuyun.

karavan yalıtımı yapımı

Önce uygulama yapacağımız yerleri tinerle temizledik. Temizlenen bölgeye yapışkanlı çivileri yapıştırdık. Arından ölçülerimizi alarak üzerine kauçuk süngerleri yapıştırdık. Kauçuk süngerlerin üzerine de aldığımız ölçülere göre kestiğimiz cam yünlerini taktık. Malzemeleri çivilere geçirdikten sonra çivilerin açıkta kalan kısımlarına pullarını iliştirdik ve böylece cam yünleri sabitlenmiş oldu. Fazla kalan çivi uçlarını da kestik. Her yeri kapladıktan sonra açıkta kalan cam yünlerinin etraflarını alüminyum bant ile çevreledik ve işlem tamamlanmış oldu.

Bu arada biz ölçü alırken direkt metre ile aldığımız ölçüleri yalıtım malzemesini kullanarak hesapladık. Eğer kalıp olarak kullanabileceğiniz bir kartonunuz olursa işinizi oldukça kolaylaştırabilir.

Önemli uyarı

Bu tarz malzemelerle çalışırken en çok dikkat edilecek şeylerin başında tabii ki sağlık ve güvenlik geliyor. (Her şeyin başı sağlık.) Özellikle cam yünüyle çalışacaksanız mutlaka ama mutlaka bütün vücudunuzu kapatan kıyafetler giymekte ve maske takmakta fayda var. Çünkü cam yününün ufak parçaları çıplak tenle dokunulduğunda batıyormuş hissi yaratarak uzun süre kaşınmanıza sebep oluyor. Yine bu küçük parçalar yüzünden solunum sıkıntısı yaşamamak için maske kullanmak şart.

Biz karavan yalıtımı videosunu yayınladıktan sonra birçok insan cam yününün kanser yaptığını söyleyip durdu. Hatta arabayı bitirmeye yakınken vazgeçin bu sevdadan kanser olacaksınız diyenler de oldu. Hal böyle olunca biz de şüphe ettik ulan acaba bu cam yünü sahiden böyle bir şey mi, bize bunu satan adamlar bu ufak ayrıntıyı söylemeyi mi unuttu diye. Arıyoruz adamlarla konuşuyoruz öyle bir şey yok diyorlar, açıyoruz yabancıların videolarını izliyoruz hepsi cam yünü kullanmış. En son üretici firmaya mail attık ve derdimizi anlattık. Dedik biz böyle bir halt ettik, bu arabanın yalıtımını cam yünüyle yaptık sizce kanser olur muyuz?

Cam yününün tüm riskinin uygulama aşamasında olduğunu, kapalı olduğu sürece herhangi bir sorun yaratmayacağını, ürünün insan sağlığına zararlı olmadığına dair tüm testlerinin yapıldığını söylediler ve bizimle bazı dokümanlar paylaştılar. O dokümanlarda yer alan sayısal değerleri çok anlamasak da firmanın kendisinden böyle bir bilgi almış olmak içimizi rahatlattı.

karavan yalıtımı öncesi ve sonrası

Karavan Yalıtımı Maliyeti

2,5 cm cam yününün metrekaresi 8 TL ve bir paketinde 11.52 m² var. 2 paket cam yünü için yaklaşık 185 TL ödedik.

9 mm elastomerik kauçuk süngerin metresi 6.40 TL (kendinden yapışkanlı olmayan). Kendinden yapışkanlı olan 9 mm elastomerik kauçuk süngerin metrekare fiyatı ise yaklaşık 14 TL. Bir rulodan 28.8 m² çıkıyor. 1 rulo için yaklaşık 420 TL ödedik.

Malzemelerin aralarındaki boşluklarda kullanmak için iki adet bant aldık. Bunlar için yaklaşık 20 TL ödedik.

Cam yününü monte etmek için aldığımız 50 adet yapışkanlı çivi için yaklaşık 25 TL ödedik.

Yalıtım malzemeleri için ödediğimiz toplam ücret yaklaşık 650 TL oldu.

Tüm ücretler 2019 yılına ait.

Ne Kadar Malzeme Kullandık?

Karavanın içinde yalıtım yapacağımız 10-15 m² bir alan vardı. Aldığımız malzemeleri de buna göre hesap yaparak aldık. 2 paket cam yünü ve 1 rulo kauçuk sünger almıştık ama epey arttı.

Cam yünü: 1 paket cam yününde 16 adet cam yünü kalıbı vardı. Sadece 1 paketten 12 tane kullandık.

Kauçuk sünger: 1 rulo kauçuk süngerde ise 28.8 m² vardı. Bunun yarısından daha azı işimizi gördü.

Alüminyum bant: 2 rulo bandın tamamını kullandık.

Yapışkanlı çivi: Yaklaşık 30 tane yapışkanlı çivi kullandık.

Zaman: Yalıtım işlemleri 2 tam gün sürdü.


Sıradaki aşama –> PARKE DÖŞEME


Önceki aşama –> SÖKME İŞLEMİ

Aracın karavana dönüştürülme aşamalarını ve karavan yapımını merak ediyorsanız ve takip etmek istiyorsanız @melkeontheroad Instagram hesabı ve @selcukorgen Instagram hesabı ile Melke On The Road Youtube kanalını takip edebilir; yayınladığım karavan yazılarından anında haberdar olmak için mail bültenime abone olabilirsiniz.


Karavan Yapımı serisinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İlgini Çekebilir

Yorum Bırak

E-posta adresiniz kimseyle paylaşılmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlidir.

10 Yorum

  • Efe
    3 Mayıs 2020, 13:35

    Videodan daha yararlı oluyor ciddi konuları okumak. Çok teşekkürler hem yazı, hem deneyim paylaşımı için. Aşırı yararlı oldu.

    CEVAPLA
    • Melke@Efe
      3 Mayıs 2020, 13:46

      Birçok insan okumayı değil izlemeyi tercih ediyor bugünlerde. Hala okumayı tercih edenlerin olduğunu bilmek güzel. 🙂 Çok sevindim yararlı olmasına. Kolay gelsin.

      CEVAPLA
  • Efe
    5 Mayıs 2020, 15:14

    Peki malzemeleri aldığınız toptancının bilgilerini paylaşmanız mümkün mü? Sattıkları ürünler hakkında bilgileri iyi anlaşılan.

    CEVAPLA
    • Melke@Efe
      5 Mayıs 2020, 18:27

      Merhaba, bizim yalıtım malzememizi aldığımız yer Erk İnşaat İzolasyon. İletişim bilgilerine google üzerinden ulaşabilirsiniz. 🙂

      CEVAPLA
  • veysel
    11 Mayıs 2020, 12:02

    Merhaba
    İzalasyonda kullandıgınız 2.5cm cam yününü aradık bulamıyoruz radyatör arkalıgı 20mm diye bir ürün var sizinde kullandıgınız cam yünü bumudur.

    CEVAPLA
    • Melke@veysel
      11 Mayıs 2020, 22:27

      Merhaba, hayır bu değil. Odeflex markasının cam yününü kullandık.

      CEVAPLA
  • Süleyman ÖZAYDIN
    3 Haziran 2020, 20:49

    Merhaba, yazı kısmı için ayrıca teşekkür ederim. Diğer videoların eksiği bu bence. Güzel bir çalışma.

    CEVAPLA
  • Ali San
    18 Aralık 2021, 12:53

    Hala okumayı tercih edenleri görmek ne güzel 🙂 uygun aracı bulduğumuzda umarım bu aşamaları başarı ile gerçekleştirebiliriz 🙂

    CEVAPLA
    • Melke@Ali San
      18 Aralık 2021, 14:14

      Kesinlikle öyle 🙂 Şimdiden başarılar ve kolaylıklar dilerim 🙂

      CEVAPLA

Yeni Yazılar

Kategoriler