Aslında bu yazı genel olarak karavanı ahşap kaplamayla ilgili olacaktı ve hem yer kaplamasından hem de duvar ve tavan kaplamalarından bahsedecektim. Ama sadece parke kaplarken bile o kadar çok şey yaşadık ki bunu ayrı bir yazı olarak yazmam gerektiğini hissettim. Parka kaplamaya tam 4 günümüzü harcadık. Bu kadar uzun sürmesinde günün geç saatlerinde başlamamızın ve günlerin erken bitmesinin etkisi kuşkusuz çok büyük. Ama aynı zamanda hesaba katmadığımız çok fazla şey de oldu. Yazıya önce bu aşamada hangi araç gereçleri ve hangi malzemeleri kullandığımızla, bu malzemelerin maliyetiyle ve malzemeleri neye göre seçtiğimizle başlayacağım. Ardından kaplama aşamasında bulduğumuz pratik yöntemleri ve yaptığımız hataları anlatacağım. Karavan parke döşemesi aşamasında biz yaptık siz yapmayın diyeceğim çok fazla şey olacak. O yüzden böyle bir niyetiniz varsa detaylıca okumanızı öneriyorum.
Karavan parke döşemesi videosu
Karavan parke döşemesi aşamasında kullandığımız malzemeler
- İç içe geçebilen parke
- Yapıştırıcı (Parkeleri birbirine yapıştırmak için)
- Dekupaj testere
- Elektrikli zımpara
- Marker kalem
- Ölçü almak için karton
- Metre
- Alet edevat kullanmak için eldiven, gözlük ve maske gibi güvenlik ekipmanları
Ne tür bir parke tercih ettik ve maliyeti ne oldu?
Yer kaplaması için ilk başta bir yapı marketten 8 mm kalınlığında 3 paket parke almıştık ve bunun için 154 TL ödemiştik. Ama daha sonra yaptığımız araştırmalar ve aldığımız öneriler üzerine farklı bir malzeme kullanmaya karar verdik ve bu parkeleri iade ettik. Daha sonra derzsiz 5 mm Green LVT parkelerden 3 paket aldık. Yeni aldığımız bu parkelerin 3 paketi ve yapıştırıcısı 300 TL tuttu. (1 pakette 10 adet parke var.)
Parke uygulayacağınız zeminin düz olması gerektiğini hepiniz duymuşsunuzdur. Burada da aynı kural geçerli. Biz aracın yalıtımını yaptıktan sonra alt kısımda kalan yalıtım malzemesinin üzerine yer kaplaması yaptırmıştık. O yüzden zeminimiz düzdü. Bu yer kaplaması için 170 x 210 ölçülerinde 2 tabaka 15 mm kayın ağacı kontrplak kullanıldı ve işçiliği dışında 360 TL tuttu. (Yer kaplaması için 1,5 tabaka kontrplak kullandık. Yarım tabaka arttı ama tabaka halinde satıldığı için mecburen 2 tabaka almak zorundaydık.)
Yani yer döşemesinin toplam maliyeti parkeler ve kaplama ile birlikte 660 TL oldu.
Green LVT parkelerin özellikleri
Aldığımız parkeler; sağlığa zararlı hiçbir madde içermiyor, koku ve küf yapmıyor, sudan etkilenmiyor, alev almıyor, toz ve leke tutmuyor. Bunların yanı sıra bu yeni nesil parke geri dönüşebilen doğa dostu bir ürün. Aslında bu parkeler ahşap laminat parkelerden daha ince olmasına rağmen daha ağır parkeler. Ama özellikleri dolayısıyla bunları kullanmayı tercih ettik.
Parke döşemesini nasıl yaptık?
Karavan parke döşemesi yaparken en çok zorlandığımız kısım ölçü almak oldu. Arabadaki orijinal koltuğumuzu muayeneden muayeneye takmak zorunda olduğumuz için parkeleri o koltuğun giriş kısımlarını açıkta bırakacak şekilde döşememiz gerekti. Bu ölçüleri alırken epey vakit kaybettik. Yanlış kestiğimiz bir parke sayesinde kalıp çıkarmış olduk ve bu kalıplar işimizi epey kolaylaştırdı. Parke döşerken kartonları koltukların giriş kısımlarının üzerine tek tarafları bantlı olacak şekilde konumlandırdık ve parkelere yapışan bu kartonlar ile fotoğraflardaki gibi ölçü aldık.
Kenar ve köşelerden ölçü alırken de yine kartonlar kullandık. 1 parke boyutunda olan kartonları köşelerdeki boş alanlara tutarak ölçülerini aldık, kalemle işaretledik ve işaretli yerlerden kestik. Kenarlara tam uyumlu olacak kalıbı bulduğumuzda da parkelerimizi o kalıba uygun olacak şekilde kestik.
Parke döşemesi sırasında yapmamamız gereken bir hata yaptık. Bu hatayı çok geç fark ettiğimiz için de değiştirmek istemedik. (Ya da uğraşmaya üşendik mi demeliyim acaba?) Parkeleri yan yana olacak şekilde dizerek kapladık. Aslında normalde yapmamız gereken şey boydan uç uca gelecek şekilde kaplayıp aritmetik olarak dizmekti. Bununla ilgili ayrıntılı görseli bir sonraki başlığın sonunda görebilirsiniz.
Karavana parke döşerken bunlara dikkat edin!
Eğer siz de bizim gibi deneyimsizseniz ve daha önce parke ile imtihan olmadıysanız bu ayrıntılara mutlaka dikkat edin. Enteresan bir şekilde etrafımızda bu işler konusunda bilgili olan onlarca arkadaşımız olmasına rağmen artık basiretimiz mi bağlandı ne olduysa bu ufak detaylar konusunda bizi hiç bilgilendirmediler ve biz de sormadık! (Belki de bunlar o kadar temel şeylerdi ki bildiğimizi düşündükleri için bahsetmediler.)
- Ölçü alırken mutlaka karton kullanın. Karton üzerinden aldığınız ölçüyü parkeye doğru şekilde aktarmak için bantlamak gerekebilir.
- Parkelerin yönlerine çok ama çok dikkat edin. Özellikle ölçü alırken ve parkeleri keserken bu ayrıntı hayati önem taşıyor. Aksi halde devamlı parke ziyan edip durursunuz. (Bizim 3 parkemiz bu yöntemle heba oldu.)
- Uygulama yaparken parkelerin düz olduğundan emin olun. En ufak kaymalar bile diğer parkelerin yerlerine oturmamasına sebep olabiliyor.
- Parkeleri yanlara iyice sıkışacak şekilde yerleştirin. Böylece hareket etmeleri zorlaşır.
- Şimdi geldik biz yaptık siz yapmayın kısmındaki en önemli bilgiye: Parkeleri düz çizgi halinde yan yana dizmeyin! Bu şekilde dizdiğinizde hem ara geçişler çok belirgin oluyor hem de parkeler hareket etmeye daha müsait oluyor. Özellikle araba gibi hareketli alanlarda buna dikkat etmek oldukça mühim. Şekildeki gibi bir döşeme doğru döşeme. Biz bu önemli ayrıntıyı atlayıp bütün parkeleri kesip biçtiğimiz için dönüşü olmayan o yola çoktan girmiştik. Aman siz dikkat edin!
Önceki aşama –> KARAVAN YALITIMI YAPIMI
Aracın karavana dönüştürülme aşamalarını ve karavan yapımını merak ediyorsanız ve takip etmek istiyorsanız @melkeontheroad Instagram hesabı ve @selcukorgen Instagram hesabı ile Melke On The Road Youtube kanalını takip edebilir; yayınladığım karavan yazılarından anında haberdar olmak için mail bültenime abone olabilirsiniz.
5 Yorum
GezginRuhi
4 Aralık 2019, 00:24Böyle bilgileri tek elden bulmak süper faydalı yeni başlayanlar, benim gibi başlamayı heves edenler için… Son halini merak ediyorum şimdiden..
CEVAPLATuna
22 Şubat 2020, 21:47Yazi cok. Aciklayici ve bilgilendirici olmus videolardan daha iyi geldi bana. Ama bisey takildi kafama simdi biz karavan ruhsati almadik ama aracimizi karavan gibi yaptirdik ve polis bizi normal bir kontrolde durdurdu. Ve araci karavan oldugunu gördü. Polis diyebilirmi bu arac ruhsatta N1 gorunuyor. Bu ne hal inin bakayim asagiya gibisinden bir durum var mi acaba.:)
CEVAPLAMelke@Tuna
23 Şubat 2020, 13:30Merhaba, çok teşekkürler yorumunuz için. 🙂 Bu konuda ne yazık ki benim de net bir bilgim yok. Araştırdığım kadarıyla bu şekilde karavan sahibi olanlar genel olarak çok gıcık birine denk gelmediğiniz sürece sorun etmeyeceklerini söylüyorlar ama bilemiyorum tabii. Yine de şu belki kullanılabilir; ruhsat almak için önce projeyi çizdirip, arabayı yapmak gerekiyor. Ruhsat araba bittikten sonra veriliyor. O yüzden bir trafik kontrolünde sorun yaşanırsa “Biz de arabayı bitirdik işte ruhsat alacağız bugün yarın” falan denebilir gibime geliyor. 🙂
CEVAPLAPelin
31 Mart 2020, 14:32Sıradaki aşama –> KARAVAN İÇ KAPLAMASI
CEVAPLAlinki eksik sanırım. ( Netflix’in otomatik geçişine alışmış biz Z kuşağı …)
Melke@Pelin
31 Mart 2020, 15:11Evet eksikmiş, ekledim hemen. Teşekkürler. 🙂
CEVAPLA